Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Onhan se aina ollut niin, että markkinoita kovempi kasvu myös imuroi selvästi keskimääräistä enemmän riskiä. Pelkkä ns. palvelun saamisen nopeus ei voi olla merkittävä syy pankin vaihtamiselle. Raadolliset syyt ovat rahoituspuolella valtaosaltaan se, että toinen pankki ottaa enemmäm riskiä kuin toinen. Tämän lisäksi riskipitoisimmista asiakassuhteista saa perittyä korkeampia tuottoja kuin ns. hyviltä ja vähä riskisiltä. Onko Omasp:n riskienhallinta ollut nyt ja uosien saatossa kunnossa nähdään aina myöhemmin. Nyt on jo huonoja merkkejä. Kaikki ei ole ollutkaan kunnossa voimakkaassa kasvussa. Onkohan hieman siloteltu asioita markkinahenkisesti.

2 tykkäystä

Tavallisille henkilöasiakkaille jotka hakevat 10v välein lainan omaan asuntoon painottavat varmasti hintaa enemmän, mutta esimerkiksi yrittäjät/yksityishenkilöt jotka tarvitsevat rahoituksia usein ja nopeasti niin heille kyllä palvelun nopea saanti voi olla syy vaihtaa pankkia, olen sen moneen kertaan kuullut ja nähnyt.
Tällaisille asiakkaille on tärkeää, että on yhteyshenkilö jonka saa puhelimella suoraan kiinni ja päätökset tulevat nopeasti vaikka rahan hinta olisikin korkeampi.

Menee ehkä sijoituscasen kannalta tämä aika marginaaliin, mutta suoraan ei voi vetää johtopäätöstä, että kaikki kasvu on riskipitoisempaa.
No aika näyttää oliko tässä viimeisessä keississä kyse enemmän yksittäisestä tapauksesta vai jostain isommasta ongelmasta joka lyö käsille. Luulen, että jotain siltä väliltä, mutta oleellista se, että kumpaa ääripäätä lähempänä on totuus.

5 tykkäystä

Kyllä sellaiset yritykset ja yrittäjät, jotka käyttävät pankin palveluita ja tuottavat pankille, palvellaan ihan jokaisessa pankissa. Ihan takuuvarmasti saa myös sen oman asiakasvastaavan puhelinnumeron ja voit vaikka whatsapissa keskustella hänen kanssaan. Tämä on ainakin oma kokemus esim Danskesta, Nordeasta ja Aktiasta.

Yksityisasiakkaana ei oikein palvelua kovin helposti saa, jos ei ole privaten asiakas ja silloinkin käytä pankin palveluista ja ole tuottava asiakas. Pankkitoiminta on liiketoiminta muiden joukossa. Ei kannata kaikenmaailman toukohousuja ja kukkahattuja palvelvella, kun ei niistä rahaa jää viivan alle.

4 tykkäystä

Eli onko nää menneet konkurssiin?

10 tykkäystä

Eivät ole menneet Turtion kaikki sivubisnekset konkurssiin :slight_smile: Luottotappiovaraus ei myöskään tarkoita, että ko. tappiot realisoituisivat täysimääräisinä.

4 tykkäystä

Eli mitä ilmeisimmin Turtion omat sivukuviot ovat saaneet rahoitusta vähän “kevyemmillä” kriteereeillä. Vaikuttaisi tämän perusteella siis siltä, että ei olisi laajemmasta ongelmasta kyse. Kommentteja kuitenkin edelleen kaivataan. Kiinnostaa myös että selvittääkö tapahtumia poliisi, luulisi tässä olevan joku petos tms kyseessä.

7 tykkäystä

Jos tätä tällä kysymysmerkkien määrällä vastaukseksi voi sanoa, niin itse itselleni ehkä vastaten (Vara-Paavin avustuksella). Tässä ei tosiaan taida olla kyse vakuuksien väärinkäytöstä, vaan ennemminkin IFRS9:n(?) definition of defaultista, joka sisältää cross default - lausekkeen(?). Tämä johtaa siihen, että kaikki samaan asiakaskokonaisuuteen kuuluvat vastuut menevät defaultiin jos yksi niistä menee defaultiin. Ainakin tällä tavoin väärin perustetut asiakaskokonaisuudet voisivat aiheuttaa suoran luottotappiovarauksen.

9 tykkäystä

Kauppalehti tehnyt kunnon roskalehti uutisen OmaSP:stä jossa ihmettelee miksei yhtiö ole tiedottanut luottotappioista enempää kesken hiljaisen kauden ja vaikka yhtiöltä tulee Q1 katsaus maanantaina jossa tilannetta varmasti avataan tarkemmin… :person_facepalming:t2:

9 tykkäystä

Hiljainen kausi ei ole Finanssivalvonnan ohjeistama peruste tiedottamisen lykkäämiselle. Hiljainen kausi on yhtiön oma linjaus ja alan tapa. Aivan liian moni pörssiyhtiö käyttää hiljaista kautta tekosyynä. Ei ole sijoittajien oman edun mukaista hyväksyä tällaista ikävää toimintatapaa.

Alla Finanssivalvonnan ohje.
Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus - Liikkeeseenlaskijat ja sijoittajat - www.finanssivalvonta.fi

22 tykkäystä

Mitä tässä on lykätty? Tiedote tilanteesta on annettu 16.4 ja tarkentavat tiedot kuulemme varmasti Q1 katsauksen yhteydessä 29.4… Ihme itkemistä kauppalehdeltä että yhtiön pitäisi tässä alle 2 viikon sisällä antaa vielä tuon tiedotteen lisäksi lisätietoja kesken hiljaisen kauden ja vastoin yhtiön tiedotuskäytäntöjä…

“Oma Säästöpankin tiedonantopolitiikassa on määritelty, että hiljaisen jakson aikana yhtiön edustajat eivät tapaa pääomamarkkinatoimijoita eivätkä anna lausuntoja yhtiön liiketoimintanäkymistä, markkinoista, taloudellisesta tuloksesta tai ennusteista medialle tai muille osapuolille.”

Ymmärtäisin tuon itkun paremmin jos tässä olisi seuraavaan katsaukseen vaikka reilut 2 kuukautta aikaa tai Q1 katsauksen yhteydessä asiaa ei avattaisi tarkemmin kuten uskon että tulevat varmasti avaamaan…

https://otp.tools.investis.com/clients/fi/omasp/omx/omx-story.aspx?cid=2441&newsid=77505&culture=fi-FI

5 tykkäystä

Mikään firma ei voi omalla päätöksellään kävellä lain yli. Tuo käytäntö koskee ns. normaalikäytäntöä, johon lain sisäpiiritiedon velvoite tekee poikkeuksen.

5 tykkäystä

Vitsihän on vielä siinä että yhtiön haluttaisiin rikkovan omia ohjeitaan, jotta saataisiin lisäkommenttia kuinka omia ohjeita ei ole noudatettu.

10 tykkäystä

Osaako joku sanoa, paljonko säännösten mukaisesti yhdelle asiakaskokonaisuudelle “saa” antaa lainaa säädösten ja taseen näkökulmasta (yrityslaina)?

Taitaa olla niin, että jos antaa yli 10 % Tier 1 capitalista yhdelle kokonaisuudelle, niin pääsee raportoimaan tätä erikseen pankkivalvojalle ja yli 25 % ei saa mennä.

Tällaista uutista kauppalehdessä:

Kauppalehden tietojen mukaan rikoksesta epäilty on Oma Säästöpankin entinen päällikkö, joka on ollut pankin palveluksessa jo joitakin vuosia ennen epäiltyjen rikosten tekoajankohtaa. Hän ei ole toiminut pankissa ylimmissä johtotehtävissä.

Pohjanmaan poliisi vahvistaa Kauppalehdelle, että epäilty on aiemmin työskennellyt Oma Säästöpankin Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevissa paikalliskonttoreissa.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, miten suuret vahingot epäillyistä rikoksista olisi pankille aiheutunut.

9 tykkäystä

Tämä ei ilmeisesti liity mitenkään alaskirjaukseen jutun mukaan
“Tiedossa ei ole, että nyt ilmi tullut pankkiin kohdistunut törkeä rikos ja tulosvaroitus liittyisivät toisiinsa”

Eikä varmaan liitykään kun tämän tapauksen esitutkinta valmistunut viime vuonna.

2 tykkäystä

Näitä kun tulee lisää niin uskottavuus murenee sanoo Sydänlammi maanantaina mitä tahansa. Minäkin kyttäsin ostopaikkaa, mutta hylkäsin ajatuksen tämän viimeisen uutisen jälkeen. Ajojahti on alkanut.

7 tykkäystä

Onkohan tämäkin jätetty kertomatta ja vedotaan ‘hiljaiseen jaksoon’? Kuten taisin jo aiemminkin sanoa, niin kun ensimmäinen risahdus pettävästä jäästä kuuluu jalkojen alla, niin ei tiedä mitä seuraava askel tuo tullessaan. Tämä ei toki liity millään tavalla luottoriskeihin, mutta vaikuttaa että jotain mätää yrityskulttuurissa on.

Jos ei muuta, niin tulee ainakin mielenkiintoinen osavuosikatsaus ja katsotaan millaiset selitykset johtoryhmä saa kokoon viikonlopun aikana. Huonoa tässä on se, että jo valmiiksi ryvettynyt finassisektorin maine ei näiden tapausten kautta ainakaan liiku parempaan suuntaan.

Aika lennokasta tarinaa tuntuu Googlella löytyvän keskusteluista, esim Vanha jepettäjä pissatti uutta pankinjohtajaa. - - Suomi24 Keskustelut

Ehkä maanantaina saadaan näihin villeihin kirjoituksiin jotain oikeaa tietoa.

Tässä kauppalehden tapauksessa on kyse törkeän rikoksen tunnusmerkeistä. Siinä ei ole enää kyse lainan myöntämisestä liian hövelisti. Paljon vakavammasta toiminnasta.

Samaa näissä tapauksissa on se, että asiat on menneet ehkä liiaksi yhden henkilön kautta, jolloin on helpompaa rikkoa hyviä käytänteitä tai tässä viimeisessä tapauksessa jopa lakia. Tämä on mutuilua, mutta jos syyni olisi ollut perusteellinen, se olisi ollut ainakin hyvin vaikeaa ellei mahdotonta.

Vaikea uskoa, että yleisesti oma sp:n yrityskulttuuriin kuuluu rikollinen toiminta. Enemmän epäilen sisäisen “ristiintarkistuksen” laatua.

4 tykkäystä