Plug Power ($PLUG)

Lightning Systemsin kuulumisia:

Lightning Systems announced it is lowering the prices of its 2021 battery and fuel cell electric vehicles by 10 to 50 percent for Class 3 to Class 8 vehicles.

With our influx of large orders, we are realizing economies of scale, moving from producing tens of vehicles per month to hundreds of vehicles per month. Our component costs are falling fast…

Kuulostaa hyvältä tuo “influx of large orders”. Toivoa sopii että polttokennoversioitakin olisi noissa isoissa tilauksissa

https://www.truckpartsandservice.com/commercial-truck-dealer-news/lightning-systems-lowers-prices-of-electric-powertrains-enhances-features/?fbclid=IwAR2fRgr0GzAUQDfGlf3w7nZdwx5gT4uxvv5NpZloRAJiszlsyA_Y96Md7lM

2 tykkäystä

Lähtökohtaisesti hinnan lasku ei ole koskaan hyvä asia koska sen pitäisi tarkoittaa heikkoa kysyntää. Ehkä näin pienellä/aloittavalla toimijalla se voidaan katsoa läpi sormien mutta pistää kyllä miettimään.

2 tykkäystä

Kyllähän tällaisille keskuksille tehtäneen varasyöttöjä samalla tavalla miten suomessa esimerkiksi paperitehtaille on tehty, niiden sähköntarve yleensä vielä suurempaa joten syöttöjen rakentaminen vielä kalliimpaa. Toisaalta kun tehot vielä suurempia niin varasyötöin sähkön saannin turvaaminen onkin sitten ainoa tapa saada prosessi turvattua, varavoimakoneitakin toki löytyy mutta niillä lähinnä turvataan hallitumpaa alasajoa ja välttämättömien järjestelmien ylläpitoa.

Kustannustehokkuus ja toimintavarmuus lienee prioriteettilistalla kärjessä kun tehdään päätöksiä millä varavoima tuotetaan. Monesti varavoimakoita käytetään (muutoin kuin testikäyttöjä) todella harvoin jos ikinä. Tuolloin kustannustehokkuuteen vaikuttaa käytännössä vain laitteen investointikustannus huomioituna polttoaineen säilyttäminen ja laitteiston vaatima tilantarve. Polttoaineen hinnalla ei ole käytännössä mitään väliä.

En tiedä kuinka edukasta polttokennotekniikka nykyää on, mutta jos on selkeästi kalliimpaa kuin perinteiset dieselvaravoimakoneet niin perusteita polttokennotekniikan käyttämiselle on kovin vähän. Päästöistä puhuttaessa varavoimakoneiden elinkaaren aikaisista päästöistä erittäin suuri osa tulee kaikesta muusta kuin sen käyttämästä polttoaineesta ja kyseisen datacenterin päästöistä varavoimakoneen mahdolliset co2 päästöt ovat vielä pienempi siivu.

2 tykkäystä

Paperitehtailla on oma sähköasema syöttönä kun tarve on kuitenkin todella suuri ja kj-liittymänä olisi selvästi kalliimpi toteuttaa. Mutta nimenomaan varasyöttönä löytyy kj-puolta ja siellä juuri lähinnä ylläpitämään tietyt prosessit. Tällaisissa tapauksissa vain on pakko olla akustoja tai vauhtimassaa, koska siirtyminen 110kV puolelta 20kV ei tapahdu katkotta. 20kV puolta voidaan varmistaa useilla lähdöillä ja niin, että ne tulevat eri päämuuntajien perästä ja toimivat syötönvaihtoautomatiikalla.

Tällaiset järjestelyt maksaa, mutta saatava teho on ihan eri luokkaa kuin mistään akuista/polttokenkoista, joten tuotanto tai muu saadaan pidettyä ylemmällä tasolla.

Kuinka paljon tehoa saadaan ja millä kustannuksilla polttokennoista. Siinä sitten vertailun lähtökohta näille muille ratkaisuille. CO2 päästöt uskoisin olevan viimeinen vaikute tässä ketjussa.

2 tykkäystä

Näin minäkin asiasta ajattelen. Varavoimaloitakin on toki hyvin monenlaisessa käytössä ja niitä ajellaan monenlaisin käyttötunnein.

Jos kyseessä ison datacenterin tai sähköstä kriittisen prosssin varavoimakone perusasiat on yleensä jo siinä määrin hyvässä kunnossa että käyttötunnit jää vähäisiksi. Toisena ääripäänä voisi olla joku kaukainen muusta maailmasta eristäytynyt alue missä olisi muutaman päivän jaksoissa sähköä tarjolla yli kulutustarpeen ja muutaman päivän ajan ei kenties ollenkaan.

Kannattaa lukea juttu jenkkeihin liittyen. Plugi on varmasti vahvasti mukana

Plugin sivuilla on tällainen joka päivä päivittyvä inforuutu:

Tietääkö kukaan nettiguru pystyykö jotain kautta kaivamaan historiallisia arvoja tai saako luvut helposti automaattisesti talteen päivittäin? Jos saisi halutessaan vanhat arvot latailtua niin minkä tahansa noista piirretyn käyrän avulla olisi oiva seurata bisneksen kehittymistä, tai ainakin saada jotain viitettä reaaliajassa

1 tykkäys

9 kertaa kymmenestä tällaiset laskurit on hevonkukkua. Sivulla on scripti, joka lisää/kertoo jyvälukuun sopivan summan ja näyttäisi, että data oikeasti haettaisiin jostain, vaikka todellisuudessa mitään ei haeta mistään.

2 tykkäystä

En saa nyt mobiililla liitettyä kuvaa, mutta puppua näyttäisi tässäkin tapauksessa olevan. Luvut on samat huomenna ja viikon päästä, tässä ei olla vaivauduttu tekemään edes skriptiä.

Oletko aivan varma? Jos olet, niin ok - ikävä homma varsinkin kun mainostavat että pitäisi nimenomaan päivittäin päivittyä

E: pitääpä seurat pari pv muuttuuko luvut. Jos ne päivitetään jostain syystä käsipelillä niin selittäisi scriptin puuttumisen (ihmettelisin kyllä jos ei olisi luotu scriptiä)

Voin toki olla väärässäkin. Näin su iltana puhelimella sivun sourcea sivusilmällä vilkaisin :grin: Itsekin seuraan, elävätkö luvut ollenkaan.

1 tykkäys

Hyödynnän ite skreippaamista parin firman seuraamisessa. Google Apps Script / Google Sheets kombo on tohon hyvä yhdistelmä.

Kirjotin nyt skriptin, joka hakee Plugin sivuilta nuo datat kerran päivässä (18:00 Suomen aikaa) ja tallentaa ne tälle Google Sheetille: Plug Power Bot - Nettisivun statsit - Google Regneark

Katotaan lähteekö luvut elämään :smile:

27 tykkäystä

Plug Power Leverages Entrance into New Green Hydrogen Market: Electrolyzers Now Deployed in Japan - Plug Power Olympialaiset lähestyy, vedyn esiinmarssi

4 tykkäystä

Hyviä uutisia pukkaa myös Amazonilta.

Muutamalla toimijalla jo tämä lupa taskussa:

Amazon joins UPS and Alphabet-owned Wing, who previously won FAA approval for their drone delivery operations.

4 tykkäystä

@terva_xyz Näyttäisi luvut elävän! Hyvä niin!

2 tykkäystä

Joo, niin näyttää tekevän ja hyvä niin :+1:
Mielenkiintoista mitä tuosta sitten lopulta irtoaa. Pitää vaan odotella aika pitkään ennen kuin voi mitään yrittää päätellä.

…mietin tässä vaan ääneen että mahtaisikohan historiatietoja saada jos sähköpostilla lähettäisi ystävällisen pyynnön? :thinking: Taidan kokeilla kepillä jäätä ja yrittää.

3 tykkäystä

https://www.daytondailynews.com/news/state-tax-credit-fuels-25-possible-new-jobs/DB3EQ5HRQBA2JHOU3SC5XZX4HA/

3 tykkäystä

Plugi valloittaa Japania…

8 tykkäystä

Tais olla sama uutinen 5 viestiä takaperin :wink:

2 tykkäystä

Voi kenties olla, mutta tuo on 1.9.2020 ja siksi mielestäni kuuluu tänne.

1 tykkäys