Osakesäästötili

Muistakaa että kaikki firmat jotka sijaitsevat maissa joiden kanssa Suomella ei ole verospimusta (monet tankkerifirmat mm.) saavat erikoiskohtelun osinkojen suhteen eli AOT:lle osingoista maksetaan ansiotulovero-% mukaan ja OST:lle ei makseta mitään veroja (koska näissä maissa harvoin on lähdeveroa)

1 tykkäys

Juu, tuo oli tiedossa. REIT:jä ei ole mieti sinne vaan pari muuta.

1 tykkäys

Vielä kerran tarkentava kysmys, palstalla on paljon tietoa tästä, mutta osa vähän ristiriitaisia. Eli miten ne osingot nyt menevät Jenkkimarkkoiden osakkeille OST:llä?

1 tykkäys

Nyt tarvitsee huomata että jenkkimarkkinoilla on monta erilaista lappua verokohtelun osalta, riippuen siitä missä firmojen pääkonttorit sijaitsee.

Tankkerifirmojen päämajat on yleensä Bermudalla tai muissa veroparatiiseissa, mm. Scorppareilla Monacossa. Näiden maiden kanssa Suomella ei ole verosopimusta joten osingot menee ansiotuloverotuksen mukaan, nämä veroparatiisit ei pidätä lähdeveroa joten osingot sataa suoraan OST:lle (toki myöhemmin maksat niistä verot kun nostat OST:ltä rahaa).

Jenkkien ja Kanadan kanssa Suomella on verosopimus eli jenkeissä/kanadassa päämajaan pitävien firmojen osingoista menee lähdevero 15% jonka saa AOT:lle hyvitettyä Suomen verottajan kanssa siten että kokonaisvero on sama kuin suomalaisten firmojen osalta, OST:lle tätä hyvitystä ei tehdä.

1 tykkäys

Kiitos tiedosta. TOTAL (TOT) osakketta tässä vähän katsellut ostomielessä, osinko yli 7%, ehkä sitten AOT:lle.

@KalleH Tämä on varmaan sopivampi lanka OST-aiheelle

Omat mietteet OST-parannuksista:

Shorttaamisen tai edes inverse ETF:ien salliminen. Tällä hetkellä ei ole oikein mitään hedge-mahdollisuutta jos käy kauppaa kokonaan OST:n kautta muuta kuin ottaa kaikki käteiseksi tai ostaa kaivosfirmoja. Kun tilin ideana on välttää käteisen nostoa katkeraan loppuun asti niin toivoisi jonkinlaista keinoa hyötyä laskevista kursseista. Jos mennään pitkään laskumarkkinaan samalla kun saadaan huomattavaa inflaatioita niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää sulkea tili.

Tämä siis omaa toiveajattelua, en usko hetkeäkään että tätä mahdollisuutta on tulossa.

Oikeasti mahdolliset parannukset mitä toivoisin, tärkeysjärjestyksessä:

  1. Valuuttatilit, rahaa palaa todella paljon valuutanvaihtoihin ulkomaiden aktiivisella kaupankävijällä
  2. Maksimitalletusmäärän nosto, vähintään tuplaus sataan tonniin
  3. ETF:ien salliminen. Osakepohjaiset ETF:ät sallittu käsittääkseni muiden pohjoismaiden OST-versioissa.
  4. Lainoitusarvoa OST:n omistuksille
5 tykkäystä

Eiköhän tämä “ei shortteja” ole ihan tahalleen tehty… nimellisesti tietenkin nyyppäsijoittajien suojelemiseksi. Se vanha totuus että shortatessa tappioilla ei ole ylärajaa. Longeissa voit korkeintaan vain menettää sijoittamasi pääoman…

2 tykkäystä

Tuskin “suora” shorttaaminen ainakaan tulee mahdolliseksi, olisi ollut välittäjillä ongelmia kun joku olisi laittanut 50k OSTlle, shortannut GMEtä vaikka 10k:lla. Joku päivä avauksen jälkeen kun oot 100k pakkasella ja et voi tallettaa lisää rahaa niin vois päästä itku, välittäjällä ja treidaajalla.

3 tykkäystä

Total on rekisteröity Ranskaan, eli osinkoverotus sen mukaan. Vaikka Ranskan kanssa on verotussopimus, niin ei mene ilmeisesti oikein kaikilla. Veikkaisin, että esim. Mandatum kautta menee se 30%, kun saivat vasta äskeittäin Ruotsin verotuksenkin kuntoon. Jos Totalia ostaa osinkokoneeksi, kannattaa varmistaa tuo verotus omalta välittäjältä.

1 tykkäys

Tässä hyvin avattu vertailu OSTista ja AOTista osinkojen suhteen.

1 tykkäys

Tainnut Kauppalehden toimittajalla käydä pieni kämmi. Nordean osingoksi ilmoitetaan jutun taulukossa 0,07 euroa eli 7 senttiä ja osinkotuottoprosentiksi 1%. Koko osinkohan tältä vuodelta tulee olemaan luultavimmin 0,79 euroa, joka koostuu lykätystä vuoden 2019 osingosta (0,4e) ja vuoden 2020 osingosta (0,39).

Pisti silmään tuosta taulukosta.

Kuuntelin tuoreen InderesPodin, jossa Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman oli Saulin vieraana. Podin innoittamana joitakin näkemyksiä osakesäästötilin jatkokehityksestä. Itse olen Podin kanssa samoilla linjoilla, että helpoin keino kansalaisten ja kansakunnan vaurastumiseen on saada ainakin kohtalainen osuus tileillä makaavasta 100 miljardista eurosta sijoituksiin. Ainakin jos jatkossakin sijotettava rahamäärä OST:lla tulee olemaan 50000 euroa, niin en ole sillä kannalla että nykyisiä omistuksia AOT:lta voisi ilman veroseuraamuksia siirtää OST:lle. Jos tässä asiassa tapahtuisi muutos, niin näkisin että noiden tilimiljardien houkuttelussa sijoituksiin tapahtuisi osittainen vesiperä. Jos jatkossakin OST:lle saisi tallettaa vain rahaa, voisi joku lahjaosakkeita saanut sanoa ettei ikinä saisi OST:n sallimaa 50000 euroa täyteen. Ylipäänsä ajattelen, että vaurastuminen ei ole mitään muuta kuin astetta tai paria parempien taloudellisten päätösten tekoa jatkossa. Tämä taas johtaisi henkilökohtaisen talouden ylijäämäisyyteen, joka lähtökohtaisesti on edellytys sijoittamiselle. Ottaen huomioon keskimääräisen sijoittajan asiantuntijuuden sekä tiedon osakkeiden tuottoisimmasta sijoituskohteesta pitkällä aikavälillä, näen pääomatulojen verotuksen suojelevan aikana ennen OST:ta ainakin osittain sijoittajaa tyhmyyksiltä ja turhalta salkun veivaukselta. Se taas on toinen asia kuinka suuri osa sijoittajista ymmärtää verotuksen kuten myös korkoa korolle -ilmiön vaikutuksen tuottoihin. OST:ssä on sellainenkin hyvä puoli valtion kannalta AOT:hen verrattuna, että tappiollisilla sijoituksilla ei voi harrastaa (ilman tilin sulkemista) veromyyntejä. Tämä on kuitenkin merkittävä osa verotehokasta sijoittamista AOT:lla. Näistä näkemyksistä ei toki pidä vetää sellaista johtopäätöstä, että vastustaisin OST:lle sallitun siirrettävän rahamäärän nostoa 50000 eurosta.

Olisiko kenellekään foorumilla tietoa tai edes valistunutta arvausta milloin OP:n osakesäästötili näkisi päivänvalon?
Uskomaton farssi tämäkin kyseisellä palveluntarjoajalla tähän asti…

18 tykkäystä

Kristallipalloni sanoo huhtikuun 5 päivä.

Juhannukseen mennessä:D

Semmoiset 1,5v myöhässä…

Ei ole OP yhtään vanha, hidas ja kankea.

8 tykkäystä

"On mahdollista pystyä avaamaan":sunglasses:Ihan uskomatonta, ei vieläkään mitään tarkkaa, vaan pelkkä ehdollinen höttölause. Enpä olisi ollenkaan varma aukeaako edes tämän vuoden puolella…

4 tykkäystä

Maalaisten pankki on maalaisten pankki, ei siis pahalla maalaisia kohtaan, mutta historia on taakkana ja dynaamisuus ei leimaa toimintaa. Itse väsyin jo viime vuonna OST avaamisprosessiin… ensin viime vuoden lopulla aukeaa, sitten joulukuussa arvioivat, että saadaan auki maaliskuussa…ei jatkoon.

8 tykkäystä

Jeps, itselläkin OST auki muualta ollut yli vuoden kun OP-ryhmällä kestää niin kauan.
Vain asuntolaina OP:n kautta kun oli paras.

4 tykkäystä

41 tykkäystä

Nordnet julkaisi eilen 3.3. uuden päivityksen asiakaskuntansa omistetuimmista OST-osakkeista.

Listalla on taas tapahtunut mielenkiintoisia muutoksia, kun verrataan 12. tammikuuta julkaistuun listaan. Tammikuun vertailuun voi tutustua täällä:

Disclaimer: Artikkelin osakelistat ovat 2.3.2021 tilanteen mukaiset. Listat on koostettu tiettyä osaketta omistavien asiakkaiden määrän mukaan. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita.

Omistetuimpien OST-listoille on noussut osakkeita, jotka myös tällä foorumilla ovat herättäneet aktiivista keskustelua. Näitä osakkeita ovat Voxtur, Oroco ja Lion E-Mobility.
GameStop on noussut sekä USA:n että Xetran OST-suosikkeihin. :rocket: :rocket:

Helsinki :finland:

  • Uutena listalle: Qt Group (sijalle 10)
  • Putoaa listalta: Metso Outotec (sijalta 10)

USA :us:

  • Uutena listalle: GameStop (sijalle 3) ja Palantir (10)
  • Putoaa listalta: Alibaba (10)

Kanada :canada:

  • Uutena listalle: Voxtur Analytics (1) ja Oroco Resource Corp. (4)
  • Putoaa listalta: Canopy (4), Dynacert (5)

Tukholma :sweden:: ei muutoksia TOP5:n osalta

Oslo :norway:: ei muutoksia TOP5:n osalta

Kööpenhamina :denmark:

  • Uutena listalle: Stenocare (5)
  • Putoaa listalta: Astralis Group (5)

Xetra :de:

  • Uutena listalle: Lion E-Mobility AG (1), GameStop ADR (2)
  • Putoaa listalta: Tui AG (3), Airbus (5)
7 tykkäystä