Planet - Kertoo muutokset maapallolla ja siten se mahdollistaa toiminnan maapallon ja sen elämän hyväksi

Planet Labs PBC julkaisi strategiansa seuraaville 10 vuodelle 20.7.2022. Samassa yhteydessä yhtiö veti yhteen ensimmäisen 10 vuoden saavutuksensa. Strategiajulkaisun voi lukea täältä:

Yhtiö toteaa, että sen ensimmäinen missio oli kuvata koko maailma joka päivä, jotta muutos maapallolla saadaan näkyväksi. ”At the start of our first decade, we set a very clear mission: to image the whole world every day, making change visible, accessible and actionable”. Yhtiöllä on käytössään 200 satelliittia, jotka kuvaavat ja skannaavat maapalloa joka kolkasta joka päivä. Siksi yhtiö toteaakin, että ensimmäisen vuosikymmenen tehtävä on nyt suoritettu. Yhtiö kerää valtavan määrän dataa joka päivä, ja tuossa strategiajulkaisussaan toteavatkin, että heidän piti myös luoda uusi liiketoimintamalli. Nyt he käsittelevät 4 miljoonaa kuvaa joka päivä, välittävät dataa asiakkailleen tilauspalveluna ja saavuttavat yli 100 miljoonan vuotuisen liikevaihdon.

Nyt yhtiö kertoo meille kaikille, että “if you had access to imagery of the whole planet every day, what would you do with that data? What problems would you solve, what exploration would you do?” Yhtiö pyrkii aktivoimaan yritykset, hallitukset, kolmannen sektorin jne. kehittämään sovelluksia tämän Planetin keräämän valtavan tietomassan hyödyntämiseksi. ”Just as Google indexed the Internet and made it searchable, Planet is indexing change on Earth to make it discoverable and actionable.” “Meanwhile, we’ll continue to innovate in space – it’s in Planet’s DNA to do so! – to ensure our users are equipped with the best data, constantly deploying new sensors in space to increase the frequency, resolution, and quality of the data that powers our software and tools. This will leverage technology and cost curves from other industries, such as AI and edge compute, and will continue to bring cost-performance advances.” “As we enter our second decade, our North Star is this: to build an Earth data platform that powers action.”

Elikkä Planet on yhtiö, joka rakentaa ja tarjoaa data-alustan, johon sovellukset voivat kytkeytyä.

Planet tuli pörssiin SPAC:in kautta joulukuussa 2021. Eli pörssitaival on lyhyt. Pörssilistautumisen taustajoukoissa oli mm. Google. Tässä vielä näkökulmia, jotka itseäni tässä yhtiössä kiinnostaa:

  • Toimitusjohtajana jatkaa Will Marshall, yhtiön perustajajäsen
  • Megatrendinä on megatrendien äiti - maapallon elämän pelastaminen. Jos asiaa vähän pilkkoo osiinsa, niin megatrendejä ovat ilmastonmuutos, turvallisuushaasteet, pakolaiset, metsäkadot, ravintohuolto, logistiikka jne.
  • Maapallon datan indeksointi ja sen tarjoaminen kaikille - tätä ei ole ennen tehty

Jokainenhan toivoo sijoituksilleen tuottoa. Planetin osalta ollaan alkuvaiheessa, ja liiketoiminnan malli muotoutuu koko ajan. Planet on minusta kasvuyhtiö - tai ainakin sillä kulmalla itse yhtiötä tarkastelen. Tulevaisuus näyttää, mihin yhtiö yltää sijoittajan näkökulmasta.

32 tykkäystä

Maailmanparannus on aina välillä myös taloudellisesti kannattavaa. Esimerkiksi Ruohonjuuri oli aikoinaan ekologisen vaihtoehtoväen ja hippien yritys saada myös Suomeen tuotteita, joita ei muualta saanut. Juurikki itse oli liian nuori, että olisi päässyt ostamaan yhden osakkeen markkasatasella (100 mk, alle 20 €). Nyt asiaan markkasatasen “lahjoittaneet” saavat vuosittain osinkoina jonkun satasen euroissa.

Maailman pelastamiseen tietysti on parempiakin syitä, kuin omakohtainen taloudellinen etu. Ei silti haittaa, jos molemmat on tarjolla. :smile:

10 tykkäystä

Sitten vähän lukuja:


Planet näyttää vielä aika selkeältä seurata lukujen kautta; kassassa 475 miljoonaa (siis nettovelkaa miinus 475 milliä).

Parissa vuodessa tappio pitää saada kuihtumaan, jotta osakkeelle alkaisi muodostua nousuvaraa. Sitä nyt sitten on hyvä seurata. Uutisvirtaahan yhtiöstä on tullut; tämä vain yksi poiminta uutisvirrasta:

6 tykkäystä
1 tykkäys

Tää pätkä sujui ihan hyvin…palataan tähän vielä…

1 tykkäys

Planetin kumppanuus Taylor Geospatial Institute:n (TGI) kanssa on sen suurin suora yliopistokumppanuus, kattaen 100 000 opiskelijan yliopistokokonaisuuden Saint Louisin alueella. TGI kytkeytyy uuteen National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) -virastoon.

Kannattaa lukaista tuo uutinen. Kun toi yliopistokokonaisuus ja TGI ja NGA virastot alkavat murskata Planetin koko ajan uudella datalla kasvavia datavarastoja, niin kyllähän ollaan jonkinlaisen kiihtyvän vauhtipyörän äärellä. Datan murskaaminen, BigData, AI, ympäristön suojelu, armeijan tarpeet, viljelys, metsien suojelu …nuo kaikki kun pannaan Saint Lousin alueen yliopistosammioon ja liittovaltio lisäksi antaa avustuksia tutkimukselle, niin kyllä voisi olettaa tuloksia syntyvän ja Planetin liiketoiminnan myös hyötyvän merkittävästi, sekä kasvun että innovaatioiden kautta. Kyllähän tässä Planet pystyy luomaan niitä kuuluisia vallihautoja myös. Minusta tällaiset uutiset ovat juuri niitä tapahtumia, jotka sitten muutaman vuoden kuluttua tuottavat liikevaihtoa. Eihän kukaan tiedä paljonko, mutta minusta merkittävä erittäin positiivinen uutinen.

4 tykkäystä

No nyt sain kuunneltua Q2 neuvottelupuhelun. Olipas taas ajatuksia herättävä keskustelu. Yritän nyt kertoa teille ja laittaa näin myös omaan muistiini asioita, joihin ehkä kannattaa palata myöhemminkin. Planet Labsissä on minusta paljon niitä piirteitä, joita olen lukenut lehdistä ja kirjoista 80-luvun alun IT-yhtiöistä. Ja olihan meillä Karhulassa 80-luvun atk-kerhossa Apple II, eli jotain omaakin tuntumaan siihen hetkeen on muistisopukoissani. Ja Planet on nyt siellä 80-luvulla. 80-luku oli tietotekniikalle läpimurtovuosikymmen, vaikka isoimmat markkina-arvot nähtiin 90-luvulla ja nyt sitten viimeeksi 2021 tienoilla.

Planetilla on toimitusjohtaja Will Marshallin mukaan takanaan nyt sekulaarinen myötätuuli. Ihan kuin IT:ssä 80-luvulla. Tämä tarkoittaa sitä, että lyhyen aikavälin tapahtumat ovat vähän hidastavia esteitä, mutta iso suunta on vahva ja vahvistuva.

Planetin palvelut osuvat juuri ihmiskunnan pahimpien kriisien hallintaan; ilmastonmuutos ja sodat. Neuvottelupuhelussa analyytikot yrittävät kaivaa esille sitä, miksi Q2 aikana syntyi kovaa kysyntää. Olennaista oli yhtiön vastaus, että kysyntää tuli kaikilta toimialoilta. Ts. Ukrainan sota ei yksistään ole yhtiön myötätuulen aiheuttaja.

Planet on mukana strategisissa NASA:n kehittämishankkeissa, esim. NASA:n CSP:ssä https://www1.grc.nasa.gov/space/communications-services-program/
Tässä hankkeessa on tarkoitus pienentää satelliiteista maahan lähetetyn datan latenssia, kun tänään kestää tunteja niin jatkossa minuutteja. Nää on taas niitä 80-luvun juttuja, eli parannetaan infraa niin paljon, että sen jälkeen päästään lähemmäs online-päätöksen tekoa, mikä buustaa BigDataa, AI, ML, yms. softatoimintaa harppauksin eteenpäin. Ja taas tarvitaan Palanetin dataa enemmän ja enemmän. Näin se vauhtipyörä kiihtyy.

Planet on osakepoimija yhtiö. Olen teknisen analyysin seurailija, joten seuraava lause kannattaa jättää omaan arvoonsa: Planetiin ei toimi tekninen alanyysi. Kun kuuntelin puhelun, niin ihan selkeästi tuotiin esille, että q2:lla osa ”lisä” myynnistä saatiin lähes 100%:n katteella, mutta jatkossa investoivat lisää eikä myyntikate marginaali parane samassa suhteessa kuin liikevaihto. No, sittenhän q3:lla nähdään punaista, kun markkina alkaa kritisoida marginaalin kaventumista. Planetin osake tulee siis tuottamaan vuoristorataa, jatkossa entistä enemmän, kun markkina alkaa sitä löytää, ehkä innostua ja sitten taas pettyy.

Kyllä jäi kumman hyvä tunne tästä yhtiöstä q2:n jälkeen. Kyseessä on tappiollinen SPAC, ison markkinan ohi katsoma, mutta kun luukun avaa, sieltä löytyy yhtiö joka luo kärkijoukossa erittäin merkittävää uutta IT-markkinaa.

7 tykkäystä

Kannattaa selata Planetin Investor Day kalvot. Alla oleva kalvo kiteyttää yhtiön strategian +10v.
Myös talouskalvot kannattaa noteerata. Kasvu kiihtyy vuositasoilla ja marginaalit paranee.


Linkki koko settiin:

5 tykkäystä

Seuraava osavuosikatsaus on “vasta” 14.12. Sitä odotellessa on hyvä käväistä yhtiön uutissivuilla ja tutkailla menneen jakson tapahtumia:

https://investors.planet.com/news/default.aspx

Poimin joukosta seuraavan uutisen. Jos kerran NASA on ottanut sopimusoption käyttöön ja näinollen nyt jo 300 000 tutkijaa pääsee käsiksi Planetin dataan, niin kyllähän taustalla tapahtuu monenlaista ohjelmistokehitystä tällaisen BigDatan käsittelyyn.

9 tykkäystä

Tasaiseen tahtiin uutta uutista Planetista. Tämä Planetin ja Accenturen kumppanuus on varmaankin myös Accenturelle merkittävä; yhtiöhän on aina pyrkinyt olemaan maailman ykkösnimi kun on kyse muutoshankkeista joihin liittyy ICT:n kehittäminen liiketoiminnan tueksi. Mutta kun näitä uutisia lukee, niin vääjäämättä myöskin Planetin arvo kasvaa kokoajan; datan käyttäjäverkosto kasvaa kyllä kokoajan huimaa tahtia, kun vaikka kaikki syksyn uutiset summaa yhteen.

5 tykkäystä
3 tykkäystä

Poimin tulostietoja Planetista, ja erityisesti menneen vuoden osalta. Yhteenvetona sanoisin, että yhtiö skaalaa itseään isommaksi ja LUO markkinoita SPAC-kassalla. Stock Based Compensation (SBC) syö puolet liikevaihdosta, mutta se raha ei mene yhtiön kassasta vaan sen maksaa osakemarkkina. Osakkeiden määrä on liudentunut vuodessa 3%. Se on ihan ok. En vaan ymmärrä miten SBC on toteutettu, kun noin vähän osakemäärä liudentuu. Pitää seurata yhtiön skaalautumista isommaksi ja kassavirtapositiiviseksi parin vuoden kuluessa, siihen SPAC kassa antaa nyt mahdollisuuden.

Ja oikein rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta Planetin seuraajille!

3 tykkäystä

Pitihän se sitten selvittää, että miten toi Planetin Stock Based Compensation on toteutettu ja mitä sitä kautta tapahtuva osakeliudennus ja vaikutus vuotuiseen nettotulokseen olisi. Asia oli selvitetty vuosikertomuksessa eli 31.1.2022 päättyneen tilivuoden 10-K vuosiraportissa. Siitä poimintoja alla.
Lopputulema on se, että nykyinen SBC perustuu Planetin (ent. Cosmogia) 2011 kannustinjärjestelmään. Kun ynnäsin Cosmogian (vanha) ja Planetin (uusi) kannustusjärjestelmät niin sain lopputulemana vuosittaisen 4%:n osakeliudennuksen ja vuosittaisen 73 miljoonan SBC kustannuksen 6,5 $ osakekurssilla, kahdeksan vuoden ajan.

Ehkä se tärkein asia on kunkin miettiä, sopiiko tällainen 4% osakekantaa vuosittain liudentava yhtiö, jonka SBC kustannus on monia kymmeniä prosentteja liikevaihdosta, omaan mielenrauhaan. Mulle tää sopii, kun nyt ymmärrän mistä asiat muodostuu. Tämä Planethan on em. takia ns. 10-vuoden sijoitus, jotta kasvu inflatoisi SBC:n osuutta pienemmäksi, jotta osinkokykyäkin alkaisi löytyä. Toisaalta, jos yhtiö pärjää hyvin, niin osakekurssikin nousee ja SBC tulee “kalliimmaksi”. Eli ei tuosta SBC:stä oikein taida eroon päästä millään.

SBC:n “maksaa” markkina ja osakkeen omistajat liudentumisen kautta. Mutta yhtiön kassavirtaan SBC ei koske. Ja sen takia näissä alkuvaiheen kasvuyhtiöissä on tärkeää katsoa kassavirran kehitystä, jotta yhtiön toiminnan kehitys hahmottuu paremmin näiden palkkioasioiden takaa.

7 tykkäystä

Kun noi kannustimet ovat merkittävät, niin tietysti alkaa kiinnostaa sisäpiirin kaupankäynti. Toistaiseksi sisäpiiri ei ole myynyt. Voihan olla että kannustimissa on ajallisia myyntirajoituksia, mutta nyt ainoat sisäpiirikaupat on ostoja vuoden 2021 lopussa.

4 tykkäystä

Tiistaina, aikaisintaan klo 16:56, Planet lähettää avaruuteen 36 uusinta satelliittiaan. Näin Planet vastaa kasvavaan kysyntään ja mahdollistaa entistä tarkemman ja ajantasaisen datan saamisen tietokantoihinsa, asiakkailleen jaettavaksi. Samalla lähtee taivaalle The Roddenberry Foundationin kanssa tehty kampanja liittyen ihmisyyteen ja ihmisarvoihin. Alla olevassa uutisessa on kerrottu mistä laukaisua voi seurata.

6 tykkäystä

Kaikki 36 satelliittia pääsi onnistuneesti kiertoradalleen. Onneksi olkoon Planet!!!. Alla kuva videosta, juuri yksi satelliitti (en tiedä kenen juuri tuo on) lähtee vasemmalla ylöspäin.


Koko lähetyksen voi katsoa:
- SpaceX - Launches

4 tykkäystä

Planet hinnoittelee tutkimuskäyttöön tarkoitetun datan maan taloudellisen tilanteen mukaan. Käytössä kolme eri hintatasoa. Onhan tuo nyt mitä viisain tapa saada data kaikkien saataville, riippumatta maan vauraustasosta.

4 tykkäystä

Tässä Planetin keississä voi kyllä sanoa, että juuri nähty IT kupla sai myös liikkeelle asioita, joita ei olisi tapahtunut ilman IT-kuplaa. Planetin osakkeella ja kassalla on nyt ostovoimaa, ja yritysten arvostukset varmaan muuten alhaalla, niin tämä Salo Sciences kauppa oli nyt mahdollista. Ja taas saadaan lisää mittausdataa maapallosta ja ilmaston muutoksesta.

This is Planet’s fifth acquisition (BlackBridge ‘15, Terra Bella ‘17, Boundless ‘19, and VanderSat ‘21)

3 tykkäystä

Planet sai uutta businesta NASA Harvestin kanssa. Planetin tekniikan ja Planetin data-analyysien avulla pystytään ennakoimaan satoja. Ei varmaan ole liian kaukaa haettu, jos sanon, että asialla on myös turvallisuuspoliittista merkitystä - unohtamatta tieteenkään ihmisten ja perheiden selviämistä arjessaan.

4 tykkäystä
3 tykkäystä