Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Eilen raportoitiin Hirviniemi/Katajan omistamasta Hihhihhii oy:n konkurssista ja lehtijuttujen perusteella velkavastuut oli 7 me ja omasp:n sivuilla oli parin vuoden takainen mainos ko yhtiön pankkiasiakkuudesta Omasp:ssä. Tuskin tuossakaan vakuudet kattavat vastuukantaa eli lisää luottotappiokirjauksia on tiedossa jatkossakin.

Noususuhdanteessa ja nollakorkoaikana on kiva rahoittaa kaikkea kivaa ja mukavaa, mutta näin laskusuhdanteessa korkojen noustessa iskee se karu arki, kun lainakannan laatu on olennainen arvo.

Jos luottosalkun hoito on näin heikko, ei tuo kyllä nopeuta Irba-mallin toimivuutta, joka puolestaa heijastunee edelleen kasvavina pääomavaateina ja rahoituskustannusten nousuna.

20 tykkäystä

Pitkältihän tässä sijotiuskeississä on (edelleen, nyt vain korostetusti) kyse siitä, että onko tuo OmaSPn lainakanta kestävällä pohjalla. Jos on ja tämä jää vain yksittäiseksi tapahtumaksi ja tulevat riskit on nyt otettu huomioon tuossa varauksessa niin halpahan osake tällaisilla tuotoilla on. Jos tietysti tämä oli vain jäävuoren huippu niin sitten… Itse uskon ainakin toistaiseksi vielä enemmän tuohon ensimmäiseen. Koska kun kyseessä on selvästi väärinkäytös, joka on tunnistettu ja selvitetty, niin olisi todella tyhmää johdolta ruveta enää asiaa vähättelemään/piilottelemaan eli eiköhän tuo nyt tehty varaus pitäisi olla hyvä (jopa konservatiivinen) arvaus todellisista vaikutuksista, koska en usko, että tähän halutaan enää palata uusien negarien merkeissä.

Ennusteista: Inden ennuste tämän vuoden tuloksesta oli 117,6M€ ennen negaria ja tämän negarin haarukalla 120-140M€ ennen veroja eli 96-112M€ nettotulosta ennustetta pitäisi laskea n. -20 - 5%. Inden tavoitehinta tosin on ollut kova 27,5€, jota varmasti myös ruuvataan alaspäin riskitason nousun vuoksi.

42 tykkäystä

Kauppalehden artikkeli:

Eivät voi kommentoida tilannetta tarkemmin hiljaisesta kaudesta johtuen.

Myös Kauppalehden tavoittama Turtio on lähdöstään niukkasanainen.
”Olen oman asiani avannut Facebookiin. Minulla ei ole mitään tarvetta tätä enempää nyt kommentoida”, Turtio sanoo.

5 tykkäystä

Pankeissa on aina paha kun ulkopuolelta on lähes mahdoton arvioida pankin luottokulttuuria. Se on jotain koskematonta, jota testataan vain taantumissa tai kriiseissä. Ja niitä on hyvin harvoin. Jos pankki kasvaa ja muuttuu nopeasti, edellinen kriisi ei välttämättä kerro nykytilanteesta mitään.

Jos tämänpäiväinen uutinen on oikeasti ainutlaatuinen ja röyhkeä yksittäistapaus, niin hyvä. Jos se kertookin oikeasti jotain pankin kulttuurista ja prosesseista… Luottamuksen rakentamiseen menee pitkään.

Wells Fargo oli aikoinaan Buffettin lempipankki. 2016 paljastui, että yhtiön työntekijät tulospaineen alla olivat luoneet luvatta asiakkaille miljoonia tilejä. Siitä alkoi sakkojen ja skandaalien rumba, missä ennen laatupankkina pidetty yhtiö on nähnyt osakkeensa mörnivän kymmenen vuotta. Ja Buffett liukui hitaasti pois omistajalistalta. En siis sano että tämä on vastaava tapaus vaan tämä on vain hyvä esimerkki alalla miten skandaaleilla voi olla pitkät ja kiusalliset seuraukset. Ja yhtä seuraa herkästi toinen.

Tämä on luottamusbisnestä!

76 tykkäystä

Huhu kertoo päitä tippuneen. Lisäksi 21.3 näyttäisi auenneen haku riskienhallintapäällikölle sekä luottoriskiyksikköön johonkin hommaan, liekkö liittyy tähän.

12 tykkäystä

Jep. Ja lopulta se luottosalkun laatu on aivan keskeinen asia. Pankit ovat nykysääntelystäkin huolimatta hyvin vivutettuja liiketoimintoja. Laajemmat ongelmat voivat helposti syödä pääomat ja pienemmätkin ongelmat kutistavat pääomia ja rajoittavat sitä kautta kasvua, sekä mahdollisuuksia voitonjakoon.

Laajemmin on kyllä kiinnostava nähdä pankkien tuloksia Q1. Pitkäänhän on vältytty isoilta odotettujen luottotappioden kirjauksilta, vaikka korot korkealla ja ostovoima pinteessä. Aletaanko nyt nähdä jo kasvua varauksissa. Markkinahan on näitä toki hinnoitellut jo aika reippaastikin.

7 tykkäystä

Onhan tämä aika merkittävä uutinen, että yhtiön sisäiset prosessit on muutamassa luottokokonaiauudessa yhtiön mukaan pettäneet.

Toisaalta korot on olleet korkealla jo sen verran pitkään, että esim. raksa-alalla konkursseja on ehtinyt tulla jo aika paljon. Jos lainakantojen riskit olisi laajemmin isosti kuralla, voisi luulla riskien jo realisoituneen useita kertoja / aiemmin tänä aikana. :thinking: Tämä tällaista yksinkertaista päättelyä, joka toki voi mennä metsäänkin.

Tiedote oli mielestäni suoraselkäinen siinä, että myönnettiin firman tekemät virheet luottotappiovarauksien takana.

Hyvä että asiaan selvästi reagoidaan. Miinusta siitä jos riskienhallintaan riittävä panostaminen vaati ensin tämän hässäkän. Mutta hyvä että osa-aluetta vahvistetaan.

11 tykkäystä

Olihan tuo tiedote ihan höpöhöpöä. “Tapahtuma kuitenkin osoittaa pankin sisäisten prosessien ja riskienvalvonnan toimivuuden.”

Tämähän ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Jos sisäiset prosessit ja riskienvalvonta olisi kunnossa, tällaista tilannetta ei olisi päässyt alkuunkaan syntymään. Olisi varmaan kannattanut nostaa rehellisesti käsi ylös virheen merkiksi ja kertoa, että kehitämme prosesseja ja valvontaa, ettei vastaavaa tilannetta pääse enää tapahtumaan.

19 tykkäystä

Ei kai missään terveessä organisaatiossa ole joku kokoajan olan takana kyttäämässä että miten hommat sujuu ja hoidetaan. Ihmisillä on yleensä vapaus tehdä työtään parhaalla katsomallaan tavalla, etenkin niin kauan ettei ongelmia tule. Jäi kiinni, työt loppui, elämä jatkuu.

8 tykkäystä

Kyllä pankissa on, tai ainakin pitäisi olla. Kenelläkään ei voi eikä saa yksin olla sellaista valtaa tehdä päätöksiä, että tuollainen vääristely onnistuu. Pankin järjestelmien pitäisi myös oikeasti toimia, muuten hommasta ei vaan tule yhtään mitään.

6 tykkäystä

Julkisesti on keskusteltu OmaSp:n luottokannan laadusta ja siitä, minkälainen riski tuolla on. Tämä epävarmuushan siellä on osittain taustalla, joka on selittänyt myös kovaa orgaanista kasvuakin. Tiedetään, että OmaSp katsoo mielellään enemmän sinne, mihin isot pankit eivät.

Nyt kun tulee negatiivinen tulosvaroitus juurikin luotonantoon liittyvistä ongelmista, niin minusta on vähän naiivia sivuuttaa tämä vain kertaluontoisena ongelmana. Mielestäni tämä jos joku pitää ottaa merkkinä firman luottokulttuurista. Kulttuuri ei muutu vain sillä, että toimitusjohtaja sanoo että “näin ei tehdä niinkuin tämä kaveri x”. Yrityskulttuurin ongelmat on yleensä todella sitkeitä ja vaikeita nujertaa. Ei Nokiaakaan kaatanut todellisuudessa kosketusnäytöt tai edes hardware vs. software -ajattelu, vaan mätä yrityskulttuuri.

Minä en osaa arvioida OmaSpn yritys- ja luottokulttuuria syvällisesti, mutta kyllä tällaiset varoitussignaalit kannattaa ottaa ihan äärimmäisellä vakavuudella. Ja kuten jo yllä sanoin, kyllä tämä mielestäni jotain tästä kulttuurista kertoo. Kyllä siellä toimitusjohtaja tietää, että kyse on vakavasta asiasta, joten tottakai hän myy omaa tuotettaan meille sijoittajille positiiviseen sävyyn, joten en nyt antaisi CEO:n sanoille tai muotoiluille mitään painoarvoa.

45 tykkäystä

On päivänselvää, että pankki ei voi kasvaa markkinaa nopeammin, jos se ei myy halvemmalla kuin kilpailijat, tai vaihtoehtoisesti eri asiakkaille kuin kilpailijat. Kumpihan mahtaa olla tapaus Oma Sp:n tapauksessa. Historiallisesti luottoriskiä on kannattanut ottaa, kun luottotappiolla korjattunakin tulos on ollut ollut ok ja markkinaosuutta on saatu kasvatettua. Mahtaako olla myös jatkossa näin? Mahdollisesti, jos pankin luottoriskimalli ja järjestelmät ovat kunnossa. Onkohan näin Oma Sp:n kohdalla?

9 tykkäystä

Niin, näistä luottoriskiasioista on OmaSp:n kohdalla spekuloitu paljonkin. Luulisi, että tätä ovat analyytikotkin arvioineet. Mielenkiintoista nähdä, miten Inderesin analyytikko asiaa arvioi.

Tuskin kukaan on varma, että jää kertaluontoiseksi? Mutta Oma SP:n luotonannon mahdollisista riskeistä on puhuttu jo vuosikausia. Miksei pökäleitä lentele tuulettimeen tämän tästä?

Katsotaan tilastoja konkursseista. Tilastokeskuksen mukaan konkurssien määrä on ylittänyt 3 000 vuosina 2009, 2014 ja 2023.

Vuosina 2020–2021 oli hetkellisesti alle 2 000 konkurssia vuodessa. Muuten konkurssiin haettujen yritysten lukumäärä on ollut noin 2 200 ja 2 600 välissä vuosittain.

Jos yrityksen kulttuuri on huono ja riskiä otetaan systemaattisesti liikaa, kyllä sen mielestäni pitäisi realisoitua toistuvasti pidemmällä aikajaksolla. Ei yhtiö käsittääkseni voi silloin mennä vuodesta toiseen matalilla luottotappioilla. Vaikka nyt on ollut korot korkealla ja konkursseja tuli viime vuonna yhtä paljon kuin edellisinä huippuvuosina, 2009 ja 2014, Oma SP:llä ei luottotappiot ole olleet toistaiseksi nousussa. Vuodesta toiseen on menty alhaisilla luottotappioilla. Konkursseja tehdään normaaleinakin vuosina keskimäärin reippaasti yli 2000. Kyllä silloinkin luottotappioita väistämättä pitäisi tulla, jos lainoja annetaan löysästi ja ilman riittäviä vakuuksia. Ei se ero konkurssimäärissä tavallisen ja huippuvuoden välillä kuitenkaan niin iso ole.

Näitä tilastoja katsomalla herää kysymys:
Jos yrityksen kulttuuri olisi ytimeltään huono, niin onko Oma SP seilannut tuurilla vuodesta toiseen (ennen tätä)? Ja nyt tuuri on loppunut ja kulttuuri tulee esiin. Luottotappioita alkaa tulemaan liukuhihnalta. Ei ehkä kuulosta kovin loogiselta. Jos miettii, kuinka todennäköistä se tilastollisesti ja odotusarvojen kautta olisi. Kaikki on aina tietysti mahdollista. Kulttuuritkin voivat muuttua ajan saatossa suuntaan ja toiseen.

25 tykkäystä

Pankkipalveluthan ovat OmaSP:ssä kalliimmasta päästä ja vastineeksi sillä saa oikeasti hyvää palvelua, mitä kilpailijat ovat karsastaneet kuin ruttoa viimeiset 20v. Tämän takia nimenomaan ymmärrän miksi sinne ihmisiä on siirtynyt asiakkaiksi ja minkä takia kasvu on ollut kovempaa kuin kilpailijoilla. Kyse ei ole markkinan kasvusta, vaan asiakkaiden siirtymisestä.

Lainapuoli on eri homma, mutta kun yksityisen ihmisen pankkipalveluissa on ihmisläheisyys ollut kasvun ajuri, niin kyllä lainatkin otetaan sieltä omasta pankista. En usko että asuntolainoissa esim olisi siis mitään hämärää. Tai muissa kuluttajille suunnatuissa luotoissa.

Yritysten kanssa näin ei ole ja nythän tässä arvuutellaan että mistä kyse. Kovasti omaan nenään haiskahtaa venäläinen raha ja voitelu. Joku mainitsi että tässä on Tsar kauppakeskukseen liittyvän lainan kosahtamisesta kyse. En jaksa uskoa että koko organisaatio on korruptoitunut jos joku Itä-Suomen pankkiiri on vähän suostunut katsomaan sormien läpi kunnianhimoisen kauppakeskuksen asioita. Näin ei tietenkään pitäisi olla, mutta yksittäiseltä ongelmatapaukselta vaikuttaa. Vakava asia tietenkin joka tapauksessa, josta syylliset ovat joutuneet ilmeisesti jo tilille ja jos eivät jo ole niin sietävät joutua mahdollisimman pian.

Koko OmaSP:tä en tämän perusteella kuitenkaan mene paskaksi haukkumaan. Ymmärrän hyvin miksi pankki kasvaa ja saa suosiota. Itsekin äärimmäisen tyytymätön ollut Nordeaan ja OP:n palveluun.

Tällaista toimintaa ei kuitenkaan pidä sietää ja hyvä että siihen puututaan.

16 tykkäystä

Luulisi,että Finanssivalvontaakin kiinnostaa tapaus Oma-Sp ja sen luotonantokulttuuri ja valvonta.

2 tykkäystä

Epämääräisillä selityksillä on bankrunkallio sivelty.

Ei se hiljainen kausi rajoita asiallista tiedottamista kun aihetta on. Annettiinhan tulosvaroitustiedotekin tänään ja sai puhua ylimalkaisesti. Mikään ei estä puhumasta selkeämmin - jos luottamuksen haluaa säilyttää.

No-en ole tallettaja joten mielipiteeni ei suoraan tilannetta muuta.

3 tykkäystä

Jos pohditaan esim. lainojen hintatasoa eli käytännössä marginaaleja niin ei voi sanoa pelkistä keskiarvoista, onko OmaSP myynyt halvalla vai kalliilla. Vaikka marginaalit olisivat korkeampia kuin markkinoilla keskimäärin, pitää suhteuttaa tämä asiakkaiden luottoriskiprofiiliin. Entä mikä vaikutus on mm. sillä kun on lainoitettu pikkupaikkakuntien asuntohankintoja, jossa kiinteistöjen arvoihin sisältyy huomattavia arvostusriskejä ja nämä taasen ovat osittain kyseisten lainojen vakuutena (en tosin tunne OmaSP asuntoluottokantaa, joten voi olla väärää mutua). Voi siis olla että korkeampi marginaali on siltikin liian alhainen, mikäli luottoriskit on arvioitu väärin. Jos taas tällaista väärinarviointia on taustalla, pitääkö jatkossa tehdä esim. suurempia luottotappiovarauksia tai ylipäätään kerryttää omaa pääomaa enemmän pohjalle? Tämä voisi luoda painetta esim. tulevaisuuden osingonmaksukyvylle.

Nämä lähinnä tällaisia päällimmäisenä mieleen tulleita aatoksia tästä casesta.

2 tykkäystä

Reilun 23 miljoonan luottotappiovarauksen jälkeenkin on luvassa 16. putkeen kasvava kvartaali vertailukauteen nähden. Ylimääräinen 19 miljoonan varaus on vielä johdolle harkinnanvarainen, että aivan mahdottomasta asiasta ei rahallisesti ole kyse. Pankin maine toki kokee isomman kolauksen, mikä näkyy kurssireaktiossakin.

Tuota firman valvontaa on ihan ihme homma märistä huonoksi, kun nimenomaan haastatteluissa, tiedotteessa ja uutisissa mainitaan että Q1 on rike jäänyt firman oman valvontaprosessin haaviin. Se että yksittäinen / yksittäiset henkilö(t) ei ole noudattaneet firman ohjetta, ei voi olla firman vika. Vähän niinku jonku murhaajan takia lähdettäisiin kaikkia suomalaisia syyttämään väkivaltaisiksi. Yksilö on yksilö ja tekee omat valintansa jos päättää rikkoa sääntöjä.

Rivien välistä luin, että kyseinen rike on se että asiakkaita ei ole linkitetty toisiinsa oikein, jolloin sama yksittäinen taho on saanut liikaa lainaa (Tsarin taustajoukko?). Tässä on rikottu siis pankeille normaalia velvollisuutta, siitä jääty kiinni ja firma maininnut että asiasta on tehty laaja selvitys, jonka pohjalta myös toimintaa muutetaan. Mainittu myös että kyseessä yksittäiset henkilöt.

20 tykkäystä

Itse olen ainakin ihmetellyt, millä pankilla on insentiivejä lähteä mukaan eräänkin paljon palstatilaa saaneen pariskunnan asuntovivutukseen. No, tämäkin “maalaispankki” selvisi jokin aika sitten (julkaisu on tosin valitettavasti jo tililtä poistunut), eikä se ehkä varsinaisena yllätyksenä tullut.

Toinen asia, jota olen ihmetellyt, on se, että tuhannesta kuukausittaisesta uudesta asiakkaasta huolimatta esimerkiksi talletuskanta on yritysostot pois lukien ollut laskussa. Kyllähän kaikki merkit viittaavat siihen, että pankki viestii kaiken itselleen positiivisessa valossa aivan viimeiseen asti.

12 tykkäystä