Olvin tulevaisuuden näkymät -ketju

Jaahas, saman tien tulikin tiedote perään:

15 tykkäystä

Vienti muualta Valko-Venäjälle lopetetaan, Lidskoehen ei enää investoida ja se laitetaan myyntiin?
Vai siirretäänkö tuotanto yksinkertaisesti muualle?

e: Perään tullutta toista tiedotetta ei enää oltu laadittu tunnekuohussa vaan muotoiltu: "aloittaa suunnittelun hallitun vetäytymisen toteuttamiseksi. Aikataulu ja toimenpiteet tarkentuvat suunnittelun edetessä. "

5 tykkäystä

Niin, toivottavasti on aikaa suunnitelmalliseen lähtöön. Valko-Venäjän tilanne näyttää nyt kiristyvän ja muuttuvan oleellisesti.

Viittaan tähän puolustusministeri Kaikkosen haastatteluun, jossa ilmeni tänään, että Valko-Venäjä aikoisi ottaa isompaa roolia Ukrainan sodassa.

Tässä tilanteessa Olvin kumppani Pepsi tuskin voisi jatkaa Valko-Venäjällä. Tilanne muuttuu oleellisesti sodan laajentuessa siitä mitä aiemmin HS:n haastattelussa kommentoitiin.
Silloin Aho kertoi, että kaikki sen kansainväliset virvoitusjuoma- ja panimokilpailijat aikoivat jatkaa toimintaansa Valko-Venäjällä.

Onhan kansainväliset panimoyhtiöt jo aiemminkin vähentäneet läsnäoloaan Valko-Venäjällä.

Olvi jatkoi Valko-Venäjällä ja myyntivolyymi jatkoi kasvuaan ja vuoden 2011 128 miljoonasta litrasta volyymi nousi 228 miljoonaan litraan vuonna 2018.

Vuonna 2021 Valko-Venäjän myyntivolyymi ohitti Suomen myyntivolyymin.

  • 2020 Valko-Venäjän ja Suomen volyymit olivat lähes yhtä suuret (245,7 - 244,4 milj. litraa).
  • 2021 Valko-Venäjän myyntivolyymi nousi jo selvästi ohi Suomen (283,3 - 258,1 milj. litraa).
6 tykkäystä

Tämä oli ainoa oikea ratkaisu tässä tilanteessa, päätös ja suoraselkäinen pörssitiedote olisi toki pitänyt tehdä 2-3 päivää aikaisemmin. Nyt torstai-illan perseilylausunnot aiheuttivat tarpeetonta ylimääräistä mainehaittaa, jonka tj Aho voi ottaa täysin omaan piikkiinsä.

7 tykkäystä

Tämä oli kyllä viestinnällinen epäonnistuminen, kun jopa Fortum onnistui perustelemaan isomman läsnäolonsa paremmin, eikä Fortumin sähköopimusten boikoteista ole kuulunut mitään. Myös Valio ilmoitti nopeasti, että lopettavat viennin joka jo valmiiksi todella pientä Venäjälle, ja kukaan ei ole kysynyt Venäjän tehtaiden pyörittämisestä.

Jos olisi todettu, että lopetetaan vienti Venäjälle eikä enää investoida Valko-Venäjälle, olisi tästä päästy paljon helpommin läpi ja vaikutus olisi ollut aika rajattu. Mutta ei sitä nyt tällaisessa tilanteessa voi sanoa, että irtautuminen mahdotonta koska investoitu sinne liikaa, vaikka se perimmäinen syy olisikin. Luulisi että kun Venäjä kasasi joukkojaa rajalle, olisi joku viestintästrategia suunniteltu.

11 tykkäystä

Pitää muistaa että Olvi on savossa. Aluksi on mietitty että suattaa olla että hyökkeevät, tai suattaavat olla hyökkeemättä. Mutta asiaan. Ehkä tässä kannattaa jokaisen miettiä että miten isojen päätösten kanssa ollaan tekemisissä. Ihan jokainen Suomalainen yritys varmasti tässä tilanteessa pyrkii tekemään mahdollisimman oikean ratkaisun. Paine on kova, ja päätökset isoja, ja vaikutukset pitkälle tulevaisuuteen, kuten Olvin tapauksessa. Olvi varmasti on samassa rintamassa tukemassa tätä tilannetta, antakaa yrityksille pieni mahdollisuus miettiä ratkaisuja, ennen kuin laukaistaan se kuuluisa someraivo/poikotointi. Tuskin tuo lisäarvoa tähän ketjuun, mutta voisin kirjottaa tämän saman usean Suomalaisen yrityksen ketjuun.

14 tykkäystä

Mitäs muut ovat nyt mieltä kun on selvää, että Valko-Venäjältä lähdetään pois? Oikea päätös kyllä, mutta jos puhutaan vain sijoituksen näkökannalta ja unohdetaan traagiset syyt. Liikevoiton osuus yhtiön voitossa on ollut noin 28% ja se lähtee pois. Toki markkina-arvosta on hävinnyt kohta se 20% pois. Joku tuolla edellä sanoi, että 25e olisi oikea hinta, mutta saapa nähdä maanantaina miten käy.

1 tykkäys

Suoraselkäinen päätös Olvilta, ei voi kuin hattua nostaa. Paitsi viestinnälliseltä kannalta epäonnistuminen, että edellisenä päivänä toimari sanoo yhtä ja seuraavana hallitus päättää toista.

Itse olen osakkeenomistajana tyytyväinen Olvin päätöksestä. Tästä edespäin Olvilla onneksi toimintaa vain vakaissa ja demokraattisissa maissa. Toivottavasti vetäytyminen VV:ltä tehdään hallitusti ja liiketoiminta myydään kelvollisella hinnalla.

4 tykkäystä

Olvin pieni ”onni” on tässä ehkä se, että ehtivät jo laajentua Tanskaan. Kilpailu on siellä erittäin kovaa, mutta toivottavasti siirretään nyt sinne entistä enemmän paukkuja jatkossa.

Toivottavasti V-Venäjän toiminnoista muutama lantti irtoaa, ettei kokonaan jouduta alaskirjaamaan. Käytännössä tosin varmasti niin käy, sillä kuka muu tuolta haluaisi mitään ostaa kuin V-Venäjän valtio pilkkahinnalla?

2 tykkäystä

Tätä tämä on kun toimari on liki yhtä kuin hallitus itse ellei enemmän. Taisi olla myös Olvin ulkopuolelta hallitustyöskentelyjä alalla. Lausunnot kuvastaa hyvin vaikutusvaltaansa ainakin firmassa. En jaksa nimittäin uskoa että tässä oli tuolloin hallituksen itsensä mielipidettä vielä mukana yhtään.

Anteeksi saivarteluni, ottamatta kantaa oikeaan ja väärään - mites ne alkuperin argumentoinnin pääkohta eli työntekijät & heidän perheet?

Eli kyllä. Virhe tosiaan tapahtunut jo mutta se oki toki tiedossa. Toki nykytilanne on todella karmea ja äärimmäisen haastava mutta hiivakantoineen ja kaikkineen outo päätös verraten aiempaan lausuntoon. Monet aallot ja kriisit kuitenkin VV toiminnot kohdannut. Toki tämä riskiprofiililtaan nostaa kiinnostavuutta sijoittajien silmissä.

Aika sama kuin Nokian Renkaiden Venäjä- kupla. Kivaa oli niin kauan kuin sitä kesti. Erittäin hyvin ja vakavarainen firma kohtaa riskien realisoitumisen. Toisaalta tämä pistää jatkossa syyniin yhtiön toimet tarkemmin- onko se sittenkään niin hyvin hoidettu ja pitkäjänteisesti?

En omista Olvin osakkeita.

6 tykkäystä

Carlsbergin kanssa Olvi on itse asiassa viime vuodet ollut kertoimineen melko tasoissa, jos oikein katsoin? Siellä tietysti myös tuo valtava Venäjä-altistus osaltaan vaikuttaa. Royal Unibrew’n kertoimet ovat eri luokkaa, mutta niin on toisaalta esimerkiksi kannattavuuskin.

Seuraavaksi pari lauantai-illan hajatelmaa:

Kuten @Contrafun nosti esiin, monet panimot ovat jo aiemmin vähentäneet altistustaan Valko-Venäjälle. Olvin strategiana on ollut kasvaa alueilla, joille toiset eivät välttämättä halua mennä, toisin sanoen ottaa maariskiä. Nyt tämä riski on realisoitunut, ja samalla Olvi menettää tärkeän tukijalan. Viro ja Suomi ovat markkinoina kypsiä, Latviassa ja Liettuassa kasvu on rajallista suurimpien panimoiden takana ja Tanska puolestaan on jo aivan eri luokan markkina. Lienee turha mainita, että näin kilpaillulla alalla tämän kokoluokan panimolle yksikään litra ei tule ilmaiseksi. Samalla kun miettii arvostuskertoimia riskin pienenemisen näkökulmasta, kannattaa miettiä niitä myös tulevan kasvun näkökulmasta. En sano, että Valko-Venäjälläkään kovin kasvu olisi enää ollut edessä, mutta uusien kasvupanostusten kannalta sen tuomien rahavirtojen merkitys on tietysti suuri.

Ehkä vielä suurempi itseäni vaivaava asia on kuitenkin johdossa ja viestinnässä. Olen tähän asti pitänyt TJ Ahoa erittäin kykenevänä kapteenina, ja häneenhän koko Olvin huikea kasvutarina on vuodesta 2004 lähtien kiteytynyt. Kuluneen viikon räpeltäminen on kuitenkin tehnyt tähän kuvaan särön. Jos tällaiset virhearvioinnit ovat mahdollisia näin tärkeällä hetkellä, onko nykyjohdosta vielä kehittämään uutta strategiaa, jolla tulevaisuudessa saadaan paikattua Valko-Venäjän jättämä valtava lovi?

4 tykkäystä

Olvilla on tosiaan kyllä kaikinpuolin isot ja tärkeät vuodet edessä nyt tämän V-Venäjän kriisinkin myötä. Aho tuskin ikänsä puolesta enää on 5-10 vuoden päästä puikoissa. Kannattaisikohan yhtiön ottaa nyt uusi toimari uutta strategiaa vetämään? Aho on tehnyt hienoa työtä Olvin johdossa ja kiitos siitä hänelle. Nyt olisi kuitenkin oikea aika mielestäni ottaa askel sivuun ja antaa tilaa uudelle muutokselle.

2 tykkäystä

Minulla vähän ajatus, että vaikka Olvi teki tämän vaikean mutta oikean päätöksen, niin ensiviikolla monet luopuvat yhtiöstä. Yhtiö joka nähtiin vakaana kun mikä, on yhtäkkiä epävarma yhtiöä. Saas nähdä

Minusta Olvi on nyt vakaampi kuin vaikkapa kaksi viikkoa sitten.

Mikä sitten on markkinoiden mielipide maanantaina uutisesta, joka ei olisi pitänyt olla kenellekään uutinen? Käsittääkseni kurssi laski torstaina nimenomaan sen vuoksi, että Olvin V-V/V -kytkökset tulivat laajempaan keskusteluun ja perjantaina taas tj Ahon käsittämättömien lausuntojen vuoksi. Kyllä perjantaina viimeistään kaikille olisi pitänyt olla selvää, että Olvi tulee luopumaan V-V toiminnoistaan tai tuloksena on täydellinen imagollinen ja kaupallinen romahdus muilla konsernin markkinoilla.

Olvin kurssikuiput olivat 55 eurossa ja vuodenvaihteessa pyörittiin 50 euron tasoilla. Siitä on tultu alas -30%, ja tuo 35e voisi hyvinkin olla osakkeen arvo ilman Valko-Venäjää ns. normaalitilanteessa. Todella mielenkiintoista nähdä markkinareaktio maanantaina, saattaa olla jopa osakekannan isojako käynnissä. Olen ostohousut jalassa.

Itse ainakin odottaisin melkoista alennusmyyntiä maanantaille sillä nyt saatiin varmuus, että 25 % yrityksen tuloksesta tulee pyyhiytymään pois. Toki markkina reaktio voi olla myös neutraali? Itse odotan negatiivista reaktiota.

Onhan noista huipuista pudonnut jo 25%.

1 tykkäys

Ilman Valko-Venäjää Olvin liikevaihto oli viime vuodelta 364 miljoonaa ja liikevoitto 45 miljoonaa. Esimerkiksi vuonna 2017 koko konsernin (sisältäen V-V) liikevaihto oli 345 miljoonaa ja liikevoitto 45 miljoonaa. Kun nuo luvut olivat selvillä alkuvuonna 2018 kurssi oli 28-30 euron tasoilla. Tuosta voinee vetää jotain arvostustasoa nykytilanteeseen - toki ympäröivä maailma on eri näköinen.

9 tykkäystä

Tuo on varsin konkreettisesti historiaa. Vaikka Olvi jatkaisi Valko-Venäjällä ja siitä ei seuraisi mitään muutoksia muilla markkinoilla, niin se liiketoiminta on käytännössä vedetty wc-pöntöstä alas. Kun rupla romahtaa (myös Valko-Venäjän) ja sanktiot iskevät sinnekin Lukashenkan vuoksi, niin sieltä ei saisi rahaa ulos ja tuskinpa se liiketoiminta muutenkaan rokkaisi.

4 tykkäystä

Arvostuksesta, tietty osaltaan tämä tosiaan kuten mainittua nostaa hyväksyttyä arvostusta riskitason laskiessa, joskin kasvunäkymät ja strategian implementointi ja johtaminen joutuvat arvostussyyniin. Valko- Venäjä vastasi muistaakseni n. 25% liikevoitosta joten siitä laskemaan karkeasti. Yhtiö teki viime vuonnaepsiä 2.31e ja tästä jää karkeasti 1.7-1.75€ jäljelle ilman VVää. Jokainen tietty laskee itselleen hyväksytyn arvostuksen mutta nykyhintaan tuo olisi n. pe 20. Toki ev- luvut ovat asia erikseen n. yli 50me nettokassan takia mutta myös toiseen suuntaan tasemuutosten takia VV osalta kun alaskirjauksia tehdään.

1 tykkäys

On toki, niinkuin lähes kaikilla muillakin Helsinkiin listatuilla. Nyt jos ei maanantaina nimenomaan hinnoitella tätä pois pyyhittyä Valko-Venäjää niin todella ihmettelen. Yhtään en ihmettlisi jos ma on taulussa -20% lukemat.

Vaikka pörssi yleensä asioita ennakoi, niin ei tä kyllä oltu. Mutta markkinat on ihmeelliset ja toisaalta nyt tilanne on selvillä niin se reaktio ei välttämättä ole niin dramaattinen. Mutta kaiken kaikkiaan karmea kolhu vuosi ja vuosia niin vakaaseen yhtiöön. Mutta sota on sota ja se on mustista joutsenista se pahin.

2 tykkäystä