Orthex - Muovia maailmalle

Nopeella googlailla firmojen takana häärää Ari Jokinen ja Juuso Kivinen jotka on Sponsor Capitalin leivissä

Sponsor Capital osti siivun Orthexia 2015 ja myi osuutensa vuonna 2021

5 tykkäystä

Orthexin kannalta mukavaa, että ne 2021–2022 ilmaantuneet liiketoimintaympäristön vastatuulet tuntuvat nyt yksitellen hellittävän. Q4 on mielestäni selvää, että nähdään kannattavuudessa selvä parannus, mutta tarkan mittakaavan antaminen on vaikeaa. Jos vertaa vahvaan Q3’23 kannattavuuteen mainitsemasi 15–16 % ei kuulosta lainkaan haastavalta, mutta on hyvä pitää mielessä, että Orthexin kulurakenne on Q4:llä tyypillisesti ihan tuntuvasti raskaampi (lomakausi osuu kuitenkin Q3:een). Q3 on historiallisesti ollut melko selvästi neloskvartteria vahvempi, joten ennustaessa kannattaa vertailla kannattavuutta myös vertailukauteen. Muutenkin odottaisin yhtiön nykytilanteessa ennemmin kasvattavan kulurakennettaan panostamalla myyntiin ja markkinointiin kuin supistavan sitä.

Orthex ei haluaisi laskea hintojaan, mutta todennäköisesti yhtiö ajaa nyt tavallista enemmän kampanjoita puolustaakseen markkinaosuuksiaan (veikkaan että kaikki kilpailijat eivät lähesty hinnoittelua yhtä kurinalaisesti) ja ylläpitääkseen järkevää kapasiteetin käyttöastetta. Q3 oli Pohjoismaiden kannalta myynnillisesti erittäin vahva neljännes ja jopa linjassa vahvan 2022 vuoden Q3:n kanssa, mutta en usko yhtiön yltävän aivan samaan (joskin se on toki mahdollista).

Yksi potentiaalinen yllätyselementti Q4 raportissa voi nähdäkseni kuitenkin olla bruttokatemarginaali, mikäli laskeneet raaka-ainehinnat vaikuttivat odotuksia vähemmän Q3-tulokseen tehdashuoltojen ja lomakauden seurauksena. Yhtiöllähän on tapana valmistaa tuotteita varastoon Q3:a varten Q2:n aikana, jolloin raaka-aineiden hintojen heijastuminen valmistuskustannuksissa voi tapahtua hieman tavallista suuremmalla viiveellä. (Tätä vaikutusta on todella vaikea laskea auki nykyisillä datapisteillä / niiden puutteesta johtuen).

28 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Orthex-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta nousee 7,20 euroon (edellinen: 6,70 €).

21 tykkäystä

Analyytikon ennakkokommentit Orthexin Q4-tuloksesta. :point_down:

12 tykkäystä

@Thomas_Westerholm käy läpi Orthexin Q4-tulosta livessä tiistaina 5.3. noin klo 8:55 alkaen! :bucket:

18 tykkäystä

Tämä tiedote on tiivistelmä Orthex Oyj:n tilinpäätöstiedotteesta 2023. Raportti on kokonaisuudessaan tämän tiedotteen liitteenä pdf-muodossa ja saatavilla myös Orthexin verkkosivuilla osoitteessa Sijoittajat - Orthex Group.
Loka-joulukuu 2023

 • Laskutettu myynti oli 23,9 milj. euroa (20,6)
 • Liikevaihto kasvoi 15,0 % ja oli 23,4 milj. euroa (20,4)
 • Oikaistu EBITDA oli 3,9 milj. euroa (2,6)
 • Oikaistu EBITA oli 2,9 milj. euroa (1,6) eli 12,4 % liikevaihdosta (7,9)
 • Liikevoitto oli 2,9 milj. euroa (1,6)
 • Liiketoiminnan rahavirta oli 0,4 milj. euroa (0,3)
 • Osakekohtainen tulos, laimentamaton oli 0,12 euroa (0,02)

Tammi-joulukuu 2023

 • Laskutettu myynti kasvoi 2,6 % ja oli 88,0 milj. euroa (85,8)
 • Liikevaihto kasvoi 2,3 % ja oli 85,9 milj. euroa (84,0)
 • Oikaistu EBITDA oli 14,9 milj. euroa (9,3)
 • Oikaistu EBITA oli 10,9 milj. euroa (5,5) eli 12,7 % liikevaihdosta (6,5)
 • Liikevoitto oli 10,8 milj. euroa (5,2)
 • Liiketoiminnan rahavirta oli 10,2 milj. euroa (6,2)
 • Nettovelka / oikaistu EBITDA oli 1,5x (2,8)
 • Osakekohtainen tulos, laimentamaton oli 0,39 euroa (0,12)
 • Orthexille myönnettiin ja maksettiin Ruotsin valtion sähkötukea ajalta 1.10.2021-30.9.2022 (0,7 milj. euroa sisältyy oikaistuun EBITAan).
 • Hallitus ehdottaa 0,21 euron osakekohtaista osinkoa, yhteensä noin 3,7 miljoonaa euroa. Osinko ehdotetaan maksettavaksi kahdessa erässä.
39 tykkäystä

Yritysjärjestelyihin ja tarkemmin niiden näkymiin liittyvä kysymys sivuutettiin täysin Q&A-osiossa. Voitko @Thomas_Westerholm tiedustella tästä ja näkymistä yleensä? Onko järjestelyjä ylipäätään tehty käsittääkseni fragmentoituneella toimialalla ja onko toimintaympäristön muutokset (korkojen nousu ym.) vaikuttanut tähän halukkuuteen? Lisäksi jos ovat tehneet linjauksen, että eivät vastaa tästä aiheesta esitettäviin kysymyksiin, olisi siitä hyvä viestiä sijoittajille, ettei turhaan kysellä…

7 tykkäystä

Ei kannata lannistua, jos jonkin kysymys jää vastaamatta. Tämä M&A mahdollisuus ei ole kadonnut minnekään, mutta veikkaan että hekin vastailevat mieluummin sitten kun on jotain julkista mistä kerrottiin.

Kuvattiin haastattelu heti webcastin jälkeen, joten näin kysymyksesi liian myöhään. Yleisesti uskon, että tälläkin toimialalla aktiviteetti vähentynyt rahan hinnan nousun vuoksi. Joitain pienempiä diilejä on hyvinkin voinut toteutua, mutta en ole ainakaan huomannut keskeisimpien kilpailijoiden tehneen oleellisia liikkeitä Euroopassa.

Itse M&A diilien määrään liittyen eriävät näkemykset myyjien ja ostajien välillä kohteen käyvästä arvosta vaikeuttavat diilien edistämistä (tämä on yleinen kuulemani investointipankkiirien viesti M&A:han liittyen). En nähnyt kysymyksesi muotoilua, mutta yleisesti yhtiöt kommentoivat todella niukkasanaisesti niitä asioita mitä markkinalla tapahtuu, mutta joista ei ole julkista tiedotetta annettu. Eli yleisesti kannattaa kysyä meko laaja-alaisesti, mitä tapahtuu, jottei NDA:t sido vastaajan käsiä selän taakse.

Alla vielä yksi aikaisempi keskustelu yritysjärjestelyjen kommentoinnin haasteeseen liittyen.

9 tykkäystä

Varsin mukiin menevä kvartaali. Tähdet alkaa osumaan kohdilleen ja toimintaympäristö helpottuu kaiken aikaa. Omistajana pidän kyllä todella paljon Alexanderin pitkäjänteisestä ajattelutavasta. Kehittää firmaa yli syklin.

Kysyntä normalisoituu, seuraavat pari kvartaalia helpot vertailuluvut vastassa. TJ totesi haastattelussa, että normaaliympäristössä on edellytykset parempaankin kasvuun. Ja mielestäni tätä kohti ollaan menossa.

Mikäs tässä kyydissä porskuttaessa. Kun katsoo vaihtomääriä, niin edelleenkään sijoittajat eivät ole palanneet/kiinnostuneet osakkeesta. Allekirjoittaneelle maistuu tuloskasvu ja parantuva liiketoimintaympäristö. :slight_smile:

28 tykkäystä

Orthex on kyllä jatkanut Q1 noita hurjia kampanjoita, eli alkuvuoden kasvu tullee olemaan todella kovaa vertailukausi huomioiden. Oikeastaan en Q4 edes itse kuluttajana huomannut kampanjointia, mutta voi olla että keskittyminen ei ollut niin aiheessa.

Tälläkin hetkellä Puuilossa ja IKHssa smartstorea -40%, lisäksi Tokmannilla, Citymarketissa, Kärkkäisellä ja Prismalla ollut hyllyjen väleissä näkyviä tarjouksia alkuvuoden aikana.

Sinituotteelta voisivat ostaa osan liiketoiminnoista jossain sopivassa vaiheessa. :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Orthex-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta nousee 7,40 euroon (edellinen: 7,20 €).

24 tykkäystä

@Isa_Hudd jutteli Alexander Rosenlewin kanssa Orthexista ruotsiksi. Puhuvat sellaista ruotsia, mitä ehkä suomalainen, joka osaa ruotsia heikomminkin, niin ymmärtää - ainakin itse ymmärsin jotain. :slight_smile: Itse en juuri ymmärrä mitään, jos kuuntelen, kun kaksi tukholmalaista juttelee.

Orthex förvaringsboxar, köksredskap och plasthinkar återfinns i otaliga Nordiska hushåll, men ribban ligger högre än så. VD Alexander Rosenlew beskriver tillväxtstrategin där kvalitet och hållbarhet är ledord för både produkter och processer, då man hyllmeter för hyllmeter ämnar erövra Europa.

Minskade utsläpp och återanvänt står högt på agendan i tillverkningen, som till 100% sker i Sverige och Finland. Efter råvaruprisrallyt under 2022 ser man nu stabilitet på marknaden och Q4:an stod för rekordtillväxt i alla kategorier.

Aiheet:

00:30 Orthex: en hisspitch 00:59 Egna favoritprodukter 01:38 Produktkategorier och tillverkning 02:55 Målsättningen: Number 1 storage brand in Europe 03:40 Konkurrensfördelar 05:00 Sales promotion och försäljningsprocesser 06:35 Försäljningskanaler och shelf-space 08:40 Drömåterförsäljare i Europa 09:40 Förvaring är spjutspetsen, köksredskapen har stor potential 11:28 Internationell konkurrens 12:45 Q4:an ett rekordkvartal 15:26 Strategiska försäljningskampanjer och utfall 16:45 Lönsamhet: inflation och råvarupriser 18:52 Framtiden 19:20 ESG 21:13 Mål: 80% återanvänt material i produktionen år 2023 23:04 Miljömärkning och green-washing 24:15 Plastens roll nu och i framtiden 26:00 VD-hälsningar till investerare

12 tykkäystä

Rosenlew kävi hakemassa muutaman lapun ison kasansa päälle :smiling_face:

Liiketoimen luonne: HANKINTA
Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot
(1): Volyymi: 203 Yksikköhinta: 6,20 EUR
(2): Volyymi: 115 Yksikköhinta: 6,20 EUR
(3): Volyymi: 2 861 Yksikköhinta: 6,20 EUR

Liiketoimien yhdistetyt tiedot
(3): Volyymi: 3 179 Keskihinta: 6,20 EUR

25 tykkäystä

Bloombergilla oli juttu Orthexin Israelilaisesta kilpailijasta, muovialan jättiläisestä, Keteristä (omistaa myös Curverin), jonka pääomasijoittaja pyrki listaamaan New Yorkin pörssiin vuonna 2021 ja viime vuonna myymään 1,2 miljardin euron hintalapulla. Yhtiö on ainakin omien sanojensa mukaan selvä muovialan markkinajohtaja Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Epäonnistuneen myyntiprosessin jälkeen yhtiön velkojat ovat Q2:n aikana ottamassa konsernia haltuunsa. Nythän tavoitteena on velkatasojen alentaminen, joten saa nähdä lähdetäänkö yhtiötä asteittain paloittelemaan tavoitteen saavuttamiseksi. Keterillä on listalleottoesitteen mukaan yhteensä 18 tuotantolaitosta Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Israelissa, josta ensimmäinen voisi hyvin kiinnostaa mm. myös Orthexia.

Alalla tuntuu yhdellä, jos toisellakin olevan haastavaa, kun ketjussa käsiteltiin vuosi sitten vaikeuksissa olevaa Tupperwarea.

40 tykkäystä

Toimarin tuoreiden osakeostojen oheen myös tuore haastattelu, jossa on mielestäni aikaisempaa konkreettisemmin kerrottu kasvutavoitteista ja keinoista Euroopan osalta. Seuraava yritysosto taikka tehdaskapasiteetin kasvattaminen kohdistunee Eurooppaan, kuten Thomaskin yllä uumoilee.

Kiva nähdä, että firma markkinoi itseään aktiivisemmin myös ruotsalaisille sijoittajille, onhan se heidän liiketoiminnassaankin päämarkkina.

21 tykkäystä

Pientä tukiostoa Tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomilta

17 tykkäystä

Analyytikon aamukatsauskommentit. :point_down:

:gem: Kasvupanostukset kantavat vielä hedelmää - Inderes

16 tykkäystä

Kuvailtiin tänään @Thomas_Westerholm kanssa video Orthexista ja jätettiin tällä kertaa suosiolla kaikki ennustukset ja numeroiden pyörittelyt pois (ne voi lukea laajasta raportista) ja keskityttiin enemmin yhtiön kilpailuetujen ympärille. Lopuksi kysyin Thomasilta, että täyttyykö tässä laatuyhtiön kriteerit ja summauksena oli, että “Mun silmissä puhutaan ihan laadukkaasta yhtiöstä isossa kuvassa.” Tarkemmat perustelut löytyy videolta. :smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:31 Tuoteportfolio
01:36 Tuoteportfoliosta karsittu rönsyjä pois
02:32 Suurin myynti säilytyslaatikoista
03:14 Liiketoimintamalli
05:50 Syklisyys
09:35 Kärkipään peluri Pohjoismaisella kilpailukentällä
11:19 Kilpailuedut
14:26 Kierrätysmuovin osuus valmistuksessa
17:35 Taloudelliset tavoitteet
19:56 Onko Orthex laatuyhtiö?

27 tykkäystä

Keskiviikkona jälleen luvassa Orthex-tuloslive, kun @Thomas_Westerholm kapuaa estradille n. klo 08:55 aikoihin! :bucket: Täältä pääsee seuraamaan livenä tai jälkikäteen tallenteena:

13 tykkäystä

Äh, turhaan menin tuossa pehmentämään näkemystäni videolla. Mielestäni kasvu- ja kannattavuusprofiili huomioiden laadukas yhtiö kyseessä. Johdon ja hallituksen omistus sekä halukkuus ostaa lisää osaketta pörssistä on mun silmissä iso plussa tässä casessa.

Keskiviikkoa mielenkiinnolla odotellen. :coffee:

Tuttuun tapaan tiedossa haastattelu Alexanderin kanssa, joten tänne saa vapaasti ehdotella kysymyksiä!

18 tykkäystä