Oriola Oyj -ketju

Tässä kutsu Oriolan sijoittajapäivään: Tervetuloa sijoittajapäivään 2022 - Toivomme ilmoittautumista 23.11.2022 mennessä. | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

3 tykkäystä

Vähän kaksijakoinen nimitys. Kiva että on saatu houkuteltua aika korkean profiilin osaaja. Toisaalta sitten jos on Tj tason liikkeenjohtaja niin onko paras mahdollinen digitalisaatiojohtaja? Itse näen että vähän eri asiasta kyse. Tamro tuntemus ei ole haitaksi muttei myöskään niin hyödyllinen kun voisi ensivilkaisulla ajatella. Lääkejakelun digitalisaatiota, siihen liittyviä toimitus- ja maksuvirtoja sekä eri toimijoita jotka kokonaisuuteen liittyy on kuitenkin alue jota muovataan parhaillaan ja vanhoista opeista ei siinä ole hyötyä.

Ehkä kuitenkin positiivisen puolelle menee tämä uusi tieto.

5 tykkäystä

Rauli haastatteli toimitusjohtaja Katarina Gabbrielsonia. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:20 Sijoittajapäivän pääteemat
01:31 Organisaatiorakenne
02:20 Kronans Apotek
02:58 Taloudelliset tavoitteet

4 tykkäystä

Raulin kommentit:

3 tykkäystä

Illmaisin nähtävästi itseni huonosti: totta kai myös kaupintavaraston kassavirrat pitää huomioida, tarkoitin että sen vaihtelulla kvartaalien välillä ei ole olennaista vaikutusta yhtiön arvoon.

Kassavirta on arvon tekijänä olennaisen tärkeä omistajalle; terve näkökulma mielestäni siihen on arvioida tuloksen lisäksi poistojen ja investointien suhdetta.

Koska omat näkemykseni poikkeavat merkittävästi konseksuksesta, pyrin itsekriittisyyteen.

Tästä syystä pyydän sinua kertomaan, mihin perustatte näkemyksen, jonka mukaan Oriolan tulevat investoinnit vastaavat poistojen tasoa ja ovat vuosittainen 15 - 25 miljoonaa euroa.

Oman arvioni - ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen kvartaalin perusteella korvaavien investointien taso on 10 - 20 miljoonaa euroa alle Indersin arvion. Ero on merkittävä - myös osaketta kohti laskettuna.

Yhtiö myös itse vahvisti sijoittajapäivän esityksessä, että merkittäviä investointeja ei ole näköpiirissä.

Toinen merkittävä näkemysero liittyy lopetettuihin liiketoimintoihin. Termi on ainoastaan kirjanpidollinen, apteekkitoiminta ei tietenkään Oriolalta lopu; se generoi edelleen kassavirtaa, yhtiön arvion mukaan entistä tehokkaammin. Tämä on kuitenkin oma juttu.

3 tykkäystä

Ei meillä ihan 25 MEUR asti investointiennuste mene, mutta olet oikeassa että ennustamme kyllä tuleville vuosille selvästi korkeampia investointeja mitä on tänä vuonna jatkuviin toimintoihin tehty. Oriola ei ole edelleenkään kovin paljon suostunut sanomaan tulevasta investointitasostaan, joten noin poistojen tasoiset investoinnit on omasta mielestä hyvä lähtökohta etenkin yhtiön arvonmäärityksen kannalta, vaikka se ei yksittäisinä vuosina välttämättä olekaan oikea.

Oriolalla investoinnit kohdistuu lähinnä heidän kolmeen varastoon/jakelukeskukseen sekä tietojärjestelmiin. Näihin isompia investointeja tehdään harvemmin, joten investoinnit voi olla välillä hyvinkin pieniä ja taas välillä varsin isoja. Tiedossa on, että Oriolalla on 3-5 vuoden sisään edessä Ruotsin tietojärjestelmien päivitys joka tullee selvästi nostamaan investointeja. Tämän takia ei mielestäni ole realistista odottaa että pidemmällä aikavälillä investointitaso olisi niin matala kuin esim. tänä vuonna, mutta vuosittaiset vaihtelut tulee varmasti jatkossakin olemaan isoja.

En ihan ymmärtänyt mikä se näkemysero tässä on, mutta apteekkitoiminta Oriola-konsernissa kyllä loppui eli Oriola ei operatiivisesti enää johda sitä ja jatkossa Oriola on vain omistaja uudessa yhteisyrityksessä. Kassavirtojen osalta se tarkoittaa, että Oriola saa yhteisyrityksestä kassavirtaa vain osinkoina tai myydessä osuuteensa, toisin kuin aiemmin kun se sai koko omistamansa apteekkien kassavirran. Kassavirtaa yhteisyritys toki toivon mukaan luo edelleen ja sen arvo on Oriolan osakkeen kannalta merkittävä kuten osien summa arvostuksesta voi nähdä.

4 tykkäystä

Aikamoista korpivaellusta on ollut Oriolan pörssitaival. Ei taida pääomaverojen jälkeen olla edes inflaatiota voittanut pitkässä juoksussa…

Kyllä taidokkaasti on pitänyt firman rahoja polttaa että noin onnettoman tuottoon on päästy.

1 tykkäys

Onhan se selvää että venäjät ja erppiuusinnat meni aivan reisille. Ne ketkä nyt on mukana on ajatelleet että kyseessä olisi käänneyhtiö. Aika näyttää onnistuuko. Ei kukaan tietenkään ole tyytyväinen jos tuo on seuraavan 15 vuoden keskimääräinen tuotto.

Oma tupakkiaskinkansilaskelma lähivuosille:

  • 200-300 Meur divestoinnit eli irtaantuminen euroapotekista (ja doktor.se pienenpänä)
  • jäljelle jäävästä busineksestä 10-15 snt epsiä vuodessa tasaisesti kun kaikki kivet on käännetty kannattavuuden suhteen

Jos nää onnistuu niin loistava sijoitus nykyhinnalla. Jos ei onnistu ni sellaista se on pörssissä. Ei kannata yhden kortin varaan jättää omia mahdollisuuksia.

Bonarina sitten mahdollinen nopeampi tilanteen laukeaminen jos vaikka Herlinit ostais pois vähän caverion tyyppisesti. Valuaatio on historiallisen matala ja varmaan siinä 3 eur per osake moni myy ihan mielellään koko lafkan.

4 tykkäystä

Kyllähän tuo laskelma hyvin paljastaa että pitkän ajan tuotto olematon. Tästä on melkein pakko vetää johtopäätös että kyse ei ole huonosta tuurista tai sattumasta. Oriolan yrityskulttuuri on mätä eikä tästä syystä potentiaalin mukaista tuottoa ole pystytty tekemään. Onko kulttuuri nyt muuttunut niin paljon että käänne on mahdollista? Tuollainen puolentoista vuosikymmenen taantumukseen tottunut yrityskulttuuri ei ole helppo kääntää, toivottavasti siinä nyt onnistutaan

1 tykkäys

Oriola joutuu uusimaan nykyisen jakelukeskuksensa. Nykyistä tuskin voidaan enää päivittää vastaamaan tätä päivää, joten uuden rakentaminen tai sen valmistelun aloittaminen on edessä seuraavan 5 vuoden sisällä. Tietojärjestelmien päivitys alkaa varmaankin siksi Ruotsista, koska nykyiseen Espoon jakelukeskukseen sitä ei kannata enää alkaa väsäämään.

2 tykkäystä

Oriola ei ole juurikaan antanut uutta tietoa Kronans Apotekin ja Apoteksgruppenin välisestä yhdistymisestä, keräilinkin eri lähteistä yhtiöistä tietoja ja yritin hahmottaa, miltä uusi kokonaisuus näyttää. Mieluusti toivon palautetta ainakin Raulilta.

Yhdistyneestä kokonaisuudesta on julkaistu havainnollistavia lukuja tilivuoden 2020 lukujen perusteella. Käyttökate olisi 59 miljoonaa euroa ja oikaistu liikevoitto 24 miljoonaa euroa. Yhdistyneiden yhtiöiden tilinpäätösten perusteella nämä luvut ovat IFRS:n mukaisia lukuja eli niissä ei ole mukana yhtiöiden liikearvopoistoja, eikä käyttökatteeseen ole huomioitu toimitilavuokria, vaan ne on esitetty IFRS:n mukaan poistoina.

Vuosi 2020 oli Covid 19:n vuoksi apteekeille huono Ruotsissa, eikä 2021 ollut juurikaan parempi. Sen sijaan vuosi 2022 on ollut jo normaalimpi. Oriolan Kronans Apotekin liiketoiminnan oikaistu (oikea) liikevoitto on vuonna 2022 noin 35-40% enemmän kuin vuonna 2020 eli lisäystä noin 6 miljoonaa euroa. Jos oletetaan, että Apoteksgruppenin liikevoitto on kasvanut samassa suhteessa (kuten kaikkien muidenkin Ruotsissa toimivien apteekkien liikevoitto on kasvanut 2020 vs. 2022), niin liikevoitto olisi lähes 4 miljoonaa euroa enemmän vuonna 2022 kuin vuonna 2020. Yhdistyneen kokonaisuuden liikevoitto olisi tällöin noin 34 miljoonaa euroa. Ruotsin kruunun kurssimuutos toki muuttaa näitä lukuja.

Rahoitusvelkaa yhdistyneellä kokonaisuudella on havainnollistavien lukujen mukaan noin 200 miljoonaa euroa. Tämän rahoituskustannusta ei tiedetä, mutta oletetaan sen olevan 3,5 % ja vuosikulun 7 miljoonaa euroa. Yhdistyneen kokonaisuuden tulos ennen veroja olisi 27 miljoonaa euroa ja verojen jälkeen noin 21 miljoonaa. Tästä Oriolan osuus olisi puolet eli 11 miljoonaa euroa eli 0,06 euroa Oriolan osakkeelle. Oriolan jatkuvien liiketoimintojen tulos per osake on ennusteiden mukaan 0,12 euroa osakkeelta eli yhteenlaskettu tulos per osake olisi noin 0,18 euroa.

Yhdistyneen kokonaisuuden perusliiketoiminta eli myynti apteekeissa ja verkkokaupassa tuskin muuttuu äkkiseltään kovin merkittävästi eli 0,06 euroa osakkeelta on melko taattu vähimmäistulos jokaiselle Oriolan osakkeelle.

Kirjanpidolliseen tulokseen tulee vaikuttamaan myös yhdistymisen vaikutukset. Oriola on ilmoittanut, että integraatioon ja synergioiden luomiseen liittyvät kertaluonteiset kustannukset ja investoinnit yhdistyneessä yhtiössä ovat arviolta noin 25 miljoonaa euroa ja että järjestelyn arvioidaan tuovan täysimääräisinä noin 25 miljoonan euron vuotuiset synergiaedut käyttökatetasolla. Tässä on huomattava seuraavaa:

  • Kertaluonteiset kulut ja investoinnit ovat yhteensä 25 miljoonaa euroa. Tiedotteessa ei ole selvitetty paljonko on tulokseen kirjattavia kuluja ja paljonko taseeseen kirjattavia investointeja, jotka kirjataan usean vuoden aikana kuluksi. Jos kyseisestä 25 miljoonasta puolet olisi kertakuluja, olisi tulosvaikutus niiden kirjaamisvuonna 12 miljoonaa euroa. Kun tätä verrataan synergiasäästötavoitteeseen, voi olla niinkin, että kertakulut muuttuvat säästöiksi jo saman vuonna, eikä kertakulusta jää viimeiselle riville rasitetta juuri lainkaan, kun vielä otetaan huomioon investointien kautta oletettavasti saatavat kustannussäästöt. Oriolan osuus tuloksesta olisi siis kertakulujenkin jälkeen noin 0,06 Oriolan osakkeelle.
  • Käyttökatetason kustannussäästöjen ennustetaan olevan 25 miljoonaa euroa, josta verojen jälkeen jää Oriolan osakkeelle noin 0,05 euroa eli tällöin yhdistyneestä kokonaisuudesta (vuonna 2025) tulisi Oriolalle jo 0,11 euroa
  • Vielä on huomattava se, että 25 miljoonan euron kustannussäästöt kohdistuivat käyttökatteeseen. Kun yhdistynyt kokonaisuus mitä ilmeisemmin soveltaa IFRS säännöstöä, niin toimipisteiden mahdollisesta sulkemisista syntyvät säästöt tulevat poistojen kautta, eivätkö siten sisälly käyttökatesäästöihin. Vuotuiset IFRS vuokramenot ovat yhdistyneessä kokonaisuudessa noin 24 miljoonaa euroa ja säästö niissä parantaisi edelleen Oriolan osuutta.

Yhdistyneellä kokonaisuudella on lisäksi mahdollisuus parantaa monella operatiivisella tavallakin tulostaan, mutta nopeastikin arvioiden apteekkitoiminnan vaikutus Oriolan tulokseen on jo nyt 0,06 euroa osakkeelta ja se ainakin kaksinkertaistunee vuoteen 2025 mennessä.

14 tykkäystä

Terve, hyvää ajattelua ja tää laskelma näyttää ihan järkevältä. Rahoituskuluja laittaisin tosin enemmän kuin 3,5 % nykytilanteessa. Tosin se riippuu millaisia korkosopimuksia siellä on ja millaista korkoa vuokravelkoihin sisällytetään,.

Oriola ei tosiaan näitä ole avannut, mutta itse veikkaisin että kuluna kirjattavien osuus on selkeä enemmistö 25 MEUR:sta. Synergioiden odotetaan taas toteutuvan täysimääräisenä kolmannen täyden vuoden lopussa eli kyllä tässä etupainoitteisesti kertakuluja syntyy, jotka sumentaa lähivuosien tulosta tästä JVstä.

Laskennallisesti joo, mutta kaikki synergiat tuskin tässäkään tapauksessa tippuu tulokseen eli tämän suhteen olisin huomattavasti varovaisempi.

Ihan hyvä havainto, itse oon ajatellut että tuo 25 MEUR tarkoittaa kaikkia synergioita, mutta varmistelen firmalta jos suostuvat tästä jotain sanomaan.

Kertakulut tosiaan sekoittaa tätä lähivuosina ja korkojen takia vaikutus voi olla tällä hetkellä arvioimaasi hieman pienempi. Meidän ennusteissa on “normalisoitu” tulostaso osakkuusyhtiöstä ajateltu 12 MEUR tasolle (eli tuo 0,06 / osake) 2025 alkaen kun kertakuluja ei pitäisi enää olla. Tässä on aika varovainen tulosparannusoletus eli ajatus on, että synergiat eivät pääosin jää tulokseen vaan niitä joudutaan “käyttämään” esim. verkkokaupan kulujen lisäykseen ja hintojen pitämiseen kilpailukykyisinä.

Firmalta on toivottu, että avaisivat JV:n lukuja enemmän kuin vain tuon yhden rivin joka tuloslaskelmaan tulee ja käsitykseni on, että tällaista on luvassa ainakin jossain vaiheessa. Oleellistahan olisi päästä seuraamaan operatiivista kehitystä eikä vain kertaerillä tms. sotkettuja raportoituja lukuja.

5 tykkäystä

Ruotsin Apotea tulee Suomeen Apomera.fi portaalin kautta. Varasto Helsingin Herttoniemessä. Mielenkiintoista!

2 tykkäystä

Tuo vaikutus käyttökatteeseen, 25 miljoonaa euroa, on sanottu Oriolan pörssitiedotteessa 9.2.2022:
Oriola arvioi, että Kronans Apotekin ja Euroapothecan Apoteksgruppenin suunniteltu yhdistyminen on muuttuvissa markkinaolosuhteissa arvoa luova järjestely. Järjestelyn arvioidaan tuovan täysimääräisinä noin 25 miljoonan euron vuotuiset synergiaedut käyttökatetasolla. Tärkeimmät tunnistetut synergialähteet ovat hallintoon liittyvät kulut sekä muut kiinteät kulut. Synergioiden odotetaan toteutuvan täysimääräisesti kolmannen vuoden lopussa järjestelyn toteutumisesta lukien. Integraatioon ja synergioiden luomiseen liittyvät kertaluonteiset kustannukset ja investoinnit Uudessa Yhtiössä ovat arviolta noin 25 miljoonaa euroa.

2 tykkäystä

Joo, tiesin toki mitä on tiedotettu. Tarkoitin, että oma ajatus/käsitys on ettei tuon lisäksi tule mitään merkittäviä synergioita, muuten tiedotustapa olisi mun mielestä erikoinen. Kyselin tästä tosiaan firmalta, mutta he ovat näemmä jo vuodenvaihteesta aloittaneet hiljaisen kauden, joten voi olla ettei vastausta heti kuulu. Muutenkin ovat olleet nihkeitä tätä JVtä tiedotetun lisäksi kommentoimaan.

2 tykkäystä

Oriolaa koskeviin analyyseihinne on sisällytetty JV yhtiön tuloksen puolikas vuodesta 2023 alkaen. En ole oikein löytänyt analyyseista arvioitanne apteekkitoiminnan vaikutuksesta Oriolan tulokseen per osake vuosina 2023 ja 2024. Olisiko mahdollista avata analyysejanne tältä osin hiukan enemmän eli mikä tulos per osake sisältyy ennusteisiinne ja miten kyseiseen lukuun on päädytty.
Vertailun lähtökohta voisi olla Oriolan apteekkitoiminnan oikaistu tulos per osake, joka on liukuvan 12 kuukauden (Q4/21-Q3/22) ajalta runsaat 0,06 euroa.

1 tykkäys

Apteekki-JV:n tulososuus sisältyy jatkossa Oriolan EBITiin ja löytyy raportin tuloslaskelmasta tällä hetkellä divisioonan “lopetetut toiminnot” -kohdalta (tuo nimi täytyy päivittää seuraavaan raporttiin). Tuo luku on nettotulos, vaikka EBIT-rivillä onkin eli siitä voi suoraan osakemäärällä (181m) jakamalla laskea vaikutuksen osakekohtaiseen tulokseen (eli 2023: 0,02, 2024 0,06 ja 2025 0,07). Nämähän ovat raportoituja lukuja. Oletamme JV:lle noin 40 MEUR normalisoidun liikevoiton 2025, hieman heikomman 2023-24, noin 10 MEUR rahoituskulut ja sitten nuo kertakulut painaa 2023-24 raportoituja lukuja. Kuten yllä mainitsin, emme oleta synergioiden valuvan juurikaan tulokseen, joten potentiaalia voisi olla parempaankin.

5 tykkäystä

Aika suurilta näyttää ennustamanne 10 miljoonan euron rahoituskulut, kun lasketaan yhteen Oriolan apteekkitoiminnan liukuva 12 kuukauden rahoituskulu ja Euroapothekin tuloslaskelman 2021 rahoituskulut. Korkotason nousuhan ei muuta IFRS:ssa vuokran määrää; jos korkokulu vuokrasta nousee, niin poisto pienenee eli vaikutus tulokseen ei muutu korkotason noustessa. Kun vielä huomioidaan lyhennysten vuoksi vuosittain pienentyvät korolliset velat, niin olisi hienoa lukea, mihin 10 miljoonan rahoituskulut vuonna 2025 perustuvat.

Oriola tiedotti että JV:hen siirtyy noin 215 MEUR velat. 10 MEUR siitä on noin 4,5%, joka nykykoroilla tuntuu ihan järkevältä. Laskelma on hyvin karkea (kuten koko JV:n tuloksen osalta), enkä ole siinä olettanut, että lainojen määrä muuttuisi merkittävästi.

2022 ensimmäisen kolmen kvartaalin rahoituskulut Oriolan lopetetuissa toiminnoissa oli reilu 4 MEUR eli vuositasolla noin 5,5 MEUR. Tuohon kun lisää Apoteksgruppenin osuuden niin ei 10 MEUR suurusluokkana näytä mun mielestä väärältä. Tätä luonnollisesti tarkennetaan, jos/kun saadaan JV:stä lisätietoja.

3 tykkäystä