Oriola - Lääkkeiden ja terveystuotteiden tukkukaupan asiantuntija

Avataan Oriolallekin oma ketju.

Mitä mietteitä yhtiöstä? Viime viikolla viikolla tuli tulosvaroitus ja 2019 tulos jää heikonpuoleiseksi. Säästöohjelma pitäisi kuitenkin heijastua ensi vuoteen ja tuloksen kohentua. Oriolaa on aiemmin usein tituleerattu varsin laadukkaana yhtiönä mutta mitä ajattelette siitä nykyään?

3 tykkäystä

Hienoa, että avasit Oriolallekin oman ketjun.

Oriolan laatuleima juontaa juurensa varmaankin siitä, että harvalla Helsingin pörssin yhtiöllä on niin vankka markkina-asema kuin Oriolalla ja eräänlaisena vallihautana toimii alalle tulon suuri kynnys. Suomen ja Ruotsin lääkkeiden tukkukaupassa on yli 40 %:n markkinaosuus ja se on aika hyvin sementoitu. Vaikea on uusien toimijoiden iskeä siihen väliin. Sama juttu Ruotsin apteekkitoiminnassa yhtiöllä on maan 3.suurin ketju ja 327 apteekin verkosto pystyssä. Ja ainakin historiallisesti esim. vuosien 2014-2016 aikana yhtiö on pystynyt tekemään näillä toiminnoillaan myös ihan hyvää tulosta.

Näissä kaikissa toiminnoissa yhtiöllä on kuitenkin ollut hyvin paljon vaikeuksia viime vuosina ja liikevoitto on pudonnut 2014-2016 tasolta (noin 60 MEUR per vuosi) nykyiselle heikolle tasolle (noin 30 MEUR per vuosi). Yhtiössä on tehty paljon huonoja valintoja ja mokailtu oikein kunnolla viime vuosina. Voisi sanoa, että Oriolassa olisi ainekset hyväksi yhtiöksi, mutta niitä ei olla osattu viime vuosina hyödyntää oikein.

Tulostaso on nyt heikko ja kurssi on ihan oikeutetusti seurannut tätä surkeaa kehitystä. Suomen tukkutoiminnat on vihdoin saatu vakautettua ERP-sekoilun jälkeen ja toiminta tehostuu Mankkaalla, mistä nähtiin jo Q1-raportissa hyviä merkkejä. Kuitenkin Ruotsin apteekkimarkkina on tosi kireä ja Oriola ei pysty vielä vastaamaan verkkokaupan tuomaan hintakilpailuun ja siellä pitäisi toimintaa tehostaa aivan tosissaan, jotta entisille kannattavuuslukemille päästäisiin. Tämä tietysti vaatii myös isoja investointeja ja markkinointipanostuksia omaan verkkokauppaan, mikä ei myöskään ole halpaa.

Uuden Enköpingin automatisoidun jakelukeskuksen pitäisi parantaa kannattavuutta myös loppuvuodesta 2019, sillä nyt yhtiö joutuu ajamaan samaan aikaan päällekkäin sekä vanhaa että uutta linjastoa Ruotsissa ja se aiheuttaa tehottomuutta ainakin vielä Q2’19. Yt-neuvottelut ja muiden tehostamistoimenpiteiden pitäisi tuoda 20 MEUR:n kulusäästöt ensi vuoden loppuun mennessä. Jos tämä toteutuisi täysimääräisesti kaiken muun pysyessä ennallaan, niin tulos voisi nousta takaisin yli 50 MEUR:n tasolle. Silloin osakkeen arvostus pitäisi mielestäni olla lähempänä 3 euroa kuin 2 euroa.

Säästöjen täysimääräistä toteutumista voidaan kuitenkin epäillä vahvasti. Yhtiö on jatkuvasti viime vuosina yliarvioinut omat kykynsä tehostaa toimintoja ja samalla aliarvioinut markkinoiden/kilpailutilanteen kiristymisen nopeuden. Oriolan kurssin pitäisi olla vielä selvästi nykyistä tasoa alempana jos tulostaso jäisi nykyiselle noin 30 MEUR:n tasolle. Nyt pitää luottaa, että johto saa vietyä edes puolet tavoitelluista 20 MEUR:n säästöistä tulokseen, minkä avulla kurssin pitäis jo nousta. Luottamus yhtiön ohjeistuksiin ja sanomisiin on kyllä viime vuosina kokenut aikamoisen kolauksen, sillä taloudellisista tavoitteista on jatkuvasti jääty ja ongelmien ratkaisemisessa on säännöllisesti kestänyt paljon kauemmin kuin mitä yhtiö on indikoinut.

Oriolan hyvä markkina-asema, valmis verkosto, asiakassuhteet, tuoteportfolio jne. ovat vahvoja assetteja, joita yhtiö ei ole osannut lypsää oikein. Jos yhtiöön sijoittaa, pitää luottaa, että johto saa nostettua kannattavuuden selvästi nykytason yläpuolelle käyttämällä näitä ominaisuuksia paremmin kuin miten niitä on viime vuosina käytetty. Ilman tuloskasvua ei myöskään osakekursille ole luvassa parempia aikoja.

17 tykkäystä

Jos Oriolan normaali eps olisi 20 senttiä, niin osake olisi edullinen. Mutta yhtiön normaalia tuloskuntoa ei ole enää kovin helppoa arvioida muutaman vuoden taaperruksen jälkeen, kun markkina ja kilpailijatkin menee eteenpäin sillä välin. Toisaalta, jos yhtiöllä menisi paremmin, ei osaketta saisi alle 2 eurolla. Joten on tämä myös mahdollisuus, jos yhtiö pääsee paremmalle uralle. Ainakin lähtökohdat on vähintään kohtuulliset, kun markkina-asema on noin vahva. Yrityskauppa-kortti on jokerina. Itse lähdin kyytiin 2 euron asemalta. Tykkään aloista, jotka eivät ole kovin syklisiä ja siten yleinen ennustettavuus on parempi.

4 tykkäystä

Käännettä odotellessa…

Luulisi, että yhtiön henkilöstö on jotain oppinut rämpimisestään. Johtoahan myllättiin kunnolla 2018, joten vaikka siellä ei voida puhua omista virheistä oppimista, niin heillekään tuskin on jäänyt epäselväksi, missä on menty metsään. Toivottavasti kuuntelevat alaisiaan herkällä korvalla, koska ei riitä että pelkkä johtaja “menee suon yli niin että heilahtaa”.

Ts. käänne parempaan on tekemistä vaille valmis, jos kerran on pitkälti yhtiön omista toimista kiinni. Luotan yrityksen potentiaaliin (ts. kollektiivi) - en johdon potentiaaliin ja toivonkin, että hallitus pitäisi johtoa lyhyessä talutushihnassa, kunnes on osoittanut kyvykkyytensä tontillansa ja ansainnut myös sijoittajien luottamuksen.

3 tykkäystä

Mielipiteitä katsauksesta ? Itseäni ei ainakaan vakuuttanut, odotin pessimistisesti parempaa.
Ja sitten vielä maininta

“Uuden automatisoidun jakelukeskuksen käyttöönotto Ruotsissa edistyy odotettua hitaammin ja tämä aiheuttaa lisäkustannuksia.”

Eikö ne nyt yhtä masiinaa saa kasattua kunnolla :smiley:, ei tainnut johdon myllääminen muuttaa mitään tämän yrityksen kohdalla.

No ei auta muu kuin jatkaa kohti uusia pettymyksiä →

P.S Eka viesti tänne palstalle, terve vaan :slight_smile:

7 tykkäystä

Edelleen jatkuu Ruotsin jakelukeskuksen käyttöönoton hitaus. Liikevaihto kasvussa. Inderes suosittelee vähentämään vaikka pieni positiivisuus oli nyt Q3. Onko tämä nyt sitten kallis?

Itsekin tässä miettinyt, päädyin kuitenkin lisäämään vähän osarin jälkeen. Mun nähdäkseni tässä betataan sen puolesta, että kulukuriohjelma toimii ja Ruotsin jakelukeskus saadaan käyttöön ennen Olkiluodon valmistumista. Se kai tässä tällä hetkellä on ongelma, joka syö tuloksen. Ei nyt pitäisi mitään rakettikirurgiaa olla, mutta toisaalta taitaa olla vähän sarjaselittelijän vikaa johdossa.

2 tykkäystä

Kauankos sitä Enköpingin ikuisuusprojektia on käynnistelty ja miten pitkään tulee jatkumaan, ja ennen kaikkea, mikä siinä on niin vaikeaa? Tietoa, arvioita?

1 tykkäys

Enköping on käsitykseni mukaan noin 2 vuotta myöhässä alkuperäistä aikataulua, mikä piti olla 2018 keväällä. Kun Suomen jakelukeskuksissa Accenturen hoitama SAP-projekti meni pilalle syksyllä 2017 ja jakeluhässäkkä Mankkaalla alkoi, niin järjestelmää myöhemmin vaihdettiin ja samalla meni suunnitelmat uusiksi myös Enköpingissä. Kun SAP ei ollutkaan enää ”konsernin valinta” niin Enköping piti käsitykseni mukaan suunnitella uudelleen ml. robotit ja kaikki. Kaikki oli siis laadittu sen pohjalta että Suomessa otetaan SAP käyttöön ja Ruotsiin vedettäisiin sama järjestelmä. Nyt Enköping käynnistyy keväällä 2020 eli pari vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. En muista mikä järjestelmä sinne tulee. Yhtiöllä vaikuttaa olevan niin monta eri IT-järjestelmää käytössä että on ainakin uudelle IT-arkkitehdeille hommia tuleviksi vuosiksi.

2 tykkäystä

Kiitoksia tästä kattavasta vastauksesta.

1 tykkäys

Olipas hyvä Orionin pikakatsaus (20 min) sijoitusmessuilta. Löytyy Inden TV-puolelta! Aika kovat kasvutavoitteet vuoteen 2025, itse istun nyt tyytyväisenä vihellellen kyydissä.

Yölinjan vakiosoittajan Klunssilan sanoin lisää paskaa housuun vaan.

Miten nykyaikana, tietotekniikan ja viivakoodien aikakaudella, Oriola pystyy arvioimaan useamman vuoden aikana varastonsa arvon miljoonakaupalla pieleen?

Juuri kun Q3:n alaskirjauksien jälkeen kuvitteli että pöytä alkaa jo olla pikkuhiljaa puhdistettu niin mitä vielä.

3 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/oriola-oyj-vaihto-omaisuuden-ja-kayttoomaisuuden-arvonalentumiset-heikentavat-merkittavasti-oriolan-neljannen-vuosineljanneksen-tulosta/06382700-85d2-4dde-9a69-4af7b998a361

Vaihto-omaisuuden ja käyttöomaisuuden arvonalentumiset heikentävät merkittävästi Oriolan neljännen vuosineljänneksen tulosta

Ei taida tämä yhtiö nousta suosta ylös…

Analyytikko kirjoittaessaan kommenttia aamukatsaukseen:

kuva

8 tykkäystä

Jossain vaiheessa tuli tätäkin yritystä vähä vilkaistua. Onneksi ei herättänyt mielenkiintoa. Parempi melkein odottaa selkeää piristymistä yhtiön toiminnassa ja uhrata hieman hinnassa kuin yrittää pilkkiä pohjalta. Se kun vaikuttaa kovin syvältä.

Ollaanko tässä laittamassa jo yritys myyntiin? Toivottavasti.

Nehän teki pitkään ERP:n uudistusta, joten liittynee siihen - ehkä varastotiedot vanhasta järjestelmästä ei siirtyneet oikein (eli tehtiin mokia käyttöönotossa) ja se huomattiin vasta näin jälkikäteen, kun myyntitiedot ei täsmänneet.

5 tykkäystä

Myin oman Oriolan position, joka ei kyllä ollut kovin iso. Turhan takkuista menoa ollut.

2 tykkäystä

Todella epäselvä ja päällekkäisen täysin tehottoman oloinen yhtiö edelleen eikä tähän näy kyllä muutosta.

1 tykkäys