Osakesäilytys kriisitilanteessa ja sijoittajaturva

En löytänyt sopivaa ketjua ja ajattelin kysymyksen olevan liian laaja QA ketjuun.

Alkuun pahoittelen laiskaa aloitusta. En tunne aihetta ja yritän ottaa siitä selvää toivottavasti heräävän keskustelun kautta.

UKRAINAN tilanne herätti pohtimaan osakevarallisuuden säilytystä laajassa kriisitilanteessa. Jos oletetaan, että Eurooppaa kohtaisi laaja kriisi, jossa valtion rajoja voimakeinoin siirretään, yrityksiä lakkaa olemasta tai niitä otetaan haltuun. Onko osakevarallisuus turvassa?

Mitä eroa, omistaako suoria osakkeita vai rahastoja. Onko säilytys sodan osapuolena olevassa valtiossa vai ulkomailla neutraalilla maaperällä? Entä välittäjä? Onko pankki, jonka rahastoa omistat kriisimaassa vai neutraalilla maaperällä?

Mikäli maatamme kriisi kohtaa, on tietysti suurempiakin ongelmia kuin osakevarallisuus. Olisi kuitenkin suotavaa että jos kaikki muu menee, jäisi varallisuutta jolla oma elämä jälleenrakentaa. Työ ja elämä on kotimaassa, sijoitukset voisi olla järkevä hajauttaa toisaalle. Mm. tästä syystä en sijoita kotimaisiin osakkeisiin. Mutta mitä merkitystä on ulkomaisten osakkeideni säilytysyhteisöllä?

1 tykkäys

Eipä tuohon voi muuta kuin todeta että jos tilanne on niin paha että pankki- ja rahalaitossysteemit prakaavat sen verran pahasti että osakesijoitusten säilytys ei enää toimisi, todennäköisesti sinua siinä vaiheessa kiinnostaa enemmän purkkiruuan säilytysratkaisut. Ei tuon tason katastrofiin ole oikein muita ratkaisuja kuin omaisuuden hajautus eri omaisuusluokkiin, eri maissa ja eri säilyttäjillä ja koska niin isojen omaisuusmassojen kohtalosta puhutaan niin eiköhän näitä backupata ahkeraan. Kaupankäynti voi keskeytyä ja hinta voi heilua mutta kun lopulta homma rauhoittuu niin en näe miksi systeemit eivät säilyttäisi näitä omistajatietoja.

1 tykkäys