Osakesijoittaminen

Osinkojen uudelleensijoittaminen

Mulla oli viime keväänä hollantilaisen yhtiön osakkeita, ja tuon yhtiön osingoista piti voida valita, sijoitetaanko ne suoraan yhtiöön, vai maksetaanko ulos rahana. Nyt on sama tilanne brittiläisessä vakuutusyhtiössä Avivassa. Muistaakseni nuo hollantilaiset osakkeet olivat Nordnetissa, ja mielestäni ei tullut ikinä mitään kautta mitään viestiä, että nyt saa valita, vaan osingot tulivat rahana tilille mitään kyselemättä. Nyt tämä brittiyhtiö on Mandatumin ao-tilillä, ja sieltä tulee joka päivä viestiä valintamahdollisuudesta, mutta en vain osaa, jättäisin rahat mielelläni kasvamaan korkoa samaan firmaan, en vain keksi, kenelle ja miten se ilmoitetaan. Osaako joku neuvoa?

"Voluntary corporate action

Update voluntary event for your attention:
Security name:Aviva Plc.
Tapahtuma ID:8681585.
Tapahtuma name:Dividend Reinvestment.
Ex date:26-Aug-2021.
Effective date:26-Aug-2021.
Deadline for electing:14-Sep-2021."

No niin…kaipa olisin voinut ensin itse käydä siellä Avivan sivuilla tsekkaamassa, sieltähän tuo tieto löytyi. Osinkojen uudelleensijoitus ei ole tämän ohjeen mukaan DRIP-ohjelman puitteissa mahdollista EU:n presidentille, eli juodaan rahat.

" Join our Dividend Reinvestment Plan (DRIP).This option lets you use your dividends to buy more Aviva ordinary shares, instead of taking them as cash.

There’s no entry fee and you can leave at any time at no charge. If you join you will pay commission, currently at 0.75% (subject to a minimum of £2.50), and stamp duty reserve tax, currently at 0.5%, on the market value of the Aviva ordinary shares we buy for you with your dividend payments. You can find full details in the DRIP terms and conditions.

If you’d like to join, do it online or by completing a form available from Computershare. You need to join at least 15 working days before a dividend payment date, or you’ll have to wait until your next dividend payment to get started.

Please note: our DRIP is available to ordinary shareholders and members of the Aviva Share Account. Our service is for shareholders in the UK and some countries outside Europe. This service is not available to shareholders resident in the European Union."

Eipä taida Suomen pörssissä olla yhdelläkään yhtiöllä tuollaista osinkosysteemiä, että osakkaat saisivat valita, että heille ostetaan osingoilla osakkeita? Olisikohan sellainen Suomessa toteutettavissa verotuksellisesti edullisesti?

Käsittääkseni verottaja vie osinkoveron välistä, eli tästä syystä ei ole suosittu täälläpäin. OST-tilin kanssa tämä voisi toimia teoriassa toimia, mutta varmaan kukaan ei ole vielä selvitellyt?

Onko tässä DRIP-ohjelmassa tarkoitus välttää osinkoverotus? Aikanaanhan Ameriikassa tämä käynnisti keskustelun ja oikeustaiston siitä mikä on verotettavaa tuloa kun verottaja halusi verottaa osinkoina saatuja osakkeita. Oikeus päätti että vain raha on verotettavaa tuloa.

En tiedä. Hyvä kysymys. Itse tietysti toivoin niin, että veroja ei menisi tässä kohtaa, kun on tarkoitus olla pidempiaikainen omistaja.

Suosittelen vahvasti jatkamaan sijoitusharrastustasi ainakin toistaiseksi matalakuluisten rahastojen tai etf kautta. Onnistunut suora osakesijoittaminen vaatii alkuun melko hyvää tietotaitoa, jota karttuu ajan myötä.

Sitä tietotaitoa kartuttamassahan tässä ollaan, kiitos vain vinkistä. Mutta ehkä osaisit myös konkreettisemmin auttaa tiedon kartuttamisessa: Minkä vuoksi tuota Computersharen hoitamaa Avivan osinkojen uudelleensijoitusjärjestelyä ei sallita EU-asukkaille? Onko jokin lakitekninen este? Saa toki muutkin vastata, jos joku tietää.

Uteliaisuus heräsi kyllä myös, mihin viittaat tuolla, että “ainakin toistaiseksi” kannattaisi siirtyä suorista osakesijoituksista rahastoihin?

1 tykkäys

Kannustan sijoitushommissa pelaamaan mahdollisimman varman päälle ja välttämään aktiivisesti tappioita, jotta harrastus ei jää negatiivisten kokemusten vuoksi. Peruskuvio osinkojen suhteen on: yhtiö maksaa osingot tiettynä päivämääränä ja saaja sijoittaa ne uudelleen tai käyttää johonkin muuhun. Ei siis ole suoraa vaihtoehtoa kieltäytyä ottamasta vastaan osinkoja.

Inderesin keskusteluissa on aika paljon meitä, jotka olemme kokeneempia sijoittajia ja joiden osakesijoitusten pääfokus on onnistuneessa osakepoiminnassa. Nimenomaan tiedon hakeminen osakepoiminnassa on tuonut meidät tänne. Jos kyse on osakekohtaisista erityistapauksista, kuten tässä, oikea vastaus ei välttämättä ole julistaa sijoittamisen alkeita.

3 tykkäystä