Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Kaikki organisaation tekemät virheet ovat hallituksen ja toimitusjohtajan tekemiä virheitä. Tämä on yksinkertainen ja ainoa oikea lähestymistapa, koska osakeyhtiölain mukaan hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksen tärkeimmät tehtävät ovat toimitusjohtajan nimittäminen ja erottaminen. Toimitusjohtaja vastaa operatiivisesta toiminnasta, ja hallitus valvoo toimitusjohtajan toimintaa.

Lähtisin siis etsimään osaamispuutteita hallituksesta ja toimitusjohtajasta, jos niitä jostain pitää hakea.

5 tykkäystä

Ainakin organisaatiokaavion mukaan sisäinen tarkastus on hallituksen alainen elin. Voihan siis olla niin, että hallituksen puheenjohtaja on nimellisesti sisäisen tarkastuksen johtajan esi-ihminen, mutta tuskin sentään hyväksyy lomia ja matkalaskuja.

1 tykkäys

Noinhan sen sisäisen tarkastuksen kuuluukin sijaita organisaatiossa. Raportoivat hallitukselle, joka tekee sitten omat toimenpiteensä. Mitä sitten on kuulunut tarkastajien tehtäviin olisikin mielenkiintoista tietää.

Toimitusjohtajan alaisuudessa sisäinen tarkastus ei voi oikein olla, koska toimitusjohtaja voisi jättää hallituksen halutessaan pimentoon. Tällainen tilanne olisi huijauksien kannalta aika otollista. Jotain, muuta tarkastusta siellä voi toki olla.

Kannattaa käydä tutustumassa Oma sp:n sijoittaja-sivuilla.Sieltä on mm.selkeästi kuvattu Hallituksen tehtävät liittyen riskien hallinnan arviointiin, compliance-toimintoihin ja sisäiseen tarkastukseen. Ohessa pari näyttökuvakaappausta alkupaloiksi.


Siis sisäinen tarkastus arvioi ja varmistaa sisäisen valvonnan riittävyyttä,toimivuutta ja tehokkuutta …lihavoitu teksti .Tulkitsen tekstistä,ettei itse osallistu tarkastustoimintaan. :wink:

4 tykkäystä

Keskusrikospoliisin tärkein tehtävä tässä tilanteessa on tutkia kaikki oikeustoimet joita on tehty pankin luottopäätöksiä tekevien henkilöiden ja luottoja saaneiden yritysten ja niiden omistajien välillä. Voisiko olla mahdollista, että “palkkiona” myönteisistä lainapäätöksistä riskikohteisiin on lainansaaja tai hänen lähipiirinsä myynyt alihintaan asuntoja, kiinteistöjä tms. Tai, että on maksettu suoranaisia konsulttipalkkioita lainapäätöksiä tekevien henkilöiden konsulttiyhtiöille. Nämä “kompensaatiot” on tietysti voitu ohjata myöskin lainapäätöksiä tehneiden henkilöiden lähipiirille kuten perheenjäsenille tai heidän yhtiöilleen.

1 tykkäys

Eikös ensisijainen tehtävä ole selvittää, onko tapahtunut rikos. Sen jälkeen vahingonkorvaus arvioidaan aiheutetun vahingon, ei saavutetun rikoshyödyn mukaan.

3 tykkäystä

Arvopaperimarkkinarikosepäilyt rajaavat mielestäni nämä OmaSP:tä koskevat epäilyt tarkemmin kuin ylhäällä on spekuloitu.

Toki silti pankin lainaporrfolion laadun ollessa huono, voi syntyä isoja systeemisiä vaikutuksia (esim. talletuspako).

1 tykkäys

Joo, kun FIVA on tehnyt tutkintapyynnön, niin tässä voidaan esim. epäillä, että yhtiön johtoporras olisi käynyt kauppaa yhtiön osakkeilla tietäen kupruista tai sitten tiedotus on ollut liian hidasta, eli kuprut on tiedetty jo pitkän aikaa ennen tiedottamista.

Tässä ei siis tutkita esimerkiksi ylempänä spekuloidusti oikeustoimia luottopäätöksiä tekevien henkilöiden ja luottoja saaneiden yritysten välillä tms.

3 tykkäystä

Voi olla myös, ettei tutkintapyyntö liity mitenkään tähän julkisuudessa olevaan lainacaseen. Saattaahan siellä olla aiheena mm. ihan mikä tahansa muu arvopaperimarkkinarikos.

1 tykkäys

Teoria osakkeiden veivauksesta johtuvasta tutkintapyynnöstä hiukan ontuu, sillä sisäpiiri on lähinnä lisännyt omistustaan yhtiössä. :thinking: Parin vuoden aikana ainoastaan pari sisäpiiriläistä on myynyt osakkeitaan joista toinen on tämä ex-varatj Turtio. Ja tästäkin on jo aikaa kulunut.

04.11.2022 Oma Säästöpankki Pasi Turtio Luovutus 20,13EUR 5 000 100 650EUR
2 tykkäystä

Maksumuuri:

Noin 19 kysymystä ja ja vastaukset kysymyksiin.

Tulevaisuuteen mm.:

”Tästä vastoinkäymisestä huolimatta teimme ensimmäisellä vuosineljänneksellä 26 miljoonaa euroa voitollisen tuloksen ja paransimme tulosta 16. kertaa peräjälkeen. Tällä ei ole vaikutusta meidän tulevaan toimintaan. Asia on otettu vakavasti ja tehty kaikki mahdollinen ongelmien rajaamiseksi.”

Ja H2 Handelsbanken -yritysjärjestelyn odotetaan tuovan lisää uutta ansaintaa.

16 tykkäystä

Yleensä pörssiyhtiöiden rekisteröity sisäpiiri on sen verran yleissivistynyttä kansaa, että ymmärtävät olla käymättä omalla nimellään laitonta sisäpiirikauppaa. Yleensä kun näistä on jaettu tuomioita niin tutkimuksissa selvisi että lasten/muun lähisuvun osakkeet on puskettu laitaan tai hankittu sisäpiiritiedotetta edeltävinä päivinä.

En siis väitä että tässä OmaSP:n keississä olisi kyse sisäpiirkaupoista, vaan että nuo ilmoitetu sisäpiirikaupat eivät oikeasti kata kaikkea sitä kaupankäyntiä mitä sisäpiirin tiedoilla voidaan tehdä.

9 tykkäystä

Tänään Kauppalehdessä Suomen parhaiten palkatut toimitusjohtajat. Tietysti OmaSpn Sydänlammi listoilla ja antiot vaatimattomasti 1,6 miljoonaa euroa. Mukana tulospalkkiota yli 500t€. Onkohan pankin strategia ollut se, että “myykää pojat rahaa kun sitä on saatavilla”. Näin aikoinaan kehoitettiin SKOP:n toimesta ja miten kävi. Hallituksen pj. saa 50.000€ vuosipalkkiota. On ostettu niitä säästöpankkeja, jotka riitaantuneet Säästöpankkiliiton kanssa. Nyt se ei enää ole mahdollista kun liitto laittoi stopin. Liittyneiden säästöpankkien omat varat saadaan poikimaan säätiöissä.

4 tykkäystä

Jäi mainitsematta, että olin huomaavina elohiiren nykivän yhden säästöpankkilaisen silmässä, tästä päättelen, että hänellä oli jotakin salattavaa, @Sijoittaja-alokas , olisiko aika siivota ketju :slight_smile:

Hypon kaveri spekuloi muurin takaa: Hypon Ari Pauna löysi mahdollisen selityksen Oma SP:n ongelmille – Sydänlammi torppaa | Kauppalehti

”Oma Säästöpankin kohdalla on hyvä muistaa, että se lienee alan nopeimmin fuusioiden myötä kasvanut pankki. Se on nopea, mutta hyvin haastava tapa kasvaa”, Pauna sanoo.

Pauna huomauttaa, että yritysten fuusiot ovat aina haasteellisia esimerkiksi asiakkaiden, organisaatioiden, henkilöstöjen, kulttuurien, prosessien ja tietotekniikan yhteensovittamisen kannalta.

”Suomi on paikallispankkien maa ja nyt paikallispankkikentässä on meneillään fuusiobuumi. Samat haasteet näkyvät koko kentässä pankkiteknologian uudistamisvaateiden kera”, Pauna sanoo.

Pauna ei näe, että Oma Säästöpankin tapahtumat kertoisivat puutteellisesta pankkivalvonnasta.

”Luotonmyöntökulttuuri on minusta aina enemmän pankin omasta sisäisestä toimintakulttuurista kiinni. Ei valvojasta tai luottoluokittajasta”, Pauna sanoo.

”Valvonnan tiukkuus ja kattavuus on hieman subjektiivinen asia. Yleisesti ottaen voi sanoa, että mitä isompi pankki, sitä teoreettisemmat ja yleisemmällä tasolla olevat valvontatoimet. Mitä pienempi pankki, sitä konkreettisemmat ja yksityiskohtaisemmat valvontatoimet”, hän kommentoi.

”Pieni pankki on helpommin tarkastettavissa ihan jo fyysisestikin”, Pauna lisää.

13 tykkäystä

Viime viikkojen yhtiötä koskenut uutisointi ja siitä seurannut kurssilasku antoi kimmokkeen tutustustua yhtiöön hieman tarkemmin ja samalla myös rekisteröitymään tänne keskusteluun.

Yhtiön osavuosikatsausta ja vuoden 2023 vuosikertomusta lukiessa huomioni kiinnittyi OmaSp:n osakkuus- ja yhteisyrityksiin, tasearvoltaan 26,7m€ ja näistä suurimpana City Kauppapaikat Oy 17,8m€ tasearvolla. Seuraavaksi suurimpia sijoituksia oli GT Invest Oy 6,7m€ tasearvolla ja Deleway Project Oy 2,0m€ tasearvolla.

City Kauppapaikat Oy oli 2010-luvun puolivälissä usein otsikoissa kun se hankki kauppakeskuksia ympäri Suomea, mutta tuolloin OmaSp:n nimi ei koskaan pompannut esiin kaupoista uutisoitaessa. Asioita vanhoista vuosikertomuksista tutkimalla selvisikin, että OmaSp oli lähtenyt yhtiöön osakkaaksi syyskuussa 2020 16,3m€ sijoituksella, jolla lohkesi 42,1% omistusosuus yhtiöstä. Asiaa lisää tutkimalla selviää, että alkuperäinen CiITY KAUPPAPAIKAT OY on jakautunut 30.9.2020 yritykseksi CK Kehitys Oy ja samalla päivämäärällä yhtiö on lakannut. Nykyisin toiminnassa oleva City Kiinteistöt Oy on perustettu 30.4.2020. Vuoden 2022 tilinpäätöstietojen mukaan yhtiön tase on 60,6m€, omavaraisuusaste 14% ja yhtiön liiketoiminta on ollut alusta saakka tappiollista. Sivuhuomautuksena todettakoon, että OmaSp kevensi kesäkuussa 2020 kiinteistösijoitussalkkuaan strategiansa mukaisesti ja kirjasi kaupoista 2,3m€ tappiota.

Yrityksestä GT Invest Oy ei ole paljon tietoja saatavilla, mutta vuoden 2020 vuosikertomuksesta käy ilmi seuraavat tiedot:

“Tilikauden 2019 hankinnat
Oma Säästöpankki osti maaliskuussa GT Invest Oy:stä
48,7 % osuuden. GT Invest Oy omistaa 51 %
yhteisyrityksestä, joka sijoittaa vuokrakäyttöön
suunnattuihin asuntoihin Suomessa. Osakkeet, yhtiöön
tehty sijoitus ja osuus hankinnan jälkeisestä tuloksesta on
kirjattu yhtenä eränä konsernin taseeseen erään “Osuudet
pääomaosuusmenetelmällä yhdisteltävissä yhtiöissä””

Em. yhteisyrityksestä ei löydy ainakaan nopeasti muuta tietoa, mutta jotain voinee päätellä tästä: GT Invest Oy on perustettu 21.2.2019 ja kuin sattuman kauppana 20.2.2019 on perustettu yritys Fincap Asunnot Oy, jonka hallituksessa istuu muuan Pasi Sydänlammi. Vuoden 2022 tilinpäätöstietojen mukaan yhtiön tase on 11,3m, omavaraisuusaste 100% ja yhtiön on pari vuotta tehnyt tasaisella 408t€ liikevaihdolla 406t€ tulosta.

Yrityksestä Deleway Pjoects Oy ei ole myöskään liiemmin tietoja saatavilla, mutta uutisten mukaan sillä on ainakin Lappeenrannan keskustassa jokin purkukohde omistuksessaan. Yhtiön kolmen ensimmäisen tilikauden liikevaihto on ollut vaatimatonta, mutta kumulatiivista tappiota on kertynyt silti 0,6m€. OmaSp:n 2020 vuosikertomuksessa yhtiöstä kerrotaan näin:

“Oma Säästöpankki teki kesäkuussa sijoituksen
perustettavaan Deleway Projects Oy:hyn. Yrityksen
toimiala on kiinteistösijoittaminen. Konsernin
omistusosuus yrityksestä on 49 %. Osakkeet, yhtiöön
tehty sijoitus ja osuus hankinnan jälkeisestä tuloksesta on
kirjattu yhtenä eränä konsernin taseeseen erään “Osuudet
pääomaosuusmenetelmällä yhdisteltävissä yhtiöissä”.”

Vuoden 2023 tilinpäätökseen OmaSp kirjasi osakkuusyhtiöistään tappioita ja arvonalentumisia yhteensä 4,5m€, samalla kun se teki lisäsijoituksia yhtiöihin 3,3m€. Tässä kirjoituksessa mainittuja yhtiöitä yhdistää OmaSp:n lisäksi yhtiöiden hallinto. Yhtiöiden GT Invest Oy:n ja City Kauppapaikat Oy:n hallituksissa istuu Sydänlammi, Sarajärvi ja Keskinen ja Fincap Asunnot Oy:n hallituksessa Sydänlammi, Sarajärvi + 2 muuta. Delewayn hallituksessa istuu eronnut Turtio ja yhtiön osoite on Gapconin PL.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella sijoitukset näihin yhtiöihin vaikuttaa kiinteistösijoituksista irtaantumaan pyrkivältä pankilta varsin epäloogisilta, varsinkin City Kauppapaikat Oy:n kohdalla. Ilmeisesti tuohon yhtiöön jäi vuoden 2020 järjestelyissä Seinäjoen autioituvan keskustan kauppakeskukset, kun Ideapark oli vienyt vuokralaiset. Selitys saattaakin löytyä Sarajärven ja Keskisen yhteisen sijoitusyhtiön Kesas-Yhtiöt Oy:n vuoden 2020 tilinpäätöksestä, joka oli 15,9m€ tappiollinen. Nyt kyseinen yhtiö jatkaa huomattavasti “kevennetyllä” 3,7m€ taseella ja 70% omavaraisuudella.

Itse toivoisin näihinkin kuvioihin yhtiön johdolta selityksiä, muiden viimeaikoina heränneiden kysymysten lisäksi. Miksi ihmeessä OmaSp tekee yhden ja saman tahon kanssa näin läheistä yhteistyötä oman ydinliiketoimintansa ulkopuolella. Ennen täsmällisiä vastauksia ei voi välttää epäilyksiä, että heillä on jo oma roskapankki taseessaan.

59 tykkäystä

Toistan ihmettelyni OMASP niskaansa saamasta kurasta. Pomotason työntekijä on mokannut huolella, sisäinen valvonta on pettänyt ja samaan aikaan on tapahtunut jonkinlainen kavalluksenomainen tapaus jota myös tutkitaan.

Minusta tämä ei anna syytä haukkua koko johtoa, joka on muuten tehnyt erinomaista työtä, mm. parantanut tulosta 16 kertaa putkeen. Ja on selkeästi kertonut, että osakeyhtiölain ja pankkiliiketoiminnan säätelyyn liittyviä velvoitteita on noudatettu pilkulleen.

Se, että asia nyt ylitti tutkintakynnyksen on todennäköisesti pankille itselleen pitkässä juoksussa vain hyvä asia, sillä vain näin toimimalla tässäkin ketjussa esitetyille huhuille ja spekulaatioille saadaan piste. Ja jos siellä on joku muukin töhöillyt, niin hänelle saadaan tutkinnan myötä irtisanomis (“yhteistyössä päätetty” eroamis)peruste. En jaksa ymmärtää ketjussa esiintynyttä loanheittoa ja “salapoliisityötä” jossa arvuutellaan täysin hatusta vedellen asioiden yksityiskohtia. Lapsellista ja ketjuun kuulumatonta, adrenaalininarkkareiden öyhötystä. Tai laskelmoitua disinfon levittämistä?

Liiketoiminnallisesti OMASP on tiukkaakin tiukempi tekijä ja tervetullut lisä pankkiemme joukkoon. Näitä se on myös tulevaisuudessa. Itselläni ei ole muita yhteyksiä tai sidoksia pankkiin kuin muutama sata sen osaketta. Määrä on lähitulevaisuudessa voimakkaasti noususuuntainen.

14 tykkäystä

Jep, yhtiön varatoimitusjohtaja lähti “yllättäen”. Yhtiön toimitusjohtaja kertoo medialle heidän viestintänsä olleen onnistunutta samalla kun yhtiötä epäillään arvopaperimarkkinarikoksesta, jonka perustetta hän ei itse tiedä. Rikosepäily voi siis liittyä myös tiedotukseen ja on jopa hyvin todennäköinen vaihtoehto. Fiva ei suostu sulkemaan pois muita tutkintapyyntöjä julkisuuteen tulleen lisäksi. etc…

Fivalle, poliisille ja sijoittajille esimerkkinä johdon vakuuttelu ei tässä tilanteessa velvoitteiden noudattamisesta näytä riittävän.

Koko ketjua en ole lukenut läpi, mutta loanheittoa ei ole silmiini osunut. Mikäli salapoliisityöllä ja arvuuttelulla viittaat edelliseen viestiini, niin siinä esitetyt tiedot ovat julkisista lähteistä tarkistettavissa.

19 tykkäystä

No, tuo nyt ei ainakaan ole totta, suurta vaivaa ei tarvitse tehä että näkee väitteen olevan sontaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyy yrityskaupan, jossa YIT ja GTI perustavat yhteisyritys FinCap Asunnot Oy:n.

3 tykkäystä

Mikä väite oli sontaa? Koska OmaSp on tiedottanut tuosta yhteisyrityksestä? Ei kai näitä OmaSp:n tietoja tarvitse YIT:n pörssitiedotteista lähteä kaivamaan? Itse vaan puhtaasti arvasin tuon liittyvän Fincap Asuntoihin, koska OmaSp ei siitä mitään tietoa vuosikertomuksessaan antanut.

1 tykkäys