Öljyä, malmia, viljaa, kontteja ja muuta rahtia merten sekä vihamielisten tahojen armoilla

Ensinnäkin unohtui kiittää tuosta Global Energy monitorin mainitsemisesta, se on aivan loistava tietolähde! Sieltä löytyy todella paljon hyvää dataa juuri energian tuotannosta sekä kaivoksista ja niiden sijainteja jne. Hyvin visuaaliset sivut.

Ja sitten pahoitteluni, mutta en ole vielä vakuuttunut Bulkkeri markkinan osalta. Mielestäni tässä on muutama asia syytä huomioida:

  • Ensinnäkin noista tuhannesta hiilivoimalasta tuon Global energy monitorin datan mukaan. Näistä on rakenteilla koko maailmassa 421 kpl (Kiinassa 289) ja lisäksi luvitettuja on 254 kpl (Kiinassa 196). Loput ovat ilmoitettuja suunnitelmia ja luvitusprosessin alussa. Eli heti aluksi huomaamme että valtaosa näistä on Kiinassa. Tuolta voi listata kaikki kohteet, mutta todettakoon jo tässä kohtaa että monen rakenteilla olevan laitoksen piti valmistua jo 2023 ja samaa löytyy luvitetuistakin. Eli kaikki näistä ei välttämättä valmistu! Kiinallahan on tämä infran rakentaminen mennyt vähän yli tarpeen. Tuolla Kiinan talouden tulevaisuus - #804 käyttäjältä Sijoittaja-alokas oli mielenkiintoinen x- ketju avattu, jossa mm. todettiin että Kiinan öljynkysyntä pudonnut 400000bbl/d tänä vuonna.
  • Lisäksi tuolta löytyy myös tuuli- ja aurinkovoimalahankkeet. Otin ja summasin Kiinan kaikkien yli 100MW rakenteilla olevat aurinkovoimalahankkeiden kapasiteetin. Saatu luku on 156318 MW. Eli Kiinassa on rakenteilla paljon muutakin sähköntuotantoa ja useassa artikkelissa (Economistissa ainakin olen nähnyt) on spekuloitu useiden rakenteilla olevien kivihiililaitosten käynnistymisen viivästyvän ikuisesti. Alla IEA perusteltu näkemys Kiinan osalta (huomatkaa että STEPS viittaa hallinnon ajamaan politiikkaan!):
  • On aivan päivänselvää että aluksia tullaan jossain vaiheessa tilaamaan lisää, mutta nykyisestä tonnistosta valtaosalla on elinikää 2035-2040 asti (esim. Capesize aluksista vain 9% on tehty ennen 2006 - pienemmissä hivenen enemmän, mutta valtaosa tuli tosiaan 2006-2010 välissä - romutettujen bulkkerien keskikä tyypillisesti 28-30v). Ja uusiakin aluksia on tulossa… Ja ensi vuonna tulevat alukset on hankittu paljon nykyistä alemmilla hinnoilla ja korkotasoilla.
  • Lisäksi uusissa aluksissa on uutta teknologiaa ja lähtökohtaisesti näissä on alhaisempi tehontarve (pienemmät käyttökustannukset), koska EEDI.
  • Tasearvon kohdalla hyvä huomata ettei kyseessä ole mikään vakio. Laivojen hinnat elävät sen mukaan miten niillä voi ansaita rahaa. Eli millä hintatasoilla laivat ovat taseessa ja onko näihin odotettavissa päivityksiä (yleensähän nämä tehdään tilikauden loppupuolella?)?
  • Taitaa olla enemmänkin vaihtoehtoja? Arvoansan laukeaminen voi johtaa alusten siirtymiseen toisiin käsiin, jolloin toiminta voi olla taasen kannattavaa. Toki nykyiset rahtitasot ovat hyvin masentavia vaikka aluksen saisi ilmaiseksi, mutta se ei tarkoita että tonnistoa menisi romuksi välttämättä.

Tällä en siis halua sanoa etteikö bulkkerit voisivat olla hyväkin sijoitus ja yksittäinen yritys voi aina mennä osittain muuta markkinaa vastaan, jos vaikka hyvät suhteet rahdinomistajiin. Kukin siis tekee omat sijoituspäätöksensä, mutta itselle tuossa segmentissä liikaa riskejä. Ellei löydy joku yritys jolla tukea noista aiemmin mainitsemistani ajureista ja vähemmän altistusta Spot-hinnoille.

Ja olet aivan oikeassa, että yrityksen omilla toimilla rahoituksen suhteen on suurta merkitystä. Sekä muidenkin kulujen hallitsemisen osalta.

8 tykkäystä