Olvin tulevaisuuden näkymät -ketju

Olvi ostoksilla vaihteeksi:

Olvi ostaa tanskalaisesta Bryggeriet Vestfyen-panimoyhtiöstä ehdollisella kaupalla enemmistön ja tekee ostotarjouksen vähemmistöstä.

11 tykkäystä


Siinä Vestfyenin brändejä, mukavaa kasvuhakuisuutta Olvilta.

13 tykkäystä

Kivan kokoinen ostos ja aivan mahtavaa että saadaan kokonaan uusi markkina mikäli kauppa toteutuu.

10 tykkäystä

Kannattaisi Olvinkin nyt mielestäni tehdä ”tokmannit” ja tilata Inderes seuraamaan, niin saataisiin tästä keissistä kaikki irti. Monellehan tämä näyttäytyy edelleen vain defensiivisen tylsänä yhtiönä, jonka ala ei pahemmin kasva. Tosi asiassa Olvi on kuitenkin onnistunut tasaisen vahvasti kasvamaan jo vuosikaudet. En tiedä, onko OP:kin valitettavasti lopettanut Olvin seuraamisen, sillä mitään tuloskommenttia ei olla Q1-tuloksesta vieläkään saatu.

9 tykkäystä

Itse en ainakaan aikoinaan ymmärtänyt, että Olvi on jonkinasteinen kasvuyhtiö(ei tietysti nyt mikään tyyliin"start-upista vuodessa megaluokkaan) . Sittemmin on näkemys muuttunut.

Voisiko kuvailla tylsäksi kasvuyhtiöksi: jyskyttää ylöspäin tasaista tahtia, ei paljon sydämentykytyksiä tarjoile, vaikka sateisiakin kesiä on matkan varrelle osunut. Ja nyt kun alkaa konsernilla maantieteellistä hajontaa olemaan, niin aina jossain aurinko paistaa ja juomat maistuu.

9 tykkäystä

Muutama tieto vielä ketjuun Vestfyen-panimosta, vaikka on kokoluokaltaan Olviin verrattuna pieni yhtiö. Maantieteellinen sijainti on hyvä, vaikka Tanskan markkinalla on erittäin kovat kilpailijat.

“Vestfyen er Danmarks fjerdestørste bryggeri efter Carlsberg, Royal Unibrew og Harboe.”

Vestfyen on Tanskan neljänneksi suurin panimo Carlsbergin, Royal Unibrew’n ja Harboen jälkeen.
Panimon sivujen perusteella ensimmäiset 100 vuotta oli vain paikallinen toimija, josta n. 1980-luvulla alkoi laajentua suuremmaksi. Valmistaa omien tuotemerkkien lisäksi myös Private Label-tuotteita.

Bryggeriet Vestfyen-yrityksen muodostavat oluita ja virvoitusjuomia valmistava panimo Assensissa sekä Norre Aabyssa sijaitseva Indslev-pienpanimo.

  • Tarkemmin sanottuna Vestfyen-panimon kotikaupunki Assens sijaitsee Etelä-Tanskassa Fynin saaren länsiosassa. Nørre Aaby sijaitsee Assensin lähellä myös Fynin saaren länsiosassa.

Vestfyenin myyntivolyymi oli 65,2 miljoonaa litraa, liikevaihto 24,6 miljoonaa euroa ja käyttökate (EBITDA) 952 000 euroa vuonna 2020.

  • Vuosiraportista 2019-20 kiinnostavin luku taitaa olla liikevaihdon kehitys. Ei mikään tasaisesti kasvava liikevaihto, vaan pysynyt aika samoissa luvuissa yhtä vuotta lukuun ottamatta.
Liikevaihto (tuhatta DKK) 2019/20 2018/19 2017/18 2016/17 2015/16
189.928 180.906 186.715 193.686 187.575

Vestfyen on myös julkaissut tiedotteen vain tanskaksi, mutta muutaman tiedon siitäkin saa selville.

  • Vestfyen sanoo käyneessä vuoropuhelua usein kiinnostuneiden sijoittajien kanssa ja etsineensä omistajaa tukemaan panimon kasvupotentiaalia.
  • on tärkeää, että Vestfyen saa jatkaa itsenäisenä yksikkönä ja nykyisen johdon alaisuudessa
  • molemmissa yhtiöissä on yhtäläisyytenä säätiö-omistus molemmissa => Bryggeriet Vestfyens Fond omistaa 28 % yhtiöstä

Sandels-olut on nimetty Suomen sodan sotasankarin, eversti Johan August Sandelsin (1764-1831) mukaan. Tanskalainen sotasankari Peter Willemoes (1783-1808) on antanut nimensä vuodesta 2004 valmistetulle Willemoes-oluelle. Willemoes – Bryggeriet Vestfyen

11 tykkäystä

Valko-Venäjä ei ole sijoittajia tuntunut huolestuttavan. Lidskoe Pivo on aika iso osa Olvia kuitenkin

Olvista, panimoyhtiöistä, koronasta ja juomatrendeistä oli tänään aika ohutta juttua Talouselämässä. Uutta ostosta Lasse Aho kommentoi:

"Olvilla on entuudestaan tuotantoa Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä. Kuudetta kotimarkkinaa oli haettu pitkään, kertoo toimitusjohtaja Lasse Aho .

Yritys soveltuu konseptiimme. Haluamme kasvaa Tanskassa paikallisesti mutta myös päästä sieltä laajemmin Skandinavian markkinoille ja Keski-Eurooppaan.”

9 tykkäystä

Melko konservatiivista meininkiä tämä Olvissa roikkuminen:
Olvi perustettu 1878
A.le coq 1807
Cesu 1590 :astonished:
Volfas Engelman 1853
Lidskoe Pivo 1876
Bryggeriet Vestfyen 1885

Mitähän noissa muutamassa mahdettiin hommata Neuvostoliiton aikaan? Vedettiin lonkkaa ja juotiin kuormasta?

12 tykkäystä

Onkohan tuo Olvin perustamisvuosi määritelty A) toiminnan aloittamisen, B) Iisalmessa toiminnan aloittamisen vai C) tuotemerkin Olvi oston mukaan?

1 tykkäys

Viides lokakuuta 1878 Iisalmen kauppalan majatalossa kokoonnutaan pohtimaan oluttehtaan perustamista. Paikalle saapuu kahdeksan kunnianarvoisaa iisalmelaista apteekkari Gustaf Ignatiuksen johdolla. Asiantuntijaksi on kutsuttu Kuopion Lahdentaan panimon isännöitsijä ja panimomestari William Gideon Åberg. Tehtaalta myydään olutta ensimmäisen kerran 1880.

Koko Olvin tarina löytyy yhtiön nettisivuilta www.olvi.fi/yhtio/olvin-tarina/

11 tykkäystä

Olvin kertomasta historiasta tuskin löytyy aikaa ennen osakeyhtiön perustamista. Jostain muusta historiaa koskevasta teoksesta muistelee Juurikki lukeneensa, että se itse panimomestari olisi aloittanut uransa pienyrittäjänä pohjoisessa ja tullut sitten etelään Iisalmeen, Pohjois-Savoon. Olvi-nimi ja logohan ostettiin myöhemmin, joten varmaan Olvin historiakin kertoo.

Mielenkiintoista. Pitääpä kesällä katsoa, jos lähde löytyisi. Hyvää viikonlopun jatkoa!

4 tykkäystä

Ensimmäiseksi panimomestariksi ja isännöitsijäksi valittiin Kuopion Lahdentaan panimon panimomestari suomenruotsalainen William Gideon Åberg.

Tätä ei moni tiedä mutta olvilla valmistettiin myös aikoinaan vilpo nimistä jäätelöä.

6 tykkäystä

Saataisiinpa Olvi Inderesinkin seurantaan, niin entistä useamman tietoon tulisi tämä Olvin hieno ja historikas kasvutarina, joka jatkaa vain menestyskulkuaan vuodesta toiseen.

Onko kukaan tiedustellut mahdollista Inderes-seurantaa koskaan Olvin IR:lta? Olisi todellakin tilausta, kun OP:kin lopettanut yhtiön seuraamisen.

11 tykkäystä

Tavoitehinta näkyy OP:lla olevan vielä listalla (49e) mutta eipä tosiaan ole q4/2020 jälkeen mitään kommentteja tullut. Ehkä ovat lopettaneet seurannan.

4 tykkäystä

Avasin tänään oman Olvi position pitkän seurannan jälkeen. Olvin näytöt yrityskaupoissa tähän asti olleet hyvät ja Tanskan markkina tarjoaa mahdollisuuden Keski-Eurooppaan ja mahdollisesti korkojen nousun myötä miinus velkainen yhtiö ei varmasti ole ensimmäisenä kärsimässä. :wink:

10 tykkäystä

Hieman myöhäisenä vastauksena nyt kun tuli selattua taas ketju läpi.

Sanoisin, että Olvin liikevoiton kasvu ei ole ihan niin suoraviivainen kuin voisi ajatella HoReCa:n avautuessa. Luulisin, että Suomessa tuotannollinen tehokkuus on osittain ainakin johtunut siitä, että myyntivolyymit ovat olleet ihan järjettömät Suomessa koronan takia ja on pystytty ajamaan täyskapasiteetilla kokoajan. Olvi kun tuottaa monia Private Labeleitakin kaupoille. Nyt kun HoReCa taas avautuu niin Olvilla on suhteessa siellä heikompi asema verrattuna Sinebrychoffiin ja Hartwalliin, kun taas sen sijaan päivittäistavarakaupoissa Olvi on markkinajohtaja ainakin volyymilla mitattuna. Virossa ja Latviassa sen sijaan liikevoitto taas varmasti kääntyy nousuun HoReCa:n avautuessa, mutta Suomi on viime vuodet toiminut selkeänä ajurina.

Disclaimerina: itse en Olvia tällä hetkellä omista, joten en ole tarkempaa analyysia tehnyt tilanteesta. Nyt alkoi taas hieman kiinnostaa omistajaksi palaaminen Tanskan laajentumisen myötä, kun track record aiemmista kaupoista on ollut sen verran vakuuttava.

6 tykkäystä

Olvia muutaman vuoden ajoittain seuranneena, mutta aina jättäytyneenä heräsi oma mielenkiintoni taas Tanskan laajenemisen myötä. Syyni ostamatta jättämiseen on aina ollut hinta vs näkymät, joista nyt Tanskan myötä näkymät ainakin ovat parantuneet.

Itseäni on jarruttanut Suomen valtava osuus euromääräisessä kasvussa, Valko-Venäjän poliittinen (ja täten valuutan) epävarmuus ja lisäksi huikeaa vauhtia laskeva väkiluku Liettuassa ja Latviassa. Liettuassa on tullut nättiä kasvua niin litroissa kuin euroissa, mutta luulisi jossain kohti litrojen ainakin tyssäävän jolloin talouden kasvun myötä hintojen nosto on ainoa kasvun tuoja. Latviassahan taas ovat litrat ja eurot laskeneet vuodesta 2017 (eurojen laskiessa vähemmän kiitos talouskasvun), kun Virossa litrat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2016.

Kuulisin siis mielelläni muiden palstalaisten mietteitä juurikin Baltian tulevaisuudesta, sillä tuntuu että monet mieltävät yhtiön vahvaksi kasvutarinaksi, ennemmin kuin arvoyhtiöksi. Lepääkö kasvu Baltiassa vain talouskasvun harteilla, joka on varmaan hyvinkin rajattu nykyisellä väestökehityksellä etenkin Latviassa ja Liettussa, vai kasvaako litramäärät myös vielä? Entä kuinka paljon voi kotimaan markkinaosuuden odottaa vielä kasvavan? Valko-Venäjä eittämättä on hieno tarina jossa etenkin talouskasvulle on suuresti tilaa, mutta ei tämä markkina missään tapauksessa ole riskitön.

Liitteenä kuvat litroista ja liikevaihdosta.


7 tykkäystä

Eipä ole OP onneksi näköjään sittenkään Olvin seurantaa lopettanut. Tuloskommenttia Q1-tuloksesta ei tullut jostain syystä sitten lopulta ollenkaan, mutta yhtiökommentti saatiin vihdoin. Tavoitehinta on nyt 55 euroa ja suositus lisää.

8 tykkäystä

Lämpöä riittää, väki liikkuu ja harrastaa, terassit auki ja rajoitukset poistuu. Eiköhän tästä tule Olvillekin hieno kesä, niin Suomessa kuin Euroopassa muuallakin!

5 tykkäystä

Totta. Olvi tekee leijonan osan tuloksestaan kesäkvartaaleilla, hyvää ennustaa tämä hellekesä. Pikkujuttu virvokkeista:

12 tykkäystä