Ostin/myin juuri äsken -ketju (Osa 4)

Harvia lisäys 22,16€. Yksi Helsingin pörssin laadukkaimpia yhtiöitä vaikka ottaakin nyt hetkellisesti osumaa taantuman edellä.

30 tykkäystä

Ensikertalaisena Harvian kyytiin 50 kpl @ 23,10e.

21 tykkäystä

Ostettu myös takaisin Zignsec pieni positio hetken poissaolon jälkeen, kun lähiajan tilanne hieman selkeytynyt.

Edit. Ja pieni lisäys myös Incappia, kun sopivasti Posari, juuri kun olin harkinnut lisäämistä niin hintaan +8% :grinning:

3 tykkäystä

Pieni Incap osto hyviin uutisiin

13 tykkäystä

Ostettua Sampoa pitkästä aikaa takaisin salkkuun. Toivotaan, että Sampoa alettaisiin pikku hiljaa hinnoittelemaan enemmän vakuutusyhtiönä arvostuskertoimissa. Omien osakkeiden osto-ohjelmakin käynnissä. Täytyy koittaa saada luettua Nallen viimeisin kirjakin loppuun tässä. :v:

10 tykkäystä

Ostin ruotsalaista sarjayhdistelijää Momentum Grouppia maistelulusikallisen (2,7 % painolla) puuhasalkkuun.

Momentum Group spinnautui ulos äskettäin Momentum Groupista, joka jatkoi nimellä Alligo AB itsenäistä elämäänsä. Tämän nimisotkun hahmottamiseen meni varmaan jokunen tunti. :smiley:

Joka tapauksessa, Momentum on hyvin Boreon kaltainen (mutta kannattavampi) ja kokoinen vekkuli. Yhtiö omistaa liudan tukkureita ja palvelubisneksiä, jotka palvelevat niche-segmenttejä. Yhtiä tarjoaa varaosia ja komponentteja sekä huoltopalveluita teollisuudelle mm. automaation, kaivos, sellu ja paperi, varastoinnin ja tiivisteiden aloilla. Pääpaino Ruotsissa, mutta yhtiöllä on toimintaa myös Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Yhtiön liikevaihto on euroissa reilu 150 miljoonaa euroa ja kohde markkina euroissa useamman miljardin, eli osteltava ei heti lopu kesken. Ruotsalaiseen tyyliin päätöksenteko on hajautettu suhteellisen autonomisesti toimiviin tytäryhtiöihin, mutta niiden vuoleman kassavirran johto ja muu tiimi sijoittaa uusiin yritysostoihin.

Yhtiön sijoitetun pääoman tuotto, vallan olennainen mittari kun johdon tehtävä on pääomien kannattava allokaatio, on vaihdellut 16-20 % välillä viime vuosina ellen ihan pieleen laskenut (laskin sen ankarasti NOPATista enkä mistään oikaistusta liikevoitosta). Tuolla ROICilla jos tykittää ripeää kasvua jokusen vuoden pitäisi tapahtua onnellisia asioita osakkeelle.

Niche-segmenteissä liiketoimintojen pitäisi pystyä kestävästi vallan hekumallisiin kannattavuuksiin. Yhtiö seuraa sisäisesti itselleni uutta tunnuslukua, R/WC eli Ebitan suhde käyttöpääomaan. Käytännössä porukan insentiivinä on saada varasto tuottamaan mahdollisimman muhkeasti, eli terveet katteet ja nopea varastonkierto asiakkaita erinomaisesti palvelemalla.

Riskeinä on tietysti talouden hyytyminen, vaikka laaja portfolio hajauttaakin syklin vaiheita. Yritysostot voi mennä mönkään vaikka niistä olisi kuinka kokemusta ja prosessi olisi systemaattinen. Sanoisin kuitenkin, että pääoman allokoinnin ollessa kaiken tekemisen keskiössä johdolla yritysostot ja pääoman “kumulaatio” pitäisi olla kilpailuvaltti rajatuin riskein.

Yhtiö on raportoinut pari kertaa itsenäisenä ja kärkyn mielelläni lisäostoja jos tilaisuuksia ilmenee. Yhtiön raportit ovat selkeitä ja sijoittajia hyvin palvelevia: rapsoissa on mm. rullaavat 12kk luvut mitä soisi näkevän Suomessakin.

Osakkeen likviditeetti on lähes olematon, mikä voi myös kostautua jos tulisi tarve nopeasti evakoitua mutta sitten harkintani on kyllä mennyt pieleen koska näen tämän pitkän aikavälin sijoituksena. Yhtiö tarjoaa myös hyvän tilaisuuden kasvattaa henkistä pääomaa opiskelemalla eri teollisuuden aloja sekä tietysti toista kotimaista että Ruotsin markkinaa, josta voi olla töissäkin iloa. :slight_smile:

102 tykkäystä

Nämä myyty pois 73,6€. Noin 2vko palkka tästä

8 tykkäystä

Ensimmäin postaus kehiin. Möin ensimmäistä kertaa lappuja pois. Nesteet valui kaikki muille 19% voitolla. Katsotaan ostetaanko kassalla Sampoa vai Nesteet takaisin edullisempaan hintaan.

6 tykkäystä

Pitoaika venyi jonkin verran, mutta nyt Metso Outotec 450kpl ulos @7.30 ja Outokummun myyntitoimari sisällä @4.10.

1 tykkäys

Pitkästä aikaa ostoksilla. Harvia lisäys hintaan 22,92€/kpl. Ostan lisää seuraavan kerran jos mennään alle 20€. Jos ei mennä, nautin löylyistä pitkään.

10 tykkäystä

Salamannopea lisäys Cargotekkiä :zap:

4 tykkäystä

Lisätty Harviaa ja Nokiaa. Molempiin vahva usko, vaikka ainakin Harvian kanssa epäilemättä tuulisia aikoja edessä. :sweat_smile:

10 tykkäystä

EVO:t, QT:t ja Nordeat pois ja niistä kaikista kivat pienet pikavoitot. Ostetaan mahdollisesti myöhemmin takaisin.

6 tykkäystä

Täälläkin viime viikolla ostetut Evot ulos pikavoitoilla. Eiköhän näitä saa taas kohta sieltä 900 pinnasta takaisin.

2 tykkäystä

Sijoitin hintakaavion perusteella (katsoin mä sen fact sheetin :face_with_peeking_eye:) ja KCR:n sahalaidan alaosa korvasi Boreon lätkämailan.

1 tykkäys

Incap possan avaus 200 kipaleen verran

3 tykkäystä

Lisäys Telia 1250 kpl á 3,562 osarikuoppaan, nyt on taas 3500 kpl AOT.

8 tykkäystä

Ostettu aloituspositio Roviota.

Yhtiö näyttäytyy mielestäni edelleen isolle sijoittajakansalle ”yhden hitin ihmeenä”, joka petti sijoittajien luottamuksen törkykalliilla IPO:lla. Roviossa asioita on kuitenkin muuttunut noista ajoista ja johtokin on mennyt uusiksi sitten IPO:n.
Yhtiö onkin mielestäni erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa uuden toimarin alaisuudessa, uusine kasvuinvestoineen. Yhtiö kärsii silti mielestäni edelleen huonosta maineesta sijoittajien keskuudessa, mikä mahdollistaa osaltaan halvat arvostuskertoimet (vrt. esim. case-Stockmann).

Kun yhtiön tarina etenee uuden toimarin hyvin aloittamalla polulla suotuisasti, niin näenkin tässä huomattavaa nousuvaraa niin tuloskasvun kuin arvostuskertoimien yhteisvaikutuksen ansiosta.

Jo aiemmin mainitsemeni seikkojen lisäksi tässä hieman vielä lisäperusteita ostojeni taustalle:

  • Angry Birds tuottaa edelleen tasaisen vahvaa tulosta, eikä ole osoittanut vieläkään varsinaisia hiipumisen merkkejä. Kyseinen brändi onkin osoittanut mielestäni tietyllä tapaa ”ajattomuutensa” ja yhtiöllä on edelleen ambitiona kehittää sekä vaalia tätä brändiä. Angry Birdsin mahdollistama kassavirta antaakin yhtiölle työrauhan keskittyä rauhassa kehittämään uusia pelibrändejä/julkaisuja.

  • Yhtiön uudet pelijulkaisut sekä studiohankkeet vaikuttavat suht lupaavilta. Näistä onkin saatu jo alustavia merkkejä myös tulosten muodossa viime kvartaalien aikana.

  • Yhtiöllä on todella pullea kassa. Tämä mahdollistaa kasvun tavoittelun myös epäorgaanisesti. Roviolla on vankka kokemus pelien menestyksekkäästä skaalamisesta, joten näen sen houkuttelevana kumppanina pienille studioille, joilla saattaa olla lupaava IP, mutta ei ole välttämättä resursseja pelien laajamittaiseen markkinointiin (käyttäjähankinta on kallista mobiilipelien suhteen).

  • Yksi iso syy tähän sijoitukseeni on myös maailman yleinen talous- ja geopoliittinen tilanne, jonka vaikutukset Rovioon näen suht pienenä esim. moneen teollisuusyhtiöön nähden. Roviolla on tätä nykyä studioita ympäri maailmaa, eikä sen toiminta ole mielestäni sinällään paikkasidonnnaista. Yhtiön tuottamat hyödykkeet ovat myös suht halpoja, joten en usko kuluttajien ostovoiman laskun vaikuttavan kovin paljoa mobiilipelaamisen käytettävän rahamäärän suhteen. Mahdollinen energiakriisikään tuskin kovin pahasti yhtiöön vaikuttaa, elleivät ihmiset saa sitten enää puhelimiakaan kunnolla ladattua.

  • Yhtiön suht tuore toimari (aloitti 2021) vaikuttaa ainakin ulospäin todella innostuneelta ja intohimoiselta. Tämä on mielestäni erityisen tärkeää Rovion kaltaiselle yhtiölle. Pidän muutenkin todella paljon siitä, kuinka heterogeeninen ja monikulttuurinen yhteisö Roviolla on johtoryhmää ja hallitusta myöten. Mielestäni kun sijoittaa peliyhtiöön, niin sijoittaa ennen kaikkea ihmisiin. Mobiilipelimarkkinalla kilpailu on kovaa, joten kyse on ennen kaikkea siitä, kuka saa hyvät talentit itselleen ja rakennettua näistä parhaat tiimit. Minulla on itselläni kova usko tähän Rovion nykyiseen porukkaan, että he pystyvät yhdessä luomaan uusia menestyviä pelejä.

  • Arvostuskertoimet ovat todella halvat yhtiön profiilin ja markkinaympäristön kannalta. Yhtiö tavoittelee markkinakasvua nopeampaa kasvua, mutta sijoittajat eivät tunnu odottavan Roviolta oikein minkäänlaista kasvua tällä hetkellä. Siinä mielessä kertoimet antavat turvaa, mikäli yhtiön tulos ei täysin romahtaisi esim. Angry Birdsin äkillisen hiipumisen ja muiden epäonnistuvien pelijulkaisujen myötä.

  • Pieninä mahdollisina ”lisäbonareina” tässä on myös alan kiihtynyt konsolidaatio (myös Rovio saatetaan itse ostaa pois) sekä EU:nkin tasolla oleva poliittinen paine alentaa Applen ja Googlen monopolimaista asemaa. Kyseiset yhtiöthän ottavat vielä toistaiseksi sovelluskaupoissaan todella ison marginaalin peliyhtiöiltä.

  • Itse tekemääni tutkimusta tukee myös Inderesin analyysi, joka antaa tällä hetkellä Osta-suosituksen Roviolle. Löytyyhän tätä yhtiötä käsittääkseni edelleen myös pienellä painolla @Verneri_Pulkkinen ja @Atte_Riikola salkuista, joten joku minua ”viisampikin” on tässä keississä jotain nähnyt.

Näen yhtiössä toki myös riskejä, vaikka kokonaisarvioni yhtiöstä kallistuukin positiiviselle puolelle, kun olen tätä salkkuuni hankkinut. Tässä mielestäni päällimäiset, keskeiset riskit:

  • Kuinka ajaton Angry Birds on loppujen lopuksi brändinä? Nyt se ei ole osoittanut tosiaan vielä pahemmin hiipumisen merkkejä, mutta olen henk.koht. yllättynyt, mikäli kyseisen brändin alla seilaavat pelit jauhavat tällaista tulosta vielä 2030-luvullakin.

  • Yhtiön onkin onnistuttava siis luomaan myös uusia menestyviä pelijulkaisuja joko itse tai hankkimalla muualta markkinoilta IP:t, jotka kehittää menestykseen. Onnistuuko se siinä? Itselläni on tosiaan tähän luottoa, mutta yhtä hyvin yhtiö voi epäonnistua siinä.

56 tykkäystä

Sopivasti rykäisi eilen 10% ja nämä ulos, täytyy etsiä vähemmän ”roskainen” kohde :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Harviaa lisätty koko käteispainolla :frog::dollar:

24 tykkäystä