Öljyä, malmia, viljaa, kontteja ja muuta rahtia merten sekä vihamielisten tahojen armoilla

Lupasin aiemmin kirjoitella tarkemmin miksi päätin avata position BW LPG:hen ja nyt kun tuli eilen uutinen että ostavat Avance Gasilta kaikki heidän LPG laivat ( BW LPG Acquires 12 Very Large Gas Carriers from Avance Gas - BW LPG), niin ajattelin hivenen koittaa jäsennellä omia ajatuksia tämän suhteen. Toivottavasti saisi täältä hivenen uusia ajatuksia tätä tapausta kohtaan.

Eli miksi BW LPG:

  • Koko LPG markkina on isossa kuvassa melko marginaalinen osa shippingiä. Itseäni tällaiset kohteet vetoavat, koska yleensä näillä hyvin erikoistuneilla markkinoilla menestyminen vaatii markkinan perusteellista tuntemista. Ja sitten kun otetaan huomioon että LPG markkina koostuu monesta eri kaasusta (Propaani, Etyleeni, Ammonia, Etaani etc. Myös nesteytetty CO2 vaatii hyvin samankaltaisen tankin kuin nuo em. kaasut). Lisäksi alukset voidaan luokitella koon mukaan ja BW LPG keskityy vain suuriin LPG aluksiin (>65000m3 - näitä yleisesti kutsutaan VLGC nimikkeellä).
  • Koko VLGC segmentin koko on 422 alusta ja yhteensä hivenen yli 35M m3 ja BW LPG nyt tuon Avance gas diilin jälkeen on suurin LPG varustamo 2.46M m3 kapasiteetilla (17+12=29 alusta). Eli tämän myötä heillä liki 7% koko laivastosta. Toiseksi suurin varustamo on Petredec
    (https://petredec.com/). Ennen tuota kauppaa BW LPG oli (eli on tällä hetkellä kunnes kauppa toteutunut) 2. suurin varustamo tällä markkinalla.
  • No moni on varmaan seurannut ja huomannut että LPG aluksia on myös tilattu melko paljon. VLGC kategoriassa tilauskirjoissa on 122 alusta ja 11.2M m3 kapasiteetin lisäystä, jolloin voisi herätä huoli liiallisesta kapasiteetin lisäyksestä. Mutta tässä kohtaa uskon/toivon ettei asia ole aivan noin yksinkertainen. Palaan tähän hivenen myöhemmin.
  • BW LPG:n taseessa (FY2023) alusten arvo oli $1.46mrd ja kassassa liki $290M. Pitkäaikaista velkaa oli vajaa $200M, eli likimain velaton yritys (ok, lyhytaikaista velkaa toki oli myös). Operointi tuotti $500M kassavirtaa viime vuonna. Lisäksi yritys myös käy kauppaa kaasulla, eli ottaa rahteja omaan lukuun, jolloin toki hyvä tarkkailla kokonaisuutta. Mielestäni kuitenkin vahvaa tulosta tekevä yritys, joka saanut itsensä liki velattomaksi.

No sitten toki hyvä miettiä tuota koko LPG kuljetusmarkkinaa. Kysehän kuitenkin on fossiilisesta tuotteesta, josta olisi syytä päästä eroon? Mutta on paljon detaljeja, jotka tekevät tästä itselleni kiinnostavan markkinan. Ensinnäkin LPG tuotanto on rajussa kasvussa, koska USA shale kentät sisältävät valtavasti NGL Natural Gas Liquids) komponentteja (Etaani, Propaani, Butaani, IsoButaani ja Pentaneeni), eli juuri niitä samoja tuotteita, jota LPG laivoilla kuljetetaan. Eli supply puoli on hyvin vahvassa kasvussa (esim. Get Ready - Growth in NGL Production and Exports Drives Continued Build-Out of NGL Networks | RBN Energy). Viime vuonna USA:sta vientiin meni 14.5M tonnia/kvartaali ja kokonaisuudessa USA on suurin viejä. Kysyntä globaalisti on 300Mton/a. Mutta miksi tuota tavaraa kannattaa pumpata ja viedä muualle maailmaan? Keskityn nyt seuraavassa puhtaasti propaaniin, jonka ympärillä BW LPG:n liiketoiminta pääasiassa pyörii. Toki hyvä muistaa alusten jossain määrin käyttökelpoisuus myös edellä mainittujen muiden kaasujen kuljetuksessa (Etyleeni vaatii hivenen erikoistuneemman kaluston, eli aivan vaihtokelpoisia kaikki lastit eivät ole). Propaanilla on itseasiassa melko tärkeä rooli kehittyvien talouksien energia paletissa. Eli maailmassa on vielä valtava määrä ihmisiä (760M - Energy Access – Topics - IEA), joiden ruuanlaiton lämmöntuottajana on puu, hiili tai jopa lanta(!) ja propaani on näihin verrattuna huomattavan paljon päästöttömämpi (60% vähemmän puuhun verrattuna, 35% vähemmän hiileen verratuna CO2), vähemmän haitallinen terveydelle (palaa puhtaasti - hiilen, puun tai lannan polttaminen aiheuttaa 4M ennenaikaista kuolemaa vuodessa, puhumattakaan vaikutuksista kognitiivisiin kykyihin etc.) ja melko helppo kuljettaa ja säilöä (propaani on siis se tuote mitä käytetään asuntovaunuissa ja veneissä ja löytyy esim. huoltoasemilta nimellä nestekaasu). Sähköliedet toki tulevat aikaanaan kaikille markkinoille, mutta ruuanlaitossa tai teollisissa prosesseissa tarvittavat määrät ovat sen verran suuria ettei sähköverkot kaikkialla maailmassa kykene vielä pitkään aikaan vastaamaan tähän tarpeeseen. Ja kuten todettua retkikäytössä propaanilla on merkittäviä etuja moneen muuhun energiamuotoon verrattuna. Alla odotettu LPG kysynnän kasvu.

Suurimpia LPG tuojia ovat tällä hetkellä Kiina ja Intia. Mutta nyt viime keväänä IEA järjesti yhdessä Norjan ja Tansanian valtioiden sekä Afrikan kehityspankin kanssa tilaisuuden, jossa pyritään saamaan puhtaampi keittäminen myös Afrikkaan (muistutuksena Afrikka on ainoita voimakkaan väestönkasvun alueita). Aiheesta enemmän Energy Access – Topics - IEA. Eli uskoakseni LPG markkina on saamassa uuden kasvupyrähdyksen. Kysynnän kasvu on siis uskoakseni turvattu vielä pitkäksi aikaa.

Eli aluksia propaanin kuljetukseen tarvitaan jatkossakin, mutta onko silti tilattu nyt tässä vaiheessa liikaa? Tässä kohtaa on hyvä tutkia tarkemmin tilattujen LPG alusten teknisiä määrittelyjä. Erityisesti mille lasteille alukset ovat suunniteltu? Tilatuista/rakenteilla olevista 122 aluksesta 27 on itse asiassa määritetty Etaanin tai Etyleenin kuljetukseen (näissä tankki jäähdytetään kylmemmäksi -104 asteeseen kun taas Propaanille riittää -50 astetta), eli nuo alukset muodostavat aivan oman markkinansa. Jos noita vaativampia lasteja ei riitä kuljetettavaksi, niin sitten voivat tulla propaani markkinoille, mutta kilpailukykyisiä eivät Propaanin kuljetukseen taida olla. Lisäksi 53 alusta tilauskirjoissa on merkitty Ammoniakin kuljetukseen. Ammoniakki on melko lähellä Propaania kuljetusominaisuuksien osalta, mutta vielä lähempänä Butaania. Joka tapauksessa Ammonikista povataa merkittävää vedyn kuljetusmuotoa sen lisäksi että nykyisin sitä käytetään raaka-ainena lannoitteiden tekoon (ja räjähteiden…). Eli tässä on useampi asia kasvattamassa markkinan kokoa ja uskon merkittävän osan tilatuista laivoista olevan aivan toisille markkinoille suunnattuja (53+27=80/122 → >65% laivoista ja >67% kapasiteetista). Ja 40% tuosta kapasiteetin lisäyksestä tulee vasta vuonna 2027, eli LPG markkinoilla on hetki aikaa jatkaa kasvua. Uskon siis melko vahvasti ettei kyse ole mistään liiallisesta spekulatiivisesta sumasta tilauksissa.

No sitten vielä tämä eilinen uutinen Avance Gasin LPG laivaston ostosta. Tämä on oikeastaa se mikä nyt häiritsee eniten. Eli 12 alusta $1,05mrd hinnalla. Markkina on nyt melko kuuma ja alusten hinnat korkealla, jolloin pitää olla uskoa että BW LPG saa näille riittävää tuottoa. Historiaan katsoen BW LPG on tehnyt todella korkeaa tuottoa pääomille ja on kyennyt palauttamaan omistajille hyvin rahaa. Tältä osin asiaan voisi siis uskoa. Aluksista 4 on aivan uusia ja uudisrakennuksen hinta olisi n. $120M → eli nuo laivat kattaisivat mukavasti liki puolet kauppahinnasta ja loput 8 alusta on hivenen vajaat 10 vuotta vanhoja (2015 luovutettuja), joilla siis viellä liki 20 vuotta elinikää jäljellä (näillä romutuksen keski-ikä ollut 29.7v.) joten ei tuo $71M/kpl näistäkään tunnu aivan pahalta. Ehkä se isoin kivi kengässä on tämän kaupan rahoitus, joka tapahtuu osin omien osakkeiden liikkeelle laskulla. Eli oma omistus dilutoituu, mutta toki omistaa isompaa laivastoa. Ja Avance Gasista tulee merkittävä omistaja (12,77%). Ehkä tässä vain pitää luottaa yrityksen pitkään historiaan hyvänä arvon luojana ja että omat karkeat arvioni LPG markkinan säilymisestä jatkossakin houkuttelevana. Ensi viikolla torstainan yritys julkaisee H1 tuloksen jossa varmaan paremmin tietoa näkymistä.

Tulipas pitkä teksti. No ainakin on tullut tehtyä taustatutkimusta.

12 tykkäystä