Paljon sinulla on velkavipua salkussa?

Kyllä vipu on 0%

Viputuotteilla kylläkin pelissä, mutta pitäisi saada palkkatulot ja käteiskassakin ensin uitettua johonkin…

1 tykkäys

Minulla on vipua 0%. Ei ole oikein rohkeus riittänyt velkaantumiseen, kun veloista kerran olen eroon päässyt.

Mutta kyllähän ajatus kuitenkin vähän kutkuttaa. Millä korolla isoista pankeista saa tällä hetkellä sijoituslainaa?

Yle Areenasta kuuntelin Köyhä Suomi -podcastin jaksoja. Tarinoista välittyy viesti, että älä ota lainaa jos 100% varmuudella et siitä selviä silloinkin kun elämässä sattuu jotain yllättävää (sairaus, työttömyys, auton hajoaminen ym). Joku varastoduunari esim. kertoi, että sinänsä pienehkö muutaman kymppitonnin kulutusluotto vei luottotiedot ja nyt ulosoton kautta viivästyskorot ja kulut kamalat ja surkealla palkallaan lyhentää sitä seuraavat 5-7 vuotta ja omaan elämiseen jää palkasta suunnilleen 0 euroa sen jälkeen kun lasten elämiskulut on katettu… Ilman virhettään nostaa lainaa eläisi nyt onnellista lapsiperhe-elämää.

Lähtökohtaisesti en siis suosittele sijoituslainaakaan kenellekään kun vastapuolen osaamistasoa ja riskinsietokykyä ei voi tietää. Moni myös kurssilaskussa jäätyy ja ei myy omistuksia pois ennen kun ollaan vaikka -50% tasoilla ja sitten pakon edessä myydään ja tuhotaan jopa koko osakesalkku.

Sijoituslainan kulut ovat euribor + marginaali + nostokulu isoissa pankeissa eli Nordnet nykyhinnastolla pakko olla edullisin vaihtoehto, lainakorko kun on alle euriborin kultatasolla.

Oma velkavipuni laskenut voimakkaasti ja nyt 4% osakesalkun arvosta ja menee nollaan kun ensi kevään osingot tulevat maksuun. Venäjä kun voi tehdä mitä tahansa mikä päivä tahansa niin mielenkiinto velkavipuun on itselläni vähentynyt toistaiseksi. Onko nyt tyyntä myrskyn edellä vai ei, kukaan ei tiedä. Jokerikorttina vielä Kiina ja mahdollinen tuleva taantuma Suomessa… Nykykursseilla toki hyviä osakkeita tarjolla luultavasti melko edulliseen hintaan jos oma sijoitushorisontti on 5-10 vuotta.

14 tykkäystä

Vipua 15-20% salkusta. Nordnet kulta-tason luotto tällä hetkellä tuntuu olevan edullisin vaihtoehto. Asuntolainan lyhentäminen edukkaampaa kuin sijoituslainan. Niin kauan kuin osinkotuotto yli lainakustannuksen ei suunnitelmia vivun lyhentämiseen

11 tykkäystä

Kaikenlaisista joutsenista tulee mieleen, hyvänä muistutuksena itsellekin, että sellaisen iskiessä ei ole kiva juttu jos vipua on reippaasti vähävaihtoisissa pörssiosakkeissa. Jos tänä päivänä itse hetkittäin vivuttelee, niin kohde aika tarkkaan harkittu ja sellainen, että kohtuu kuivin jaloin ja nopeasti ulos…

Niin tuota, itse en koskaan pelaisi velaksi. Mulla on 1/3 osa KÄTEISESTÄ sijoitettuna. 1/3 korkotilillä, ja 1/3 normitilillä. Sit erikseen on sijoitišasunto ja omalotitalo itsellä. En ymmärrä tuota velalla pelaamista.
Anteeksi ja hyvää yötä…

Vipu koko omaisuuteen nähden on nyt noin 33% tasolla, ja tarkoitus olisi tätä vähän pienennellä sijoitusten kassavirroilla. Koskaan en usko päästäväni kokonaisvipua alle 10% tasolle kuitenkaan. Vivuttaminen (maltillisesti) on yksi parhaita keinoja parantaa tuottoja pitkällä jänteellä. Tälläkin korkotasolla lainan kustannus on alle 5% eli perus-indeksisijoittaminenkin jo kannattaa vivulla. Ja omalla osakepoiminnalla vivuttaminen on lähes rahanpainolupaan verrattavissa :blush:

Mutta pitää olla tarkkana, että kassavirrat varmasti riittävät lainanhoitokuluihin, joihin itse lasken myös kohtuu kookkaat lyhennykset.

7 tykkäystä

Onko tähän vipua vai löitkö vaan kerralla rahat tiskiin?

8 tykkäystä

Nyt on 5% ja varmaan nousee hieman lisää. Viime kuussa maksoin pois asuntolainan kun totesin että mieluummin pidän lainat sellaisina jotka voi vähentää verotuksessa. ( sitä ennen oli n 15% omaisuudesta asuntolainaa ).

En usko että nostan missään tapauksessa velan määrää yli NN kultatason jos en löydä jotain pankkia mistä saa vastaavan sijoituslainan ( en usko löytäväni ).

1 tykkäys

Kasleew

Onko tähän vipua vai löitkö vaan kerralla rahat tiskiin?

Käteisellä ostettu kämppä, (ei ollut kallis) puoliksi vaimon kanssa.

0% tässä tilanteessa tuntuu sopivalle. Osakepainoakin tuotu alas

2 tykkäystä

Vipua vajaa viidennes salkun arvosta. Sijoitukset MSCI world- tyyppisissä indeksi ETF:ssä niin haen suhteellisen turvallisille sijoituskohteille pientä lisätuottoa velkavivulla. Olen pitänyt vivun tuolla tasolla jo vuosia.

11 tykkäystä

Suunnitteella nostaa 25% lainaa kun hyviä ostokohteita ilmenee ja katsoa että osinkotuotto kattaa hyvin korkomenot.

3 tykkäystä

37% Nordnetin mukaan tällä hetkellä. Tarkoitus kyllä lyhennellä tuolle kultatasolle pikkuhiljaa.

Olisi kiinnostava kuulla onko kellään käynyt ikävästi velan kanssa osakkeissa. Esim koronadippi ja sitten tämä muutaman vuoden alakulo. Onko vipu osoittautunut huonoksi päätökseksi?

4 tykkäystä

Sijoituslainaa huomattavia määriä ottavat - Kannattaa pitää mielessä margin callin mahdollisuus. Kestääkö lompakko, jos palveluntarjoaja leikkaa salkkuyhtiöiden lainoitusarvoja 20%, 30% tai jopa >50% ?

1 tykkäys

Tämän takia vivutan tai pidän vakuutena vain laajoja etf rahastoja.

Ihan mututuntumalla vedän ja uskoisin, että esim EUNL Ishares world etf lainoitusarvoja ei lähetä laskemaan yhtä herkästi kuin Harvian tai Stockmannin.

7 tykkäystä

Mitenkäs muuten verottajalle osoitetaan, että kyseessä ylipäätään on sijoituslaina, jos lainan nimessä ei lue, että se on sijoituslaina?

Esimerkiksi Nordea markkinoi sijoituksia varten myös Vakuudentonta Joustoluottoa, vaan sehän on kuvauksen perusteella kuin mikä tahansa kulutusluotto. Kalliskin.

Otin 10 000€ Superluoton Nordnetissä (n. 25% kyseisen salkun arvosta ja 10% kaikkien sijoitusten arvosta) marraskuussa ja sijoitin sen osakemarkkinalle marras-tammikuun aikana. Nyt nousua sijoitetulle pääomalle n. +45%.

Ajattelin alkaa kevennellä velan määrää. Löin rahoja nimenomaan teknologiaosakkeisiin, jotka ottivat pahiten turpiin viime syksynä. Ne tosin tyypillisesti tulevat myös aina vauhdilla alas, kun talouden turbulenssi alkaa, joten myyminen alkaa jo houkuttaa.

Pidän 5-10% vipua vielä aika maltillisena, joskaan ei suinkaan riskittömänä. Toisaalta niin kuin Oldenburg sanoo, niin tuollaisen vivun määrä tuottojen kannalta on aika merkityksetön. Jatkossa arvelen jättäväni vipujen kanssa pelleilyn sikseen, jollei sitten pamahda joku 2008 finanssikriisin tai 2020 koronasyöksyn tapainen tilanne.

1 tykkäys

Joitakin periaatteita (varsinaisesti säännöistä ei voi puhua, joustavuutta pitää olla), joilla velkavivun kanssa on itse tullut juttuun:

  • Hajautus. Nordnetin ”pakottama” hajautus on ollut tässä ihan käyttökelpoinen.
  • Likvidit osakkeet. Käytännössä siis salkun ydintä ovat large capit. Positiosta täytyy tarvittaessa voida päästä helposti eroon. Osingot lyhennyksiin.
  • Lisäksi large capeissa myös volatiliteetti on tyypillisesti pienempää ja vakuusarvot korkeammat.
  • Stop-lossit tai ainakin tarkka hinnan seuranta, jos ei ole valmis kasvattamaan positiota. Käytännössä -15 % lasku pistää jo miettimään, että kannattaako olla itsepäinen. Omat virheet tai huonosti ajoitetut liikkeet täytyy hyväksyä.
  • Myyntiä ei pidä pelätä. Tappiollisia kauppoja ei jäädä miettimään. Uusia tilaisuuksia tulee.

Käytetty vipu on normaalisti 30-40 %:n luokkaa. Enemmän olisi liikaa.

Erikoistilanteet sitten erikseen. Koronadipissä nostin luottokortinkin tyhjäksi (maksettu sitten pois ensimmäisenä). Autonkin myyntiä harkitsin, kun ostotilaisuuksia tuntui avautuvan.

1 tykkäys