Parisuhde, perhe-elämä, ero

En löytänyt tästä omaa aihetta joten kokeillaan kepillä jäätä. En tiedä mennäänkö tässä jo liikaa yksityisyyden puolelle, mutta nimimerkkien takaa tilanteita on joskus helpompi käsitellä.

Oletko ollut parisuhteessa joka on johtanu eroon? Vai oletko päässyt jo perhe-elämään asti ja olet saanut jälkikasvua, mutta silti ero tuli? Miten selvisit siitä ja miten se vaikutti sinun rahan käyttöön ja sijoittamiseen? Menikö talo alta ja jouduit myymään kaiken omaisuutesi?

Henkilökohtaisesti käyn tätä tilannetta tällä hetkellä läpi ja tarkoitus olisi jäädä yksin asumaan omakotitaloon. Jälkikasvua ei vielä onneksi ollut. Taloudellisesti näyttää kyllä todella heikolta tällä hetkellä ja vielä kun osakkeet ovat pakkasen puolella hesulin hölmöilyjen takia niin pitäisi jokin järkevä ratkaisu saada aikaiseksi.

55 tykkäystä

Yksityiselämän puolellehan tässä mennään ja vahvasti, mutta vastaan jotakin silti.
(Joku minut tosielämässä tunteva henkilö tunnistaa minut varmasti tästä)

Olen koenut elämässäni kaksi avioeroa, joista ensimmäisen 2001 ja jälkimmäisen 2020.
Ensimmäisestä liitosta yksi lapsi, jälkimmäisessä lapsia ei hankittu.

Jälkimmäisen liiton aluksi hankimme yhdessä omakotitalon, joka saatiin liki maksetuksi
ennen eroaikomuksen tietooni tuloa.
Erossa helpottavana tekijänä oli se, ettei ollut lapsia, mutta taloudellisesta puolesta olin
enemmän kun huolissani ja näin aiheeseen liittyen toistuvasti painajaisia.

Olin jo heti asian tietoon tullessani päättänyt, että talon pidän tuli mitä tuli. (söisin vaikka käpyjä)
Hain pankista uuden (matala kuusinumeroinen) asuntolainan pitkällä maksuajalla,
millä maksoin loppuvelan sekä exäni ulos talosta.

Ennen vuotta 2020 en ollut sijoittanut mitään ja kummallisesti eron jälkeen alkoi jäämään
ylimääräistä ihan eri tavalla, kun aiemmin. Silloin syntyi päätös sijoittamisesta.
Olen ihan ok tuloinen ja exäni oli ns. matalapalkka-alalla, joten yhteiselomme aikana (n.18v),
ruokakauppalaskut ja isolta osin muutkin laskut meni minun palkastani.

Nyt kun tässä on pääosin yksinään elellyt, lukuunottamatta muutamia hetkellisiä
tyttökavereita, niin rahaa jää laitettavaksi myös sijoituksiin.

Entä onko kannattanut, no ei ole.
Salkku pahasti pakkasella ja vaimonkin olisin mieluusti pitänyt!

57 tykkäystä

Omakotitalosta luopuminen helpottaisi taloudellista tilannetta, mutta ilmeisesti et kovin mielellään siihen vaihtoehtoon kallistu. Asia kannattaa kuitenkin huolellisesti pohtia. Vaikeassa tilanteessa olisi yksi murhe vähemmän. Taloudellinen ahdinko voi olla henkisesti hyvin kuluttavaa ja lopputuloksena voi olla talon myynti pakotettuna, jos ongelmat eskaloituvat.

Ei ole tarkoitus neuvoa ketään, mutta nämä omina havaintoina, jotka syntyneet pankin näkökulmasta katsottuna.

8 tykkäystä

Tuosta salkusta ja sen miinuksesta ei kannata välittää. Tosiasia on, että suurin osa niistä asioista, jotka elämässä ovat arvokkaita, ei voi ostaa rahalla. Elämä on opettanut, että odottamatta tulee aina vastaan yllättäviä asioita, jotka tuovat iloa elämään. Usein ne ovat asioita, jotka eivät liity rahaan, ei ainakaan suoranaisesti.

20 tykkäystä

Ei tietenkään. Kaikki sijoittamani rahat ovat ns. ylimääräistä säästöä, ne eivät ole pois mistään.
Jos en sijoitusuraani olisi aloittanut, olisin samat rahat hukannut jonnekin muualle ja niistä
ei olisi jäljellä mitään…

Reissaan melko paljon, joten jos en olisi sijoittamisesta innostunut, saattaisin tehdä kuusi
ulkomaanmatkaa vuodessa kolmen sijaan.
Tällöin kokemuksia olisi toki karttunut enemmän, mutta säästössä tuskin olisi mitään.

#Arto2
Jos tilanne näyttää taloudellisesti todella heikolta, suosittelen myymään talon.
Itselläni kokonaiskulut karisi niin paljon pienemmiksi, että talon pitäminen itselläni mahdollistui. Lisäksi nappasin uuteen lainaan 25v takaisinmaksuajan, en tiedä onko tuo
enää mahdollista.

Summasummarum, jos kalkyylit näyttää, että talon voi itse pitää, suosittelen vahvasti!
Minä en ainakaan halua maksaa vuokraa asumisesta.
“oman” maksaminen lainan muodossa on aina halvempaa.

2 tykkäystä

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Oon 34v ja yhden avioeron kokenut 3 vuotta sitten. 2 omaa lasta ( 8 v ja 6v) sekä bonuslapsi 14v, joka ex-vaimolla entuudesta. Halusin jäädä asumaan omien lasten kanssa omaan taloon, joka siis paritalo, ettei heillä arjen tarvitsisi muuttua vaikka iso myllerrys elämässä muuten. Asun maalla niin oli mahdollisuus vanhempien pienellä rahalisella avustuksella jäädä asumaan sekä olen lähihoitaja ammatiltani niin töitä riittää sen verran kun jaksaa tehdä. Olin saanut vaikutuisen päivätyön kuukautta aikaisemmin kun sain kuulla erouutiset. Itsekseen olen asustellut.

Mulla ei ollut aikaisempia sijoituksia ja kun pahimman ajan yli olin päässyt niin tein sijoituspäätöksen melko impulsiivisesti kun olin vanhemman veljen kanssa jutellut aiheesta. Siihen aikaan mulla kävi tuuri kun sijoitin hyvän kesän jälkeen ylityöllä ansaitut rahat kolmeen veljeni mainitsemaan yhtiöön, joihin olen siis myöhemmin toki tutustunut ja löytyvät vieläkin salkusta plussalla. Rahankäyttöön ero vaikutti suuresti, sillä osittain tein paljon töitä, jotta sain muuta ajateltavaa ja tietenkin että rahat riittävät kuluihin. En toki koskaan ole ollut tavaran perään, mutta ei sitä liikaakaan ole ollut. Nyt haalinut isompaa salkkua kokoon, jotta voi lapsille tarjota kivoja kokemuksia kun ovat pieniä sekä auttaa rahallisesti sitten kun lähtevät ja toivottavasti opiskelevat.

16 tykkäystä

Tuli tässä avioero vaimon kanssa. Ihan sopuisissa merkeissä tapahtui. Täytyy ottaa yhteys johonkin asianajajaan osituksesta, mutta yksi kysymys heräsi etukäteen. Minulla on osakkeita enemmän kuin vaimolla omaisuutta. Vaimo saa siten minulta tasinkoa. Mutta miten se käytännössä tapahtuu? Voiko pankki siirtää minun arvo-osuustililtäni osakkeita vaimon tilille, jos niin sovitaan osituksessa?

Tuossa liittyen ositukseen juttu, paras tarkistaa että vielä ajantasainen.

Kuulostaa, että pankki voi siirtää osakkeita, ja saajaosapuolelle hankintahinnaksi muodostuu alkuperäinen hankintahintasi ml mahdollisuus hankintameno-olettamaan. Myynnissä kaiketi pääomavero.

Toinen keino tasata voisi olla lahjoittaa osakkeita ennen eroa niin että osituksessa punti menevät tasan. Tällöin saaja joutuu lahjaverolle, mutta jos säilyttää tietyn ajan - muistaakseni vuoden - osakkeita, hänen hankintahintansa onkin lahjan mukainen arvo, ts vuoden jemmaamalla pääsisi vaimo lahjaverolla joka on pienempi kuin pääomavero. Jos em olisi totta, veroissa voisi säästää jos salkussa on niitä ten-bäggereitä.
EDIT: oikeastaan tarkoitin, että jos tekee sovussa vaimon kanssa keskenään osituskirjan, osakesalkun kuten asunnonkin voi arvostaa muutenkin kuin tarkalleen päivän hintaan, jolloin voi vähän sumplia. Not legal advice. Tuli vaan mieleen kun luin alla olevan

4 tykkäystä

Minua stressasi eroprosessin käynnistyessä taloudellinen isku. Mutta netistä sitte bongasin että jo ennen eroa voi laatia osituskirjan. Se on aikas sama kuin laatisi kesken liiton avioehdon. Yllätyin iloisesti kun sain neuvoteltua huomattavasti paremman lopputuloksen kuin jos ulkopuolinen olisi tehnyt osituksen lopullisen erohakemuksen jättämisen jälkeen. Mut eipä paljon liikkumavaraa tietenkään ole jos jaettavana on lähinnä yhdessä maksettu asunto. Harvapa sitä alkaa toiselle lahjoittaa.

3 tykkäystä