Hienoa, että avasit Oriolallekin oman ketjun.
Oriolan laatuleima juontaa juurensa varmaankin siitä, että harvalla Helsingin pörssin yhtiöllä on niin vankka markkina-asema kuin Oriolalla ja eräänlaisena vallihautana toimii alalle tulon suuri kynnys. Suomen ja Ruotsin lääkkeiden tukkukaupassa on yli 40 %:n markkinaosuus ja se on aika hyvin sementoitu. Vaikea on uusien toimijoiden iskeä siihen väliin. Sama juttu Ruotsin apteekkitoiminnassa yhtiöllä on maan 3.suurin ketju ja 327 apteekin verkosto pystyssä. Ja ainakin historiallisesti esim. vuosien 2014-2016 aikana yhtiö on pystynyt tekemään näillä toiminnoillaan myös ihan hyvää tulosta.
Näissä kaikissa toiminnoissa yhtiöllä on kuitenkin ollut hyvin paljon vaikeuksia viime vuosina ja liikevoitto on pudonnut 2014-2016 tasolta (noin 60 MEUR per vuosi) nykyiselle heikolle tasolle (noin 30 MEUR per vuosi). Yhtiössä on tehty paljon huonoja valintoja ja mokailtu oikein kunnolla viime vuosina. Voisi sanoa, että Oriolassa olisi ainekset hyväksi yhtiöksi, mutta niitä ei olla osattu viime vuosina hyödyntää oikein.
Tulostaso on nyt heikko ja kurssi on ihan oikeutetusti seurannut tätä surkeaa kehitystä. Suomen tukkutoiminnat on vihdoin saatu vakautettua ERP-sekoilun jälkeen ja toiminta tehostuu Mankkaalla, mistä nähtiin jo Q1-raportissa hyviä merkkejä. Kuitenkin Ruotsin apteekkimarkkina on tosi kireä ja Oriola ei pysty vielä vastaamaan verkkokaupan tuomaan hintakilpailuun ja siellä pitäisi toimintaa tehostaa aivan tosissaan, jotta entisille kannattavuuslukemille päästäisiin. Tämä tietysti vaatii myös isoja investointeja ja markkinointipanostuksia omaan verkkokauppaan, mikä ei myöskään ole halpaa.
Uuden Enköpingin automatisoidun jakelukeskuksen pitäisi parantaa kannattavuutta myös loppuvuodesta 2019, sillä nyt yhtiö joutuu ajamaan samaan aikaan päällekkäin sekä vanhaa että uutta linjastoa Ruotsissa ja se aiheuttaa tehottomuutta ainakin vielä Q2’19. Yt-neuvottelut ja muiden tehostamistoimenpiteiden pitäisi tuoda 20 MEUR:n kulusäästöt ensi vuoden loppuun mennessä. Jos tämä toteutuisi täysimääräisesti kaiken muun pysyessä ennallaan, niin tulos voisi nousta takaisin yli 50 MEUR:n tasolle. Silloin osakkeen arvostus pitäisi mielestäni olla lähempänä 3 euroa kuin 2 euroa.
Säästöjen täysimääräistä toteutumista voidaan kuitenkin epäillä vahvasti. Yhtiö on jatkuvasti viime vuosina yliarvioinut omat kykynsä tehostaa toimintoja ja samalla aliarvioinut markkinoiden/kilpailutilanteen kiristymisen nopeuden. Oriolan kurssin pitäisi olla vielä selvästi nykyistä tasoa alempana jos tulostaso jäisi nykyiselle noin 30 MEUR:n tasolle. Nyt pitää luottaa, että johto saa vietyä edes puolet tavoitelluista 20 MEUR:n säästöistä tulokseen, minkä avulla kurssin pitäis jo nousta. Luottamus yhtiön ohjeistuksiin ja sanomisiin on kyllä viime vuosina kokenut aikamoisen kolauksen, sillä taloudellisista tavoitteista on jatkuvasti jääty ja ongelmien ratkaisemisessa on säännöllisesti kestänyt paljon kauemmin kuin mitä yhtiö on indikoinut.
Oriolan hyvä markkina-asema, valmis verkosto, asiakassuhteet, tuoteportfolio jne. ovat vahvoja assetteja, joita yhtiö ei ole osannut lypsää oikein. Jos yhtiöön sijoittaa, pitää luottaa, että johto saa nostettua kannattavuuden selvästi nykytason yläpuolelle käyttämällä näitä ominaisuuksia paremmin kuin miten niitä on viime vuosina käytetty. Ilman tuloskasvua ei myöskään osakekursille ole luvassa parempia aikoja.