Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Toistan ihmettelyni OMASP niskaansa saamasta kurasta. Pomotason työntekijä on mokannut huolella, sisäinen valvonta on pettänyt ja samaan aikaan on tapahtunut jonkinlainen kavalluksenomainen tapaus jota myös tutkitaan.

Minusta tämä ei anna syytä haukkua koko johtoa, joka on muuten tehnyt erinomaista työtä, mm. parantanut tulosta 16 kertaa putkeen. Ja on selkeästi kertonut, että osakeyhtiölain ja pankkiliiketoiminnan säätelyyn liittyviä velvoitteita on noudatettu pilkulleen.

Se, että asia nyt ylitti tutkintakynnyksen on todennäköisesti pankille itselleen pitkässä juoksussa vain hyvä asia, sillä vain näin toimimalla tässäkin ketjussa esitetyille huhuille ja spekulaatioille saadaan piste. Ja jos siellä on joku muukin töhöillyt, niin hänelle saadaan tutkinnan myötä irtisanomis (“yhteistyössä päätetty” eroamis)peruste. En jaksa ymmärtää ketjussa esiintynyttä loanheittoa ja “salapoliisityötä” jossa arvuutellaan täysin hatusta vedellen asioiden yksityiskohtia. Lapsellista ja ketjuun kuulumatonta, adrenaalininarkkareiden öyhötystä. Tai laskelmoitua disinfon levittämistä?

Liiketoiminnallisesti OMASP on tiukkaakin tiukempi tekijä ja tervetullut lisä pankkiemme joukkoon. Näitä se on myös tulevaisuudessa. Itselläni ei ole muita yhteyksiä tai sidoksia pankkiin kuin muutama sata sen osaketta. Määrä on lähitulevaisuudessa voimakkaasti noususuuntainen.

14 tykkäystä

Jep, yhtiön varatoimitusjohtaja lähti “yllättäen”. Yhtiön toimitusjohtaja kertoo medialle heidän viestintänsä olleen onnistunutta samalla kun yhtiötä epäillään arvopaperimarkkinarikoksesta, jonka perustetta hän ei itse tiedä. Rikosepäily voi siis liittyä myös tiedotukseen ja on jopa hyvin todennäköinen vaihtoehto. Fiva ei suostu sulkemaan pois muita tutkintapyyntöjä julkisuuteen tulleen lisäksi. etc…

Fivalle, poliisille ja sijoittajille esimerkkinä johdon vakuuttelu ei tässä tilanteessa velvoitteiden noudattamisesta näytä riittävän.

Koko ketjua en ole lukenut läpi, mutta loanheittoa ei ole silmiini osunut. Mikäli salapoliisityöllä ja arvuuttelulla viittaat edelliseen viestiini, niin siinä esitetyt tiedot ovat julkisista lähteistä tarkistettavissa.

19 tykkäystä

No, tuo nyt ei ainakaan ole totta, suurta vaivaa ei tarvitse tehä että näkee väitteen olevan sontaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyy yrityskaupan, jossa YIT ja GTI perustavat yhteisyritys FinCap Asunnot Oy:n.

3 tykkäystä

Mikä väite oli sontaa? Koska OmaSp on tiedottanut tuosta yhteisyrityksestä? Ei kai näitä OmaSp:n tietoja tarvitse YIT:n pörssitiedotteista lähteä kaivamaan? Itse vaan puhtaasti arvasin tuon liittyvän Fincap Asuntoihin, koska OmaSp ei siitä mitään tietoa vuosikertomuksessaan antanut.

1 tykkäys

Oma Säästöpankki sijoitti maaliskuussa vuokra-asuntoihin
keskittyvään uuteen yhteisyritykseen. GT Invest Oy omistaa 51 % yhteisyrityksestä, joka sijoittaa YIT:n rakentamiin
vuokrakäyttöön suunnattuihin asuntoihin Suomessa. Oma
Säästöpankin omistusosuus GT Invest Oy:stä on 48,7 %.

2019 vuosikertomus

2 tykkäystä

Stand corrected, vuoden 2020 vuosikertomuksesta en tuota tietoa enää löytänyt. Olisi pitänyt kaivaa vieläkin syvemmältä, mitähän sieltä vielä löytyy? :wink:

1 tykkäys

Löytyy myös vuosikertomuksista 2020, 2021 ja 2022 vielä mainintana, tarkastin juuri äsken, mm 2020:

Oma Säästöpankki osti maaliskuussa GT Invest Oy:stä
48,7 % osuuden. GT Invest Oy omistaa 51 %
yhteisyrityksestä, joka sijoittaa vuokrakäyttöön
suunnattuihin asuntoihin Suomessa. Osakkeet, yhtiöön
tehty sijoitus ja osuus hankinnan jälkeisestä tuloksesta on
kirjattu yhtenä eränä konsernin taseeseen erään “Osuudet
pääomaosuusmenetelmällä yhdisteltävissä yhtiöissä”

Löytyy myös konsernirakenteesta toki omana rivinään. Tarkkuutta.

Itse lainasin omaan viestiini saman kohdan vuosikertomuksessa ensimmäiseen viestiini ja siinä ei ole mitään mainintaa sijoituskohteen/yhteisyrityksen nimestä, Fincap Asunto Oy:stä tai YIT:stä. Saman asian mainitsin jo aiemmassa vastauksessani.

Eikö tämä kuitenkin tästä asiasta jo riitä?

2 tykkäystä

Vähän samoilla linjoilla olen. On alkanut vaikuttaa siltä, että ”stock bashing”:llä (/markkinamanipulaatiolla) yritetään saada osakkeen hinta laskemaan, jotta kenties päästään tekemään edullisia kauppoja. Teemasta lisää esim. Market Manipulation: Exposing the Tactics of Stock Bashers - FasterCapital

2 tykkäystä

Joo kyllä kysymyksiä on nyt ilmassa enemmän kuin vastauksia. Onhan se outoa ostaa City kauppapaikat Oy:stä melkein puolet ja yhtiö tekee miljoonatappiota vuosittain. Ei pieni osakkeenomistaja ymmärrä ja tunnen OmaSP liiketoimet paljon huonommin kuin olen kuvitellut.

5 tykkäystä

Jussi Halmeen mietteitä Oma SP:stä.

6 tykkäystä

OmaSp:n vuosikertomuksista löytyy varsin niukasti tietoa osakkuusyhtiöstä GT Invest Oy, kuten eilisessä viestissäni kerroin. Eilinen keskustelu asiasta sai minut kuitenkin tutkimaan yhtiötä perusteellisemmin:

GT Invest Oy:n osakkaita ainakin yhtiön alkuvaiheessa olivat Oma Säästöpankki Oyj, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa Keskinäinen Vakuutusyhtiö, Wall-Yhtiöt Oy, Uness Capital Oy, City KP Invest Oy, Parcola Oy ja VKE & J Sijoitus Oy. OmaSp:n osuus yhtiöstä on noin 49% ja LähiTapiolan n. 13%. Loput omistajat ovat Parcola Oy:tä lukuunottamatta Sarajärven ja Keskisen lähipiiriä. Sarajärvi toki istuu ikään kuin varmuuden vuoksi myös LähiTapiolan hallituksessa.

GT Invest Oy on puolestaan enemmistöomistaja 51% osuudella Fincap Asunnot Oy nimisessä yhtiössä, jonka toinen omistaja on YIT 49% omistusosuudella. Yhtiö sai alkunsa vuonna 2019, kun YIT dumppasi myymättä jääneet asuntonsa tähän yhteisyritykseen. Tuolloin kerrottiin myytyjä asuntoja olevan lähes 600 ja myytyjen asuntojen arvon olevan yli 100m€. Myymättömien asuntojen dumppausta mitä ilmeisemmin jatkettiin viime vuoden kesäkuussa, kun YIT ilmoitti myyneensä 190 asuntoa yhteisyritykselle. Ostajan nimeä ei kuitenkaan tuolloin kerrottu, jota Kauppalehtikin tuolloin ihmetteli:

YIT myy 190 asuntoa ja 63 autopaikkaa - Ostaja ja kauppahinta jäävät mysteeriksi
Rakennusyhtiö YIT on allekirjoittanut sopimuksen asuntojen ja autopaikkojen myynnistä, mutta kenen kanssa, sitä ei tarina kerro.
30.6.202314:34

Cilla Bhose
Rakennusyhtiö YIT julkisti torstaina (30.6.) tiedotteen, joka herätti enemmän kysymyksiä, kuin antoi vastauksia.

Tuoreimpien saatavilla olevien tilinpäätöstietojen mukaan Fincap Asunnot oy teki vuonna 2022 käytännössä nollatuloksen 5,4m€ liikevaihdolla. Yhtiön taseen loppusumma oli 23,4m€ ja omavaraisuusaste näennäisen korkea 96%. Tätä kuviota tarkastellessa on hyvä huomata, että yhtiön omistamiin asuntoihin kohdistuu taloyhtiölainoja luokkaa 100m€:n arvosta, etenkin mikäli YIT:n viime vuonna dumppaamat asunnot päätyivät tämän yrityksen omistukseen. Tarkka luku voi olla yli tai ali, mutta lukua en ymmärrettävästi pysty tähän kertomaan kun sitä ei minun konsteilla ole saatavilla. Lienee kuitenkin täysin selvää kaikille, että nykyisellä korkotasolla tällaisen virityksen tulos ja kassavirta huutaa kilpaa hoosiannaa, kun taloyhtiölainojen korkoja ja lyhennyksiä aletaan maksamaan. OmaSp:n taseessa GT Invest Oy:n sijoituksen arvo kasvoi viime vuonna 1,2m€, mikä viittaisi lisäpääomitukseen.

Tähän viritykseen tarkemmin tutustuttuani oma ihmettelyni määrä pankin johdon toimia kohtaan lisääntyi entisestään. Mikä ihme tai paremminkin kuka on pankin johdossa saanut päähänsä, että lähdetään vivuttamalla omistajina mukaan asuntobisnekseen ja ostetaan rakennusyhtiöltä kaikki myymättä jääneet asunnot, kun omassa taseessa on jo kiinteistö- ja asuntoluottoja yli 4mrd€ edestä? Toinen ehkä vielä oleellisempi kysymys on: Osaako pankin johto käydä edes vessassa ilman Sarajärven avustusta ja sotkemista asiaan?

Lopuksi on toki hyvä muistuttaa, ettei tämän sijoituksen kohtalo tule sinällään heilauttamaan OmaSp:n tulosta mihinkään suuntaan ja virallisesti tiedossa oleva riski tähän sijoitukseen liittyen oli vuoden 2023 lopussa 6,7m€. Tilanne voi toki olla toinen, mikäli OmaSp on ollut merkittävässä roolissa rahoittamassa yhteisyrityksen omistuksessa olevia taloyhtiöitä. Positiivista kassavirtaa tai tulosta tältä yritykseltä on kuitenkin lähivuosina turha odottaa.

25 tykkäystä

Miksi sitä pitäisi sitten noteerata millään tavalla sijoittajille?

YIT:llä oli kassavaje 2019 - 2020 aikoihin, jonkatakia se myi tuottavan asfalttiliiketoimintansa Peabille. Tuo vuokrabisneshän oli samanlainen pyrkimys parantaa kassavajetta, jos mietit miten raha tuloutuu vs asuntojen myynti.

1 tykkäys

Itse sijoittajana kiinnitän paljonkin huomiota yhtiön johdon toimintaan, hyvään hallintotapaan ja moneen muuhun asiaan jotka eivät ole numeroilla mitattavissa. Vuosikymmenten kokemukselle voin kertoa, että näillä asioilla on sijoitustoiminnan lopputuloksen kannalta suurempi merkitys kuin yrityksen yhden kvartaalin tuloksella.

YIT:llä on ollut krooninen kassavaje jo vuosia, mutta sitä kannattanee käsitellä YIT:n omassa ketjussa.

5 tykkäystä

Kirjaimellisesti OmaSP:ltä löytyy rahassa enemmän maksukyvyttömiä roskalainoja vuosikertomuksesta kuin tuo sinun ihmettelemäsi sijoituksen arvo, itse kiinnittäisin ehkä enemmän huomiota niihin, mutta toisaalta sinullahan se vuosikymmenien kokemus on. Voi varmasti olla että se pommi onkin juuri noissa mitättömissä osakkuuksissa, eikä siellä sulavassa luottokannassa.

1 tykkäys

Juu uskon, että OmaSp hallituksessa keskustellaan hallintotavan syvimmistä kysymyksistä.

Toisekseen on niin, että OmaSp ilmeisimmin joutuu käyttää rahaa pääomituksiin jatkossakin, jotta City kauppapaikat yms kuviot pysyvät maksukykyisinä.

Mitä tulee noihin YIT:n myymiin isoihin asuntomassoihin, niin ne ovat kassavirtanegatiivisia, eli kaipaavat pääomaa omistajilta kokoajan.
Vaikka ne olisi saatu ostaa -25% listahinnasta, niin hoito- ja rahoitusvastikemenot ovat enemmän, kuin vuokratuotto. Siis pelkät hoitomenot ja yhtiölainan korkomeno ylittää vuokratuoton.

OmaSp pankkina hyötyy toki nykyisestä korkotasosta, mutta nämä hiukan yllättävät “sivubisnekset” uivat yhä syvemmällä, koska sitä korkojen laskua ei tullutkaan jo kesällä 2023, kuten silloin odotettiin.

Se on hyvää osakkeenomistajan näkökulmasta, että isoja asioita ei enää OmaSP:ssä kukaan päätä yksin, tämä on ainakin 100% varma asia. Voisin siis uskoa, että myös Sydänlammin kynä on tylsynyt.

4 tykkäystä

Heitän tähän nyt ihan retorisen kysymyksen: Tiedätkö kuinka paljon tähän yritykseen, sen omistajiin/niihin yhteydessä olevien tahojen ja yhteysyrityksen omistuksiin liittyvien lainojen määrä on yhteensä OmaSp:n taseessa ja paljonko niistä on vaarassa defaultata? Minä en tiedä ja siksi en esitä asiasta väitteitä suuntaan enkä toiseen. Sinä olet ilmeisesti kuitenkin asiasta paremmin perillä… :wink:

4 tykkäystä

Eikö tässä pankin oma tiedotus ole ollut sillä tavalla selvää, että ainakin kyynisten silmälasien läpi katsoen näistähän on tiedotettu avoimesti: vajaa 200 M€ lainakanta ja siitä kohonnut luottotappioriski 50 M€ koskien. Uskon parempaa, kun pankin toimesta tiedotetaan parempaa.

3 tykkäystä

Pahoittelut jos tulen sivusta, mutta eikö ValkoinenPeura juuri kyseenalaista sen, että näillä himmeleillä olisi peitelty, kuinka paljon todelliset luottotappiot ovat + mahdollisesti haettu jotain muita, “ei omistajan” hyötyjä, vaikka näin voisikin teknisesti toimia?

En ymmärrä itse, millä tavalla on omistajan edun mukaista siivota “roska” toiseen yhtiöön ja jatkaa sen pääomittamista. Eikö lopputulema ole, että luottotappiot kirjataan joskus + täytyy pääomittaa yhtiötä, eli mahdollisesti tulee isompi turska, kun olisi vaan kerralla kirjattu alas. Toki on aina mahdollisuus, että “roskan” voisikin joskus myydä kalliimmalla jos haluaa ottaa näkemystä.

EDIT: totta kai lisää aikaa tällä saadaan ostettua

3 tykkäystä