Oracle on yhdysvaltalainen monikansallinen tietotekniikkayritys, jonka pääkonttori sijaitsee Texasissa. Vuonna 2020 Oracle oli vielä maailman kolmanneksi suurin ohjelmistoyritys liikevaihdon ja markkina-arvon perusteella. Yritys tunnetaan erityisesti tietokantatuotteistaan, kuten Oracle Databasesta ja pilvipalveluistaan. Oraclen ohjelmistotarjonta kattaa muun muassa yritysten toiminnanohjausjärjestelmät (ERP), henkilöstöhallinnon järjestelmät (HCM), asiakkuudenhallintajärjestelmät (CRM) ja toimitusketjun hallinnan ohjelmistot.
Oracle perustettiin vuonna 1977 nimellä Software Development Laboratories Larry Ellisonin, Bob Minerin ja Ed Oatesin toimesta. Yritys kehitti ensimmäisenä tuotteensa relaatiotietokantoihin perustuen, ja sen ensimmäinen asiakas oli Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA. Yrityksen nimi muutettiin Oracle Systems Corporationiksi vuonna 1983 ja myöhemmin Oracle Corporationiksi.
Oracle on kasvanut yritysostojen avulla, ja se on hankkinut muun muassa PeopleSoftin, Siebelin ja Sun Microsystems -yritykset. Viime aikoina Oracle onkin laajentanut toimintaansa enemmän pilvipalveluihin ja tekoälyyn, joten se kilpailee Amazon Web Servicesin ja Microsoftin Azure-palveluiden kanssa.
Sijoittaja pohti
Oracle on vakiinnuttanut asemaansa, joka tarkoittaa tämän yhtiön osalta turvaa, mutta myös tylsää boomeriutta. Yritys on onnistunut pitkään hallitsemaan merkittävää markkinaosuutta erityisesti suurten yritysten keskuudessa, tässä apuna on ollut laaja asiakaskunta, vankka teknologiaosaaminen ja monipuolinen tuotevalikoima.
Viime vuosina Oracle on tehnyt merkittäviä investointeja pilvipalveluihin ja tekoälyyn, kuten “kaikki” :D. Tämä siirtymä on ollut vastaus muuttuvaan markkinatilanteeseen ja kilpailijoiden kasvavaan painostukseen eikä tämä saa itseäni tuulettamaan, koska mitä muuta voi odottaa. Oraclen pilvipalvelut tarjoavat yrityksille joustavia ja skaalautuvia ratkaisuja, jotka mahdollistavat digitaalisen muutoksen.
Yhtiö on tarjoillut vakaata kasvua ja se voinee saada tukea jatkossakin pilvipalveluista sekä tekoälystä, no… toisaalta kilpailijat voivat saada vielä enemmän apua näistä, niin miten käy tämän boomeriyhtiön.
Verneriekalaiset arvostavat yhtiön tarjoamaan osinkoa, mutta jätetään tämä tähän.
Laaja tuotevalikoima suojaa yritystä alaan liittyviltä riskeiltä ja mahdollistaa kasvun eri markkinasegmenteillä, lisäksi kivastihan se on kuulemma pärjännyt isoja kilpailijoitaan vastaa, mutta ehkä suuruuden ekonomia laittaa pienemmätkin yhtiöt alleen. Jonkinlaista teknologista etumatkaa nähdään Oraclella edelleen olevan, mutta en osaa sanoa, miten yhtiö pärjää AI:n osalta. Toisaalta Larry Ellisonin mukaan tekoälymarkkinat kasvavat valtavasti, ja alan huippumallien kehittäminen on erittäin kallista – noin 100 miljardia dollaria ainakin seuraavien 4-5 vuoden aikana. Vain harvoilla yrityksillä on mahdollisuus kilpailla tällä alalla. Lisäksi kehitetään erityisesti erikoistuneita malleja, kuten syövän tunnistamiseen tarkoitettuja, jotka hyödyntävät esimerkiksi biopsioita ja tiettyjä kuvantamismenetelmiä. Ellisonin mukaan tekoälykehitys ei hidastu, vaan se on jatkuva taistelu teknisestä ylivallasta, joka kestää ainakin seuraavat 5-10 vuotta, ja markkinat vain kasvavat edelleen.
Isoja kilpailijoitaan vastaan tosiaan on pärjännyt hyvin, mutta miten tekoälymaineikkaita Amazon Web Serviceä ja Microsoftia vastaan. Tuntuu, että mahdollisuudet ovat samalla myös isoja riskejä.
Lyhyesti sanottuna Oracle on teknologiayhtiö, joka on onnistunut pitkään mukautumaan muuttuvaan markkina-ympäristöön. Yrityksen pitkä kokemus, laaja tuotevalikoima ja panostukset pilvipalveluihin tekevät siitä joidenkin mielestä kiinnostavan, jotka etsivät vakaata kasvua ja osinkoja.
Tuoretta lukutietoutta ja kevyttä analyysia yhtiöstä:
https://x.com/EconomyApp/status/1833245033321168924
Lisää lukuhommia
10.9.2024
P/E
38.96
P/B
44.29
EV/EBITDA
21.52
Osinkoprosentti
1,03