En oikein tiedä, mitä tähän vastata. Tottakai AI tulee lyömään terveydenhuollossa läpi. Euroopassa ja maailmalla. Ja on paljon evidenssiä, että algoritmeilla saataisiin kaikenlaista silmistä seulottua. Erityisesti kardiovaskulaarisista ja neurologisista indikaatioista silmistä on puhuttu pitkään ja hartaasti. Toku lienee pisimmällä, kun sillä on FDA:n Breakthough Device status jo vuosien takaa. Näistä kaikista on pitkät tarinat laajassa raportissa.
Ollaan siis ilmeisesti suunnilleen samoilla linjoilla, mutta sitten johtopäätökset. Sinä meinaat, että Optomedin (Lumo) myynti räjähtää näiden CE-merkkien takia globaalisti (pl. USA, Kiina ja Japani)?
Mielestäni se on optimistinen ajatus. Koska tulevaisuuden skenaarioiden argumentointi on hankalaa, haen tukea menneestä. Ensimmäinen diabeettisen retinopatian AI-algoritmi (IDx) sai FDA-luvan muistaakseni 2018. Ei siis mikään CE-merkki, vaan kliinisissä tutkimuksissa todistetusti tehokas ja hyvä. Iso askel sinänsä. Nyt ollaan vuodessa 2025 eikä isoa läpimurtoa ole vieläkään tehty, edelleen odotetaan että tästä tulisi valtavirtaa. Edelleen vuoden 2024 lopussa Optomedin iso tilaus meni seulontaoperaattorille, joka ei käyttänyt tekoälyä. Tämähän se Optomedin paikka nyt on. Pointti on ainoastaan se, että nämä vaatii aina aikaa.
Tokulla ei ole vielä edes sitä FDA-hyväksyntää eikä muuta “infraa”, mikä tuohon DR:n ympärille on vuosien aikana rakentunut. Varmasti kaikki on nyt nopeampaa kun tekoälystä on tullut “arkipäivää”, mutta kyllä terveydenhuolto on kuitenkin konservatiivinen ala eikä siellä lähdetä tekemään isoja liikkeitä ilman, että ahteri on joka suunnasta turvattu. Korostan, etten tässä sano, etteikö laitteet myisi, tekoälyä käytettäisi ja asiat edistyisi. Nehän myy ja liikevaihto kasvaa. Okulomiikka kasvaa ja kehittyy, se on selvä. Mutta ei Optomed itsekään oleta, että Lumo olisi vielä pitkään aikaan edes Optomedin myydyin tuote.
Mutta joo, toivotaan että olet oikeassa. Olisi hienoa, jos tämä lähtisi lentoon ja saataisiin tänne uusi todellinen menestystarina.