Ostin ruotsalaista pelifirmaa Paradox Interactivea puuhasalkkuun humpsahtaen 10 % painolla.
Osake on valunut mielenkiintoisesti 300 kruunusta päälle 160 kruunuun, joskin syystäkin. Yhtiön pelijulkaisujen laatu on vaihdellut rajusti, minkä takia kannattavuus on kärsinyt ja kasvuodotukset maltillistuneet.
Paradoxilla on ollut pitkään paha tapa julkaista pelejään keskeneräisenä ja laatu on heitellyt viime aikoina suht hyvin vastaanotetusta Crusader Kings III:sta katastrofaalisen startin saaneesen Cities Skylines II:seen (jonka muuten tamperelainen Colossal Order on kehittänyt, Suomen eniten myyvä peliyhtiö varmaan mobiilipelijättien jälkeen).
Hyvä puoli on, että yhtiö on tiedostanut ongelmia ja rönsyprojekteja on leikattu ja studioita suljettu. Samalla tämä tiedostaminen jatkunut jo usean vuoden, mutta viime aikoina sitä on oikein hierottu johdon naamaan ja epäilen tämän aiheuttaneen ryhtiliikkeessä enemmän vauhtia.
Peli IP:t ovat arvokkaita ja suosittuja. Käsittääkseni yhtiön pitäisi sokean kasvuntavoittelun sijaan panostaa enemmän pelien laatuun. Tämän ei pitäisi olla mahdoton ongelma korjata. Ja sitä korjataan koko ajan.
Osakkeen arvostus toteutuneilla luvuilla ei näytä edukkaalta: P/E 33x. Mutta heikon tuloksen takana on alaskirjauksia. Paradoxin kyky generoida kassavirtaa on järkyttävän hyvä, koska pelikehitys on ytimeltään kannattavaa ja julkaisijana Paradox kaappaa suurimman osan ellei kaiken rahan itselleen. Yhtiön pitäisi pystyä generoimaan noin 800 MSEK vapaata kassavirtaa (oma arvio, samalla analyytikkokonsensus odottaa enemmän), mihin nähden 16 miljardin kruunun yritysarvo ei enää olekaan ihan niin paha. Firmalla on hervoton nettokassa. Strategiapeli nichessä yhtiön asema on vakaa, joskaan ei haastamaton.
Jos yhtiön mokailu jatkuu, osakkeen nykyarvostus on ymmärrettävä, jopa kireä. Turvaa tuo vahva taloudellinen asema, kassavirta ja hajautetut tulovirrat useasta vahvasta IP:stä. Jos yhtiö saa terävöitettyä tekemistä ja kannattavuutta yhdistettynä peliosakkeisiin assosioituvaan julkaisuhypeen odotan tästä hyvää sijoitusta.
Lisäys: runsas kassavirta on myös johtanut siihen, että yhtiön pitkään yhden kruunun tasolla pysynyt läppäosinko on parissa vuodessa triplaantunut 3 kruunun osingoksi, mikä on jo peräti alle 2 % osinkotuotto.