Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Jaa meinaat, että roiskivat muuten vaan kymppitonneja menemään?

Ainakin viime vuoden palkitsemisraportista löytyy tällainen syy ostaa osaketta:

omasp

16 tykkäystä

Nää 20m on jo alaskirjattu muistakseni.

Juuri tätä tarkoitin Joona 9.

1 tykkäys

Tuore analyysi

26 tykkäystä

Tavoitehinta koki tarkistuksen. Suositus säilyi ennallaan.

Tavoitehinta nousi elokuun analyysissa 26,0€ → 28,5€ ja nyt pakitettiin takaisin entiselle mallille.

23 tykkäystä

Mielenkiintoista, että tavoitehinta laskee vaikka mikään ei ole muuttunut. Korkotason odotetaan olevan korkealla tasolla pidempään, mikä on pankin tulokselle parempi. Täten ennusteiden pitäisi mieluummin nousta kuin laskea. Lisäksi Hanskan yritysosto plussana.

15 tykkäystä

Luin raportista suurimman osan. Kiinnitin huomiota asuntolainojen annon hinnoitteluvoimaan, joka on parempi kuin verrokeilla. Syynä pidettiin raportissa lähellä ja läsnä olevaa asiakaspalvelua, erityisesti maakunnissa. Ehkä, ehkä. Itse juuri asuntolainan hakeneena ja omaSPlle siirtyvänä voin todeta, että lainanannossa suurin vaikuttava tekijä oli pankkien ehdot, tässä kohdassa vaadittavat lainavakuudet. OP vaati 125 K remonttilainaan 100 K pääomaa, Nordea 150 K samanlaiseen lainaan. OmaSP:lle riitti arvio talon jälleenmyyntiarvosta, kun remontti on valmis. S-Pankki jäi nyt kilpailuttamatta, mutta luottotappiovarauksien kaaviosta arveltuna heidän ehtonsa asunto- ja remonttilainoihin voi olla samankaltainen…

Mitä tahdon ylläolevassa sanoa on, että omaSP saa markkinaa, missä ollaan “normaaleita duunareita” siinä missä em. muut pankit keskittyvät niihin, joilla on jo varallisuutta. Tämä on iso ero asiakasprofiilissa. Nostaa omaSP:n riskitasoa, mutta samalla onnistuu saamaan osuuksia asiakkaista, jotka haluavat oman (ensi)asunnon. Varallisuusveron muutos ensiasunnon ostajilla voikin poikia positiivisen yllättyksen vielä Q4:llä.

33 tykkäystä

“Suomen Pankin eilen julkistaman tilaston mukaan OmaSp on kasvattanut markkinaosuuttaan asuntolainojen osalta kaikkein eniten.”

28 tykkäystä

Tämähän on aiemminkin ollut esillä. OmaSP:ltä saa lainaa ne ketkä muualta ei saa. Lisää tuntuvasti myös riskiä, mutta toisaalta Suomessa hoidetaan kyllä lainan maksut erittäin säntillisesti.

11 tykkäystä

Suurin tekijä asuntolainakannan kasvussa taitaa olla Liedon Säästöpankin fuusio. Toki osuutta on kasvatettu enemmän kuin Säästöpankki-ryhmä menetti.

6 tykkäystä

Itse hermostuin Nordean pelleilyyn pienen sijoutuksen hoidossa ja jatkuvaan puhelinrumbaan ja jonottamiseen. Siirsin kaikki OmaSP:lle, kun niillä on nyt konttorikin Isossa Omenassa. Mukavinta lienee palvelu ja asioiden saaminen rullaamaan nopeasti (ei puhuta päivistä vaan pyynnöt tehdään saman tien), konttoriin ei tarvitse varausta ja sinulla on pankissa vielä oma henkilö, jolla on nimi ja puhelinnumero. Tällaista se kait oli ennen vanhaan? nyt jos tuollaista haluaa pitäisi kait olla miljoona euroa Nordean omissa “sijoitustuotteissa” kiinni.

Suomalaisilla on jotenkin selkärangassa, että asuntolaina maksetaan ja kaikesta muusta tingitään. En usko, että niistä hirveitä luottotappioita tulee vaikka irtisanomisia uutisoidaan melkein joka päivä. Toisaalta OmaSP:n tase on vahva.

27 tykkäystä

Tästä samaa mieltä. Jatkuvasti tulee törmättyä epäilyyn, että OmaSpn kanta olisi huomattavasti kilpailijoita riskisempi, koska kasvu ollut niin kovaa. Kuitenkin jos miettii, niin eikö isoimmat luottotappiot kuitenkin tehdä yrityspuolella, missä OmaSp on aika pieni peluri. Lasken tässä tapauksessa yrittäjät henkilöpuolelle, vaikka teknisesti ovatkin “yritysasiakkaita”. Lisäksi finnvera / vastaava varmaan tungettu lähes kaikkiin caseihin, missä se mahdollista. Täten voidaan miettiä, onko riskiä sittenkään enempää kuin kilpailijoilla?

11 tykkäystä

Tätä samaa tarinaa olen kuullut monesta suusta listautumisesta saakka, etenkin kilpailevien pankkien edustajien.
On puhuttu taseessa muhivasta pommista yms.

Vielä ei ole lukujen valossa saatu vahvistusta tuolle tarinalle, pikemminkin päinvastoin.
Selvää on, että OmaSp on valmis ottamaan enemmän riskiä kuin moni kilpailija, mutta riskistä saatava tuotto on myös eri tasolla joten ainakin toistaiseksi riskinotto on kannattanut, jos se ylipäätään on ollutkaan merkittävästi suurempi kuin kilpailijoilla.

Ehkä me saamme asiaan jonkinlaista vastausta seuraavan 12kk aikana. Luottotappiot tulevat kaikilla pankeilla kasvamaan joten saa nähdä erottuuko OmaSp tässä millä tavoin kilpailijoista.

19 tykkäystä

Tässä vielä video laajan raportin tiimoilta. :slight_smile:

21 tykkäystä

Ymmärränkö siis oikein, että taseeseen kasaantuisi 300M ylimääräistä jakokelpoista pääomaa eli karkeasti 12e per osake, olettaen ettei näitä käytetä yrityskauppoihin?

E: 300M / 33m = 9e per osake

6 tykkäystä

Raportissa erikseen mainitaan, että Inderesin näkemyksen mukaan kaikkea ylijäämää tuskin palautetaan omistajille. Mutta muutoin kyllä, näinhän se menee, että ylikapitalisoitumista on näköpiirissä.

Mutta, jos osakkeiden määrä on yli 33 miljoonaa osaketta niin per osake tuo esitetty ylikapitalisoituminen olisi pikemminkin 9 e per osake.

7 tykkäystä

Juuri näin, kiitos tarkennuksesta. Katselinkin 22 vuosiraportin pohjalta osakemäärää ja siitä tuo laskuvirhe.

Oma SP:n kannattaa ehdottomasti käyttää nuo varat yrityskauppoihin, sillä johdon track pääoman allokoinnissa on yksi Helsingin pörssin parhaita.

Mielenkiintoinen mahdollisuus voisi olla lähteä 5-10v päästä liiketoimintamallia kopioimaan Ruotsiin.

1 tykkäys

Handelsbankenin tämän päivän osarissa todetaan, että muiden myymättömien suomen liiketoimintojen osalta siirrytään alasajovaiheeseen, jossa harkitaan useita vaihtoehtoja, kuten myyntiä pienemmissä osissa, ulkoistamista, siirtoa pankin yksiköihin muissa maissa ja hallittua alasajoa.

Kuulostaa siltä, että edulliseen hintaan voisi olla liiketoimintoja tarjolla.

Nyt voi spekuloida vastuuttomasti. Voisiko joku jäljelle jäävistä liiketoiminnoista olla OmaSpeen kiikarissa? Suurten yritysten liiketoiminta tuskin, entäs as oy liiketoiminta?
Osaako @Sauli_Vilen tai @Matias_Arola kommentoida miten nämä Omaspeelle voisi istua?

19 tykkäystä

Luottotappiot verrokeilla pysyneet hyvin kurissa. Omissa odotuksissa hieno raportti kvartaalista.

14 tykkäystä