Osakesijoittaminen

Piensijoittajan työkalut

Pieni sijoittaja hukkuu helposti markkinadataan, päätöksentekoa tukevien menetelmien määrään, silkkaan sijoituskohteiden ja palveluiden vaihtoehtojen runsauteen ja erilaisiin ärsykkeisiin. Markkinoiden ihmettelemiseen ja osaketutkimukseen voisi upottaa enemmän tunteja päivässä kuin kuukaudessa on käytettävissä.

Mitä jos koostettaisiin jonkinlaista listaa palstalaisten parhaiksi toteamista työkaluista, sivustoista, teknologisista ratkaisuista, datan lähteistä ja miksei menetelmistäkin. Kaikki sijoitustoimintaa tukevat/helpottavat/tehostavat/jne. tuotteet, palvelut, sivustot ym. lifehackit kuuluvat tähän joukkoon. Ehkei tavan Exceleitä ja jokaista talousmediaa kannata ympätä listaan (vai kannattaako?), vaan ajatuksena voisi olla jakaa ne tärkeimmät omaa toimintaa eniten auttaneet työkalut, jotka oletettavasti ei myöskään ole aivan yleistietoa. Esim. Excel/G-Sheets makrot tai templatet, ja Kauppalehden Oma Salkku -palvelu sopisi sitten joukkoon. Jos listaa alkaa karttua, niin näistäpä voi sitten vielä koostaa parhaat poiminnat koostetusti tänne aloituspostaukseen.

Itse olen oppimispuolella tässä asiassa, eikä mainittavia yleisestä käytöstä poikkeavia työkaluja ole hanskassa. Esimerkinomaisesti kuitenkin voisin nostaa seuraavat:

Investing.com - Mennee tällä palstalla yleistietoa -kategoriaan, itselleni kuitenkin valkeni vasta alkuvuonna että saan täältä ilmaiseksi jenkkipörssien livekurssit ja futuurit, sekä teknisen analyysin työkalun. Näihin tarkoituksiin oma ykköspalveluni.

µFunds - Google Sheetsin rahastojen liveseurantaan tarkoitettu add-on. Tekee rahastojen perusnumeroiden noutamisesta ISIN-koodilla yhtä helppoa kuin osakkeista tickerillä.

Nordnetin seurantalistat - Toistaiseksi paras keksimäni ratkaisu erilaisten listojen keräämiseen eri tarkoituksiin. Kuvakaappaukseen mahtuu sopivasti oleelliset. Oma listansa löytyy esimerkiksi tarkkailuluokan lapuille, joista ostopäätös periaatteessa on tehty, mutta joiden arvostuksen odotetaan vielä painuvan. Tutustumista odottavat omalla listallaan, sekä kuvan ulkopuolelta löytyy vielä lista jolla on Nordean kautta omistamani laput, jotta näen niiden muutokset miellyttävämmästä Nordetista. Toimialalistoilla on lähinnä OMXH mielenkiintoiset toimialat omissa listoissaan, jolloin saattaa erottaa yksittäisen osakkeen toimialasta poikkeavat kurssimuutokset yhdellä vilkaisulla. Lappujen arvojen seuraamiseen pätevä ratkaisu, mutta esimerkiksi tunnuslukujen tarkasteluun toimialan sisällä ei oikein taivu…

image

Inderes.fi - Vaan ei vähäisimpänä, mitä mainioin analyysipalvelu ja keskustelupalsta, kannattaa ottaa haltuun jos ei vielä ole :wink: Selkeänä työkaluna käytän osakevertailua, mistä saattaa poimia ideoita aliarvostetuista lapuista.

22 tykkäystä

Itselleni parhaat sivustot on sellaisia, jotka sisältävät faktatietoa yrityksistä jossain luettavassa muodossa. Käytän monia sivustoja, koska jokainen on hyvä jossain tietyssä asiassa eikä kaikessa.

Jos tiedät yhtiön nimen ja haluat kattavan tietopaketin yhtiön kehityksestä:
http://www.nasdaqomxnordic.com/osakkeet (pohjoismaat, kattava)

https://www.macrotrends.net/stocks/research (Yhdysvallat, jotkut osakkeet)

Markkinat yleisesti:
https://www.arvopaperi.fi/porssi/ (suomalaiset; kertoo tiivistetysti lähiaikojen kehityksen)

Seulontatyökaluja:
https://borsdata.se/en (pohjoismaat; kattavat tiedot maksullisia, ilmaisillakin pääsee pitkälle)

https://www.finviz.com/screener.ashx (Yhdysvallat; kattavat valinnat)

Etsintäprosessi menee yleensä seuraavanlaisesti, jos haluaa säästää aikaa:
alkuseulonta (P/E, P/B, ROE) —> hieman tarkempi yhtiökohtainen seulonta (esim. lähihistorian kehitys, velkaantuneisuus) —> kohdeyhtiön vuosikertomus.

Useimpien yhtiöiden vuosikertomukset ovat kuin karkkia. Hymyilevä toimitusjohtaja keskittyy yhtiön vahvuuksiin oli tilanne mikä tahansa, joten tykkään tehdä tuon kvantitatiivisen analyysin ensimmäisenä ja katsoa vasta viimeisenä vuosikertomuksesta, että onko kyseessä yhtiö johon oikeasti haluaa sijoittaa.

14 tykkäystä

Onko olemassa vastaavaa suomalaisille osakkeille? Tai löytyykö jostain ilmaista tai hyvin edullista rajapintaa, josta saisi suomalaisten osakkeiden taloudellisen datan, jotta moisen voisi itse rakentaa?

EDIT: tämä https://borsdata.se/en/screener
Mutta löytyykö rajapintaa suomalaisille osakkeille?

Millä sivustolla pystyy kätevimmin selata kotimaisten pörssiyritysten tunnuslukuja menneiltä vuosilta? Esim. 10 v ajalta p/b luku.

1 tykkäys

Toistaiseksi ilmainen työkalu analysointiin https://www.koyfin.com/. Löytyy myös tunnuslukuja ainakin 5 vuodelta. Palvelussa on lähinnä jenkki- ja kanukkiosakkeita, mutta myös suomiosakkeita löytyy.
Tuore löytö, joten en vielä osaa suuremmin kokemuksia jakaa. Pikasilmäyksellä selkeä ja helppo.

3 tykkäystä

Monelle osinkosijottajalle varmaankin tuttu sivu. https://www.dripinvesting.org/tools/tools.asp

Valitettavasti nuista Excel listoista puuttuu muutamia indikaattoreita. Sattuuko kukaan tietämään mistä saisi könttänä exceliin EPS tai P/E ennusteet? ROIC myös kiinnostaa.

Morjes kaikille! Eka viesti tälle foorumille.

Kysymys portfolio työkaluista. Pitäisi löytää alusta joka täyttää ao. ehdot:

  • Pitää löytyä valikoimasta Suomalaiset rahastot ja osakkeet
  • Pitää löytyä valikoimasta Amerikan osakkeet
  • Pitää löytyä ominaisuus lisätä käteistä portfolioon
  • Pitää löytyä Android appi

Siinä se. Vaikuttaa yksinkertaiselta mutta ainut jonka tiedän täyttävän nämä ehdot on Financial Timesin appi.
Kyseinen appi on aika kökkö siinä mielessä että kaikki osakkeiden lisäykset yms. Pitää tehdä FT verkkosivuilla. Appi näyttää sen mitä verkkosivuille on näpytelty. Appin näkymä ei ole kustomoitavissa. Siitä ei näy esim. yksittäisen osakerivin kokonaisarvoa.

Onko muita appeja tullut vastaan? Kauppalehti olisi hyvä jos sitä vähän jatkojalostettaisiin…