Oma Säästöpankki

“Kaikissa pankin saatavissa tehdään jo pieni alaskirjaus kun sopimus tehdään” on kyllä minulle aivan uutta. Olen ollut pankin johtotehtävissä aikoinaan eikä näin ole tehty. Toki kun saatavat viivästyvät yli 3 kk tulee luotoista “järjestämättömiä” ja silloin siitä potista voidaan-tapaus kerrallaan-tehdä alaskirjaus. Tähän vaikuttaa mm. vakuuksien riittävyys.

2 tykkäystä

Jos olet ollut riittävän aikoinaan niin IFRS9 ei varmaan ollut voimassa ja siten ECL (expected credit loss) kirjauksia ei tehty. Ajat on muuttuneet :grinning:

15 tykkäystä

Nyt menee yllä vähän termit sekaisin. IFRS9:ssä joka luotolle tehdään tappiovaraus (loan loss provision) jonka suuruus luonnollisesti riippuu performanssista jne. Stage 1:ssä varaus on varsin pieni, Stage 2:ssa suurempi ja stage 3:ssa pd on jo 1. On hyvä huomata että tuo varaus voi myös pienentyä, jopa stage 3:sta voi palautua stage 1:een. En käyttäisi tässä yhteydessä termiä alaskirjaus, se on eri asia kuin varaus. Se on totta että jos laskenta pelaa, lopullinen luottotappio ei enää tunnu, koska luottotappiovaraus oletettavasti tässä vaiheessa jo kattaa koko summan. Aina näin ei tietenkään välttämättä ole.

3 tykkäystä

Jos ihmisiä kiinnostaa opiskella lisää aiheesta, niin mielestäni tässä varsin asiallinen “2 pageri”: https://www.bis.org/fsi/fsisummaries/ifrs9.pdf

Hyvä täsmennys. Piensijoittajille, joita on aika iso määrä pelkkä uutinen isosta riskiluototuksesta on kuitenkin osoitus holtittomasta luotonannosta ja siitä, että kasvua on haettu keinoja kaihtamatta. Jatkoa seuraa ja aikaa kuluu vuosia ennen kuin luottamus pankkiin palautuu. Kylillä moni pudistelee päätään kun tulee OmaSpn nimi esille.

City Kauppapaikat Oy:n tilanne on vähintäänkin mielenkiitoinen. Pankki on tunkenut näihin mädäntyviin ja tappiollisiin kauppakeskuksiin neljän vuoden aikana pyöreästi 20m€ oman pääoman ehtoista rahaa ja nyt lainojen kovenantit ovat lauenneet:

City Kauppapaikkojen yli 48m€ lainat on Nordeasta:

kuva

Tässä tilanteessa Nordea voi aika rankastikin bluffata, jos uskoo ettei OmaSp päästä yhtiötä nurin. Muutenkin mielenkiintoinen asetelma kun yhtiön hallituksessa istuu edelleen Sydänlammi ja Sarajärvi , joiden pitäisi neuvottelut Nordean kanssa hoitaa.

Kauankohan OmaSp aikoo muuten teeskennellä, että sen osakkuusyhtiöiden käypä arvo vastaa raportoituja arvoja. Jokainen yhtiö tekee tappiota eikä näkymätkään vaikuta yhtään paremmilta. Esim. GT Invest Oy tulee tarvitsemaa näillä näkymin jatkuvaa letkuruokintaa myös jatkossa, kun Fincap Asunnot Oy:n omistamien asuntojen taloyhtiölainojen lyhennykset ovat alkaneet. Vuonna 2023 GT Investiä pääomitettiin 1,2m€ ja H1/24 0,5m€.

11 tykkäystä

Konkurssista on kaksi vuotta aikaa ja hesarin mukaan kiinteistön ylläpitokustannukset olivat vuositasolla 600 000 eurolla:

Eipä tainnut kovin suurta iloa tuottaa tuo myyntihinta.

4 tykkäystä

Ei ostajallekaan, menee aika paljon vuosia kun tuolla liikettä seuraavan kerran, ei ehkä koskaan enää. Toivon että viranomaiset ovat sevilläl ostajasta

3 tykkäystä

Pari kommenttia edellisiin.
Joo todella hyvä juttu, jos Zsar löytäisi uuden tulevaisuuden ja pesän selvitys etenee. Samalla tietysti pesän kulut kiinteistön suhteen loppuvat.
Hyvä asia OmaSP:lle.

Ja on positiivista että City Kauppapaikkojen rahoitus on Nordeasta, tuosta ei tule luottotappiota OmaSP. Sarajärvi sanoikin jo ajat sitten asia näin olevan. Ja totta kait Sarajärvi on yhtiön hallituksessa jatkossakin ja neuvottelee asioista. OmaSP lupasi vielä vaihtaa osakkuusyhtiöiden edustajansa, siis loputkin, eli Pasit ilmeisesti veks.
Enkä usko että kauppakeskukset nyt mätänisivät, ovat betonisia…

Eli monta positiivista asiaa OmaSP:lle, korotkin laskussa sopivasti, se on Vitaepro kaikille velallisille!

2 tykkäystä

Mitä nyt pari rikostutkintaa johtohenkilöistä on vasta alkuvaiheessa. Saa nähdä ilmoittaako OmaSp mitään näistä vai saammeko lukea muualta. Tuleeko niissä jotain uutta vielä. Aika näyttää emmekä tiedä lopputulosta. Uuden toimarin valinta on kesken. Mielenkiinnolla odotan kuka valitaan.

3 tykkäystä

Kauppalehdessä maksumuurin takana toimari Liiri haastattelussa. En tiedä, suolaako hän tarkoituksella vain tahallaan aiemman hallinnon (jossa on itse ollut mukana vain talousjohtajana):

Liirin mukaan pankilla on jatkossa aiempaa parempi kyvykkyys myös käydä läpi avainhenkilöiden ja ylemmän johdon sidonnaisuuksia pankin ulkopuolisissa yhtiöissä. Johdossa työskentelevät ilmoittavat itse omat sidonnaisuutensa, mutta pankin avainhenkilöiden ja johdon ilmoitukset tarkistetaan.

Voin kyllä kertoa Liirille, että tuon tarkastelun tekee ihan joka ainoa tilintarkastaja rutiiniinomaisesti, kun tarkastaa lähipiiriliiketoimia. Ehkä tuo on sitten OmaSp:lle jotain uutta. Voi kuitenkin olla, ettei viranomaisrekisterit kerro kaikkia johdon sidonnaisuuksia, kun ei omistajan ole ihan välttämättä laitettava itseään hallitukseen tai muuhun johtotehtävään, ja todellisen edunsaajan ilmoittaminenkin saattaa epähuomiossa unohtua.

Nyt on myös kasvutarina kovasti muuttunut aiemmasta. Ennen kasvettiin hinnalla millä hyvänsä, kun mainostettiin olevan Pohjoismaiden nopeiten kasvava pankki. Nykyään ollaan kannattavasti kasvava pankki, joka on ihan toinen tarina, jos oikeasti tarkastellaan jokaisen asiakkaan kannattavuutta:

Pankin tavoitteena on kannattava kasvu eikä pelkästään kasvu. Se tarkoittaa, että olemme mukana vain sellaisissa hankkeissa, joissa kasvu on kannattavaa ja jokaisen kokonaisasiakkuuden on oltava meille kannattava. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna kannattavuuteen liittyy myös luottoriskit, joiden on oltava hyvin hallinnassa. Kasvu mitoitetaan tähän.

Tuo yllä oleva kuulostaa tutulta normaalisti kasvavassa pankissa työskenneelle. Kaikki kasvu ei ole kannattavaa, ja aina ei kannata antaa, jos pääoma ei casessa tuota tarpeeksi riskit huomioiden.

9 tykkäystä

“Yksi keskeisistä teoista on avainhenkilövaihdokset” sanoo Liiri. Onko uusia tulossa? Samoin, että ottavat haltuun Handesbankenin osan kahdessa viikossa. Uskon, että OmaSpn huonon maineen ja yleensä tämän myynnin takia osa asiakkaista lipeää muualle. Eräs merkittävä yritysjohtaja sanoi aikoinaan, että jos ollaan oltu vanhaan yritykseen tyytyväisiä niin yrityskaupat aiheuttavat helposti 30% :n asiakassiirtymän. Ne pienyritysten omistajat törmäävät taas samaan ongelmaan omissa sijoituksissaan kun esim. Liedon Säästöpankin asiakkaat, että arvo-osuustiliä ei pankissa ole ja siirrä sitten osakepottisi Nordnettiin tai Mandatumiin.

1 tykkäys

Handelsbankenia koskeva järjestely saadaan maaliin parissa viikossa, ja olemme hyvin valmistautuneet ottamaan sieltä siirtyvät asiakkuudet haltuun. Avaamme syksyllä uudet konttorit Kuopioon, Vaasaan ja Vantaalle. Levittäytyminen uusille markkina-alueille tarjoaa orgaanisen kasvun mahdollisuuksia

Ymmärtääkseni Liiri tarkoittaa tässä sitä, että Handelsbankenia koskeva järjestely tulee menemään maaliin parissa viikossa, eli siis yritysjärjestelyn seurauksena asiakkuudet siirtyvät Oma Säästöpankkiin 1.9. Prosessi itsessään paljon pidempi kuin kaksi viikkoa. Toki on mahdollista ja hyvin todennäköistä, että osa asiakkaista on jo ennen tätä päivämäärää siirtyneet pois Handelsbankenista muualle kuin Oma Säästöpankkiin.

Yksi keskeisimmistä teoista on hänen mukaansa avainhenkilövaihdokset.

Muutoksiahan on tullut runsaasti. Riskienhallintajohtaja vaihtunut joulukuussa 2023. Vuoden 2024 aikana jäänyt pois/erotettu/eronnut ainakin varatoimitusjohtaja, toimitusjohtaja sekä hallituksen puheenjohtaja. Uuden toimitusjohtajan haku on käynnissä ja hyvin suurella todennäköisyydellä uusi toimitusjohtaja haluaa tuoda mukanaan itselleen tuttuja henkilöitä ja/tai uudistaa organisaatiota parhaaksi näkemällään tavalla.

5 tykkäystä

Tämä on varmasti ihan totta. Asunto-osakeyhtiöissä on vaan mahdollisuus riskien leviämiseen, jos yksittäinen suuri omistaja ajautuu ongelmiin. Vakuusarvot kuitenkin rajaavat pankin tappioita tällaisessa tilanteessa kunhan kohteen sijainti on järkevä eikä lainasumma ole liian suuri. En minä näitä silti kovinkaan riskittömiksi luokittelisi. Esimerkiksi tuosta OmaSp:n alkuvuona kirjaamasta noin 60 MEUR:n luottotappiovarauksesta saa uutisoinnin perusteella sellaisen kuvan, että taloyhtiölainat saattavat hyvinkin olla olennaisessa roolissa.

Tähän lisäisin vielä, että vaikka taloustilanteeseen ei odoteta olennaista heikkenemistä, on pankki joka tapauksessa altistunut ylimääräisille makrotaloudellisille riskeille lainottaessaan kohteita, joiden vakuusarvo on heikko. Tällöin voi mielestäni perustellusti olettaa, että tällaisten kohteiden luottotappiosummat kasvavat eksponentiaalisesti työttömyyden noustessa tietyn rajan yli. Veikkaisin, että tämä kuitenkin vaatisi kohtalaisen syvää kyykkäystä BKT:hen, sillä vastaavasti euromääräiset lainasummat ovat maltillisia. Tämä siis yleisellä tasolla ja kuten sanottu, tarkkaa kuvaa OmaSp:n lainakannan laadusta/riskeistä ei minulla ole.

5 tykkäystä

On taloyhtiölainoja ja taloyhtiölainoja. Jos laina kohdistuu yhtiöön, jossa sijainti on järkevä ja lainalla on rahoitettu uudis- tai korjausrakentamista, voidaan olettaa että pankin luottotappioriskit kohteesta ovat hallinnassa lainan vakuusarvon kannalta. Poikkeuksiakin toki löytyy.

Mutta sitten meillä on näitä kohteita, joissa on uuden perustettavan asoy:n nimiin nostettu valtava taloyhtiölaina ja sillä on rahoitettu jonkun vanhan vuokrataloraadon ostaminen yhtiön nimiin. Siis siltä pohjalta, että talolla on 40-50-vuotta ikää ja kaikki peruskorjaukset nurkan takana. Mielestäni tilanne on jo lähtökohtaisesti paljon haastavampi. Semminkin, kun sillä taloyhtiöllä on sitten jo niin jumalaton velkakuorma, että pankit eivät välttämättä lähde enää rahoittamaan niitä peruskorjauksia.

Ps. Tämä on silmiä avaava YouTube-kanava sen suhteen, kuinka monet aikanaan hienot ja arvokkaat rakennukset vain jätetään mätänemään, koska sijainti on vain tämän ajan maailmassa ihan väärä:

1 tykkäys

KRP tutkii Oma Säästöpankkiin liittyvää sisäpiirintiedon väärinkäyttöä

13 tykkäystä

Jos nyt oikein tulkitsen, niin tällä ei ole mitään tekemistä pankin lainakannan kanssa :slight_smile: .

Eli näyttäisi että tämä ei ole suoraan kytköksessä pankin liiketoimintaan. Tästä olikin puhetta aikaisemmin, mutta kai tämä tarkennus voidaan tulkita positiiviseksi uutiseksi.

5 tykkäystä

Jos ei nyt ihan positiivinen uutinen. Tavallinen tallaaja, asiakas, tulkitsee nämä sisäpiiririkokset, tjn, varatjn, hallituksen pjn erottamiset tai eroamiset aina negatiiviseksi. Joka kerta kun media niistä kertoo vaikka olisi vanhan kertausta. Ja äänestää jaloillaan.

3 tykkäystä

Luitkohan itse linkittämääsi juttua ollenkaan? Pari lainausta siitä.

“Toisessa esitutkinnassa rikosnimike on nyt täsmentynyt perusmuotoiseksi sisäpiiritiedon väärinkäytöksi.”
”Perusmuotoinen sisäpiiritiedon väärinkäyttö tarkoittaa, että kyseessä ei ole törkeä tekomuoto”, rikostarkastaja avaa.

5 tykkäystä

Olet oikeassa. Kyseessä ei ole siis törkeää rikosta eikä montaa vain yksi sisäpiiritiedon väärinkäyttö. Meni sekaisin tuo yleinen kommentointi syytteestä alla.

2 tykkäystä