Optomed - Terveysteknologiayhtiö

Hyvin mielenkiintoista kyllä! Niinkuin haastattelussa Kinnusen Juha itsekin sanoi FDA on viimevuosina tiukentanut lupien saantia. Luulisi jo luvan saannin olevan seuraava askel kohti kuuta mutta indressi päätti kääntää kuuhun valmistautuvaa rakettia Lisää tasolta Vähennä tasolle vaikka itsekkin tietävät FDA luvan olevan lähellä. Kiitosta täytyy kuitenkin antaa sain ostettua lisää 3.30€ tasolta :sweat_smile:

3 tykkäystä

Hinkataanko tassa nyt sitten kurssin kanssa 3 ja 3,5 valilla, kunnes yhtio jotain tiedottaa / julkaisee. Odotusarvot aika alhaalla uusille tiedotteille, kun uuden tj:n aikana ei ole tiedotettu kuin pakolliset (tilinpaatokset, osavuosikatsaukset ym).
Tiedote viimeisemmasta isommasta tilauksesta (Valencia), meni sekin Sepon piikkiin. Uusi, myyntia vauhdittamaan palkattu tj ei ole viela closannut yhtakaan isompaa tilausta. Uskoo, toivoo ja varovaisesti ennustaa sitakin enemman. Odotellaan tassa nyt sitten rauhassa tiedotetaanko seuraavaksi FDA luvasta vai osakeannista?

5 tykkäystä

Oma veikkaus, et kinukit ulostaa taas lappujaan päästäkseen eroon, kuten jo pitkään tehneet. Perjantaina nähdään taas paljonko laittivat laitaan tässä kuussa.

Isompien tilausten osalta on ollut joo hiljaista, mutta onhan siellä aihioita kypsymässä jenkkien ulkopuolella koko ajan.

Naapuripalstalla on @Juha_Kinnunen saanut kritiikkiä tavoitehinnan suhteen. Pakko myös itse tiedustella, kun asiaa pohtinut, et mihin asti tuo antamasi tavoitehinta 3,30 on voimassa tai mihin asti se tähtää? Kurssi on sillä seuduilla tällä hetkellä, mut on 100% varmaa, et kurssi pomppaa joitain kymmeniä prosentteja luvan tullessa. En omaa tunnuksia lukemaan raporttiasi, mutta muiden kommenteista päätellen olit tavoitehintaasi jollain tapaa sisällyttänyt fda-luvan. Kun lupa tulee ja kurssi nousee vaikka 4,50 asti, niin pitäydytkö edelleen tavoitehinnassa 3,30 vai nostatko ja millä perustein?
Noin 2,5v sitten olit antanut luvan suhteen tavoitehinnaksi 11,50, joka paljon suurempi kuin nyt. Mikä on muuttunut potentiaalissa vai pitääkö tavoitehintojen olla aina lähellä oikeaa kurssia?

5 tykkäystä

Lainasin rapsasta ihan hiukkasen FDA-asiasta:

Aurora AEYE:n FDA-lupaa odotetaan ilmeisesti kevään aikana, mutta ohjeistukseen tämä ei tunnu heijastuvan.

Vaikka edessä on oletettavasti positiivinen ajuri (FDA-lupa), on tätä odotettu ja hinnoiteltu osakkeeseen jo pitkään.

Toisaalta FDA-hyväksyntää on jo hinnoiteltu osakkeeseen merkittävästi ja odotukset lähivuosille ovat erittäin kovat
varsinkin, kun perinteisen liiketoiminnan antama taustatuki on jäänyt yllättävän vähäiseksi.

Lupaa on siis hinnoiteltu osakkeeseen ja monet ovat varmasti ostaneet/holdanneet osaketta FDA-luvan takia. Tuleeko se puolen vuoden päästä, kahden vuoden päästä tai käykö jopa niin hassusti yllättäen ettei koskaan… tosin harvempi kai tähän viimeiseen vaihtoehtoon uskoo. Sijoittajilla on todella kovat odotukset luvan suhteen, joka on hinnoiteltu jo osakkeeseen sisään, mutta jos ja kun lupa tulee, niin onko varmaa, mitä sen jälkeen tapahtuu, eli jos kovat odotukset osoittautuvatkin pettymykseksi niin… se näkynee osakekurssissa. Luvan odotetaan tulevan eikä luvan saaminen automaattisesti tarkoita, että sen jälkeen yritys menestyisi.

Laitteet-segmentti on pettymys ja se on valunut alaspäin eikä Ohjelmisto-segmenttikään ole kovin ihmeellisesti menestynyt. Optomed antoi aika vaisut ennusteet tälle vuodelle, joka on hyvinkin aluillaan. Kassa on tosin yhtiöllä suhteellisen hyvässä jamassa.

Hyvin todennäköisesti kurssi nousee sinä päivänä, kun odotettu lupa tulee, mutta jos osake nyt mielletään jo vähän kalliimman puoleiseksi eikä yhtiölle erityisen hyvin mene eikä ole mennyt ja lupa on hinnoiteltu osakkeeseen, niin saattaapi olla, että osake ottaa ennen luvan tulemisesta osumaa eikä siten viiden, kymmenen tai kolmenkymmenen prosentin nousu lämmitä pidempiaikaisia holdaajia. :slight_smile:

Jos lupa tuleekin yllättävän nopeasti ja sitten kaupallistaminen menee mahtavasti, niin ai että, miten mukava sijoitus. Juha sanoo myös raportissaan:

Jos Aurora AEYE:n FDA-lupa saadaan ja kaupallistamisessa onnistutaan hyvin, vähennä-suosituksemme osoittautunee vääräksi.

Luulen, että Juha on mielellään tässä väärässä. En vastannut kysymyksiin ja Juhaa pyydettiinkin vastaamaan, mutta tuli mieleen tällaisia raapustella noin muuten vain, koska olin jo näitä omassa pienessä mielessäni pohtinut. :slight_smile:

12 tykkäystä

Kunhan et @Sijoittaja-alokas lähde tähän enää uudestaan mukaan, niin tie satumaisiin voittoihin on auki. :wink:

Jätät analyysissäsi huomioimatta tuon kiinalaisen ison omistajan "pakko"myynnit, jota tehnyt jo pidemmän aikaa. Se yhdistettynä tuulitakkien ja sopulien inderes-uskovaisuuteen, niin kurssi laskee siitä missä se kävi jo indereksen tavoitteeseen.
Q4 oli (iso) pettymys meille optomed-sijoittajille muun kuin fda:n osalta. Lupaavia aihioita on mut ei mitään tietoa lopputuloksesta.

Toi “hinnoiteltu osakkeeseen merkittävästi…” on aika isosti sitä vastaan mitä @Juha_Kinnunen 2,5v sitten hinnoitteli hinnalla 11,5€.

Ja jos “…vähennä-suosituksemme osoittautunee vääräksi”, niin miksi edelleen suositus on täysin eri kuin 2,5v sitten? Potentiaali on edelleen vahvasti olemassa.

3 tykkäystä

No se ei yllätä, saan “naapuripalstalla” kritiikkiä kaikesta maan ja taivaan välillä. Olen kuin kaikkea kontrolloiva ylivaltias, joka on vastuussa kaikesta mitä yhtiöissä tapahtuu - tai siis ainakin kaikista negatiivisista asioista, koska hyvät jutut on omaa ansiota. Samalla olen täysin turha anaali, joka ei ymmärrä mistään mitään. Kovaa hommaa kontrolloida kaikkea ymmärtämättä mitään :man_shrugging:

Sieltä on vuosien varrella tullut kaikkea kuraa ja esimerkiksi väkivallalla uhkailuja, kun ei ole sitten puhelussa argumentit muuten riittäneet. Myrkyllinen ilmapiiri aiheuttaa kaikenlaista, ja itse yritän pysyä erossa enkä jaksa öihäreiden kanssa yrittää keskustella. Sen sijaan vastaan sinulle parhaani mukaan, vaikka tämä tieto olisi toki raporteissa saatavilla.

Taas kerran keskustellaan tavoitehinnasta, joka nyt on mielestäni niitä turhimpia juttuja, mistä voisimme keskustella. Mutta otetaan nyt alkuun suora lainaus raportista:

“Optomedin kohdalla tarkan tavoitehinnan antaminen on osittain teennäistä, koska seuraavan 12 kuukauden aikana kriittisiä liikkuvia osia on paljon ja tilanne tulee elämään näiden mukana. Seuraava kriittinen tarkistuspiste on oletettavasti se, kun Optomed lopulta saa FDA-luvan Aurora AEYE:n kokonaisratkaisulle.”

Rehellisesti tuosta voisi ottaa tuon “osittain” sanan pois ja todeta, että tavoitehinnan antaminen on nykytilanteessa 12 kuukauden päähän teennäistä. Meillä on yksi tavoitehinta, mutta todellisuudessa tuohon ympärille kannattaa ajatella (Optomedin kohdalla suuri) range, jossa kurssi todennäköisesti liikkuu. Mutta oleellinen pointti on, että tavoitehinta tulee elämään, kun tietoa tulee.

Kuten olen yrittänyt kommunikoida täällä, Optomedin kohdalla ajattelisin tavoitehintaa enemmänkin riski/tuotto-suhteessa neutraalina tasona. Eli 3,30 euron kohdalla mielestäni riskit ja tuottomahdollisuudet ovat tasapainossa, ja osake näillä tiedoilla suunnilleen oikein hinnoiteltu. Kun faktat muuttuvat, tulen muuttamaan mieltäni.

Lisäksi jälleen muistutan, että Inderesin menetelmässä tavoitehinta on alisteinen suositukselle, eli suositus jyrää alleen tavoitehinnan. Kritisoikaa siis suosituksista, ja unohtakaa se tavoitehinta. Tässä siihen materiaalia:

image

Eihän se kaunis ole, mutta parempaa et analyytikoiden joukosta löydä. Samalla haastaisin katsomaan siellä viestejä taaksepäin, ja katsomaan mitä “naapuripalstan” asiantuntijat on ennustaneet. Oikeasti, tuo on mielenkiintoinen harjoitus ja tätä kautta voit arvioida myös sen palstan onnistumista ja mahdollisesti sitä, kenen kommentteihin kannattaa kiinnittää huomiota!

Yleisesti huomaat todennäköisesti, että ennustaminen on vaikeaa. Erityisesti tulevaisuuden.

Tämä on erittäin hyvä pointti, ja itsestäkin tuntui todella vaikealta laittaa vähennä-suositus ennen todennäköistä FDA-lupaa - reaktio siihen on kuitenkin todennäköisesti positiivinen, olipa se järkevää tai ei. Tämän takia asiaa on tietysti käsitelty jälleen raportissa:

“Vaikka odotamme positiivisen päätöksen tukevan osaketta, ei tämä mielestämme ole riittävä syy
positiiviselle suositukselle. FDA-päätös ei tule markkinoille yllätyksenä ja siihen kohdistuva
odotusarvo on näkemyksemme mukaan jo merkittävä. Oletetun FDA-luvan saamisen jälkeen
uudistettu strategia saataisiin käyttöön ja yhtiön mahdollisuuksia voitaisiin arvioida paremmalla
tarkkuudella, mutta epävarmuus pysyy korkealla vielä pitkään astetta vaikeamman kaupallistamisen ollessa vasta edessä. Tässä onnistuminen on kriittistä.”

Kuten itsekin sanoit, on 100 % varmaa, että kurssi pomppaa joitain kymmeniä prosentteja luvan tullessa. Mutta jos kaikki ajattelevat näin, voi pomppu lopulta olla pettymys. Mutta tähän liittyy pelkoni siitä, että tämä suositus voi mennä pahasti pieleen. Pirun vaikea tilanne arvioitavaksi. Silti arvon kannalta oleellista on tuon kaupallistamisen onnistuminen, mihin sitten liittyy vielä enemmän epävarmuutta. FDA-lupa itsessään ei tuo yhtään rahaa kassaan.

Lisäksi jälleen palataan myös tavoitehintaan, koska se on ilmeisesti se ainoa asia, jolla on merkitystä. Selkeytetään tätä: minun tulevaisuuden ennusteeni olettavat, että FDA-lupa saadaan H1:n aikana ja sitä kautta tuo tulevaisuuden skenaario pohjautuu tähän oletukseen. Tavoitehinta ei kuitenkaan ole riippuvainen vain tästä, vaan vastapuolella arvioidaan myös riskejä. Positiivisen FDA-päätöksen mukana myös poistuisi riski siitä, että lupa viivästyisi jälleen tai sitä ei jopa saataisi. Kuten aiemmin sanottu, tavoitehinta elää tiedon mukana. Ja aiemmat tarinat tavoitehinnasta ja suosituksesta pitävät edelleen paikkaansa. Ei ole mitään yhtä oikeaa tasoa, joka olisi naulattu ja siinä pysyttäisiin. Se nyt vaan olisi tyhmää.

Toivottavasti ymmärrät, etten pysty kommentoimaan tulevia tavoitehintoja. Koko keskustelun pyöriminen tavoitehinnan ympärillä alkaa tuntua siltä, että siellä naapurissa uskotaan tuon olevan ainoa mahdollinen selitys Optomedin kurssilaskulle.

Kyllä, ja vähennä-suosituksen. Se meni onneksi ainakin oikeaan suuntaan.

Pitäisikö siis jättää huomioimatta kaikki, mitä tässä viimeisen 2,5 vuoden aikana on tapahtunut, ja pitää vaan tuosta kiinni? No mitä tässä sitten on muuttunut? Melkein kaikki. FDA-lupa on myöhästänyt rajusti, ennusteet on siirtyneet ja laskeneet, korot ovat nousseet, osakemäärä on dilutoitunut alhaisilla tasoilla tehdyillä anneilla ja aiempi liiketoiminta on romahtanut (ensin Kiina ja sitten OEM-kanava). Siinä nyt muutama fakta, ja sitten siihen päälle riskien nousu (enemmän yhden kortin varassa), yleisissä tuottovaatimuksissa nähty nousu riskinottohalukkuuden laskiessa ja muut sentimenttiin liittyvät tekijät. Jälki on sitten tämän näköistä.

Edelleen: Kun faktat muuttuvat, minä muutan mieltäni. Mitä sinä teet? Ja seurannan aloitus -raporttia voi kritisoida vaikka mistä kulmasta, mutta edelleenkään en näe tuota tavoitehintaa siinä kohteena. Ja todettakoon vielä, että siellä oli negatiivisessa skenaariossa laitettu osakkeen käypä arvo noin 4 euron tasolle. Ei se nyt ihan hirveän kauas mennyt, ja varmaan tuota silloin piti kaikki enemmän tai vähemmän hulluna. Elimme erilaisia aikoja.

Suositus on täysin sama kuin 2,5 vuotta sitten eli vähennä. Puhut jälleen tavoitehinnasta.

Ja potentiaali on edelleen vahvasti olemassa, mutta ei se sama potentiaali ole kuin 2,5 vuotta sitten. Se jakautuu useammille omistajille (osakeannit) ja se aiempi etumatka on lyhentynyt viivästyksien takia (FDA). Suuri se potentiaali on silti, ei siinä mitään.


Toivottavasti tästä oli hyötyä @Pessimisti ! Jos ei ollut, niin osaan käyttää aikaani jatkossa rakentavammin.

Edit: korjasin typon. Varmaan enemmänkin kyllä löytyy.

119 tykkäystä

Hyvä kirjoitus Juha ja paljossa täysin samaa mieltä. Jatka vain samalla linjalla. Itsekin lopettanut “naapuripalstalla” Optomed-ketjussa kirjoittelun, kun asialliseen kritiikkiin saa muutamalta nimimerkiltä aina alatyyliset kommentit.
Optomedin listautuessa en osallistunut, kun silloin hinnoittelu oli minusta irti realiteeteista. Sittemmin hinta on kohtuullistunut ja olen vaimolle ostellut. Kun FDA-lupaa Revenion Homelle odotettiin, iloittiin luvan saapumista kurssinousulla, mutta käytäntö on opettanut, että siitä se työ vasta alkaa eikä Home ole mitenkään merkittävästi tuonut lisää rahaa Revenion kassaan.

Samoin tulee käymään tässä. Hyvin moni odottaa lupaa ja kurssinousua myydäkseen voitollisesti tai edes omillaan pois ostamansa osakkeet. Itsekin tulen reilusti myymään, jos kurssinousu on merkittävä. Se ei välttämättä toteudu, kun monella on samat suunnitelmat. Kamera ei ole niin ihmeellinen, vaikka kädessäpidettävä onkin, että se myisi helposti itse itsensä, kun Revenionkin kamera kulkee matkalaukussa ja mahtuu pöydälle. Jos tuo olisi OCT laite, niin silloin myisin osan Revenioista ja ostasin tilalle Optomedia, mutta kun ei ole. Tavoitehintoja en juuri seuraa, mutta Juhan analyysit ovat minusta realistisempia kuin erään toisen analyysitalon, jota myös seuraan.

32 tykkäystä

“Kun FDA-lupaa Revenion Homelle odotettiin, iloittiin luvan saapumista kurssinousulla, mutta käytäntö on opettanut, että siitä se työ vasta alkaa eikä Home ole mitenkään merkittävästi tuonut lisää rahaa Revenion kassaan.”

Optomed ei lähde mahdollisen FDA-luvan myötä tyhjältä pöydältä. AEYE Healthilla on jo kymmeniä kumppaneita, joiden kanssa voidaan päästä etenemään nopeastikin.
https://www.linkedin.com/smart-links/AQE5pP71f1ceLw/492af7a1-5514-47ab-b493-1cce2ec4b926

Umassin projektikin alkaa olla taputeltu, projektin tulos/loppuraportti voi olla ratkaiseva juttu jotta homma lähtee lentoon.:

" Kamera ei ole niin ihmeellinen, vaikka kädessäpidettävä onkin, että se myisi helposti itse itsensä, kun Revenionkin kamera kulkee matkalaukussa ja mahtuu pöydälle. "

Revenion kamera tosiaan vaatii sen pöydän, eli lisätilaa vastaanottohuoneeseen. Kannettava vs hinattava rajaa myös käyttötarkoitusta.:

Epäilemättä kameran käyttökuntoon laittamisessa on merkittävä ajallinen ero, jos ajatellaan esim. diabetespotilaiden kotikäyntejä esim. IRIS-palveluntarjoajan toimesta…:

23 tykkäystä

Tämä oli erittäin kattavasti vastattu ja vastasi siihen mitä hain tuolla. Kiitokset siitä.

17 tykkäystä

Tästä lukemaan sitten viime vuoden lukuja kokonaisuudessaan toivottavasti nämä toimitusjohtajan sanat ovat tänä vuonna edessä.

“Olemme varovaisen optimistisia Optomedin vuodesta 2024. Odottaessamme
FDA-prosessin lopputulosta tekoälykameramme hyväksynnästä, näemme kasvun
kiihtyvän sekä markkinaosuuden lisääntyvän. Olemme sitoutuneita edistämään
innovaatioita, tuottamaan arvoa asiakkaillemme sekä luomaan pitkän aikaväli
osakkeenomistaja-arvoa.”

23 tykkäystä

Hieman näkyvyyttä Optomed Auroralle. Juttu Filippiinien AI-avusteisesta selontatutkimuksesta.

21 tykkäystä

Kiinlaiset näköjään vähentänyt omistustaan. Toivottavasti olisi laput nyt loppu heiltä.

11 tykkäystä

Minusta on hyvin suspektia, ettei Himberg ole tuolla listalla. Jos tästä on tulossa kurssiraketti, kuten toivon, niin miksei hän ole sijoittanut yhtiöön. Hänellä jos kellä luulisi olevan paras näkymä ja tieto yhtiön todellisesta potentiaalista…

6 tykkäystä

Ihan samaa mietin, ei kovin vakuuttavaa näkymien suhteen.

Kannattaa katsoa vuosikertomuksen sivut 22 ja 23 missä puhutaan palkitsemisesta. Pari pointtia;

  1. Yhtiön hallituksen toimitusjohtajalle asettamat tavoitteet mm. liikevaihdon kasvun osta toteutuivat todella heikosti
  2. FDA-luvasta on tulossa nannaa
  3. Yhtiön eräiden optioiden merkkari on 3,5€/kpl ja erääntyvät 1.7.2024, eli jos FDA-lupaa ei tule tuohon mennessä, niin merkitsemättömät optiot ovat käytännössä arvottomia nykykurssilla
  4. Himberg odottaa varmaan näitä palkitsemiselementtien kautta tulevia osakkeita/optioita. Piti oikein vuoskarista tarkistaa ettei toimari tosiaan omista johtamaan sa yhtiötä eurollakaan, ei edes mahdollisen sijoitusyhtiön kautta
10 tykkäystä

Kyösti Kakkonen on ihan mukavalla potilla kyllä tässä mukana. Joensuun kauppa ja kone on 12 suurin omistaja ja viime kuussa Kyösti on tullut omalla nimellä 71 suurimmaksi omistajaksi mukaan, ostannu 20k lappuja.

9 tykkäystä

Kakkosen perheyhtiö K22 Finance Oy:llä on lisäksi 52000 osaketta, hieman kasvatti omistusta sitäkin kautta.

6 tykkäystä

Maanantaina nähdään, kuinka Aeye Health pärjäsi Rochen innovaatiokisassa. On jo kuuden parhaan joukossa.

Roche for a Better Future Finalists

The Roche for a Better Future Ophthalmology Innovation Challenge & Pilot Program is a groundbreaking platform that offers a unique package for the winning startup.

This includes a clinical pilot at Beilinson Hospital, valued at up to 200,000 NIS, comprehensive mentorship, exposure to IIA acceleration programs, a fast track for submission to Helsinki Committees, global exposure, and the chance to collaborate with Roche.

14 tykkäystä

Uusimmassa lääkärilehdessä pitkä kirjoitus tekoälystä diabeettisen retinopathian seulonnassa. Sekä Aurora että Revenion kamera kuvien kanssa esillä.
Oulussa tehdään tutkimustyötä molempien parissa. Kannattaa käydä lukemassa vaikka kirjastossa.

21 tykkäystä

Tuosta toimarin sitoutuneisuudesta vetämäänsä yhtiöön sen osakkeiden omistuksen muodossa voisi heittää esimerkiksi Topi Mantereen joka ensi päivänä Elisan johdossa osti firman osakkeita reilulla sadalla tuhannella eurolla.

4 tykkäystä