Osakesijoittaminen

Oma Säästöpankki "luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Yhtiökokouspäivä tänään. Aavistuksen unohdettu osake. Toivottavasti myös Inderes ottaisi tämän analysoitavakseen.

Kauppalehdessä:

Listautumisen yhteydessä pankki kertoi, että se saa noin tuhat uutta asiakassuhdetta kuukaudessa. Oma Säästöpankilla on 40 konttoria.

Danske Bank esittää osakeanalyysissaan (10.1.), että Oma Säästöpankki on ”luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki”.

Danske Bank ennustaa, että OmaSp:n nettovoitto kasvaa 20 prosentin vauhtia vuodet 2018-2021. Danske suosittelee OmaSp:n osakkeen ostamista ja antaa sille 8,80 euron tavoitehinnan.

”Pankin voittojen kasvuvauhti on lähes kaksi kertaa nopeampaa kuin minkä tahansa listatun pohjoismaisen pankin”, Danske esittää analyysissa.

Periaatteessa ihan kiinnostava case. Varmaan vähän extra-draivia löytyy kun halutaan nyt näyttää listautumisen jälkeen…

Kulu/tuottosuhde on kuitenkin huono (>62%), merkittävästi huonompi kuin esim Nordealla (~52-56%)…

En sitten tiedä, voisiko olla joku M&A case tämä, mut spekulatiiviseksi menee silloin…

Otan takaisin tämän kommenttini, Nordean kulusuhde huononi 64%:iin… Kyllä OmaSP:tä mielummin omistaisi nyt kun Nordeaa :smiley:

OmaSP ja Nordea painivat eri sarjoissa. Toki kulu/tuottosuhdetta voi verrata yms mutta kyllä OmaSP:n vanhahtava liiketoimintamalli käy haastavaksi kun digitalisaatio edelleen etenee.

Mutta hyvä kun ylläpitävät konttoreita jotta palveluja saisi myös periferiassa. Lycka till vaan.

Sijoituskohteena ei varmaan huonoin, toki on sementoitunut Säästöpankkisäätiön omistukseen eli ei tämä nyt mikään puhdas pörssiyhtiö ole.

Vuosi vahvasti liikkeelle:

Oma Säästöpankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2019: Liiketoimintavolyymit ja tulos vahvassa kasvussa

Toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi:

Loistava aloitus vuoteen

Erinomainen asiakaskokemus vauhditti kannattavaa kasvuamme vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä näkyi sekä liiketoimintavolyymien että tuloksen kasvussa. Liiketoimintamme päätulonlähteistä korkokate kasvoi 17,3 % ja nettopalkkiotuotot kasvoivat 5,1 % suhteessa vertailukauteen. Liiketoiminnan tuottoja yhteensä kasvatti rahoitusvarojen ja -velkojen nettotuottojen kertaerät Oy Samlink Ab:n omistusosuuden käypään arvoon arvostamisesta sekä osingosta. Tämän johdosta tuloksemme ennen veroja kasvoi huimat 7,2 milj. euroa ja oli 11,9 (4,7) milj. euroa. Myös vertailukelpoinen tuloksemme kasvoi vahvasti 15,3 % ollen 5,2 (4,5) milj. euroa.

Talletuskantamme kasvoi erinomaisesti alkuvuoden aikana, joka osaltaan mahdollisti luottokannan kasvun. Luottokantamme kasvoi noin 100 miljoonaa euroa ja oli maaliskuun lopulla 2,6 (2,5) mrd. euroa. Sekä asuntoluottojen että yritysluottojen kysyntä pysyi vahvana koko alkuvuoden. Asuntoluottokantamme kasvoi ensimmäisen neljänneksen aikana 4,16 %. Uusia asuntolainoja myönnettiin alkuvuoden aikana 49,6 milj. euroa ja asuntolainakantamme oli maaliskuun lopulla 1,24 (1,19) mrd. euroa. Myös yritysluottokannan kasvu oli hyvässä vauhdissa ollen 3,98 %. Uusia yritysluottoja myönnettiin 33,5 milj. euroa ja yritysluottokanta oli maaliskuun lopulla 874,6 (841,2) milj. euroa.

OmaSP:n kotisivuille on ilmestynyt Dansken lisäksi myös Carnegien analyytikot. Ilmeisesti heidän seurantaan tulossa lähiaikoina.

Olen ostellut tässä osarin jälkeen pienissä erissä tätä lafkaa. Mielestäni vähän samanlainen keissi kuin Ålandsbankenissa eli mennyt vähän markkinan tutkan alla vaikka liiketoiminta on kehittynyt erinomaisesti. Kurssi on kirjoittaessa 8,76 eli tämän vuoden ohjeistuksella PE (oik) olisi noin 10-11 ja PB n. 0,8.

Erityispiirteenä tässä keississä on kuitenkin kasvuhakuisuus ja track-record sen toteuttamisesta. Taloudelliset tavoitteet:

Nykyisellään Q3 lopussa vuoden ROE on edelleen vain 7,8% ja vakavaraisuus (CET1) 17,4% eli varaa kasvuun on. Nykyisessä hinnassa saa mielestäni ensi vuoden kasvunäkymät lähes ilmaiseksi.

Riskeinä pankkisektorien tavanomaisien riskien lisäksi näkisin

  • Huono likviditeetti: 3/4 Osakkeista on erilaisilla yhdistyksillä (pääosin säästöpankkiyhdistykset) ja lopuistakin osa eläkevakuutusyhtiöillä. Vapaana markkinoilla on siis vain 10-20% kaikista osakkeista.
  • Mietin voivatko Nordean tavoitteet nostaa ROE-%:a lisätä kilpailua lainoista niin dramaattisesti, että se osuisi merkittävästi kilpailijoihin?

Kommentteja? Fiiliksiä niiltä jotka ovat seuranneet tarinaa kenties jo pidempään?

1 tykkäys

Kulu/tuottosuhde on kehittynyt hyvin ja jos se pysyy nykyisellä tasolla niin pitäisi näkyä alarivilläkin.
Lainakanta on kasvanut tasaisesti mikä on hyvä asia. Kasvaneet luottotappiot kahdella viimeisellä kvartaalilla on vaikuttanut aika merkittävästi tulokseen. Lopullisten luottotappioiden määrä on kuitenkin ollut selvästi pienempi mikä laittaa vähän spekuloimaan tulevasta kehityksestä. Hyvässä tapauksesa nuo asiakkaat selviävät veloistaan ja sillä olisi ihan huomattava tulosvaikutus.

1 tykkäys

Kulu/tuotto:

  • Konttoreiden määrään ei olla koskemassa (kulut eivät nouse)
  • IT-investointeihin panostamista jatketaan.

Arvioin itse kulujen pysyvän suunnilleen samoina.

Luottotappioiden määrää katsoin myös ja mietin, että varmaan kilpailu/kasvu heijastuu sitten tähän. Verrattuna Ålandsbankeniin luottotappioita on reilusti enemmän suhteessa lainakantaan ja korkokatteeseen. En sitten tiedä onko suomenruotsalaiset parempia lainan maksajia.

Toisaalta myös vain muutaman isomman keissin realisoituminen ikävästi voi heilutella tätä tunnuslukua kun lukumääräisesti luottotappioiden määrä on kuitenkin hyvin pieni.

E: tein oman vertailuni ÅAB:ia vastaan kun sattui olemaan oma sijoituspäätös lähinnä näiden välillä ja oli tunnusluvut sieltä paremmin muistissa.

Eikös OmaSP ilmoittanut juuri joulun alla n. 5 konttorin sulkemisesta?

1 tykkäys

Määrää en muista mutta kyllä näin oli

1 tykkäys

Jostain olin käsityksessä, että nykyiseen verkostoon oltiin tyytyväisiä, mutta parempi näin päin jos saadaan kuluja alas.

1 tykkäys

Riskipainotettujen erien kasvu ei voi pysyä samalla tasolla(15,2%), jos halutaan pysyä vähimmäistavoitetason(16%) yläpuolella. Oman pääoman tuoton pitäisi olla korkeampi. Kasvutavoite on 10-15% ja ydinpääomasuhde vähintään 16%. Eikö toi rajoita kasvua pitkälläaikavälillä 6% tienoille ainakin, jos se on tarkoitus saavuttaa luotonantoa kasvattamalla. Ongelma tosin ratkeaa aika helposti laskemalla vähimmäistavoitetasoa.

“Oma Säästöpankki -konsernin vakavaraisuussuhde (TC)
säilyi vahvana ja oli kauden lopussa 18,0 (19,3) %. Ydinpääoman
(CET1) suhde riskipainotettuihin eriin oli 17,4 (18,4) %
ylittäen selvästi yhtiön hallituksen vahvistaman taloudellisen
tavoitteen vähimmäistason 16 %. Riskipainotetut
erät 1 725,9 (1 498,7) milj. euroa nousivat vertailukaudesta
15,2 % heikentäen osaltaan konsernin vakavaraisuusasemaa.
Merkittävimmin riskipainotettuja eriä kasvattivat
yksityis- ja yritysasiakkaiden luottokannan voimakas kasvu
sekä sijoitukset sijoitusrahastoihin”

1 tykkäys

Juu ilmoittivat kivasti et yhdistivät konttoreita, toki niitä oli pikkukylissä ihan turhaan lähekkäin. Irtisanomisaikoineen oli ja vastaavasti Seinäjoelle ovat
Palkanneet uuteen hulppeaan konttoriin uutta väkeä…
Seinäjoen konttori on ilmeisesti sen hintainen, että hiukan samasta kysymys kun Kamux tekisi ensimmäisen marmorilinnan käytetyille autoille…

1 tykkäys

Seinäjoella tuli joulunpyhät vietettyä ja ikuistettua ohimennen uusi konttori kuvaan. Kyseessä on 9-kerroksinen liike- ja asuinkerrostalo Seinäjoen torin laidalla. OmaSp:n aikaisempi konttori sijaitsi täsmälleen samalla paikalla ennen kuin OmaSp ja Elite päättivät laittaa kompleksin lekan alle.

3 tykkäystä

No hienoa että talo nyt valmis, tuota kait rakennettu kuin Iisakin kirkkoa…
Toivottavasti uusi hieno toimitalo houkuttaa uusia asiakkaita vaikka chat-asiakkaat ei tuota näe … Just tulee vaan Yleltä uutinen että pankkiasioiminen digitalisoitu huimaa vauhtia, marmorikolossien aika on förbi…

1 tykkäys

Oma pääoma on nyt 317 miljoonaa. Kahdessa vuodessa se voisi kasvaa 8% per vuosi päätyen 370 miljoonaan. Omalle pääomalle saataisiin tuolloin tavoitteen mukainen 10% tuotto 37 miljoonaa.

Arvostuksen ollessa PE 9, 10 tai 11 olisi kurssin nousu nykyisestä 9 eurosta:
PE 9 25%
PE 10 39%
PE 11 53%

vuosituotto olisi:
PE 9 12%
PE 10 18%
PE 11 24%

Ja siihen vähän osinkoa päälle.

1 tykkäys

Hmh, miksipä ei.

Hain toisaalta juuri sijoitusasuntolainaa ja Nordea murskasi OmaSP:n tarjouksen. Kysyin asiakaspalvelijalta että miten näin ja miten OmaSP aikoo kilpailla, vastaus oli että palvelulla ja konttoriverkostolla.

Mene ja tiedä, en osaa sanoa onko tuo kilpailuetu jos on muuten kallista?

3 tykkäystä

Samoja kokemuksia, OmaSp pyydi tuplamarginaalia, ei ollut edes hehtaarilla.
Kait mummuilta nypitään 20-kymppisiä :metal:

1 tykkäys

2021(e) PE 7,2
2021(e) P/B 0,72
Nykyinen tavoitehinta 9,5€ ja suositus OSTA
https://www.marketscreener.com/OMA-SAASTOPANKKI-OYJ-47382023/financials/

1 tykkäys