🏆 Pitchaa paras sijoitusideasi! 🏆

Linamar Corporation

Kanadasta kajahtaa, kun kisaan tuodaan globaali, pitkän historian omaava autoalan teollinen valmistaja. Linamar on jo 60 vuoden ajan valmistanut metallista lähes kaikkea, mitä autostasi löydät: alustoja, akseleita, vaihdelaatikoita, akkukoteloita, moottorin ja rungon osia… lista on pitkä ja ilmeisen kasvava: yhtiö on läpi historiansa tehnyt yritysostoja kasvattaakseen portfoliotaan ja osuuttaan autoihin menevien osien arvosta. Yhtiön toiminta on globaalia ja asiakaskunta koostuu, yllätys yllätys, autovalmistajista. Alla kuvaa Linamarin kasvusta 2000-luvun aikana:

Ei liene syytä kaunistella sitä, ettei Linamarin ala ole helppo. Autoteollisuus on tunnetusti vaikeaa, ja osien valmistajilla ei ole liikaa hinnoitteluvoimaa. Linamarin tilannetta helpottaa tosin se, mistä yhtiö mainitsee vuosikertomuksessaan v. 2023: yli puolet liikevaihdosta tulee firman käsityksen mukaan tuotteista, joissa se on asiakkaittensa ainut toimittaja. Firma elelee silti syklien mukana, ja nyt kun autoteollisuus on ollut kovassa paineessa, niin Linamarin kannattavuus on jäänyt pahasti normaalitasosta.

Vaikka ala onkin hirveä, niin viimeisen 12 kuukauden aikana se on tuottanut mukavasti EBITtiä - n. 430 MCAD pyöreästi 8 BCAD:n liikevaihdolla (n. 5 % EBIT-marginaali YTD vs. 7-10 %:n normaali, jota Linamar ohjeistaa). Karmeassa markkinassakin Linamar on kasvattanut markkinaosuuttaan, liikevaihdon noustessa ensimmäisen 9kk aikana joka kvartaalilla markkinan mennessä päinvastaiseen suuntaan.

Firman valuaatio olisi siis velka huomioiden (n. 1,5x EBITDA, merkittävästi muttei ongelmaksi asti) luokkaa EV/S 0,7 ja EV/EBIT 12. EV/EBIT 12 ei ole halpa, mutta jos ja kun kasvulatu jatkuu ja marginaalit korjaavat takaisin ylöspäin, niin myös valuaatio sulaa alaspäin. Riskinä on tietty se, että kilpailu ja/tai markkinan alakulo jatkuvat, mutta koska bisnes on niin valtava, niin pienetkin parannukset marginaalissa tuovat valtavasti lisää alariville.

“Hades, unohtuuko sulta nyt jotakin?”

Ai niin. Taisi unohtua.

Linamarilla on myös toinen segmentti: teollisuuskoneet. Tämä on rakennettu pitkälti 2000-luvun vaihteessa ostetun ja sittemmin erinomaisesti kasvaneen Skyjack-saksinosturiyhtiön varaan, mutta vuosien 2017-2024 aikana segmentti on laajennettu maatalouskoneisiin kanadalaisten konevalmistajien MacDonin, Salfordin ja Bourgaultin ostoilla. Nuo kolme yhtiötä tarjontoineen kattavat firman mainospuheissa koko maanviljelyprosessin kyntämisestä puintiin. Bourgault saatiin lukuihin mukaan vasta tänä vuonna, mutta siitä huolimatta segmentti on tykittänyt edelliseen vuoteen n. 525 MCAD EBITtiä vajaan 3 BCAD:n liikevaihdolla. Kuten autosegmentissäkin, niin maatalouskoneissa Linamar on voittanut markkinaa aivan järjettömällä erolla (+6 % YTD vs. -17 % markkinakehitys).

Maatalousbisneksen “ilmestyminen” on malliesimerkki Linamarin strategiasta, jossa hajautus eri toimialoille on keskiössä suhdannevaihtelun rauhoittamiseksi. Linamar tunnetaan toki yhä autoteollisuuden yhtiönä, mutta niin vain teollisuuskonesegmentti toi jo v. 2023 sisään yli puolet yhtiön liikevoitosta. Maatalousbisnesten ostamiseen käytettiin vuosina 2017-2024 yhteensä 2,1 BCAD (+investoinnit jne.), ja niillä on kasvatettu segmentin liikevoittoa 162 miljoonasta dollarista tämän vuoden n. 600 miljoonaan. Yhtiöstä on tullut vakaampi, ja sitä arvostan Linamarin strategiassa erittäin korkealle.

Noh, mites se koko Linamarin arvostus? Numerot muuttuvat vähän, kun muistaa laskea molemmat liiketoiminta-alueet mukaan - EV/S n. 0,5, EV/EBIT n. 5,5, ja ennustettu P/E tälle vuodelle on n. kuuden luokkaa. P/B-luku on tälle vuodelle n. 0,65: Linamarilla on pienen valtiollisen verran kiinteää omaisuutta taseessaan, joten velkarahoituksesta huolimatta tase on hyvässä hapessa.

Linamar on ikävän pääomaraskas bisnes, joten vapaan kassavirran kehitys heittelee, mutta nykyliiketoiminta tuottaa vuodessa n. 1 BCAD:n verran kassavirtaa - siitä menee toki paljon taseeseen, mutta se tuo myös kasvua. Firma on luvattoman huono viestimään pääoman tuotoistaan, mutta pääasiassa tuotto on ollut kaksinumeroista - ei paljoa sen yli viime vuosina, mutta kuitenkin. Jos autoteollisuus piristyy ja Linamar saa katteitaan nostettua, niin tähänkin tulee piristystä. Ja jos kasvuinvestointeja aletaan vähentää, niin myös vapaan kassavirran tuoton pitäisi raketoida erittäin korkealle tasolle.

Linamar on siitä hauska yhtiö, että sillä on jopa julkilausuttu strategia laajentua nykyisten toimialojen lisäksi vesi- ja energia-aloille, sekä laajentaa koronapandemian aikaan käynnistettyä MedTech-toimintaansa, joka vielä tällä hetkellä käsittää lääketieteellisten laitteiden ja niiden osien sopimusvalmistamista (osion lukuja ei ole eritelty edes vuosikertomuksessa, joten vielä ollaan täysin alkutekijöissä). Tämä strategia/visio on asetettu kunnianhimoisesti vuoteen - arvasit oikein - 2100. Kun hallituksen puheenjohtaja, pääomistaja ja aiemmin tänä vuonna TJ.n paikalta syrjään siirtynyt Linda Hasenfratz on puhunut vahvan strategian merkityksestä, niin tämä on toki yksi tapa tulkita asia. :grin: Odotan innolla, miten pitkään firmassa toiminut uusi TJ Jim Jarrell lähtee toteuttamaan Linamarin strategiaa - edellinen iso tavoite oli 10 BCAD:n liikevaihto, ja nyt se on saavutettu. Mitä seuraavaksi - moni ei tiedä, ja harvaa kiinnostaa.

OK, bisnes rullaa, mutta mites se sijoitusteesi? Kuten luvut antavat ymmärtää, niin Linamar on päivänselvä arvo-osake epäseksikkäällä alalla - miten aliarvostus purkautuu? No, yhtiö julkisti Q3-tulosraporttinsa ohessa alkavansa ostaa mitätöitäväksi n. 7 % osakekannastaan. Firma ei ole ollut mikään massiivisten buybackien ystävä, mutta on erinomainen signaali johdolta, että ostot aloitetaan nyt, kun osake on halpa ja ydinliiketoiminnan sykli on vieläpä heikko. Jatkossa pääomia tullaan varmasti allokoimaan myös lisäyritysostoihin, mutta firma on viestinyt käyttävänsä nyt aikaa Bourgaultin ja edellisten autoteollisuuden hankintojen huolelliseen integrointiin - tämä kuulostaa myös fiksulta.

Linamar muistuttaa arvoansaa, ja riskinä sijoituscasessa onkin se, että mörnintävaihde jää päälle eikä pääomaa sitova bisnes tuota sitä sijoittajille asti. Tähän lääkkeenä on kuitenkin buybackien ja kasvun lisäksi firman halu innovoida ja laajentaa itseään muuallekin yhteiskuntaan - jossain vaiheessa noiden kolmen yhdistelmä alkaa väkisinkin purra, etenkin jos se näkyy screenereissä. Linamar on myös Fintwitterin ja Substackin perusteella firma, joka ei kiinnosta sitten ensimmäistäkään sijoittajaa, no, missään. Sijoittajalla on nyt siis oiva tilaisuus ostaa yhtiötä, jolta odotetaan varsin vähän, joka on hajautunut parempiin bisneksiin kuin aiemmin, jolla on mahdollisuus parantaa ydinbisnestään, ja jonka osakekanta voi kutistua merkittävästi.

Loppuun tiivistän vielä Linamarin sijoitusteesin yhdellä kuvalla - varsin laadukas ja pitkäjänteinen kasvukone alennuskorissa.

53 tykkäystä