Osakesijoittaminen

Palantir ja Asana listautuminen ja kaupankäynnin aloitus

Tänään pitäisi olla Palantirin ja Asanan listautumispäivä. Onko kellään tietoa, moneltako kyseiset osakkeet tulevat myyntiin?

Onko ajatuksia kyseisistä yhtiöistä? Minua kiinnostaa molemmat, vaikka varsinkin ensin mainitulla on ehkä eettisesti kyseenalaista toimintaa (oma mielipiteeni).

Huomasin ite, että Yahoo Financella oli video, jossa NYSEn varajohtaja kertoi vain, että kaupankäynti alkaa heti, kun on valmista. Ei sanonut siis mitään aikaa, mutta jonkin aikaa kuulemma kestää, että saavat kurssin kohdilleen.

Juuri näin, eli ensimmäisenä kauppapäivänä homma alkaa tavallaan isolla “huutokaupalla / hinnan asettamisella”, joka saattaa viedä joitakin tunteja.

Edit: Meillä muuten on jo tälläinen ketju, joissa molemmat on taidettu ainakin mainita:

Palantirin liiketoimintamalli on omasta mielestäni varsinkin julkisen sektorin osalta todella kiinnostava, sillä firma on vakiintunut Yhdysvalloissa useiden isojen virastojen palveluntarjoajaksi alalla, jossa uusien toimijoiden mukaantulo on hyvin hankalaa; miten pystyt tarjoamaan kilpailijaa nykyiselle palvelulle, kun kukaan ulkopuolinen ei edes tiedä millainen se nykyinen palvelu tarkalleen ottaen on? Julkinen sektori myös muodostaa edelleen hyvin merkittävän osan yrityksen liiketoiminnasta, MarketWatchin mukaan yhä vajaat puolet. Jos Palantir vaan hoitaa hommat jatkossakin hyvin, niin varsinkaan Langleyn ja Pentagonin kaltaisissa paikoissa on tuskin mitään intressiä alkaa kilpailuttamaan yrityksen tarjoamia palveluita ihan heti uudestaan.

Julkiseen sektoriin vahvasti nojaavan asiakaskuntansa vuoksi Palantir ei myöskään luultavasti ole yhtä herkkä talouden suhdannevaihteluille kuin useimmat muut teknologia-alan hypeyhtiöt. Googlen tai Facebookin mainosmyynti ja sitä myötä koko yhtiön liikevaihto lähtee sakkaamaan heti kun taloudelle menee vähänkin heikommin, mutta Palantir on tässä suhteessa varmasti huomattavasti monia muita teknologiasektorin firmoja defensiivisempi yhtiö.

Firman hintalappu suhteessa liikevaihtoon ja -tappioon vaan vähän hirvittää:

Ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätteeksi … Palantirin markkina-arvoksi muodostui yhteensä noin 21 miljardia dollaria

Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 743 miljoonaa dollaria, joka oli noin neljänneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhtiön liikevaihto kasvoi hankalasta markkinatilanteesta huolimatta edelleen 49 prosenttia edellisvuodesta.

Yhtiö teki vuonna 2019 yhteensä noin 580 miljoonan dollarin nettotappiot, mikä vastasi noin 78 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla yhtiön tekemä nettotappio laski 165 miljoonaan dollariin.

Teknologiayhtiöiden arvostustasot tosin ovat kautta linjan niin korkealla, että kai tämä on vain hyväksyttävä uutena normaalina.

Palantir päättyi noin 34% plussalle käväisi yli 50% plussalla eilen.

Asana päättyi 37% plussalle ja kävi yli 40% plussalla eilen.

En tajua näistä mitään, mietin vain ovatko nämä aitoja hypeosakkeita, jotka voisivat jatkaa nousuaan?

Mielestäni niiltä puuttuu ratkaiseva tekijä: Ne eivät myy mitään kuluttajien massamarkkinoille.

Mahdotonta tietysti vielä tässä vaiheessa pörssitaivalta varmasti sanoa, mutta ainakin mediahuomion perusteella nämä ovat herättäneet poikkeuksellisen paljon huomiota massamediassa. Hesarillakin ollut useampi juttu listautumisesta (1, 2, 3), vaikka yleensä jenkkifirmojen listautumiset eivät kiinnosta Hesarin kaltaisia perusmedioita ollenkaan.

1 tykkäys

Palantir kiinnostaa ehdottomasti, mutta jossain määrin lienee poliittisille virtauksille altis. Tässä ajanhetkessä pitää hetki katsoa mihin suuntaan USAssa tilanne kehittyy ja mitä mahdollisesti uuden hallinnon strategiset kehityskohteet ovat.

Oletko tutustunut Grid Meta-Information System:iin, mitä se käytännössä tarkoittaa? Itse olen yrittänyt löytää aikaa siihen, mutta aina jäänyt muiden asioiden alle.

Meta-model pohjaiset järjestelmät voivat tarkoittaa niin monenlaista asiaa, aina sovellusgeneroinnista lähtien. Niitä ei ole isossa mittakaavassa maailmalla juurikaan toteutettu ja Palantirin osalta kysehän lyhyesti tiedonlouhinnasta. Lähinnä haen sitä, että mikä tässä on niin mullistavaa, jos joku lyhyesti pystyisi kuvaamaan.

En tunne tuota tekniikan alaa niin hyvin, että osaisin sanoa oikein mitään. Todella hankalaa ylipäätänsä sanoa onko Palantirin tuote oikeasti jotenkin mullistava, vai onko yhtiö vain onnistunut poikkeuksellisen hyvin tuotteensa myynnissä julkiselle sektorille. Asiakkaat ovat joka tapauksessa ainakin vaikuttaneet olevan Palantiriin tyytyväisiä, koska monet viranomaiset ovat olleet yhtiön asiakkaina jo toistakymmentä vuotta.


DENVER–(Business Wire)–Palantir Technologies Inc. (NYSE:PLTR) announced today that it was awarded a $36m one-year indefinite delivery, indefinite quantity (IDIQ) contract with the National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) for enterprise data integration and data management to support the NCATS Secure Scientific Platforms Environment.

Read more: http://www.digitaljournal.com/pr/4827251#ixzz6Zi81RTIe

1 tykkäys

Palantir oli itselle vähän mystinen firma kaikin puolin, mutta seuraava vuoropuhelu avasi hieman firman toimintaa ja jossain määrin herättää mielenkiintoa:

Jenkkifoorumeilla näkynyt närkästystä noista sisäpiirin myynneistä listautumisen jälkeen, mutta tässä asia nähdä vähän toisin:

Eli lyhyesti sanottuna firma listautui suoraan ilman että liikkeelle laskettiin uusia osakkeita. Päteviä työntekijöitä houkutellaan palkan lisäksi firman osakkeilla ja on luonnollista että listauksen jälkeen niitä muutetaan rahaksi. Omana mutuiluna voisin kuvitella että se olisi sijoittajallekkin hyvä asia että omistajapohja näin ollen laajenee. Kirjoittaja piti siis listausta seurannutta melko maltillista droppia hyvänä ostopaikkana, vaikka näkeekin firmassa riskejä esim eettisellä puolella. Ilmeisesti google oli dropannut painostuksen alla keikan ICE:lle ( en nyt osaa äkkiseltään fiksummin suomentaa kuin paikallinen maahanmuutto ja tulli ) digitaaliseen profilointiin ja Palantir nappas sen samantien ilman tunnontuskia kiinni. Omana jatkomutuiluna mietin kyllä itsekkin että kyseinen firma olisi saattanut olla parempi listata Trumpin kaudelle kuin mahdolliselle demarikaudella, mutta otin silti alle kympin hinnoilla seurailuposition.

3 tykkäystä

New York Timesissa oli eilen mielenkiintoinen ja hyvin laaja reportaasi Palantirista, kannattaa tutustua jos firma kiinnostaa. Artikkelista löytyy myös ääneenluettu versio (löytyy samasta linkistä kun rullailee muutaman kappaleen alaspäin), joka kestää reilun tunnin.

New York Timesille tuttuun tapaan jutun pääfokus on tietysti yrityksen liiketoiminnan mahdollisissa eettisissä ongelmissa, mutta siinä samalla artikkeli avaa kiinnostavalla tavalla yrityksen syntyhistoriaa ja toimintaperiaatteita.