Partnera - Oulun lahja Helsingin pörssille

Ketjussa on aika hiljaista. :slight_smile:

Tässä olisi @Aapeli_Pursimo:n tekemä tuoreyhtiöraportti Partnerasta.

Partneran operatiivisen tytäryhtiö KPA Uniconin kassatilanne oli H1:n lopussa heikko, eikä yhtiö ole tämän jälkeen kertonut tilanteen kehittymisestä. Korkeaa epävarmuutta peilaten olemme laskeneet KPA Uniconin lähivuosien kasvuennusteitamme reippaasti. Päivittämämme osien summa -laskelma on nykykurssia korkeammalla, mutta ajurit arvon purkautumiseksi ovat epätodennäköisiä. Myös osakkeen tulospohjainen arvostus on kallis lähivuosille. Siten kurssilaskusta huolimatta riskikorjattu tuotto-odotus on mielestämme heikko KPA Uniconin tilannetta peilaten.

https://www.inderes.fi/fi/kpa-uniconin-epavarmuus-heijastuu-arvostukseen


EDIT:

Tässä olisi Aapelin kommentti Partnerasta.

Partneran operatiivisen tytäryhtiö KPA Uniconin kassatilanne oli H1:n lopussa heikko, eikä yhtiö ole tämän jälkeen kertonut tilanteen kehittymisestä. Korkeaa epävarmuutta peilaten olemme laskeneet KPA Uniconin lähivuosien kasvuennusteitamme reippaasti. Päivittämämme osien summa -laskelma on nykykurssia korkeammalla, mutta ajurit arvon purkautumiseksi ovat epätodennäköisiä. Myös osakkeen tulospohjainen arvostus on kallis lähivuosille. Siten kurssilaskusta huolimatta riskikorjattu tuotto-odotus on mielestämme heikko KPA Uniconin tilannetta peilaten. Toistamme osakkeen vähennä-suosituksen ja laskemme tavoitehintamme 0,90 euroon (aik. 1,20 euroa).

4 tykkäystä

@Emma_Kuusinen ja @Aapeli_Pursimo juttelivat Partneran menosta. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:11 KPA Uniconin epävarmuudet
02:51 KPA:n epävarmuuksien vaikutukset
05:00 Foamit Groupin investointi
06:47 Partneran arvostus

5 tykkäystä

@Eemeli_Oikarainen antoi kommenttinsa KPA Uniconin liiketoiminnan alaskirjauksista ja varaumista.

Partnera tiedotti viime perjantaina tekevänsä yhteensä 13 MEUR:n alaskirjaukset ja varaumat KPA Uniconin liiketoimintoihin liittyen. Lisäksi yhtiö tutkii strategisia vaihtoehtoja omistukselleen KPA Uniconissa. Partneran mukaan vuoden 2022 näkymät säilyvät kuitenkin ennallaan.

KPA Uniconin osalta tehdystä DD:stä voisi analyytikko firmalta kysellä.

Oma ensimmäinen ajatus KPA:n oston aikaan oli, että hyvä hankinta, kun puhutaan puhtaasta energiasta. Sitten tutkiskelin itse keissiä ja alkoikin näyttää paljon pahemmalta kuin oston hetkellä kerrottiin. Kyse ei ole mitenkään erityisen puhtaasta energiantuotannosta, kun se perustuu pääosin edelleen polttoon. Öljyä ja hiiltä parempaa, joo, mutta ei puhdasta.

Tämän lisäksi firman nimen mainitessa alkoi tulla alan tyypeiltä tietoa, että henkilöstön kanssa ollut ongelmia ja projektit kosahtelee, kun eivät saa osaajista pidettyä kiinni.

Sitten alkoikin tulla uutisia Tanskasta ja nythän noita kohteita oli tuossa negarissa listattu jo vähän enemmänkin.

Puolet pikkupositiosta lähti myyntiin viime viikolla ja toinenkin puoli oli myynnissä, vaan ostajaa ei löytynyt. Turskaa tuli prosentuaalisesti paljon, mutta salkun pienempiä rivejähän tämä oli.

Sinällään koko Partnerahan ei enää juuri minkään arvoinen ole. Pari vuotta sitten omistettiin 35M€:n arvosta arvopapereita, Findaa yht. n. 5%, Foamit Groupin enemmistö, 34% Nordic Optionista ja käteistäkin oli. Nyt koko firman arvo on alle 30M€. Johdolta jonkin sortin Suomen ennätys yrityskaupan (epä)onnistumisessa?

8 tykkäystä

@Aapeli_Pursimo on tehnyt tuoreen rapsan Partnerasta. :slight_smile:

Partnera tiedotti viime perjantaina tekevänsä yhteensä noin 13 MEUR:n alaskirjaukset ja varaumat KPA Uniconin liiketoimintoihin liittyen. Lisäksi yhtiö kertoi tutkivansa strategisia vaihtoehtoja omistukselleen KPA Uniconissa. Päivittämämme osien summa -laskelma on laskeneista tulosennusteista huolimatta nykykurssia korkeammalla, mutta ajurit arvon purkautumiselle ovat epävarmoja. Toisaalta lähivuosien kalliin tulospohjaisen arvostuksen ja KPA Uniconin tulevaisuuteen liittyvien epävarmuuksien myötä mielestämme osakkeen kyytiin ei ole vielä kiire.

https://www.inderes.fi/fi/kpa-uniconin-tilanne-synkka

3 tykkäystä

Onhan tämä Partneran sijoittajaviestintä kyllä yksi vitsi.

Nyt vaihtui KPA Uniconin toimitusjohtaja ja Due2Energyn&KPA Unicon Groupin hallituksen puheenjohtaja, mutta tämä ei yhtiön mielestä ollut pörssitiedotteen arvoinen veto. KPA Unicon kuitenkin tekee kohtuullisen merkittävän osuuden firman liikevaihdosta ja sen pitäisi historiaan peilaten tehdä yli puolet siitä. Johtaja vaihtuu, eikä pörssitiedotetta näy!

Matti Huttunen nimitetty KPA Uniconin toimitusjohtajaksi - Partnera Oyj

Hallituksen puolella Silaskivi hallituksen puheenjohtajana nyt sekä Foamitissa että KPAssa, varmaan olisi sama hypätä suoriltaan Partneran hallitukseen tai jopa PJ:ksi. Josko sitä kautta tulisi hommaan jotain rytmiä.

6 tykkäystä

Turskaa tuli. Tilinpäätöstiedote siis tuolla: https://www.partnera.fi/media/tiedotteet/2023/partnera-oyj-yhtiotiedote-tilinpaatostiedote-1.1.-31.12.2022.pdf

Pääpointit H2:
HEINÄ–JOULUKUU 2022
• Partnera-konsernin liikevaihto oli 46,2 (55,2) miljoonaa euroa, laskua 16,4 prosenttia vertailukaudesta.
Konsernin liikevaihdosta Foamit Groupin osuus oli 24,9 (18,5) miljoonaa euroa ja
KPA Uniconin osuus oli 21,3 (36,7) miljoonaa euroa.
• Käyttökate oli 0,4 (8,1) miljoonaa euroa.
• Liiketulos oli -11,5 (4,4) miljoonaa euroa.
• Konsernin tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli -17,6 (2,7) miljoonaa euroa.
• Osakekohtainen tulos oli -0,45 (0,05) euroa.
• Oman pääoman annualisoitu tuotto oli -61,9 (4,7) prosenttia.
• Elokuussa yhtiö palautti näkymät vuodelle 2022 ennustettavuuden parantumisen seurauksena.
• Marraskuussa Foamit Groupin hallitus päätti esiselvityksen pohjalta
saattaa loppuun arviolta 8–10 miljoonan euron investointisuunnitelman.
• Partnera-konserni kirjasi KPA Uniconin liiketoimintaan liittyen yhteensä
13,9 miljoonan euron arvosta alaskirjauksia ja varaumia.
• KPA Uniconin rahoitukseen liittyy olennaista epävarmuutta seuraavan 12 kuukauden osalta
ja tämä saattaa vaikuttaa KPA Uniconin toiminnan jatkuvuuteen.

Omia ajatuksia, mistä suurimman osan kirjoitin ennen kuin tajusin että tilinpäätöstiedote tuli ulos tänään perusteena uusi Sijoitustiedon ketju (olen kyllä ollut mukana Partnerassa pari kertaa lyhyesti jo aiemmin): https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/osakkeet/partnera

Hyppäsin itse takaisin mukaan kun osake valahti viimeisimmän ostohinnan alle, mutta osakkeen likviditeetti on huono ja se kannattaa huomioida. Kannattaa myös huomioida minun kaltaiset sijoittajat jotka saattavat tuutata kuusi tonnia firmaan tajuamatta että edes aiemmin päivällä on tullut ulos tilinpäätöstiedote :laughing: . Tietäisittepä miten vähällä järjellä näitä sijoituspäätöksiä välillä tehdään.

Kannattaa myös huomioida että tämä sijoittaja ei edes huomannut mistään tilinpäätöstiedotteen tuloa (ei muuten löytynyt mitään keskustelua Inderesilta, discordista tai edes Nordnetin uutisista). Tuolla se siis, melko rumalta näyttää mutta ruma tulos oli odotettu ja Inderes arvioi tulokseksi -20M€ kun toteutunut oli -26,9M€. Syvällä siis käydään, mutta alaskirjauksia ja varaumia KPA Uniconista on tuosta 18M€.

Inderesillähän tämä on seurannassa. Suositus on vähennä (0,75, missä se pyöri raportin aikaan), mutta arvioitu osakekohtainen arvo on heidän mukaansa runsas euro. Vertailun vuoksi alkusuositus oli runsas vuosi sitten (12.12.2021) 2,40 euroa ja lisää kurssin oltua 2,08 euroa, mutta sen jälkeen on tullut lunta tupaan aivan helvetisti.

Koitetaan pistää tätä palasiksi, nojaan vahvasti Inderesin materiaaliin tässä:

Foamit Group - lasinkierrätys- ja vaahtolasinvalmistaja. Partneran omistus 63% (12/2021). Ennusteet 2023: Liikevaihto 43M.

KPA Unicon - puhtaan energiatuotannon ratkaisujen toimittaja. Partneran omistus 70% (12/2021). Firman ongelmien pääasiallinen ydin. Inderes arvostaa velkojen verran negatiivisesti nykyisellään osien arvostuksessa. Liikevaihto 2023e 37M.

Nordic Option - osakeyhtiömuotoinen pääomasijoitusrahasto. Partneran omistus 34,2% (12/2021). Keskittyy sijoituksissa Pohjois-Suomen kasvaviin pk-yrityksiin ja pyrkii kasvattamaan ja kehittämään niitä ja lopulta irtautumaan. Oma pääoma 2020 ollut 20M€ ja siten Partneran osuus ollut siitä 6,8M€.

Finda - Partnera omistaa suoraan 3,7% (12/2021) ja 33% Telebusiness InWestista, joka omistaa Findasta 5% (12/2021) eli yhteensä Partnera omistaa noin 5,5%. Arvostus 27M-30M€, kassavirtaa osingoista 2€ osingolla tulee Partneralle 1M€ ja noin 1,5M€ InWestille josta Partneralle kolmannes.

12/2021 raportissa Partneralla on ollut aiesopimuksia ja esisopimuksia sijoituksista Oulun Ratapihaan (3-5M€) ja Oulun satamaan rakennettavasta logistiikkakeskuksesta (10M-15M) mutta en tiedä onko mennyt eteenpäin. Olleet tuolloin jäissä.

Käyttökate Partneralle näistä 7M, liikevoitto ilman kertaeriä 2,5M ja tulos ennen veroja kokonaisuutena vähän miinuksella. Koko firman oikaistu EPS 0,03€.

Tämän hetken lukujen mukaan kallista, mutta omat omistukset taitavat olla syklin pohjan tuntumassa. 2022 -27M€ nettotulos alaskirjausten ja muun myötä ja epävarma tulevaisuudennäkymä tuovat riskiä, mutta samalla myös potentiaalia.

Kassassa on massia Findan muodossa melko hyvin ja Inderesikin ennustaa että P / kassavirta mikä sen suhteen on kriittistä olisi 2023 luokkaa 10. KPA Unicon on kyllä melkoinen riskikeskittymä, mutta voisiko se viedä koko Partneraa nurin?

Sijoitusyhtiön velat ovat varsin hämärät. 2022e ja 2023e on Inderesin raportissa noin 40M€ pitkäaikaista ja 70M€ lyhytaikaista. Nettovelat Inderesin mukaan 35M€ luokkaa.

10 tykkäystä

Mainittakoon, että Findan vähemmistöosinko (4,57 euroa) lisää Partneran tulopuolta runsaalla miljoonalla suhteessa ehdotettuun kahden euron osinkoon. Taskusta toiseen, mutta parantaa kassavirtaa.

Analyytikko oli myös heittänyt kommenttia koskien tätä mutta myös ehdotusta Finda-omistuksen jakamiseksi, mikä ei toki etene ilman Oulun kaupungin myönteistä kantaa: Partneran yhtiökokoukselle ehdotus pienomistajalta Finda-omistuksen jakamiseksi osakkeenomistajille | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

1 tykkäys

Mitenköhän mahtaa käydä Findan osingon kanssa jatkossa? Yleensä hallitukset ei hirveästi pidä tällaisesta ylikävelystä ja Findan hallituksen takana taitaa olla aika suuri enemmistö. Veikkaan, että helpotus jää lyhytaikaiseksi, mutta sekin taitaa toki olla Partneralle tärkeä tässä tilanteessa.

Tilaajille koko juttu, mutta alun näkyvästä osuudesta käy ilmi olennainen.

4 tykkäystä

Pirkola lähtee: https://www.kaleva.fi/partneran-pitkaaikainen-toimitusjohtaja-sai-lahtea/5546956

5 tykkäystä

Tommilta tuoreet kommentit yhtiön strategiatyön aloituksesta.

3 tykkäystä

Yritän taas kerran herätellä tätä keskustelua, koska kyllä tuolla yhtiön hallituksessakin pitäisi tehdä isoja muutoksia aiempien epäonnistumisien johdosta. Partnerassa on sen verran isoja summia veronmaksajien rahaa käsiteltävänä, ettei voi vain pyöritellä peukaloitaan palkintovirassa samalla kun epäonnistuu sijoitustoiminnassa.

28 tykkäystä

Partnerassa (, Arvo Sijoitusosuuskunnassa) ja Oulun kaupungin omistuksissa tapahtuu, kun em. tahojen yli 80%:sti omistama Nordic Option kertoo irtautuneensa Taitonetistä: Yrityskauppa Taitonetti - Nordic Option

Kauppasummaa ei kerrota, mutta talousluvuista päätellen ja nykyistä makroympäristöä sekä uutista lukiessa voisi ajatella, että ei tällä kertaa ihan lankulle osuttu.

4 tykkäystä

Partnera kommentoi markkinahuhua - toteamalla ilmeisesti että voipi olla mahdollista ihan kesän tiedotteenkin perusteella…

18.12.2023 klo 19.20

Sisäpiiritieto: Partneran strategiatyö jatkuu suunnitellusti – Foamit Groupin tilanteen päivitys

Partneran tietoon on tullut markkinahuhu koskien Partneran Foamit Group omistuksen mahdollista myyntiä.

Partnera Oyj tiedotti 29.6.2023 tarkastelevansa omistustensa asemaa ja tilannetta sekä niiden sopivuutta yhtiön ydinliiketoimintaan strategisen uudelleensuuntaamisen yhteydessä.

Strategiseen tarkasteluun sisältyy myös Partneran tytäryhtiön Foamit Group Oy:n arviointi osana Partneran omistuksia, mukaan lukien mahdolliset omistajanvaihdokset sekä Foamit Groupin kehittäminen yhdessä muiden omistajien kanssa.

Partnera on vuodesta 2018 alkaen rakentanut Foamit Groupista johtavan pohjoismaisen vaahtolasin valmistusyhtiön kolmen yrityskaupan kautta. Foamit Groupiin kuuluvat yhtiöt Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, yhteensä neljä vaahtolasitehdasta sekä kierrätyslasin puhdistustehdas.

Aiemmin tiedotettu investointi Norjaan on käynnistetty tehdasinfrastruktuurin muutoksilla.

1 tykkäys

Tässä on Aapelin kommentit Foamit Groupin “kommenteista”, jotka liittyivätmyyntihuhuihin ja strategiatyöhön.

Partnera tiedotti maanantaina, että sen tietoon on tullut markkinahuhu koskien sen operatiivisen tytäryhtiön Foamit Groupin omistuksen mahdollista myyntiä. Partnera käynnisti H1:n lopussa työn strategiansa ja toimintansa uudelleen suuntaamiseksi (kts. kommenttimme täältä). Yhtiön mukaan strategiseen tarkasteluun sisältyy myös Foamit Group -omistuksen arviointi mukaan lukien mahdolliset omistajanvaihdokset sekä Foamit Groupin kehittäminen yhdessä muiden omistajien kanssa. Tätä konkreettisemmin yhtiö ei kuitenkaan markkinahuhua tai lopullisen strategian julkaisun ajankohtaa kommentoinut.

1 tykkäys

Partneran Foamit Groupille tilaus infrahankkeeseen | Kauppalehti.

Partnera-konserniin kuuluva Foamit Group on sopinut Kreaten kanssa mittavasta vaahtolasimursketoimituksesta Vihtiin rakennettavalle yritysalueelle, Partnera tiedottaa.

Toimitukset Foamit Groupin Forssan tuotantolaitokselta käynnistyvät vuoden 2024 alkupuolella ja jatkuvat läpi vuoden. Tilauksen arvoa tiedotteessa ei kerrota.

Vihdin Nummelassa käynnistyvä infrahanke koostuu yritysalueelle johtavasta Hankasalontiestä ja siihen liittyvistä poikkikaduista. Hankkeeseen toimitettavan vaahtolasin määrä on noin 40 000 neliömetriä, joka on lähes 20 prosenttia Forssan tuotantolaitoksen koko vuoden tuotannosta.

”Rakennusalan heikentyneestä suhdanteesta huolimatta Foamit Group on suoriutunut hyvin, infrastruktuurirakentamisen tilaukset ovat jatkuneet vahvoina”, kertoo Partneran toimitusjohtaja Peter Vapaamies tiedotteessa.

3 tykkäystä

@Aapeli_Pursimo on tehnyt yhtiörapsan Partnerasta. :slight_smile: :gem:

H2-raportti oli lukujen valossa suhteellisen neutraali ja päähuomion sai yhtiön uusi strategia. Strategian keskiössä ovat edelleen yritysjärjestelyt, mutta arvioimme yhtiön muuntautuvan lähemmäksi perinteistä sijoitusyhtiötä. Tarkistimme Partneran Finda-omistuksen arvoa alaspäin reippaasti osien summassamme Findan hiljattain päivittämää osinkopolitiikkaa sekä sen osakkeen heikkoa likviditeettiä peilaten. Tästä huolimatta osien summamme on selvästi osakekurssin yläpuolella ja pidämmekin nykyistä kurssitasoa tuotto/riski-suhteeltaan houkuttelevana kärsivälliselle sijoittajalle, mutta aika-arvo huomioiden panttaamme positiivisempaa suositusta.

Rapsasta lainattua:

Liiketoiminnan kassavirta Partneralla oli H2:lla peräti 9,6 MEUR käyttöpääoman muutoksia heijastellen, kun taas vapaa kassavirta asettui investointien ja saatujen osinkojen myötä 8,0 MEUR:oon. Likvidejä varoja yhtiöllä oli puolestaan 6,2 MEUR ja tässä mielessä kassatilanne on hyvällä tasolla operatiivisen toiminnan pyörittämiseksi. Taseen puolella yhtiön omavaraisuusaste oli puolestaan vahvalla tasolla 55 %:ssa.

image


EDIT:

Tässä on vielä kommentit:

2 tykkäystä

Vastatakseen kasvavaan kysyntään pohjoismaisilla infra- ja talonrakennusmarkkinoilla Foamit Group sekä sen omistajat Partnera Oyj ja Suomen Teollisuussijoitus Oy ovat päättäneet arviolta noin 10 miljoonan euron investoinneista Foamit Groupin Onsøyn tuotantolaitoksella Norjassa. Investointisumma sisältää jo toteutuneet tehdasinfrastruktuurimuutokset.

Investointiohjelman myötä Fredrikstadin lähellä sijaitsevan tuotantolaitoksen kapasiteetti kaksinkertaistuu ja tuotanto tulee olemaan lähes päästötöntä. Lisäkapasiteetti avaa Foamit Groupille uusia mahdollisuuksia tarjota vaahtolasia isoihin ja merkittäviin pohjoismaisiin infra- ja talonrakennushankkeisiin. Investointiohjelman tuoma lisäkapasiteetti tulee täysimääräisesti käyttöön vuoden 2026 aikana.

Investointiohjelman valmistuttua Onsøyn tuotantolaitos tulee olemaan Pohjois-Euroopan energiatehokkain vaahtolasin tuottaja. Ohjelman ensimmäisessä vaiheessa, vuoden 2025 ensimmäisellä vuosipuoliskolla laitokselle asennetaan kaksi uutta sähkökäyttöistä tuotantolinjaa, joiden vaahtolasin valmistuskapasiteetti on noin 130 000 m3. Uuden kapasiteetin lisäyksen jälkeen nykyiset kaksi fossiilista polttoainetta käyttävää tuotantolinjaa muutetaan sähköllä toimiviksi. Kaikki Foamit Groupin käyttämä sähkö on fossiilitonta, mikä tarkoittaa, että Onsøyssä valmistetun vaahtolasin tuotekohtaiset CO2-päästöt pienenevät noin 60 prosenttia.

4 tykkäystä

@Aapeli_Pursimo on antanut kommenttinsa Onsøyn tehdasinvestoinnista.

Päätös noin 10 MEUR:n tehdasinvestoinnista ei tullut yllätyksenä yhtiön aikaisempia kommentteja peilaten ja olimme myös sisällyttäneet investoinnin jo pitkälti ennusteisiimme. Siten tiedotteella ei ole välitöntä vaikutusta näkemykseemme Partnerasta ja tulemme tarkastelemaan ennusteitamme seuraavan päivityksen yhteydessä.

2 tykkäystä