Paramount Global (ent. ViacomCBS)

Onko ihmisillä näkemyksiä ViacomCBS:n suhteen? Mielenkiintoisia käänteitä yhtiössä meneillään: maaliskuussa 2021 yhtiön kurssi oli noussut alkuvuoden mukavasti, ja se päätti osakeannista, jolla kerättiin pääomia mm. Paramount+ -striimauspalvelun kehittämiseen. Ilmeisesti ainakin osin tästä osakkeiden dilutoitumisesta johtuen osakekurssi sukelsi, ja sen seurauksena Archegos-sijoitusyhtiö, joka oli pannut paljon pelimerkkejä CBS:ään, joutui margin call -pakkorealisointeihin, ja osakekurssi romahti, eikä ole sen jälkeen noussut.

Jotkut isot sijoittajat olivat ilmeisesti saaneet sisäpiiritietoa margin call -tilanteesta ja odotettavissa olevasta romahduksesta ja sisäpiiritietonsa ansiosta hankkiutuivat osakkeista eroon ennen romahdusta. Nyt juuri useammat lakitoimistot keräävät sijoittajia vahingonkorvausvaatimuksen taakse, jossa maaliskuun lopussa tappioita kärsineet sijoittajat vaativat hyvitystä käsittääkseni laittomasta sisäpiiritiedon hyväksikäyttämisestä.

En tunne tätä prosessia kuin sen vähän, minkä äkkiseltään googlailin, kun olen CBS:än osaketta jonkin aikaa seuraillut ja kiinnitin nyt huomioni näihin oikeustapauksiin. Sinänsä tuo mediayhtiö vaikuttaa minusta nyt ihan potentiaaliselta, kohtuullisesti hinnoitellulta firmalta, jonka parin lähivuoden ennusteet eivät ole kovin korkeat, mutta voisi ehkä olla ihan potentiaalinen nousija tulevaisuudessa, luulen. En oikein ymmärrä, keneltä tässä oikeusprosessissa tarkalleen ottaen ollaan vaatimassa vahingonkorvauksia, ja voivatko ne vaikuttaa merkittävästi ViacomCBS:n talouteen.

Sen verran mielenkiintoinen tapaus, että olisiko jollain tietoa tai näkemysta tilanteesta ja/tai ViacomCBS:stä sijoituskohteena?

2 tykkäystä

Hyvä avaus. Todella mielenkiintoinen tilanne kun kurssi on romahti maaliskuussa 100 taalasta n. 40:een ja mörninyt sittemmin jopa alle 30:een. Yrityksen P/E on nyt tasolla 7-8 ja ala kuitenkin kasvaa kokoajan. Omistan tätä pienen siivun mutta en uskalla lisätä kun en tiedä mitä tuosta sisäpiiritiedon käytöstä voi vielä pahimillaan koitua.

Miksi te luulette, että tuo sisäpiiritiedon väärinkäyttö vaikuttaisi ViacomCBS:n talouteen tai yhtiöön itseensä mitenkään. Kysehän on siitä, että Goldman-Sachs ja Morgan Stanley väärinkäytti sitä sisäpiirin tietoa, koska tekivät tuon margin callin ja samaan aikaan olivan myyneet omia omistuksiaan. Ja saattaa koskea vielä muitakin investointipankkeja, kun Archegos oli hajoittanut omistuksiaan ehkä piilottaakseen niiden kokoa.

Osakekurssiin tämä jatkuva oikeusjutun mainostaminen on varmasti jonkin verran vaikuttanut, kun se kaikkiin viacom feedeihin tuntuu jatkuvasti puskevan. Toivottavasti nyt loppuu kun nuo aikarajat pääkantajan hankinnalle alkaa paukkua.

4 tykkäystä

Kiitos tästä valistuksesta! Mulle oli tosiaan epäselvää, keitä kaikkia syytetään ja mistä, mutta jos tuo noin menee, ei kaiketi pitäisi olla syytä olla huolissaan, kun ei ole itselle tullut mitään faxeja pyytämättä jayllätyksenä tai muuta salatietoa. Tuossahan voisi olla ihan hyväkin sijoitustilaisuus, pannaan joulubonarit sinne, jos sellaiset tulee.

1 tykkäys

Peter Seligson kirjoitti yhtiöstä Seligsonin tämän vuoden ensimmäisessä neljännesvuosikatsauksessa, sivu 11: https://www.seligson.fi/resource/seligson_rahastot_1-2021.pdf

Matalan arvostuksen ohella mieleen jäi erityisesti IPR-omaisuus:

Sillä on myös USA:n toiseksi suurin elokuvien ja tv-sarjojen arkisto, laajempi löytyy vain Disneyltä.

4 tykkäystä

Kiitos! Olipas selkeä lyhytraportti tästä firmasta, ja muutenkin mielenkiintoista luettavaa. Pitääpä ottaa Seligsonin raportit seurantaan. Saattaapa olla, että ViacomCBS päätyy omaan salkkuun, olisipa vain rahaa, millä ostaa…

2 tykkäystä

Mitäs muuta täällä on tapahtunut kuin nimenvaihto Paramount Globaliksi (otsikon voisi päivittää) ja se, että Warren / Berkshire tuli suurimmaksi omistajaksi maaliskuussa 11,33% osuudella? Kurssi on mörninyt taas alle 25 taalan ja P/E (TTM) toteutuneella n. 4 joten kuplassa ei olla. Samaan aikaan Netflix on varoitellut tilaajakatoa jne… Warrenin jatko liikkeet kiinnostavat myös.

Katsoin tätä ViacomCBS:ää joskus, mutta totesin että liiketoiminta on aika vaikeasti ymmärrettävää. Yhtiön tulosten 10 vuoden keskiarvo on 2167 miljoonaa ja tulos on vaihdellut aika paljon. Samalta ajalta vapaan kassavirran keskiarvo on ollut 1233 miljoonaa. Toisaalta yhtiö on kyllä kasvanut hyvin. Liikevaihdon vuosikasvu 10 vuoden periodilta on ollut 8,2 %.

Arvonmäärityksessä kannattaa huomioida myös velka. Vuodenvaihteessa velkaa oli 17709 miljoonaa ja kassavaroja 6267 miljoonaa. Osakekannan markkina-arvo $24,73 osakkeen hinnalla on 16178 miljoonaa. EV = 17709 - 6267 + 16178 = 27620 miljoonaa. Viime vuoden tulos oikaistuna myyntivoitolla oli 2292 miljoonaa. Ei siis aivan niin halpa kuin mitä ensisilmäykseltä näyttää, mutta kohtuuhintainen. Taserakenne on aika raskas. Yhtiö tekee hyvällä kannattavuudella tulosta, mutta liikevaihdon kasvattaminen vaatii ~2 dollaria panostuksia yhtä liikevaihtodollaria kohden.

1 tykkäys

Vaikka arvostus on kilpailijoita houkuttelevampi, päädyin itse kuitenkin kevyen perehtymisen jälkeen jättämään väliin, koska yhtiöltä puuttuu mielestäni sellaiset absoluuttiset klassikot, jotka keräävät ihmisiä uudelleen vielä vuosien jälkeen. Warnerilta löytyy mm. Frendit, Harry Potterit jne. Disneyllä klassikkoanimaatiot, Star Wars ym. HBO:llakin Game of Thrones, The Wire ja the Oz.

Mainitut nimikkeet tuovat kuitenkin jopa miljoonia satunnaistilaajia käytännössä ilmaiseksi. Esim Netflix joutuu jatkuvasti tuottamaan hirvittävän määrän uutta sisältöä. Nämä sitten kertakatsomisen jälkeen painuvat yleensä unholaan.

Edellisessä aika suppea näkemys vain streamaukseen liittyen. Paramountin kovimmissa nimissä taitaa olla aika paljon elokuvia; mission: impossible, transformers, indiana jones, forrest gump, titanic ja vaikka mitä muuta. Sarjoissakin kyllä löytyy twin peaks, sex and the city, star trek, californication, dexter. Ei aavistustakaan miten nämä toimii satunnaistilaajien hankkimiseen.

Paramountilla on kuitenkin paljon muutakin. Striimaukseen läheisesti liittyen ilmainen mainosrahoitettu plutotv, joka tuntuu olevan kova menestys köyhemmissä maissa. Jonkinlaisena etuna tuleviin kilpailijoihin nähden laaja osaaminen mainosmarkkinassa ja erityisesti espanjankielistä markkinaa varten hankittu tuotantokoneisto.

Lisäksi omistaa paljon rakennuksia ja studioita yms, joita myyty hyvään hintaan. Ja jenkeissä kaapelitilauksiakin on edelleen paljon, vaikka joku analyytikko näki tämän lähinnä haittapuolena ja miinusti tämän arvosta, jonka oli paramountille pelkän paramount plussan kautta laskenut.

Niin ja tämä koko kurssilaskuhan lähti liikkeelle siitä, kun ViacomCBS teki huippuhinnalla 3 miljardin dollarin osakeannin. Lisäksi myi myöhemmin studioalueen 1,85 miljardilla ja NY toimiston 750 miljoonalla. Joten näillä on aika hyvin saatu pidettyä velkaa aisoissa tehtäessä striimauspanostuksia. Toki velkaa alkujaan oli valtavasti.

2 tykkäystä