Osakesijoittaminen

Osakesäästötili

Vuodenvaihteessa tulee käyttöön 50 000 euroon asti verovapaa osakesäästötili.

Onko kukaan tutkinut miten siitä saa parhaiten hyödynnettyä verojen välttelyyn?

3 tykkäystä

Hataralta pohjalta:

  • mahdollistaa suorien osakesijoitusten verokohtelun (osingot), kuten rahastoilla nyt
  • ostaisin ja “holdaisin” hyviä osingonmaksajia siis osakesäästötilillä…
  • edit: osinkojen uudelleensijoitus arvo-osuustilin sisällä… tästä syntyy keskeisin tilin hyöty luullakseni
3 tykkäystä

Myös treidauksella päästään parempiin tuottoihin kun verojen maksaminen siirtyy myöhemmäksi?

2 tykkäystä

Saakohan osakesäästötilillä käyttää velkavipua?

Hyötyjähän on kaksi:

  1. Myyntivoittojen veroa ei tarvitse maksaa heti.
  2. Osinkoveroa ei tarvitse maksaa heti.

Ja huonoja puolia:

  1. Hankintameno-olettama ei ole käytössä.
  2. 50k€ maksimitalletus.
  3. Vain osakkeille.

Eli buy and hold sijoittajalle tämä on hieman kaksipiippuinen juttu. Ainakin pienehköä osinkoa maksavia, kasvavia firmoja voi edelleen olla kannattavaa pitää tämän tilin ulkopuolella, jotta saa hankintameno-olettaman käyttöön. Sitten taas esim. Nordean tapaisille koko tuloksensa ulos maksaville firmoillehan tällainen tili olisi hyvä eli näille Astonin mainitsemille “hyville osingonmaksajille”, joiden kohdalla et välttämättä hankintameno-olettamasta hyötyisi vaikka holdaisit 10 vuotta. Myös kun holdausaika on alle 5 tai varsinkin alle 10 vuotta tämän tilin pitäisi olla pelkästään hyvä.

Yksi asia myös mitä mietin on, että verovähennysten hyödyntäminen tilin kanssa voi olla hieman hankalaa. Eli voi olla, että kannattaa pitää esimerkiksi joitain osingonmaksajia tilin ulkopuolella, että saa verovähennykset (KL, Inderes, OSKL, nettimaksut yms.) hyödynnettyä.

@Esa86 Tilin sisäisesti en usko, että voi käyttää velkavipua, mutta tietenkin voit käyttää velkavipua siten, että 50k€, jonka laitat tilin sisään on velkarahaa.

3 tykkäystä

Jos yhtään ymmärsin oikein tuota lakiesitystä, niin tilille voi tallettaa sen 50 000 euroa rahana, mutta sillä ei ole ylärajaa kuinka suureksi osakesäästötili voi kasvaa

3 tykkäystä

Juuri näin. Mikäänhän ei sitten myöskään sano, ettei tuo yläraja voisi tulevaisuudessa muuttua. :wink:

1 tykkäys

Saako siis 50 000 erkkiä ottaa sitten aikanaan ulos verovapaasti ja jos on jotain yliotettavaa, niin siitä pääomavero?

Jos näin, niin myyntitappioita ei pääse tilin ulkopuolelle hyödyntämään? Eli jos tilin sisällä kokonaissaldo on negatiivinen, niin pakko jäädä odottelemaan tulevia voittoja tai osinkoja??

Masse-setä, FA, liian vanha moiseen pelehtimiseen?

Nostot toimivat siten, että nostat aina sekä talletusta, että voittoja. Eli esimerkiksi jos olet tallettanut 50k€ ja tili on kasvanut 100k euroon ja nostat 10k€, nostat käytännössä 5k€ omaa talletustasi ja 5k€ voittoja, joista maksat verot. Tällöin siis maksaisit veroa 1500€ ja voisit jälleen tallettaa 5k€ tilille.

Tappioiden kanssa homma menee vähän eri tavalla, eli jos tili on tappiolla ja nostat rahaa, et voi vähentää mitään vielä verotuksessa vaan vähennykset voi tehdä vain jos koko tili suljetaan.

6 tykkäystä

Kiitos Kabu, näin setä vähän ajattelikin. Ei siis mikään sijoittajan unelma tämä osakesäästötili… Ai niin, onnea “Mestari” tittelistä!!! Alkaa Masse-sedän seurakunnassa olla jo aika liuta mestareita :slight_smile:

Masse-setä, FA, taitaa tällaiset tilit jäädä nuoremmille …

2 tykkäystä

Osinkokuninkaalla oli blogissaan hyvää pohdiskelua

Tuolla blogissa oli muuten vielä tuo yksi osakesäästötilin huono puoli, joka jäi mainitsematta; osinkojen kevyempää 25,5% tai 28,9% verotusta ei pääse käyttämään, vaan verotus on nostettaessa 30% tai 34%. Eli jos haluaa tehdä osingoilla jotain muuta kuin sijoittaa ne uudelleen useaksi vuodeksi, on tästä haittaa.

2 tykkäystä

Tulkinta: Massella ei siis mikään kiire avaamaan osakesäästötiliä …

Masse, FA, haistaa kauppamiesten ja verottajan metkut jo kaukaa

3 tykkäystä

Olen osinkojen veroasteesta toisella mielin. Eikö veroaste riipu siitä, paljonko salkkusi on voitolla. Jos salkku on 100% voitolla, nostaessa maksat vain n. 15% veron (puolet on verotettavaa voittoa, puolet on sijoitettua pääomaa). Salkku pitää olla 500% plussalla ennen kuin noston veroaste on 25%.

Jos noin on, tuo kyllä kelpaa minulle :blush:

2 tykkäystä

Olet tavallaan aivan oikeassa, jos siis nostaa pelkät osingot tai voitot ulos. Veroaste on aina 30% (tai 34%), mutta kertyvän verovelan vuoksi et joudu maksamaan nostosta heti 30%.

Laskeskelin tuota hieman esimerkkinä 50000€ tilillä, 5% vuotuinen tuotto, joka nostetaan kokonaisuudessaan ulos. Kuvassa oman pääoman kehitys tilillä ja nostosta realisoituva veroprosentti.

Tässä tilanteessa silti 40 vuoden jälkeen maksat tästä osingosta enemmän veroa kuin tavallisesta ja salkku sisältää noin 13000€ verovelkaa.

1 tykkäys

Jep! Laskin, että tilin ollessa 1000% plussalla eli pääoma voitolla kymppikertaisena, noston veroaste on 27%. Ei tule ihan heti vastaan normi holdaajalla ja tuokaan ei ole kovin paha nykyiseen veroasteeseen nähden. Voi olla, että laitankin tänne juuri osinkopaperit ja nostan osinkoa pienemmällä verolla vuosikausia (sitten kun tarvitsen niitä osinkoja, sitä ennen uudelleen sijoitus tilin sisällä)

Tässähän on sekin puoli, että jos salkku romahtaa miinukselle, voi nostaa osingot verotta, toisin kuin nykyään. Tästä hyötyy toki vain he, jotka haluaa kassavirtaa osingoista eikä sijoittaa niitä uudelleen tilin sisällä.

Osingot ulkomailta sitten vähän sekoittaa noita, kun menee lähdeverot ja niitä ei varmaan oikein hyvitellä.

Yksinkertaisen sedän tulkinta ao. tilistä: helvetin monimutkaista! Piste. Olisi kovin reilua, jos ao. tililtä saisi aina nostaa ensin pois kaikki omat verovapaana pääomanpalautuksena ja vasta sitten jos nostettavaa vielä on ja ne tililtä nostetaan, alettaisiin verottaa. Piste.

Masse-setä, FA, liian yksinkertaisen aikakauden reliikkikö??

6 tykkäystä

Masse, olet jälleen yllätyksettömästi oikeassa. Eihän tämä osakesäästötili mikään reiluuden osoitus ole vaan yritys saada suoraan enemmän veroja niiltä, jotka makuuttavat rahojaan pankissa. Nykyiselle piensijoittajallehan tämä on pikemminkin pieni keskisormi.

Mutta, tilin hienoushan sosiaalidemokratiassamme on se, että sen avulla voi kuvitella, miten rikkaat rikastuvat tekemättä mitään. Se mökkinaapuri, Hellsten, jolla on niitä peltoja siinä monta hehtaaria kesannolla ja kehui saavansa jotain korvaustakin niistä, kun ei vaan tee mitään, rikastuu juuri tällä tavalla. Senkään osakkeista ei makseta veroja kuin myydessä ja osingoista ei koskaan, kun ne on jotenkin ‘järjestetty’.

Mutta kuvitteluksihan se on tosiaan parempi jättää, ettei koko hyvinvointivaltio kaadu ja ettei kukaan vaan kateelliseksi tule. Se onnistuu siten, että osakesäästötilin maksimisijoitus on 50k€. Sillä ei kukaan onneksi oikeasti rikastu.

8 tykkäystä

Osa ulkomaan osingoista, esim. Iso Britannia / BP:n osingot tulee suomalaiselle tilille ilman mitään ennakonpidätystä. Olisikohan RDS sama juttu. Tai yleensäkin brittiläiset firmat.