Orthex - Muovia maailmalle

Ajatteletteko siis että Orthex tekee nyt ja aina muovikippoja? Eihän ne nyt niin typeriä ole. :slight_smile: Kyllä ne näyttää ihan ajassa olevan kiinni. “Kasvatamme jatkuvasti biopohjaisten ja kierrätettävien materiaalien käyttöä…” jne.

Lisäksi empiirinen tutkimus kohdeyleisön (perheen käyttötavaroiden hankinnoista vastaava henkilö :slight_smile: ) fiiliksestä Orthexista vakuutti. Presenssi somessa vaikuttaja-yhteistöineen on kuulemma näkyvää ja toimivaa. Brändi nousussa. Ei ole kaikille mikään 90 luvulta peräisin oleva haalistunut muovikippo tämä Orthex. :slight_smile: Merkkasin.

Edit. olisikohan pitänyt tuoda tämä esille vasta listautumisen jälkeen niin olisi saanut enemmän osakkeita itselle :slight_smile: #eisijoitusssuositus #eikaupallinenyhteistyö

5 tykkäystä

Tämäkin on hyvä näkökulma. En nyt sen kummemmin ottanutkaan kantaa pidemmän aikavälin kehitykseen. Tulevaisuushan voi olla loistava.

Lyhyellä aikavälillä tuloskunnossa on kyllä potentiaalinen pommi muhimassa. Itse en merkkaa, odotan mielenkiinnolla q2 tulosta ja katson sitten miltä näyttää.

Listalleottoesitteessä oli aika hyvin avattu tulokseen vaikuttavia tekijöitä. Orthex neuvottelee vuosittain hinnastoja sisältävät puitesopimukset asiakkaiden kanssa ja pyrkii nostamaan hintoja kahden vuoden välein. Fossiiliset muovit ~90% hankintakuluista, Orthex ei tee suojauksia öljyn hinnan vaihteluille, mutta pystyy vaikuttamaan raaka-ainekustannuksiin sitomalla hinnat raaka-ainetuotannon muihin vaiheisiin. Orthex on kyennyt säilyttämään tai nostamaan hintoja historiassa ja 2020 päättyneellä kaudella +/- 10% öljyn hinnan muutos olisi vaikuttanut noin +/-1.6 M€ tulokseen.

7 tykkäystä

Niiden tavoitteena on et 80 pinnaa raaka-aineista on biopohjaisia. Aika ripeällä tahdilla saanut kasvatettua osuutta. Se ei tosin poista raaka-aineiden hintoihin liittyvää riskiä.

Mutta heti perässä lukee:
“Voit kuitenkin tehdä merkinnän osakesäästötilille soittamalla Nordean Asiakaspalveluun puh 0200 3000 (pvm/mpm).”

Eli voi merkitä, mutta pitää soittaa, kun Investorin softa ei tähän(kään) taivu.

1 tykkäys

Hei,

Kaikki nämä IPO-kyssärit vois pistää tänne @Verneri_Pulkkinen tekemään ketjuun, ettei tämä(kin) ketju floodautuisi turhilla ipo aiheisilla kysymyksillä


Keskustellaan täällä vain itse Orthexista, sen liiketoiminnasta ja numeroista :slight_smile: Ei siitä, että merkataanko OST vai AOT…

30 tykkäystä

Nostan tämän taas kun meni IPO seikkailuksi koko keju. Onko kukaan käynyt näitä numeroita ollenkaan läpi :smiley: Itse koitin liitteistä etsiä miksi fas niin eri mutta ei löydy

“Onko kukaan vielä saanut selville miksi ifrs ja fas luvut eroaa niin paljon esim oman pääoman tuoton kohdalla? 2020 ja 2019 ROE negatiivinen fas puolella lun ifrs näyttää 40% oman pääoman tuottoa”

3 tykkäystä

Täällä onkin ollut ansiokasta keskustelua Orthexin “kestävään” tulostasoon liittyen. Minunkin silmääni näyttää siltä, että vuoden 2020 kannattavuustaso on hyvinkin voinut olla poikkeuksellinen ja siten riski mahdollisesti jopa huomattavasti laskevasta tuloksesta on tänä vuonna konkreettinen.

Halpahan tämä IPO ei ole, etenkään jos olettaa tosiaan tuloslaskua viime vuoden lukuihin verrattuna. Itselleni kuitenkin luottamusta ja kiinnostusta antia kohtaan nostaa se, että ankkurisijoittajista löytyy jopa kolme suomalaista family officea (Conficap, Thomasset ja Julius Tallberg). Tällaiset tahot sijoittavat omaa rahaa valikoiden ja pitkäjänteisesti, joten jotain hyvin mielenkiintoista Orthexissa selvästi viisaan rahan silmissä on.

Lisäksi toimitusjohtajan varsin merkittävä omistus yhtiöstä on myös hyvin positiivinen signaali omistaja-arvon kehitystä arvioidessa. Toimiva johto tekee annin yhteydessä vain pieniä myyntejä (toimari ei myy yhtään), eli sen puoleen tässä ei mistään rahastuksesta näyttäisi kyse olevan, vaan ihan vain normaalista pääomasijoittajan irtautumisesta.

Osallistun antiin, mutta panoksen koko on vielä mietinnässä.

30 tykkäystä

Mihin olet verrannut Orthexin arvostusta?

Yksi iso tekijä on ainakin FASsissa tehtävät liikearvon poistot, jotka esitteen mukaan vuonna 2019 olivat 3 952 tuhatta euroa. IFRS:ssä ei liikearvon poistoja tehdä, eli IFRS- luvuissa tilikauden tulos sekä 2018 että 2019 olivat hyvinkin voitollisia kun taas FASsissa ne olivat tappiollisia.

Tämä etumerkiltään erilainen tilikauden tulos säteilee sitten suoraan myös tuonne oman pääoman tuottolukemaan. Kyseessähän on kuitenkin lähinnä kirjanpitotekninen seikka poistojen erilaisesta käsittelystä, eli kannattaa katsoa IFRS- lukuja.

5 tykkäystä

Tämä kysymys ilmeisesti oli suunnattu minulle.

Olen niin hankala ihminen, että en lähtökohtaisesti oikein tykkää katsoa ja verrata yhtiöiden arvostusta toisiinsa, etenkään nykyisessä markkinatilanteessa jossa tietynlaisia yhtiöitä arvostetaan aivan päättömillä kertoimilla (en siis pidä ajatuksesta ostaa yhtiötä siksi että jotain toista vastaavan kaltaista yhtiötä arvostetaan korkeammalle). Toki tällaiselta vertailulta on vaikea kategorisesti välttyäkään.

Noh, tämä meni nyt vähän ideologiseksi ajatteluksi, mutta esimerkiksi ihan irrallisena lukemana annin jälkeinen EV/EBITDA kerroin n. 9x ei ole mielestäni halpa, vaikka ei toki kalliskaan, tällaisesta suhteellisen pientä kasvua tavoittelevasta yhtiöstä joka toimii varsin kilpaillulla ja murrosvaiheessa (hiilineutraaliustavoite) olevalla markkinalla. Jos tulos kuitenkin kääntyisi tosiaan viime vuoden tulokseen verrattuna selvään laskuun, niin sitten tämä muuttuu hyvin äkkiä kalliiksi.

5 tykkäystä

Listatut firmat meikataan yleensä 1-2 vuotta ennen listausta, kuten Orthex. Listautuva yritys on kuin ilmapallo, joka on puhallettu täyteen ja on hehkutettu kunnon roadshowlla. Lisäksi listautuminen ei ole halpaa hupia.

Listautuvaan yritykseen sijoittamisen vaihtoehtona on pörssissä jo olevaan yritykseen sijoittaminen. Niiden ilmapallo on usein pehmeä tai ruttuinen, mikä voi tuoda pidemmällä aikavälillä paremmat tuotot.

3 tykkäystä

Nyt taitaa mennä puurot ja vellit sekasin :grin: Keskimäärin listautumiseen osallistumalla on tainnu kuitenki tehdä ihan hyvää tuottoa

10 tykkäystä

Ytimekästä pohdintaa Karolta:

Orthexin markkina-arvoksi listautumishinnalla tulee noin 121 miljoonaa euroa. Kun viime vuoden nettotulos oli 7,7 miljoonaa euroa, siitä lasketuksi taaksepäin katsovaksi p/e-luvuksi tulee noin kuusitoista.

Jos kasvu ja kannattavuus kehittyvät Orthexin maalailemalla tavalla, p/e-luku on varsin helt okej muussakin kuin nykyisessä kuumassa markkinatilanteessa. En kuitenkaan ole aivan varma kannattavuustavoitteesta. Viime vuonna yhtiötä vielä auttoi öljyn hinnan notkahtaminen.

Aion joka tapauksessa osallistua Orthexin listautumisantiin. Pitäähän salkkuun saada oma ämpäri!

Helsingin pörssin ovella vallitsee ruuhka, vaikka ämpäreitä on jaossa vain virtuaalisesti. Kreaten pienehkö anti merkittiin reilusti yli ja merkintöjä leikattiin rutkasti. Nightingalen suureen tyyliin markkinoitu IPO ja yhtaikaa Orthexin osakeannin ja -myynnin kanssa alkava Sitowisen listautumisruljanssi jakavat sijoittajien huomiota.

Yhtiönä Orthex on minusta kiinnostavampi kuin Sitowise, joten keskitin tarmoni siihen. Huomion ja ehkä myös pääomien rajallisuus voivat vaikuttaa myös muiden yksityissijoittajien käyttäytymiseen. Onkin kiinnostava nähdä, minkä verran eri annit vetävät sijoittajia puoleensa.

Orthexin yleisöannissa on alustavasti jaossa 845 000 osaketta (5,7 miljoonaa euroa). Vähimmäismerkintä on tuttuun tyyliin sata osaketta, mikä tarkoittaa vain 682 euron nippua.

19 tykkäystä

En lukenut koko ketjua, mutta olen lukemassa listalleottoesitettä. Hyvin mielenkiintoinen, kannattaa tutustua tarkemmin kuin vaan “auringonlaskun ala, muovi hyi”.

Helposti tutustumattakin tietää miten korona vaikutti “kotoiluun”, ja vieläkin. Siitä huolimatta kannattaa koittaa olla objektiivinen kuten aina ja tutustua edes myös itse yhtiöön ekstrapoloimatta. Vaatimattomat huomioni nopeasti n. 100 sivun lukemisen jälkeen,

  • vahva brändi johon panostetaan kovaa; tunnettuuden kasvu
  • kv kasvu; orthex edellä jonka jälkeen skaalakaasua muilla tuotteilla
  • pohjoismaiden markkinajohtaja, 25% osuus
  • defensiivinen toimiala
  • omat tuotteet ja brändit joilla kaikkiin (pohjoismaat) keskeisiin vankkoihin toimijoihin hyvät suhteet
  • oma hinnoittelu
  • toimii siis karkeasti mallia hakien ns. “Shop in shop”- periaatteella eli hyllytilaa ja esillepano huomioitu
  • valmistus automatisoitu pitkälti, varaa kasvattaa tuotantoa 30% ilman panostuksia
  • logistiset valinnat ja toimivuudet automatisoituja ja toimivia
  • johto omistaa ja tj
  • sitoutunut ja verrattain pitkiä työsuhteita sekä johto
  • hallitus ok ja tuttu nimi Harviankin takaa; uusi pääomistaja tuo myös uuden jäsenen listautumisen jälkeen
  • pääomantuotto ja kassavirta
  • jnjnejnejne

Hyvät tuotteet, brändi, hyvät katteet, omissa käsissä hinnoittelu pl. raaka-aineet), jakelu todella laajaa ja logistiikka, tehokas liiketoimintamalli, asiakasta lähellä, kansainvälistymisen äärellä. Konsolidaatiokortti käsinkoskeltava.

Jaa. Muovikippojen Harvia. Totta hitossa kelpaa.

28 tykkäystä

Orthexin Gastromax tuotteilla näyttäisi sisustus/konmari ryhmissä olevan boomia päällä.
Käyttäjänä nostaisin Uusiseelantilaisen https://sistemaplastics.com/use-and-care tuotteet kanssa haastajaksi.

2 tykkäystä

Huvittaa tuo letkaus sen verran, että pakko kommentoida. Ketjun nimi pitäisi olla “Orthex - oma ämpäri salkkuun.”

21 tykkäystä

Tämä Sistema olikin mielenkiitoinen nosto. Tämän iltaisessa Orthexin yhtiöesittelyssä Amazon UK:n verkkokauppa oli esillä ja siinä kontekstissa Sistema näyttää vahvalta haastajalta.

Kuten yhtiöesittelyssä kerrotttiiin, Orthex on viime vuoden lopussa avannut brändisivut Amazon UK:hon. Orthexin listalleottoesitteessä on kerrottu näin Amazonin verkkokaupasta:

s. 48:
“Erikoistukut ja vakiintuneet verkkokaupat, kuten Amazon.com Inc. (“Amazon”), ovat Orthexin keskeinen kohderyhmä, koska niillä on kehittynyt verkkomyyntialusta, toimitusketju ja logistiikka. Vuoden 2020 lopussa Orthex avasi brändisivut Amazonin verkkokauppaan.”

s. 55:
"Orthex on laajentamassa myymäläesillepano-osaamistaan myös verkkokauppaan. Orthex esimerkiksi julkaisi hiljattain SmartStore- ja GastroMax-brändisivut Amazon UK:ssa ja Ranskassa. Kivijalkakaupan tapaan painopisteenä on helpottaa kuluttajan ostopäätöksen tekemistä parantaen samalla tuotteen houkuttelevuutta. Orthex pyrkii tähän intuitiivisilla sivurakenteilla, houkuttelevilla kuvilla ja videoilla, jotka voidaan upottaa sivuille ostohalujen herättämiseksi.

Linkit Amazonin brändisivuille:

Selailin Amazon UK:sta Orthexin listalleottoesitteessä mainittujen kilpailijoiden tarjontaa. Huomioita:

  • Usealta kilpailijalta ei löytynyt omaa brändisivua (esim. Curver, What More UK, Plast Team).
  • Orthexin kasvienhoito-tuoteryhmän kilpailijoista Elho B.V.:llä on Amazon UK:ssa brändisivut.
  • Sistemalta löytyy omat brändisivut. Jos verrataan Gastromaxin ja Sisteman tarjoomaa, niin Sistema ehkä erottuu paremmin edukseen värikkäämmän designin ansiosta. Gastromax edustaa selvästi skandinaavista käytännöllistä muotoilua.
  • Sisteman tuotteissa käytetään esim. TRITAN™ muovia, joka on pirstaloitumaton, vääntymätön, sekä likaa ja hajuja hylkivä, lähes naarmuuntumaton materiaali.
  • Sistema on siirtynyt v. 2016 Newell Brandsin omistukseen, joten on varteenotettava kilpailija.
  • Sisteman brändisivuille linkki.
9 tykkäystä

Laadukkaita ja iloisen värisiä nuo Sistemat kyllä on, tuli viisi vuotta pakkailtua lasten lounaita noihin. Ainakin Carrefour’n valikoimissa taitavat tulla Euroopassa vastaan.

2 tykkäystä

Nyt tulee luultavasti pitkä vastaus, keräsin itselle highlightit listalleottoesitteestä juuri ennen webcästiä. Sen jälkeen pikakelasin markkinointiesitteen jossa ei juurikaan mitään uutta tietenkään ollut.

Aloitan luvuista, sen jälkeen kuvankaappauksia ja suoria kopioita. Ei sisällä juurikaan itse tuotettua tekstiä, omat highlighit joista toivottavasti muillekin hyötyä, listalleottoesite kuitenkin melko pitkä (166 sivua). Ei mikään analyysi vaan poimintojen virta. Ehkä enemmän kysymyksiä, kuin omaa analyysiä.

Keräsin joitain lukuja ylös, P/B ja EV/EBIT epävarmoja:

P = 6,82e
Osakkeiden lukumäärä: 17 753 276
Markkina-arvo post ipo: 121.1miljoonaa
Liiketulos pre-ipo: 7.69miljoonaa
P/E =15,7

Liikevaihto pre-ipo: 75.865miljoonaa
P/S=1,59
Nettovelkaantuneisuus post-ipo: 30.686miljoonaa
EV=151.76miljoonaa
EV/S=2,00
EPS=0,433

Nettokäyttöpääoma 16,32%

Omapääoma: 17.022miljoonaa + anti 10miljoonaa = 27me
P/B = 4,48(?)

EBIT = 12.281miljoonaa
EV/EBIT = 12,35 (?)

Tavoitteet:

Hankintakustannuksista:

28.634miljoonaa euroa hankintakustannukset

63,6% raaka-ainekustannukset
18.211miljoonaa euroa

Josta 86,1% fossiiliset
15.679 miljoonaa

Sekä 11,9% kierrätetyt
2.167miljoonaa

Raaka-aineiden hinnoista neuvotellaan tyypillisesti vuosittain seuraavalle vuodelle arvioitujen määrien perusteella.
Tämän Listalleottoesitteen päivämääränä Orthex ei suojaudu raaka-aineiden hintavaihtelulta. Näin ollen Orthexin kannattavuus altistuu vaihtelulle erityisesti fossiilisten muovipolymeerien hinnoissa, jotka ovat historiallisesti vaihdelleet tietyssä määrin raakaöljyn hintavaihtelun mukaisesti.

Eli vastuullisuudesta päästään:
@Masse :nerd_face: Orthexilla tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Ympäristöstä lisää

Maantieteellinen hajonta:

Orthex valmisti itse lähes kaikki muovituotteensa ja noin 90 prosenttia kaikista myymistään tuotteista 31.12.2020 päättyneellä tilikaudella.

Orthexin tuotantolaitokset Tingsrydissä ja Gnosjössä Ruotsissa toimivat kolmansilta osapuolilta vuokratuissa tiloissa.

Tämän Listalleottoesitteen päivämääränä Orthexilla on myyntiä yli 40 maassa eri puolilla maailmaa, ja viennistä saadulla laskutetulla myynnillä oli 17,7 prosentin osuus Orthexin laskutetusta myynnistä

Orthexin suurimman asiakkaan osuus oli 8,6 prosenttia ja Orthexin kymmenen suurimman asiakkaan osuus 54,3 prosenttia

Orthexin liikevaihdosta 31.12.2020 päättyneellä tilikaudella
38,9 prosenttia muodostui Ruotsin kruunuissa,
37,4prosenttia euroissa,
10,5prosenttia Norjan kruunuissa,
9,6prosenttia Tanskan kruunuissa,
2,8 prosenttia Yhdysvaltain dollareissa
ja 0,7 prosenttia Englannin punnissa.

Orthexin myytyjä suoritteita vastaavista kuluista
52,4 prosenttia muodostui euroissa,
34,9 prosenttia Ruotsin kruunuissa
ja 12,6 prosenttia Yhdysvaltain dollareissa 31.12.2020 päättyneellä tilikaudella.

Laskutetun myynnin jakaantuminen

Eli 90% tehtiin itse, työntekijöiden määrä 2020:

Asiakkaita ja/tai yhteistyökumppaneita:
Amazon mainittu, Kesko, Coop, ICA, Bauhaus jne.

Listautumisannin syitä:

Kiinteistöistä:
Eli kuten kaupanalalla törmäsin Tokmannin kohdalla, IFRS-numeroissa vuokrat kirjataan veloiksi:

Rahoituksen korkokuluista:
Lainasopimuksen korkotason odotetaan laskevan 0,75-0,85% listautumisannin toteuttamisen seurauksena.

Liiketoiminnan muut tulot:
Mistähän näkisi nuo valtioiden tuet ja niiden suuruudet?

Liiketoiminnan rahavirrat:
Vuoden 2020 rahavarat investointien sekä rahoitusten jälkeen +77 tuhatta.

Rahavirtojen lisätiedot

Johdon omistukset:
Toimitusjohtaja A.Rosenlew ei ole myymässä listautumisen yhteydessä.
Talousjohtaja Saara Mäkelä ei ole myymässä listautumisen yhteydessä.
Markkinointijohtaja Hanna Kukkonen ei ole myymässä listautumisen yhteydessä.

Osingoista:

Itse mietin vielä osallistumista antiin. Ei tule fiilistä että Shut up and take my money.

  • EV/EBIT korkea?
  • P/B korkea?
  • P/E ei vaikuta halvalta.
  • Rahavirta juuri ja juuri positiivinen +77 tuhatta?
  • Öljyn = raaka-aineen hinnannoussu, miten vaikuttaa pitkällä tähtäimellä?
  • Onko öljyn hinnannousulla pitkällä tähtäimellä väliä jos siitä ollaan siirtymässä uusiutuviin?
  • 2020 oli poikkeuksellinen vuosi öljynhinnan laskun takia, vuosi 2019 varmaan parempi vertailuvuosihankintakulujen osalta?
  • Vain 12% osuus uusiutuvissa, jostain se on lähdettävä
  • Nettovelkaisuus ilmeisesti pienempi jos siitä vähennetään vielä vuokrakiinteistöjen vuokravelkaisuus (IFRS luvut)? = EV pienempi? EV/S kerroin pienempi? EV/EBIT kerroin pienempi?
  • Tulevaisuudessa kasvu ja yritysostot houkuttelee, orgaaninen kasvu ei mielestäni riitä pelkästään riskituottosuhdetta miettien, parempia sijoituskohteita markkinoilla lyhyellä aikavälillä?
  • Toivottavasti osingoilla ei tapeta tulevaisuudessa kasvua
  • Vastuullisuus joka toivottavasti näkyy raaka-aineissa enenevissä määrin

Ei sisällä sijoitussuosituksia. :nerd_face: Toivottavasti koosteesta hyötyä eikä olisi liian valikoivaa. Toivottavasti kysymykset aiheuttaa keskustelua. Tuli vähän pitkä copypaste-setti.

84 tykkäystä