Piensijoittajan työkalut

Pieni sijoittaja hukkuu helposti markkinadataan, päätöksentekoa tukevien menetelmien määrään, silkkaan sijoituskohteiden ja palveluiden vaihtoehtojen runsauteen ja erilaisiin ärsykkeisiin. Markkinoiden ihmettelemiseen ja osaketutkimukseen voisi upottaa enemmän tunteja päivässä kuin kuukaudessa on käytettävissä.

Mitä jos koostettaisiin jonkinlaista listaa palstalaisten parhaiksi toteamista työkaluista, sivustoista, teknologisista ratkaisuista, datan lähteistä ja miksei menetelmistäkin. Kaikki sijoitustoimintaa tukevat/helpottavat/tehostavat/jne. tuotteet, palvelut, sivustot ym. lifehackit kuuluvat tähän joukkoon. Ehkei tavan Exceleitä ja jokaista talousmediaa kannata ympätä listaan (vai kannattaako?), vaan ajatuksena voisi olla jakaa ne tärkeimmät omaa toimintaa eniten auttaneet työkalut, jotka oletettavasti ei myöskään ole aivan yleistietoa. Esim. Excel/G-Sheets makrot tai templatet, ja Kauppalehden Oma Salkku -palvelu sopisi sitten joukkoon. Jos listaa alkaa karttua, niin näistäpä voi sitten vielä koostaa parhaat poiminnat koostetusti tänne aloituspostaukseen.

Itse olen oppimispuolella tässä asiassa, eikä mainittavia yleisestä käytöstä poikkeavia työkaluja ole hanskassa. Esimerkinomaisesti kuitenkin voisin nostaa seuraavat:

Investing.com - Mennee tällä palstalla yleistietoa -kategoriaan, itselleni kuitenkin valkeni vasta alkuvuonna että saan täältä ilmaiseksi jenkkipörssien livekurssit ja futuurit, sekä teknisen analyysin työkalun. Näihin tarkoituksiin oma ykköspalveluni.

µFunds - Google Sheetsin rahastojen liveseurantaan tarkoitettu add-on. Tekee rahastojen perusnumeroiden noutamisesta ISIN-koodilla yhtä helppoa kuin osakkeista tickerillä.

Nordnetin seurantalistat - Toistaiseksi paras keksimäni ratkaisu erilaisten listojen keräämiseen eri tarkoituksiin. Kuvakaappaukseen mahtuu sopivasti oleelliset. Oma listansa löytyy esimerkiksi tarkkailuluokan lapuille, joista ostopäätös periaatteessa on tehty, mutta joiden arvostuksen odotetaan vielä painuvan. Tutustumista odottavat omalla listallaan, sekä kuvan ulkopuolelta löytyy vielä lista jolla on Nordean kautta omistamani laput, jotta näen niiden muutokset miellyttävämmästä Nordetista. Toimialalistoilla on lähinnä OMXH mielenkiintoiset toimialat omissa listoissaan, jolloin saattaa erottaa yksittäisen osakkeen toimialasta poikkeavat kurssimuutokset yhdellä vilkaisulla. Lappujen arvojen seuraamiseen pätevä ratkaisu, mutta esimerkiksi tunnuslukujen tarkasteluun toimialan sisällä ei oikein taivu…

image

Inderes.fi - Vaan ei vähäisimpänä, mitä mainioin analyysipalvelu ja keskustelupalsta, kannattaa ottaa haltuun jos ei vielä ole :wink: Selkeänä työkaluna käytän osakevertailua, mistä saattaa poimia ideoita aliarvostetuista lapuista.

26 tykkäystä

Itselleni parhaat sivustot on sellaisia, jotka sisältävät faktatietoa yrityksistä jossain luettavassa muodossa. Käytän monia sivustoja, koska jokainen on hyvä jossain tietyssä asiassa eikä kaikessa.

Jos tiedät yhtiön nimen ja haluat kattavan tietopaketin yhtiön kehityksestä:
http://www.nasdaqomxnordic.com/osakkeet (pohjoismaat, kattava)

Stock Research and Analysis | MacroTrends (Yhdysvallat, jotkut osakkeet)

Markkinat yleisesti:
https://www.arvopaperi.fi/porssi/ (suomalaiset; kertoo tiivistetysti lähiaikojen kehityksen)

Seulontatyökaluja:
Financial data and key ratios for stock analysis | Börsdata (pohjoismaat; kattavat tiedot maksullisia, ilmaisillakin pääsee pitkälle)

Free Stock Screener (Yhdysvallat; kattavat valinnat)

Etsintäprosessi menee yleensä seuraavanlaisesti, jos haluaa säästää aikaa:
alkuseulonta (P/E, P/B, ROE) —> hieman tarkempi yhtiökohtainen seulonta (esim. lähihistorian kehitys, velkaantuneisuus) —> kohdeyhtiön vuosikertomus.

Useimpien yhtiöiden vuosikertomukset ovat kuin karkkia. Hymyilevä toimitusjohtaja keskittyy yhtiön vahvuuksiin oli tilanne mikä tahansa, joten tykkään tehdä tuon kvantitatiivisen analyysin ensimmäisenä ja katsoa vasta viimeisenä vuosikertomuksesta, että onko kyseessä yhtiö johon oikeasti haluaa sijoittaa.

18 tykkäystä

Onko olemassa vastaavaa suomalaisille osakkeille? Tai löytyykö jostain ilmaista tai hyvin edullista rajapintaa, josta saisi suomalaisten osakkeiden taloudellisen datan, jotta moisen voisi itse rakentaa?

EDIT: tämä https://borsdata.se/en/screener
Mutta löytyykö rajapintaa suomalaisille osakkeille?

Millä sivustolla pystyy kätevimmin selata kotimaisten pörssiyritysten tunnuslukuja menneiltä vuosilta? Esim. 10 v ajalta p/b luku.

1 tykkäys

Toistaiseksi ilmainen työkalu analysointiin https://www.koyfin.com/. Löytyy myös tunnuslukuja ainakin 5 vuodelta. Palvelussa on lähinnä jenkki- ja kanukkiosakkeita, mutta myös suomiosakkeita löytyy.
Tuore löytö, joten en vielä osaa suuremmin kokemuksia jakaa. Pikasilmäyksellä selkeä ja helppo.

4 tykkäystä

Monelle osinkosijottajalle varmaankin tuttu sivu. Information and Tools - The Dividend Investing Resource Center

Valitettavasti nuista Excel listoista puuttuu muutamia indikaattoreita. Sattuuko kukaan tietämään mistä saisi könttänä exceliin EPS tai P/E ennusteet? ROIC myös kiinnostaa.

Morjes kaikille! Eka viesti tälle foorumille.

Kysymys portfolio työkaluista. Pitäisi löytää alusta joka täyttää ao. ehdot:

  • Pitää löytyä valikoimasta Suomalaiset rahastot ja osakkeet
  • Pitää löytyä valikoimasta Amerikan osakkeet
  • Pitää löytyä ominaisuus lisätä käteistä portfolioon
  • Pitää löytyä Android appi

Siinä se. Vaikuttaa yksinkertaiselta mutta ainut jonka tiedän täyttävän nämä ehdot on Financial Timesin appi.
Kyseinen appi on aika kökkö siinä mielessä että kaikki osakkeiden lisäykset yms. Pitää tehdä FT verkkosivuilla. Appi näyttää sen mitä verkkosivuille on näpytelty. Appin näkymä ei ole kustomoitavissa. Siitä ei näy esim. yksittäisen osakerivin kokonaisarvoa.

Onko muita appeja tullut vastaan? Kauppalehti olisi hyvä jos sitä vähän jatkojalostettaisiin…

Etsiskelen minäkin portfoliotyökalua, jonne voisi listata omistuksiaan, jaotella niitä eri salkkuihin, ja joka näyttäisi myös kokonaisnäkymän salkut yhdistettynä. Tästä ehdin jo hieman innostua:

Tietojen syöttäminen on tehty helpoksi ja sen saa jaettua useamaan salkkuun. Tickereitä löytyy vaikka mistä maailman kolkasta. Palvelu sitten “analysoi” salkun sisältöä erilaisilla mittareilla ammattimaisen näköisesti, mutta itse en useimmista analyyseista kiinnostunut, koska niiden perusteena olevaa tietoa ei ole tarjolla. Tai salkkua saatetaan vertailla johonkin indeksiin, mutta vertailukohdetta ei voi itse muuttaa. Aitoa, hyödyllistä tietoa ei ole tarjolla ollenkaan niin paljon kuin ensinäkemältä näyttäisi.

Portfolion sektorihajautuksen analyysi on aidosti hyödyllinen ominaisuus, mutta sen saa tehtyä vain jokaiselle salkulle erikseen, ei kokonaisomistuksille (jos ne on jaettu useampaan salkkuun). Voisin toki luoda vielä kokonaissalkun erikseen, mutta sitten jokainen kauppa pitäisi myös päivittää kahteen eri paikkaan. Maantieteellistä hajautusta ei näytetä ollenkaan, saati sitten hajautusta muiden kriteerien mukaan.

Minulle kelpaisi jokin tämän tapainen ratkaisu vähemmällä pseudoanalyysin määrällä. Kunhan sinne saisi omistukset syötettyä ja jaettua salkkuihin mielellään dynaamisesti, ja sitten näkisi jokaisen salkun perustiedot (hankintahinta, nykyarvo, arvon kehitys, osingot, ymv.) ja voisi tarkastella hajautusta, niin sillä pääsisi jo pitkälle.

Minkälaisilla välineillä te muut seuraatte salkkujanne? Minulla tulee olemaan useampi tili useammalla välittäjällä, joten tarvitsen jonkun kokonaisratkaisun näiden perusmuuttujien seuraamiseen.

3 tykkäystä

Käytin ennen Morningstarin palvelua mutta se alkoi valittamaan “yli 100 omistusta” eikä suostunut enää päivittymään. Nyt Yahoo Finance mutta se ei varsinaisia portfolioanalyysejä tarjoa.

3 tykkäystä

Kiitos vinkistä, kokeilen tuota nyt ensialkuun. Tuo sadan raja tuskin ihan huomenna tulee vastaan. Toivokaamme, että siihen mennessä kun tulee, Inderes on julkaissut oman ylivoimaisen työkalunsa (voisin sellaisen käytöstä jopa jotain maksaakin, jos se olisi aidosti hyvä, koska sen avulla säästäisi paljon aikaa). :slightly_smiling_face:

Itselläni taisi olla noin 40 riviä salkussa silloin kun se alkoi herjaamaan ja lakkasi päivittymästä. En jaksanut taistella support tiketeillä asiaa kuntoon…

edit. Eikä toimi näemmä vieläkään vaan sama herja tarjolla
image

Minäkin luovuin yrityksestä, kun huomasin ettei tuonne saa euromääräistä salkkua eikä Helsingin pörssin osakkeita.

Edit: Ahaa, huomaan kuvakaappauksestasi että muitakin kuin jenkkiläinen sivusto olisi varmaan tarjolla… :grinning:

Sijoitussalkku | Morningstar kokeile tuosta. Kyllä sieltä löytyy isoimmat pörssit, rahastot ja ETF:t

Kiitos, nyt toimii! Kyllähän tuo ihan lupaavalta vaikuttaa. Kirjauduin tosiaan aluksi Morningstarin .com -sivustolle, ja siellä tarjotaan myös portfoliotyökalua, mutta se oli huomattavasti kämäisempi tähän verrattuna. Tein ehkä sen virheen, että kerroin kirjautuessa (kun kysyttiin), että en ole pro-sijoittaja. Jospa siellä tulkittiin, ettei retail-sijoittajan päätä tule sekoittaa liian monipuolisilla toiminnoilla. :slightly_smiling_face:

Kumma ettei tuo nyt sitten anna sinun syöttää kuin 40 riviä.

No niin, aloitteleva sijoittaja etsii jälleen työkalua.

Mistä tai miten saisi kätevästi tietyn osakkeen tai rahaston historiallisia arvoja ulos taulukoitavassa muodossa? Suunnittelen ajallisen hajautuksen strategiaa ja haluaisin syöttää taulukkoon historialliset arvot itse valitulta aikaväliltä kk:n välein. Näin voisin laskea, miten lopullisen salkun ostohinta olisi vaihdellut erilaisten strategioiden välillä. Toivottavasti tämä oli ymmärrettävä selostus.

Siis pitääkö tässä mennä TradingView:n kautta tiiraamaan kuukausi kerrallaan ja syöttää arvoja käsin (tämä olisi tuskallisen hidasta)? Selailin Nordnetin ja Morningstarin näkymiä jokin aikaa, mutta ei ainakaan silmään osunut tällaista työkalua.

esim täältä: 0P000134K9 | Nordnet Indeksirahasto Suomi Esg historialliset tiedot - Investing.com

2 tykkäystä

Kauppalehden sivuilta saa ainakin osakkeen hintadatan. Sitten vain excelissä suodattaa tarvittavat vs turhat tiedot.

Alla esim Cargotec:

https://www.kauppalehti.fi/porssi/porssikurssit/osake/CGCBV/kurssihistoria

2 tykkäystä

No niin, löytyihän näitä! Mukavaa kun täältä saa apua tällaisiin tyhmiinkin kysymyksiin. :slight_smile: Kiitokset vastaajille.

Pohjoismaisten pörssien historialliset kurssit saa mukavasti suoraan CSV:nä tuolta → http://www.nasdaqomxnordic.com/shares/historicalprices

1 tykkäys

Nostellaan tätä ketjua, tässä pari itselleni parhaaksi osoittautunutta työkalua (Koyfin olikin jo mainittu ketjussa):

Haluaisin kysyä, millä ilmaisella työkalulla seuraatte analyytikoiden analyysejä/tavoitehintoja (mieluiten rivitasolla)? Osa yrityksistä tarjoaa listausta analyytikoista omilta IR-sivuiltaan (tiedot esim. Vara-researchin kautta) ja esimerkiksi Marketscreenerin kautta saa konsensus-yhteenvedon.

2 tykkäystä