Pallas Air ( ennen Lifa Air)

Lifa Air on eilen 28.3. ilmoittanut aloittavansa First North -listautumisannin, mutta vielä ei nähdäkseni ollut omaa ketjua firmalle perustettu, niin perustetaan nyt.

Tiedote listautumisannin aloittamisesta:
https://sijoittajat.lifa-air.com/lifa-air-oyj-aloittaa-first-north-listautumisannin-ja-julkaisee-finanssivalvonnan-hyvaksyman-esitteen/

Tiedotteesta poimittu yrityksen esittely:
Lifa Air on suomalainen vuonna 1988 perustettu puhtaan hengitysilman ratkaisuja tarjoava teknologiayhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Lifa Airin liiketoiminta jakautuu kolmeen liiketoiminta-alueeseen, jotka ovat ilmanpuhdistimet, hengityssuojaimet ja kirurgiset suu-nenäsuojukset sekä ilmanvaihtohygieniatuotteet.

22 tykkäystä

Löytyykö Lifasta analyysiä?

Näin näet, onko Inderesiltä tullut analyysia:

  1. Etusivun hakukenttään firman nimi ja sieltä valitse hakutuloksista yhtiö

  2. Tältä sivulta löytyy Inderesin tekemät materiaalit firmasta:
    image

Tällaisen haastiksen Verneri teki toimarin kanssa:

Lisäksi tässä on firman yhtiöesittely:

Sijoittaja.fi on kirjoittanut jutun firmasta.
Erittäin houkuttelevasta valuaatiosta johtuen ennakoimme, että listautuminen tullaan ylimerkitsemään. Lifa Air on pieni yhtiö, mutta mielenkiintoinen lisä Nasdaqin kasvuyrityslistalle. Yhtiöllä on lisäksi omaa patentoitua ilmanpuhdistusteknologiaa, jonka kaupallistamisessa on hyvä kasvupotentiaali.
Sijoittajan näkökulma Lifa Air Oyj:n listautumiseen - Sijoittaja.fi

22 tykkäystä

Valuaatio on kyllä jo markkinan kasvuennusteisiin (yhtiön tavoitteista puhumattakaan) nähden todella halpa. Niin halpa, että itselläni herää kysymys miksi? Miten noin 10 prosentin vuotuisen kasvun markkinalla toimivaa, selvästi voitollista yhtiötä saa tämän vuoden ohjeistuksella 10:n P/E:lla? Vähän epämääräiseltä tuntuu myös tuo kuvio, että listautumisvaroilla on mm. tarkoitus ostaa tytäryhtiö, jossa suurimpana myyjänä olisi koko yhtiön perustaja ja toimari.

Tosiaan ilmanpuhdistuksen toimiala on mielestäni erittäin kiinnostava ja kovasti kasvava, mutta ihan ei tämä IPO vielä toistaiseksi itseäni ainakaan vakuuta.

7 tykkäystä

Yhtiö kyllä ohjeistaa tälle vuodelle kovempaa liikevaihtoa kuin viime vuodelle. Myös liikevoiton alalaita suunnilleen viime vuoden liikevoiton tasolla.

Lisäksi kasvosmaskien markkinan odotetaan kasvavan vielä tästä nykyisestäkin. Lainaus tuosta sijoitttaja.fi:n jutusta: ”Vuonna 2020 kasvomaskien globaali markkina oli noin 6,5 miljardia dollaria, ja arvioiden mukaan se kasvaisi 8,1 miljardiin dollariin vuoteen 2027 mennessä. Kasvuarvioiden taustalla on sekä koronaviruspandemia että lisääntynyt kirurgisten nenä-suusuojien ja hengityssuojainten käyttö terveydenhuollon ja teollisuuden sektoreilla.”

3 tykkäystä

Lifa air ilmanpuhdistin “pönttö” on ollut meillä käytössä kotoa reilun 5 vuotta. Käyttökokemuksena on helppo ja toimiva. Desing pelkistetyn yksinkertainen ja käytönnöllinen, ainoa miinus on ollut suodattimien saatavuus Suomessa.

7 tykkäystä

Itsellä tästä ainakin tällä hetkellä vähän shady fiilis. Annilla kerätään vähintään noin 6meur varat, josta noin 3meur eli puolet käytetään jäljellä olevan 57%:n osuuden ostoon Lifa Air Internationalista, jonka nykyiset Lifa Air omistajat/johto/hallituksen jäsenet pääosin omistaa :smiley: Ja tästä syystä itselle skippi.

Vaikka teknologia on huippua ja noille ilmanpuhdistimille kysyntää riittää kotitalouksissa, työpaikoilla, kouluissa jne. nyt ja jatkossakin, niin itsellä ei jotenkin vaan riitä uskoa tuohon kaulassa pidettävään innovaatio-mötikkään. En vaan näe ihmisten kulkevan kadulla tuo kaulassa. :smiley:

Jos kasvomaskit ovat muutaman vuoden kuluttua 45% liikevaihdosta eli saman verran kuin patentoitu huipputeknologia, niin missä mättää? Ehkä tämä kasvomaskien epäseksikkyys tekeekin tästä hyvän kohteen?

20 tykkäystä

Tämä onkin taas erittäin hämmentävä anti. Tosiaan 11 P/E-luku yhtiölle, joka pyrkii kasvamaan 25% vuosivauhtia on vain outoa. Vaikka kannattavuustaso laskisikin, olisin itse listannut yhtiön varmaan kaksi kertaa kalliimmalla - jos oikeasti uskon asetettuihin kasvutavoitteisiin. Ongelmana toki on esim. erittäin keskittynyt asiakaskunta (yhdeltä asiakkaalta yli 50%, joka on aivan järjetön riski kuitenkin loppupeleissä). Tuttuun tapaan kirjoittelinkin anti-analyysin!

Tuo toimitusjohtajan tytäryhtiö-järjestely on taas näitä, ettei oikein tiedä mitä sanoa. Niin Kauppalehden haastattelussa kuin listautumisesityksessä kysyttiin, myykö johto osakkeita. Molemmissa TJ toisti samaa mantraa “yhtiö tarvitsee rahaa, omistajat eivät eikä kukaan myy osakkeita”. Ja silti toimitusjohtaja saa tytäryhtiön osakkeiden myynnistä 1,8 miljoonaa euroa - ja mistä nämä rahat tulevat? Suoraan listautumisannista ja myyntien ehtona on annin onnistuminen… Haluan uskoa, että tämä on tahatonta surkeaa viestintää, koska teknisesti TJ ei myy emoyhtiön osakkeita - eikä tahallista asian salailua, koska kuulostaa tietenkin myyvämmältä, että johto ei myy omistuksiaan. Tämä oli kuitenkin itselleni tarpeeksi, että menetin uskoni johtoon ja samalla asetettuihin tavoitteisiin, jonka takia itse skippaan annin.

Pakko kuitenkin sanoa, että jos tavoitteisiin päästään, tämä mene varmaan koriin kaikkien aikojen parhaimmat annit Helsingin pörssissä. Yli puolet liikevaihdosta tulee kuitenkin tällä hetkellä maskeista, joiden jääminen valtavirtaan on mielestäni edelleen iso kysymysmerkki, vaikka ne varmasti pre-korona aikaan verrattuna yleistyvätkin.

52 tykkäystä

Mielenkiintoinen toimiala, ja kiinnostava yritys on.

Tuo tytäryritys-himmeli on ilmeinen särö aika monen palstalaisen korvaan.

Puhuvat patenteista, onko tästä jossain analyysiä, taitaa olla suodattimien biohajoavuudesta kyse

1 tykkäys

Kieltämättä olen yllättynyt kun tämä tuli vastaan. Olen itse ollut kyseisessä lafkassa palkkalistoilla vielä vähän aikaan sitten. Harmillisesti en voi asiaa sen pahemmin kommentoida kun salassapitosopimus on yhä voimassa. Oman salkun rivistöön tämä lappu ei kuitenkaan päädy.

18 tykkäystä

Katsoin esitteen läpi. Tuotteet eivät vakuuta. Ilmanpuhdistimet perustuvat ikiaikaisiin hepa-suodattimiin. Olisin paljon kiinnostuneempi Espoolaisen Genanon osakkeista, jos niitä olisi kaupan. Genanolla on nimittäin aidosti innovatiivista ja eksklusiivista teknologiaa, jossa näen hurjan kasvupotentiaalin. Se voisi olla tenbaggeri, mutta Lifa Air tuskin. Näitä hepa-suodattimien tuottajia on nimittäin 13 tusinassa, eikä yhdelläkään ole mitään merkittävää kilpailuetua toisiinsa nähden. Ei tule tätä osaketta ainakaan omaan salkkuuni.

11 tykkäystä

Inderesin toimarin haastattelun katsoin. Tässä ei kuitenkaan tullut mitään tietoa miten tuo kaulassa oleva boxi toimii. Näin fyysikkonakin voin vain arvailla mikä on tämä tekniikka jolla tämä talismaani hengitysilman noin etänä puhdistaa. Vahva aavistus kyllä on, kun turvallisia vaihtoehtoja ei liene lukuisia, mutta aika paljon myös kysymysmerkkejä jää ilmoille.
Eli tiedot tekniikkapuolesta ja mahdollisista tähän liittyvistä patenteista kiinnostaisi…

Jatkellaan tähän.
Eli löytyi vähän tietoa laitteesta. Kysessä siis suodatin jossa jonkunlainen ionisaattori, ilmeisesti. Tässä kohtaa en ole varmaan ainut joka miettii samaa. Eli millä ihmeellä nuuhkit vain ja ainoastaan tämän vehkeen läpikäynyttä ilmaa jos se roikkuu kaulalla ja olet vaikka vielä liikkeessä??
Vekottimessa on toki puhallin joka aktiivisesti imee ympäriltä ilman jonka se mekaanisesti suodattaa. Tästä olisi kiva saada tutkimustulosta, että mikä osa hengitysilmasta on lopulta tuon vekottimen läpikäynyttä. Uskallan myös väittää että ainakaan tämä laatikko ei sisällä yhtiön mainostamaa patentoitua tekniikkaa. (Olisimpa väärässä…)

Suljetussa tilassa, kuten autossa, uskoisin tuon toimivan jo huomattavan paljon tehokkaammin mitä tulee juuri todellisen puhdistetun ja hengitetyn ilman suhteeseen puhdistamattomaan hengitettyyn ilmaan.

Puolta halvempaa kiinalaisvalmistetta on näemmä ainakin markkinoilla

11 tykkäystä

Jaha, mitä enemmän aiheeseen tutustuu, sitä huonommalle näyttää. Näitä kaulassa roikkuvia täysin vastaavia ja ainakin omaan ymmärrykseen aivan vastaavalla tekniikalla olevia puhdistimia löytyy jo lukuisilta valmistajilta erittäin paljon huokeammalla hinnalla. Ja tätä laitetta mainostettiin keihäänkärkenä??
On todella vaikea uskoa, että moiselle tamagotchille tulisi niin paljon käyttöä, että tämä kalleimmasta päästä oleva laite olisi koskaan myyntimenestys.

7 tykkäystä

Itselläkin vahvat epäilykset, miten jatkossa kasvu jatkuu. Pandemia alkaa oletettavasti olla “taputeltu” ja en usko, että maskien käyttö jää käytännöksi kovin monella prosentilla kansalaisista länsimaissa. Sama pätee terveydenhuollossa, missä itsekin toimin, niin kyllä maskien käyttö vähenee, kun korona hiipuu. Aasian maissa käytettiin maskeja jo ennen pandemiaakin, mutta Kiina tyydyttää sen tarpeen ja hinnalla ei ole toivoa kilpailla. Tähän peilaten, kun Lifan liikevaihdosta valtaosa tuli maskikaupasta, niin olen erittäin skeptinen. Sama pätee tuohon kannettavaan härpäkkeeseen :sweat_smile:

En aio tähän osallistua, vaikka oletettavasti tämäkin ylimerkitään. Kaupankäynnin alkamisen jälkeen veikkaan, että saattaa tulla kiire lappujen kanssa, koska pikavoittojen tavoittelijoita uskon olevan aikas paljon :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Kaulassa roikkuvan ilmanpuhdistimen toiminnasta olisi tosiaan saanut olla vaikka muutaman minuutin esittelyvideo. Nyt toimivuus jäi katsojalle arvailujen varaan. Nettisivuilla kerrotaan, että puhaltaa puhdistettua ilmaa käyttäjää kohti. Puhallusvoimakkuus oltava hyvä, jotta korvaisi muualta tulevan ilman. Esim. ulkona ilmansaasteissa kävellessä voimakas tuuli on luultavasti voimakkaampi kuin laitteen puhallusvoima. Eli tuuli puhaltanee ilmansaasteet naamalle ja tämä laite ei pystyne tätä kovinkaan hyvin estämään? Laitteen filtteri uusittava näemmä 4-8 viikon välein, 10 kpl filtteripakkaus maksaa 59 e.

Kasvomaskien materiaali eli muovi pyritään tulevaisuudessa korvaamaan biomateriaalilla. Hyvä idea, mutta kustannus mietityttää. Esim. muovikertakäyttöhaarukat korvattiin puisilla Euroopassa. Jokainen on varmasti ruokakaupassa huomannut, että ennen sai 100 kpl muovihaarukkaa 2 eurolla, nyt biomateriaalina saat ehkä 20 puuhaarukkaa 3 eurolla.

Jos biomateriaalista tehdyn kasvomaskin hinta moninkertaistuu, kuka ostaa kertakäyttökasvomaskeja jollain 3-5 euron kappalehinnalla? Ei ainakaan kukaan köyhä tai normaalituloinen. Myynti ei tule olemaan helppoa jos kustannukset karkaavat käsistä.

Hienoa, että kasvomaskeja tehdään Suomessa. Miten kilpaillaan kiinalaisia työntekijöitä ja muutaman euron tuntipalkkaa vastaan, ei ole helppoa.

6 tykkäystä

"Alma Talent Tietopalveluiden keräämän datan mukaan yhtiön normalisoitu liikevaihto on pysynyt vuodesta 2011 lähtien lähes muuttumattomana, jos pandemiavuodet jätetään pois laskuista.

Sijoitetun pääoman tuoton mediaani on tuolta ajanjaksolta 3,2 prosenttia, jota ei voida pitää kovinkaan mairittelevana. Tilikaudella 2020 sijoitetun pääoman tuotto oli kuitenkin peräti 42 prosenttia nousseen maskikysynnän vetämänä.

Jos nettotuloksena käytetään kuitenkin vuosien 2011–2020 mediaaninettotulosta, niin p/e-luku olisi peräti 2045. Sijoittaja siis laskee antiin osallistuessaan sen varaan, että yhtiön tulos pysyisi koronapandemian aloittamalla nousu-uralla."

Tämä kohta on kyllä todella mielenkiintoinen (pitääkö tuo p/e-luku paikkansa?). Kaulassa roikkuva härpäke, ylläoleva, tytäryhtiön hankintakuvio. Tämä jää nyt itsellä ainakin kokonaan välistä.

17 tykkäystä

Onkohan tuota kaulalaitteen markkinapotentiaalia oikeasti tutkittu paljon? Tarvitaan joitain suosittuja influenssereita mainostamaan niitä (vähän kuin Flavor Flav kello kaulassaan, juniorit eivät ehkä tunne näitä muinaisjäänteitä).

2 tykkäystä

Markkinatakausta listautumisessa ei taida olla?

Ankkurisijoittajat ovat ilmeisesti nähneet yrityksen arvoksi 45 miljoonaa, yleensä se pitää laittaa mieluummin ala- kuin yläkanttiin,

kun moni on nähnyt kaulassa roikkuvan puhdistimen 1. toiminnaltaan haastava, 2. käyttömukaisuus haastava, 3. kilpailutilanne, jälkiviisaana on helppo kommentoida, olisi voinut jossakin esityksessä/haastattelussa näitä kysyä tai kysymättäkin vastata

1 tykkäys

Karo Hämäläisen kirjoitus.

16 tykkäystä

Kiitos paljon.

Avasi sinisiä silmiäni.

“Lähes koko liikevaihto kertyi viime vuonna Suomesta, ja kansainvälisen myynnin osuus on laskenut vuodesta 2020.”

nyt ymmärrän, kun puhui, on tärkeää Suomessa tapahtuva toiminta, huoltovarmuus-tyyliin,

ei jatkoon

1 tykkäys