Pelikirja 2020 - millä taktiikalla huippuvuoden jälkeiseen aikaan?

Eli pörssivuosi 2020 käynnistyy huomenna, takana huikea nousuvuosi mutta tämä vuosi on täynnä kysymysmerkkejä.

Vuosi aloitetaan ristiriitaisesti, trumpelo näyttäisi oikeasti saavan jonkun diilin kiinalaisten kanssa tehtyä mutta samalla fear & greed on punaisella arvossa 93 kun vuosi sitten tähän aikaan oltiin jossain alta kahdessa kympissä

Miltä oma pelikirjasi vuodelle näyttää? Mennäänkö all in velkavipu tapissa vai otetaanko joulupukkirallin voitot sisään ja odotetaan?

Itsellä ajatus seuraava:

Tammikuu aloitetaan kovalla osakepainolla, painopiste pienissä kotimaisissa jotka voisi kuvitella olevan himokkaiden OST-tilien ruokalistalla. Tammikuun aikana - ennemmin tai myöhemmin, riippuen miten alkaa - paino pois osakkeista isosti, jäljelle vain ne jotka näkee pitkän aikavälin takuukasvajina ja paukut cäshin puolelle. Odotan korjausliikettä q1en aikana ja hyvää ostopaikkaa, tarkoituksena hyödyntää mahdolliset ylilyönnit markkinoilla mutta ei pitkäaikaisia sijoituksia.

Tämä siis suunnitelma tällä hetkellä. Tiedostan täysin että kaikki voi mennä uusiksi hetkessä ja mihinkään ei kannata hirttäytyä mutta pidän langat aika kireällä, stopparit päällä ja siirryn vuoden 2019 nuotanvedosta täsmäpilkintään lyhyillä nykäisyillä.

10 tykkäystä

Fear & greed ei korreloi sepelän kanssa kovin hyvin pl. pohjilta (fg pohjaus → sp500 nousu) mutta kannattaa seurata, näin korkealla ei olla oltu yli kahteen vuoteen.

https://www.isabelnet.com/wp-content/uploads/2019/06/Fear-and-Greed-Index-vs-SP-500-small.jpg

2 tykkäystä

Tavallista hieman varovaisempi meininki… Vipua ei yhtää käytössä ja pikkaisen käteistä varalla. Lisäksi kultaa n 8% koko salkusta.

Koitan panostaa sellaisiin firmoihin joita voisin kuvitella lisääväni ja holdaavani läpi vähän myrskyisämmänkin ajan.

OST:n osalta en ole vielä miettinyt mitä tekisin.

2 tykkäystä

OSTn osalta suunnitelma myös selvä. Hankin sinne potentiaalisia ulkomaisia ei-osinko kasvufirmoja ja ns. Lottolappuja, tarkoituksena hyödyntää esim. ruotsalaisten pikku biomedien suurta heiluntaa, päivävaihtelut helposti kymmeniä prosentteja.

1 tykkäys

Laitoin nyt omaa sijoitussuunnitelmaa vähän uusiksi.

Indeksipaino ollut aiemmin >90%, mutta vuoden lopussa laitoin osan indekseistä lihoiksi ja nyt vuoden alusta ajattelin tehdä harkitut pitkän tähtäimen osakepoiminnat. Sellaisia mitä voi just pitää myrskyjen ja tyrskyjen yli. Pari ”lottolappua” voisi myös laittaa vetämään.

Ehkä tänään markkinan aukeamisen jälkeen pieni tarkkailu, että mitä alkaa tapahtua. Sitten peliliikkeitä vähitellen.

2 tykkäystä

Salkku täyteen Nokiaa ja eikun naatiskelemaan🤑

4 tykkäystä

Samalla mennäön kuin viimevuonna. Ei erityisiä peliliikkeitä.

2 tykkäystä

Eipä suunnitelmat muutu itsellä kauheasti. Yritän edelleen haalia ja omistaa pääosin laadukkaita ja kilpailuedun* omaavia yhtiöitä. Jos salkkuyhtiöstä ilmenee ettei vastaa omia kriteereitä niin potkin yhtiön aika nopeasti ulkoilemaan salkusta. Myös voittojen kotiuttaminen voi olla sallittua tietyissä tilanteissa. Varovaisuutta kovasti yritän pitää yllä, pelata ns puolustuspelaamista, mutta toisaalta tätä varovaisuuttakin olen noudattanut jo 2 vuotta ainakin. Käteissaldon yritän pitää/olen pitänyt ~20% tuntumassa ja se on itselleni ainakin hyvä joka pitää vähän liikkumavaraa yllä. Itsellä vaan niin pienehkö salkku että muutaman oston kun teen summalla, millä kannattaa ostaa niin aika nopeasti toi käteissaldo hupenee :smiley: joten ihan prosentin tarkkuudella en seuraa käteispossaani.


Olen todella huono ja joissain määrin laiska ennakoimaan markkinoiden liikkeitä ja tuntuu että jos olen enemmän passiivinen kuin aktiivinen markkinoiden seuraamisessa ja ennakoimisessa niin ainakin itsellä tuntuu sijoitukset paremmin luistavan (turhan veivailun välttäminen). Nytkin ajattelin että joulukuun rommailu toistuu mutta historia ei ollut tae tulevasta. Minulle riittää että pintapuolisesti tiedän missä mennään. Yleisesti jos näyttää siltä että markkinat ovat tosi bull niin pyrin ainakin tiedostamaan sen enkä lähde ostamaan siinä toivossa ettei jää pois kyydistä. Sitten jos sentimentti on todella bear ja kurssit laskee niin silloin pitäisi uskaltaa ostaa. Tämä voi tosin olla todella vaikeaa, myös minulle, muistuksena viime vuoden dippi. Mutta osakepoimintaa voi harrastaa minkä sentimentin alaisuudessa tahansa! Nämä siis omia ajatuksia jotka koen itselleni olevan hyviä. Jokainen tekee itse suunnitelmansa =-)

*pääosin etsin kilpailuedun omaavia yhtiötä. Toki voisi kyseenalaistaa onko esim Titaniumilla tai Vincitillä oikeasti mitään kilpailuetuja, mutta tiedostan tämän ja osakkeet ovat sen mukaisilla painoilla salkussani miten parhaakseen näen.

11 tykkäystä

Käteispainoa voisi lisätä, mutta toisaalta haluan nauttia osinkoherkuista viimeisen päälle. Odotan jonkinasteista korjausliikettä viimeistään helmikuussa. Makroluvut toki voivat aina tuottaa myönteisiä yllätyksiä, mutta jos hidas kasvu jatkuu tai heikkenee, luultavasti suoritan “Sell in May”-toimenpiteen siten, että nostan käteispainon 50%:iin. No, tämä on oikeastaan vain yksi skenaario, mitä ehkä teen. Pyrin joustavuuteen, surffaillen markkina-aalloilla🙂

2 tykkäystä

Pääosin samaa ideaa mitä @Astrix kommentoi yllä. Tarkoituksena keskittää omistukset niihin yhtiöihin millä löytyy joku kestävä kilpailuetu. Pyrin myös pääsemään eroon muutamista rönsyistä mitä salkussa vielä roikkuu. Käteispainoa ajattelin kasvattaa ja valmistaudun seuraavaan korjausliikkeeseen

3 tykkäystä

Uskon nousun jatkuvan vielä, mutta jos tulee tilanne että suurin osa peloista on haihtunut ja nousu jatkuu niin kevennän 10-20% osakepainosta. Pitää arvioida omaa euforian tasoa jatkuvasti, ehkä se hieman on jo koholla. Nyt vipu on liikkunut lähes nollaan (alle 2%).

Osakkeiden varalle suunnitelma (eli toiveet😅):

  • Kamux suurin, jos tarina etenee, saatan jopa lisätä.
  • Finanssiala (matalat p/et:): näitä suht iso paino (ehkä 30%). Uskon, että kovin nopean disruption uhka hälvenee ja tuottovaateet laskee (matalien korkojen takia). P/e luvut ottavat jopa 20% ylös kurssinousujen kautta. Jossakin vaiheessa kevennyksiä.
  • Indeksi (world exl. Usa, en tiedä mitä tekisi. Ehkä hävitän pikkuhiljaa)
  • kehittyvät (pyn+is3n) pidän
  • venäjä kiinnostaa mutta ehkä 3% gazpromissa riittää
  • talenom (pitäisi ehkä keventää arvostusmielessä mutta en ehkä tee sitä niin kauan kun homma etenee)
  • UPM, pieni kevennys mahdollisesti kun 10v tulee täyteen tammikuun lopussa.
    -Kiinteistöt (citycon, o, tanger): suht pieni paino mutta pidän, kevennän hieman jos arvostukset nousevat.

Kiinnostaisi sijoittaa: Eezy, Remedy… Pitää tutkia vielä tarkemmin. Fodeliat myin mitä annista sain, mutta kun uusi verkkokauppa avautuu niin testaan sitä ja mietin uudelleen kokemusten perusteella.

Palstan suosikista Relaisista tuli hieman heikko fiilis laajan raportin perusteella, mutta ehkä pitäisi tutustua uudelleen.

Niin ja kulta: jos pelot häviävät, ostan fyysistä kultaa ehkä 5% salkusta. Ehkä aiemminkin.

2 tykkäystä

Ihan puhdas vitsi nämä markkinat. Tulee 20 vuoden takaiset ajat mieleen, kun bullerot jonottavat kadunkulmassa osakkeita

Ilmeisesti ennen osakesäästötiliä ei ole ollut kannattavaa sijoittaa mihinkään, vaan vasta nyt kymmeniä prosentteja kalliimmalla :roll_eyes:

E. Vahvistaa entisestään sitä käsitystä, että nostan hiljalleen käteispainoa ja lopetan sen vähäisenkin vivun käytön. Hitaasti, koska etenkin pienyhtiöitä ostetaan hinnalla millä hyvänsä

21 tykkäystä

Seuraava pörssiromahdus saatetaan muistaa tulevaisuudessa termistä “OSTelijat”

16 tykkäystä

Tuo Nokia on kyllä iso kysymysmerkki. 5G vaikuttaa radioverkon osalta samalta kuin Wifi. Tässä Wifin puolella päästään samoihin data nopeuksiin ja vieläpä niin, että kännykän kautta puhuttu puhe siirtyy Wifin kautta LTE- verkkoon VoLTE- tekniikalla. Eli tämä 5G matkapuhelinverkkojen toimittajien puolella voi osoittautua pettymykseksi. Toivotaan, että olen väärässä.

Jos Nordealla olisi Sammon P/E, niin se olisi 10€ osake. Sitten pienemmistä Remedy on P/E 15 hinnoissa tällä hetkellä Astonin ennusteiden mukaan ja vaikuttaa halvalta.

Ns. “juustobullerot” :smiley:

9 tykkäystä

Onko Tukholman börsässä kans OSTelijat liikkeellä kun indeksi keulii 2%? Siihen nähden tässä ei OSTelijat ole päässyt edes töistä kotiin aloittamaan ostoksia. :sweat_smile:

1 tykkäys

Pointti on ihan hyvä, mutta eiköhän tota kurssinousua aja tänään muutkin asiat, kun avatut osakesäästötilit? :slight_smile: Esim. kauppasodan helpotuksen näkymät?

Toisekseen, jos sijoittajat ovat esimerkiksi valmiimpia ottamaan yhtiöriskiä jne., koska tuottomahdollisuudet ovat isommat veroseuraamusten takia, eikö ole loogista että he ovat valmiita maksamaan korkeamman hinnan? Faktuaalinen ost:n veroetu on tietysti kiistelty asia, mutta ideatasolla eikö voisi sanoa, että kurssinousut voi olla pysyvälläkin tasolla - ns. annettuna verottajalta?

Aivan, mutta kaikki muut ovatkin tyhmiä jne… :wink: Eikä tässä nyt muutamaa firmaa lukuunottamatta mitään ihan järkyttäviä lentoja ole ollut.

P.s tää on vähän kieli poskella kirjotettu, kunhan yleisellä tasolla ehkä myös hajottaa sijoittajien suhtautuminen markkinoihin ja muihin sijoittajiin. Voipi tulla myös tuolta mun rakkaasta kauppis-opinahjosta, siellä ainakin ollaan niin paljon fiksumpia :wink:

4 tykkäystä

1-2% lienee norminousua tänään noin yleisesti. Lähinnä nämä “Remedy +7.4%” ja pari muuta vastaavaa tuoksahtivat OSTelulta.

1 tykkäys

Joulupukkiralliin tuli myytyä. Nyt hieman kaduttaa kun kaikki näyttää nousevan :sweat_smile: olisi voinut jättää salkkuun mm. Nokian ja Wärtsilän. Suunnitelmana tälle vuodelle vähentää kaupankäyntiä ja pitää käteispaino suurena. Voi olla että kiusaus pysyä pois ostolaidalta on suuri jos tulee pieniä dippejä. Investopediasta lainaus markkinasykleistä Market Cycles: The Key to Maximum Returns

As this phase begins to come to an end, the late majority jump in and market volumes begin to increase substantially. At this point, the greater fool theory prevails. Valuations climb well beyond historic norms, and logic and reason take a back seat to greed. While the late majority are getting in, the smart money and insiders are unloading.

But as prices begin to level off, or as the rise slows down, those laggards who have been sitting on the sidelines see this as a buying opportunity and jump in en masse. Prices make one last parabolic move, known in technical analysis as a selling climax when the largest gains in the shortest periods often happen. But the cycle is nearing the top. Sentiment moves from neutral to bullish to downright euphoric during this phase.

Oltaisiinko nyt tässä euforia vaiheessa sitten menossa :thinking:

4 tykkäystä

Kyllä alkaa vähän jo mietityttää nämä nousut, ei ole ainakaan oman salkun yhtiölle tullut mitään maata mullistavaa uutisointia ja salkku vihertää päivä toisensa jälkee.Täytyy sanoa että on kyllä tulossa todella mielenkintoinen Q4 rapsat ja tilinpäätökset. Kovia lukemia pitää yhtiöitten esittää että päästään markkinan kanssa yhteisymmärrykseen!

Niin ja omat peliliikkeet ovat, niitä vielä mietitään mutta vähän nostetaan kuitenkin käteisen määrää eikä osteta alkuvuoteen samalla tahdilla kuin mitä loppuvuosi osteltiin.

4 tykkäystä