Osakematematiikkaa ja -grafiikkaa

Monet pyrkivät analysoimaan osakkeiden tulevaisuutta menneisyyden grafiikaa analysoimalla. Onko tämä peruutuspeiliin katsominen tehokasta tai ylipäätään hyödyllistä? Onko jokin muu matemaattinen keino kelpoinen? Tässä ei ole kysymys nyt tunnetuista tunnusluvuista.

Poimit 10 kpl eri osakkeita, joiden arvostuksen todennäköisyys 10x on 5% ja todennäköisyys 0x on 20%. muut kertoimet sijoittuvat suoraviivaisesti tälle välille, ei siis niin että jokin x olisi todennäköisempi kuin toinen. Miten kuvaisit osakkeiden yhteistä odotusarvoa?

Yhden osakkeen odotusarvo on tälläisessä tilanteessa (jos siis ymmärsin oikein) 4.25x. Koska tässä tilanteessa kaikkien osakkeiden todennäköisyysjakaumat ja painotus on sama on myös kaikkien yhteinen odotusarvo 4.25x. Tälläinen yksinkertaistus ei kylläkään tosi maailmassa toimi, koska et voi määritellä todennäköisyyksiä noin yksinkertaisesti ja kymmenen tasan samanlaisilla odotuksilla olevan osakkeen löytäminen voi olla kohtuu hankalaa.
E: näppäilyvirhe korjattu
E2: muokattu takas, liian myöhä tällaiseen

1 tykkäys

Viittaatko tällä grafiikalla siis kurssihistoriaan? Jos kyllä niin tämä on eräs teknisen analyysin tavoista ennustaa tulevaa kehitystä.

Tehtäväksiantoon liittyy yksi ongelma tai virhe, jonka ajattelin piankin huomattavan.

Kuvailisin tuottoarvoa positiiviseksi

Grafiikan taustalla voi olla historia tai oletukset. Tämä “akuankka” ennuste ei tietenkään ole realistinen. Ei varsinkaan jos kuvaaja on suora. Kuitenkin tämän tapaisia harrastetaan aika paljon. Tosin sitä tehdään lottonumeroidenkin kanssa. Analysoimalla menneisyyttä pyritään ennustamaan tulevaa. Mutta jos olisi totta, niin 50% todennäköinen arvo olisi kohdassa 5,17x. Odotusarvon maksimi ei ole 10x vaan 13,3x.
Lienee toimivampi tapa kirjata ruutupaperille nykyarvo ja kerätä eri tekijöiden + ja - vaikutuksia ja näiden todennäköisyyksiä. Menneisyydestä: osake on keväisin noussut, paljonko ja millä todennäköisyydellä nousee nyt jne. Tulevasta: korkotaso on menossa ylös/alas. jne. Nykyhetkestä: Sisäpiirin kaupat, muu iso kauppa, johdon vaihdos, iso tilaus. Jos joku sanoo, että teknisellä analyysi voi löytää jotain, niin se olisi mielenkiintoista. En ole koskaan hyödyntänyt, mutta kyllä seurannut. Ja osuminen on sattumaa.