Osakesijoittaminen

Osinkohaaste: Hyvin hajautettu, matalan betan osinkosalkku

Tässä neljänkympin vanhemmalla puolella on alkanut miettiä josko olisi aika alkaa transoformoida salkkua pikkuhiljaa kohti puhdasta osinkoportfoliota.

Salkussa on jo muutama kivijalka, jotka varmaan jäisi, mutta nyt saa heittää oman ideansa unelmien osinkolinkoportfoliosta.

Vaatimukset;

  • Hyvin hajautettu (sektori, maantiede, syklit, min. 5 firmaa)
  • Matalan volatiliteetin/betan olisi hyvä, mutta vieläkin tärkeämpää on stabiilit ja turvalliset osingot
  • Yritykset ei auringonlaskun aloja; megatrendit myötätuulena, mutta myös jotain vanhan liitonkin firmoja toki voi ehdottaa jos voi perustella miten osinko on turvassa
  • Osinkotuotto koko portfoliolle minimi 4% (tavoitetaso 4,5%)

Myös Superrahastot voisivat olla mukana, koska muistaakseni OMXH25 osinkotuotto jotain 3%. Ne uudelleensijoitetaan ja Superrahastosta voisi ottaa transaktiokuluitta aina tarvittaessa siivun käyttöön…

Ideoita? Onko palstalla puhtaita osinkoportfoliosijoittajia?

2 tykkäystä

Eikai tossa nyt mitään suurempaa järkeä olisi. Jatkaa vaan samaan malliin kuin ennenkin ja vähentää tarvittaessa riskisiin kohteisiin sijoittamista. Osinko on vain pakollinen paha ja täysin samaan lopputulokseen pääset myymällä sijoituksias. Sulla on eläkeikää varmaan 30 vuotta, joten ihan turha vielä alkaa merkittävästi riskiä vähentämään. Muutenkin osinkokriteeri sijoituspäätöksiä tehdessä kannattais unohtaa. Se on vain merkki siitä, että joko omistajat on tyhmiä tai sitten yrityksellä ei oo investointikohteita.

7 tykkäystä

Olen samaa mieltä kuin edellinen kirjoittaja. Jos rahavirran tarve ei ole akuutti niin kustannustehokkaampaa olisi varmaan tuohon suomen superrahastoon sijoittaminen, hyödyntää verovapaa (osingot uudelleensijoittaminen rahaston sisällä) kasvu x vuotta ja sitten kun rahan tarve iskee ruveta myymään osuuksia pikkuhiljaa hankintameno-olettama hyödyntäen. Kaupankäyntikulutkin säästäisi. En jotenkin itse jaksa uskoa ylituottoon jos osakepoiminnat tekee esim omxh25 yhtiöiden sisällä.

2 tykkäystä

Hei, ei tässä ollut tarkoitus pohtia elämän tarkoitusta vaan osinkosalkkua :smiley:

6 tykkäystä

Onko ideana alkaa käyttämään osinkoja kulutukseen/johonkin vai rakennella salkkua jo sitä varten, että tulevaisuudessa sitten? Mikäli tulevaisuudessa, niin tuntuisi, että kannattaisi bongailla mieluummin potentiaalisia osinkoaan nostavia yrityksiä kuin blue chip -yhtiöitä, jotka maksavat nyt hyvää osinkoa.

Jos HEXiä miettii, niin Nokian renkaat tulee mieleen blue chip -tyylisenä, joka voi myös nousta reilusti, joskin on nyt vähän alamäessä. Toisaalta, jos salkku on hyvin pitkä, niin autoilun murros saattaa iskeä kapuloita rattaisiin - tai sitten ei. Harkitsemisen arvoinen silti. Toinen voisi olla kansanosake Nordea tai ehkä paremmin Sampo.

Jos miettii firmoja, joiden osinkotuotto tällä hetkellä ei ole niin hyvä, mutta semiturvallista tulevaisuuden potentiaalia pitäisi olla, niin Neste, jonka osinkotuotto nyt ei ole hirveän hyvä, mutta jos nyt ostaa, niin 5v päästä osinkotuottokin lienee ihan kelvollinen. Pienyhtiöistä löytyy varmasti parempia esimerkkejä.

Miten muuten määrittelet maantieteellisen hajauttamisen? Pitääkö olla eri mantereiden pörssiin listautuneita vai riittääkö, jos yhtiön liiketoiminta tulee maailmalta, vaikka pääkonttori olisikin Suomessa? Toisaalta, jos haluaa isojen markkinoiden kulutussektorille, niin niitä ei oikein HEXistä löydy.

¨
Itse olen ajatellut pääasiassa Euroopan (lähinnä tutun ja turvallisen Pohjoismaiden) yhtiöitä ja Yhdysvaltoja.

SPYD vaikuttaa kiinnostavalta ETF:ltä tähän tarkoitukseen.

En ole siis oikeasti tekemässä mooveja, mutta ihan kiva laskea auki tällainenkin skenaario.

Jenkeistä Dividend Kings (50v+ nostanut osinkoja putkeen) Esim JNJ, MMM, CAT tai sitten Champions (25v+). Investoivat, nostavat tasaisesti osinkoja & ostavat omia osakkeitaan. Jos eläkkeellä haluaa vakaata kasvavaa osinkoa, en koskisi suomen pörssiin pitkällä tikullakaan :grin:

5 tykkäystä

Kamux! Maksaa semi hyvää osinkoa ja kasvunäkymät hyvät.

1 tykkäys

Historia on tae tulevasta vai miten se menikää. Jos jakaa paljon pienemmän osan tuloksesta osinkoina, on sitä helpompi nostaa myös tulevaisuudessa. Jos Amazon alkaisi nyt jakamaan 0,01 dollaria vuodessa ja nostaa osinkoa vastaavalla summalla vuosittain. 100 vuoden päästää saa dollarin osingon. Siinä voi sitten olla tyytyväinen omistaja, kun on 100 vuoden osingon kasvattajan omistaja, josta saa vajaan 0,1 prossan osinkotuoton hankintahinnalle.

LOL, olipa vääristävä kommentti hyvään @Nyyb.K kommenttiin. Varmasti itsekin ymmärsit, mitä hän oikeasti tarkoitti vai miten?

2 tykkäystä

En tosiaan ymmärtänyt. Selvennä toki. Vakaata osinkoa kyllä varmaan saa, jos tuloksesta jaetaan pienempi osuus osinkoina ulos.

Yrityksen laatua tarkastaltaessa ei oo mitään järkeä keskittyä vain osingon kasvattamiseen. Esimerkiks omien ostot olisi ajoittain paljo järkevämpiä ja tällanen fiksummin toimiva yritys menettäisi tällasen osingonkasvajastatuksen, vaikka olisi omistaja-arvon kannalta paljon fiksumpi. Tää osinkojen kasvattaminen saa ihan liian suuren huomion monien sijoituspäätöksissä.

Osingon kasvattaminen itsessään ei oo huono signaali, mutta se saa ihan liian korostetun korostetun aseman monien silmissä. Yksistään siitä ei voi mitään järkevää päätelmää vetää. Vaikka toki nostaakin todennäkösyyttä yrityksen laadusta. Vai oliko viestin tarkotus dissata suomalaisten yritysten laatua?

Tuo pätee huonosti OMXH-yrityksiin vrt yllämainittuihin vai miten?

1 tykkäys

Niin pätee. Otinkin lähinnä kantaa osinkojen kasvattamisen merkitykseen. Se on vain yks komponentti arvioitaessa nyrityksiä ja sille ei pidä antaa liian suurta painoarvoa. Ite arvostan järkevät omien ostot ja investoinnit paljon järkevämmäksi vaihtoehdoksi. Tosin nykyset omien ostot vetävät pörssejä entistä enemmän uusiin huippuihin ja se ei kovin kestävä tie ole.

Siitä olen toki samaa mieltä, että Yhdysvalloista löytyy paljon järkevämmin johdettuja ja omistaja-arvoa paremmin luovia yrityksiä. Mutta mitä enemmän niistä joutuu maksamaan, sen kilpailukykyisemmiksi tulee omistajan kannalta myös suomalaiset yhtiöt.

2 tykkäystä

Jenkeissä omistaja-arvon kasvatus on jopa liiankin paljon korostettua, juuri noiden omien ostot vaikka laina-rahalla. Mutta nyt sun kommentissa on jo hyvät argumentit, alkuperäisestä tuli hyvin erilainen kuva. Noiden kolmen tekijän balanssi on itselle longien kanssa olennaista :blush::clap::clap::clap:

Olen hiljalleen siirtämässä osinkoihin salkun kasvaessa, mutta hyvin hitaasti. Salkun ollessa aikanaan kymmeniä tuhansia en osingoista siinä mielessä jaksanut innostua, vaan panostin täysillä kasvuyhtiöihin. Tässä kun on salkku kasvanut ja muitakin satunnaisia menoja menee hiukan enemmän niin osingoista on välillä mukava kattaa menoja ilman tarvetta myynteihin

Ykkösperiaate kuitenkin on, etten huoli salkkuun ainuttakaan ns. nollakasvun osinkofirmaa. REIT-yhtiöistäkin olen valkannut niitä alhaisemman jakosuhteen kasvuhakuisia firmoja, jolloin kokonaistuotto on turvatumpi.

Osinkojen hamuaminen kokonaistuoton kustannuksella on puhdasta idiotismia ellei kyseessä ole jokin poikkeustapaus, jossa arvostustaso on alhainen ja yhtiön assetteja likvidoidaan

1 tykkäys

Mulla on salkussa osinkoja ottamassa oikeastaan Sampo 35,5 tasosta ostettuna, ja capman (+25% kh), mutta strategiana on kyllä päätyä tuohon sinun 4-4,5% tasoon osakkeilla jotka ovat velattomia tai hyvän kassavirran omaavia pienempiä tai keskisuuria firmoja ja tavoite ollut kooajan n. 2-3 vuotta eteenpäin. Nämä yhtiöt myös kasvavat ja voittavat markkinaa yleensä, mutta eivät välttämättä ole heti halpoja etenkään taakse katsoen tai maksa heti hyvää osinkoa.

Ihan hyvin on homma edennyt:

Talenom: aloitettu 11 eurosta, joilloin ensi ostoille osinko nyt seuraavaksi n. 7% keskiarvo matalampi. EPS kasvu kuitenkin nappaa pian kiinni.
QT: 2021 olisi jotain tavoitteita osingonkin suhteen (ekat 6-6,6 eurosta)
Kamux: keskihinta 5,3 = ihan hyvä osinko jo.
Revenio: ekat hinnasta 9,?? siihen nähden pian ok osinkoa…
Siltronic sijoitetulle pääomalle varmaan tulossa n. 7-10% osinkoa jne.

Harvia 7 eurosta, Noho 9 pinnasta.
Sanoma, Fondia, Gofore 7 pinnasta

Pointtini on, että itse olen päätynyt siihen, että ostan sopivalla hinnalla osakkeita n. 3 vuoden tähtäimellä, jolloin osinkokon nousee ja samalla tulee arvonnousua (koko salkun nouseelle arvolle tietysti osinko laahaa… mutta toisaalta talenom 11->44 euroa + osingot on hyvä tuotto 2018 alusta?

Yllä olevat toki ovat nousseet, mutta todennäköistä on että ne myös jatkossa niin tekevät. En ole jaksanut haravoida niin paljon uusia kun minusta ihan hyvä setti itselleni.

Milloin tarvitset ne osinkosi? minä vielä kitsastelen osinkojen kanssa ja lisää yrityksestä pääomia (en siis tee niillä osingoilla itsessään mitään = veroja vaan joutuu maksamaan)

Ps. esim. Glastonista odotan jotain 1-2 vuoden päästä. osahan minulla on kasvufirmoja joista en odota ollenkaan osinkoa muutamaan vuoteen: Efecte, Basware, Avidly, Enersense (toivotaan kasvua), Herantis Pharma, NOKIA (odotan 2020 lopusta taas).

2 tykkäystä

Jos osinkosalkkua rakentaa siten, että on valikoiva osingonmaksajien suhteen ja vaihtaa tarvittaessa, voi hyvin saada (myös suomalaisilla osakkeilla) vakaan ja kasvavan tuoton. Iso osa suomalaisista osingon kasvattajista toimii globaaleilla markkinoilla.

Muutamia ehdokkaita:

Citycon 7% (0,65€), Nokian Renkaat 6,2% (1,58€), Verkkokauppa 6% (0,21€), Capman 5,7% (0,13€), Sampo 5,6% (2,2€), Nordea 5,5% (0,4€), Sanoma 5,1% (0,48€), Fortum 4,9% (1,1€), eQ 4,8% (0,6€), UPM 4,7% (1,45€), Raisio 4,7% (0,16€), Uponor 4,2% (0,5€), Tokmanni 4% (0,5€), Kemira 4% (0,54€), Harvia 3,8% (0,4€), Siili 3,8% (0,34€), Ahlstrom-Munksjö 3,7% (0,52€)

Eivät Exel 3,2% ja Neste 2,9% mitään huonoja osingonmaksajia ole, kun ajatellaan että ovat molemmat uusiutuvien kanssa tekemisissä ja olettaisin, että osinko kasvaa.

Monet lääkefirmat maksavat hyvää, alati kasvavaa osinkoa. Tässä kannattaa ehdottomasti kääntää katse ulkomaille, koska Suomessa ei käytännössä tätä segmenttiä ole Orionia lukuunottamatta. Omat suosikkini tässä. Saksalainen Bayer, jolla tukijalkoja lääkkeiden lisäksi myös muissa ihmisten ja eläinten terveystuotteissa, kemiassa ja maatalouden tuotteissa. Maksaa noin 3,9% osinkoa (viime osingon mukaan laskettuna), joka ollut kasvava. Vastaavasti Gilead Sciences maksaa 4% osingon. Tekee mm. huippulääkkeitä C-hepatiittiin ja HIV:iin sekä T-Cell-terapiaa tiettyihin syöpiin. Kurssi sai siipeensä C-hepatiittilääkkeen kilpailutilanteesta sekä siitä, että yritys teki lääkkeen, joka oikeasti parantaa eikä vain pidä hengissä. Novo Nordiskista pidän yrityksenä, mutta en tykkää siitä, että verottajat vievät enemmän kuin suomalaisista osakkeista. He toimivat diabeteksen ja liikalihavuuslääkkeiden alueella, joissa tekemistä riittää.

4 tykkäystä

Ei niissä jenkkiläisissä osinkoaristokraateissa muuta vikaa ole kuin se hinta :grimacing: jos yhtiö on korottanut osinkoaan vuosittain puoli vuosisataa, siitä voi päätellä että yhtiöllä voi olla suuria kilpailuetuja. Tämänkaltaiset yhtiöt ovat nykypäivänä ikään kuin korvanneet korkosijoitukset. Esim American State Water on korottanut osinkoaan yli 60 vuotta. Voisin veikata että yhtiö on luonut jonkinnäköisen monopolisysteemin omalle liiketoiminnalle, tai jotain sen kaltaista. Mutta viimeks kun kattelin lukuja niin osinko% oli reilu prosentin luokkaa.

2 tykkäystä

Hei Gileadia (GILD) omistavat, napsahtiko teille jo eilisen osinko tilille? Minulla ei ainakaan vielä näy. Jos tiedustelen asiaa väärässä ketjussa, niin pahoittelut siitä.

Joo. Tänään napsahti. Vähennettynä 15%.