Tämän voi poistaa jos täällä oli jo jokin sopiva ketju. Ajattelin jos saisi hyviä ideoita yhtiöistä, joita kannattaisi poimia nyt toista korona-aaltoa varten (siis kuvitellaan että se toinen aalto tulee ja kohtuu vahvastikin, lock-downeja jne lisää). Perusteluina esim. Se, että liiketoiminta ei kärsinyt juuri ensimmäisestäkään aallosta, liiketoiminta jopa saattaisi hyötyä ja kasvaa koronan ansiosta, kurssi tulee niiaamaan, mutta melko varmasti kestää koska blaaa blaa blaa jne.
Eli jos lyhyillä perusteilla ilmoittaa näistä yhtiöistä tai toki voi myös peilata menneeseen maaliskuun monttuun ja sen jälkeiseen aikaan. Palstahan on varmaan täynnä näitä siellä sun täällä, mutta jos jengi vaivautuisi tänne lyhyesti niitä jakamaan. Sydämet kertonevat siitä, mikäli jonkun ehdotus on erinomaisen hyvä, eli antakaa niitä tykkäystä niille joista olette samaa mieltä. Jos vaikka lopuksi saisi statiikkaa mikä yhtiö kerää eniten “ääniä”.
Zalando. Tällä hetkellä menee kyllä jo aika lujaa, mutta näkymät ovat kyllä kovat. En osta tämänhetkisellä hinnalla, mutta pidän silmällä jos korona (tai muu) aiheuttaa sopivan ison kyykyn, niin varmasti tulee salkkuun.
Melkoisen ruohonjuurianalyysin pohjalla mennään, mutta olen tehnyt vainvihkaista utelua tuttavapiiristä (lähinnä 25-45v miehiltä), sekä summittaista keskustelufoorumien tutkimista miten Sonyn uuden konsolin hinnoittelu ja pressissä julkaistu tuleva pelivalikoima otettiin vastaan ja vastaanotto vaikuttaa lähes Tesla hypeltä. Kaveri oli noita konsoleita jo kaupoista kysellytkin ja taisi olla kaikki hänen katsomansa ennakkotilaukset ‘sold out’. Katseltiin sitten vkonloppuna yhden toisen ystävän kanssa kahvitellessa toi tulevien pelien trailerikooste läpi ja jopa tämä “max yksi peli vuodessa, ja sekin alelaarista”-mies alkoikin kysellä että millos toi julkaistaankaan ja mihin hintaan.
Mun oli viime keväänä tarkoitus sijoittaa Sonyyn koska olin lukenut että uusien konsolien julkaisua edeltävä vuosi on ollut konsolifirmoille järjestään nousuvuosi (lähde: en enää muista mistä lehdestä luin, mutta mahdollisesti kauppalehti), ehkä pois lukien oliko PS3 joka myytiin niin reilusti kalliimmalla kuin samaan aikaan ilmestynyt kilpailijan xbox joka vei sitten markkina-asemaa, mutta korona veti omat sijoitussuunnitelmat uusiksi ja koko Sony unohtui. Nyt en ole oikeastaan Sonya seurannut, mutta pitäs katsella osavuosiraportteja ja laskeskella miten esim toi Q2 noin yhtiön muilta osin meni korona-aikana ja kuinka ison osuuden firmasta toi konsolipuoli kattaa. Uuden konsolin markkinointihan tossa vie toki ison kakun, että pitäisi varmaan jotain arviota kaivaa mitä se on syönyt tänä erilaisena aikana kun mm. jotain valtavia pelialan E3 messuja ei vietetty missä sitä markkinointia paljon tehdään. Sen verran markkinointikuluista osaan sanoa että Sonyn johto ilmoitti kesällä että haluavat myydä konsolin mahdollisimman halvalla, mutta eivät vielä tienneet markkinointikuluja, jonka takia tulevan konsolin hinnoittelu viivästyi. Näin ollen voisi kuvitella että markkinointi ei liikaa kuluja syönyt koska nyt julkaistu hinta on lukemani perusteella otettu ihan hyvin vastaan.
Jokatapauksessa uuden konsolin julkaisuajankohta on marraskuussa ja jos jonkun näköstä laajempaa lockdownia tulee, eikä se vaikuta liikaa Sonyn tehtaiden toimintaan ja näinollen konsolin saatavuuteen niin olettaisin että julkaisuajankohta uuden sukupolven konsolille on liki täydellinen.
Jos joku on seurannut Sonyn tuloksia tässä vuoden aikana, tai heräs vasta-ajatuksia niin kertokaa ihmeessä, koska tosiaan vasta viime viikolla aloin miettiä pitäskö tota ennen seuraavia osavuosikatsauksia alkaa lukuja tutkimaan. Q4 2020 voi olla melkoisen nättiä tulosta korona-aikana.
Edit. Katselin vielä ennen postaa nappia vähän huhuja ja ilmeisesti joku huhu liikkuu että Microsoft olis ostamassa pelitalo Bethesdan. Se on kieltämättä sellanen peliliike että jos Bethesda alkais pukkaamaan xbox exclusive pelejä niin melkoisen suuri kolaus Playstationia vastaan. Jos joku ei videopeleistä tiedä niin tolla pelitalolla on maailman bugisimmat mutta samalla äärettömän suositut pelivalikoimat. Ja jos joku nyt yhtään Sonyn osakkeista kiinnostuu niin voin koittaa ottaa asioista selvää paremmalla ajalla. ATH hinnoissahan toi stock taitaa mennä että sinällään ei toki mistään korona-ajan alelaarin tonginnasta puhuta.
Edit2. Linkkasin vielä pikasen googletuksen ensimmäisen vastaan tullen target price kuvakaappauksen tuomaan väriä viestiin. Ihan kiva nähdä kun täysin mutuilupohjalta aloin tätä viestiä kirjottaa kun tuli heti pleikkari lockdowneista mieleen, että näköjään joku oikea analyytikkokin pitää osakkeesta.
Ei ole väliä onko kyseessä Sonyn konsoli, Microsoftin konsoli, Nvidian näytönohjain tai AMD:n näytönohjain, kaikki kyllä menee nykyisessä maailmantilanteessa suoraan käsistä.
Vastaavasti Microsoft on panostanut aika paljon uusien pelitalojen hankinnan saralta, joten Xboxilla pitäisi olla rahkeita heittää vastusta Sonylle (viime generaatio voidaan lukea Sonyn voitoksi).
En siis väitä että Sony olisi huono sijoitus, tuon vain omia näkökulmia esiin. Peli- ja konsolipuolen osuus on 24% Sonyn liikevaihdosta, voitosta suurempi osuus.
En ole tarkemmin tutustunut Sonyyn sijoitusmielessä, mutta yhtiön ongelmana on ollut se, että peliliiketoiminta (Playstation) on ainoa todella kannattava yksikkö. Sony Pictures ja muut toimialat tekevät sen verran nihkeää tulosta, ettei uusi konsolisukupolvi tule pelastamaan tilannetta, vaan yhtiön korjattava rakenteelliset ongelmansa ja uudistettava strategiansa. Ehkä näin jo tehnytkin ja tulos lähtee nousuun tulevaisuudessa. Sonyn kohdalla pitää olla tarkkana ja ymmärtää, että yhtiö häärää usealla pelikentällä.
Tiedustele samalta kohderyhmältä, kuinka monella on Sonyn puhelin tai kuinka moni käynyt viimeisen 6kk aikana leffateatterissa
EDIT:
Ilmeisesti gaming ei ole ainoa menestyvä toimiala:
Noita tossa avausviestissä koitin hakeakkin että pitäisi laskeskella miten suuri painoarvo yhtiön muilla segmenteillä on kokonaistulokseen. Ehkä suurimpana etuna näen digitaalisaation ja streaming palvelut jossa Sony on mielestäni sijoittunut hyvin. Muistan ps4:n aikana tullutta porua kun ps plus jäsenyys tuli pakolliseksi nettipelaamiseen, mutta nyt siitä on tullut melko arkipäivää. Ps now itsellekkin vieras ominaisuus enkä ole vielä ehtinyt tutkia miten se on otettu vastaan.
Foolista poimittu uutinen, mutta ei anna mitään näkökulmaa firman muihin osiin gamingin ulkopuolella. Viime vuonna Sonyn kännykkäkamera sensoreita pidettiin alan parhaina ja asiakkaina oli mm. Apple, Huawei ja google, mutta ei ole äkkiseltään antaa tietoa onko markkina-asema muuttunut. “iPhone 12 Pro and iPhone 12 Pro Max may come with Sony LiDAR sensor”
Olisi aika ihme jos markkinat ei yhtään osaisi frontata “korona hyötyjiä” toisella kierroksella.
Onko uusille kiukaille tai maaleille tarvetta enään toisella koronakierroksella vai asennettiinko ne jo kaikille? Vetääkö esim. bkt:n, ravintola- tai matkailu-alan syvempi kyykkäys kerrannais vaikutuksillaan myös sellaisia yhtiöitä mukaansa mitkä selvisivät ensimmäisestä aallosta ilman suurempia kolhuja?
Esim. kamux saattoi jopa loppujen lopuksi hyötyä ensimmäisestä aallosta, mutta jos kriisi jatkuisi ja uusien autojen kauppa sakkaisi vielä paljon pitempää, mikä on se kohta jolloin tästä alkaa tulemaan kamuxille enemmän haittaa kuin hyötyä. Ja onko sekin loppujen lopuksi vain tilaisuus kamuxille tehdä niitä kuuluisia peliliikkeitä?
QTn bisnekseen korona ei vaikuttanut juurikaan, mutta sisältääkö lähikvartaalien ennusteet jo enemmän ja enemmän jakelulisensseistä tulevia maksuja, joihin ei sitten ehkä enään päästä toisen aallon takia.
Tämän lisäksi rekryäminen on varmaan yhdelle jos toisellekkin kasvuyhtiölle aika keskiössä, ja rekryjen vaikeutuminen alkaa pikkuhiljaa näkymään toiminnassakin.
Voihan Viljo mitä analyyshiä!! Juuri näin. Sedälle se tarkoitti kevään koronassa mm. Fortum (khh 12.xx), Kamux (khh 7.02), Qt (khh 23.xx), Sampo-lohi (29.xx) ja Tokmanni (10.9x). Lohet lähti arkusta jonkin aikaa sitten, muut tukevasti paikalla.
Ja kun 2. kierroksella tulee paniikkia ja kurssit laskee sedän khh-tasoille, niin setä iskee armotta kiinni
Masse-setä, FA, pelkkiä näkemyksiä, mielipiteitä ja kertomuksia omasta tekemisestä
Kiukaiden osaltahan Harvia arvioi, että kyse oli koronan aiheuttamasta aikaistetusta kysynnästä, pidemmän aikavälin kasvuun ei ole vaikutusta. Eli tuskin tulee toista kysyntäpiikkiä…
Koronan toinen aalto on jossain määrin jo leivottu hintoihin sisään, kyse on kuitenkin asiasta, joka jossain määrin tunnetaan aiemmasta aallosta ja jolla on jonkinmoinen todennäköisyys tapahtua. Jotta voisi olla fiksumpi kuin markkinat pitäisi nähdä tarkemmin tulevaisuuteen, mitä uusi aalto ihan konkreettisesti on, etenkin mitä yllätyksellisiä asioita siihen liittyy. Ja vaikka tietäisi nämä yllätyksellisetkin asiat on sitten vielä arvioitava, mitä ne merkitsevät eri yhtiöiden osakekursseille. Tällaisten tilanteiden arviointi on kyllä vaikeaa ja kun kyse on vielä todennäköisyyksistä niin tehtävä on lähes toivoton.
Minä uskon, että koti/mökki/remontit/autot/harrastukset ym. kysyntä jatkuu kyllä. Syy: nyt pitäisi jo monen suunnitella 2021 vuoden reissuja? Ei ole, ei tule? Ja massit laitellaan siihen mistä voi nauttia nyt.
Jos kotoilu todellisuudessa jatkuisi vielä vuosia, niin ottamatta kantaa laajamittaiseen pörssiromahdukseen, niin ihan tämänhetkisiin omiin seinien kaatuiluihin nojaten shorttaisin ainakin 5 ensimmäistä listalla esiintynyttä osaketta.
Kuka jaksais enää remontoida saunaa tai maalata niitä kämpän seiniä toistamiseen saatikka hankkia enää uutta koiraa koronan kakkoskierroksella. Noi junat oli ja meni. Jos koronakuviot jatkuu vielä ensi syksynä, niin lähtisin etsimään sellaisia yrityksiä, jotka tarjoavat kotoiluun lopullisesti kypsyneelle väestölle jotain korvaavaa sirkushuvia.
Listallasi olevista Kesko on ilmaissut että alle puolet tulosparannuksesta voidaan selittää koronan vaikutuksella. Minkälaisia lukuja muut ovat esittäneet? Ei tule kaikkea itse seurattua.
Suomalaisen miehen lopulliseen kypsymiseen kova kolmikko olisi Altia, Fiskars ja Piippo… tässä järjestyksessä
Vakavammin ottaen en jaksa uskoa että kotoilun jatkumisella olisi enää niin merkittävää positiivista vaikutusta yritysten tuloksiin, ennemminkin katselen niitä yrityksiä joihin korona on iskenyt kovimmin mutta jotka ovat osoittaneet omalla tekemisellään vahvuutta kriisistä selviämisessä.
Helsingin pörssistä nyt tulee ensimmäisinä mieleen Eezy ja Noho jotka molemmat ovat mielestäni selvinneet haastavasta tilanteesta vähintäänkin kohtuullisesti ja joiden arvostus on varsin maltillinen sitten kun tilanne joskus normalisoituu.