Podcastit: kun milleniaalin keskittymiskyky ei riitä kirjoille

@jaska7 tää on sopiva ketju.

6 tykkäystä

Sijoituskästin Teemun ja @Kevin:in vieraana oli Esa “@Omavaraisuushaaste” Juntunen ja teemana oli ajatusharhat, joita minä ainakin “harrastan”. :grimacing:

Esa on loistava kirjoittamaan, josta todisteena hieno blogi ja erinomainen kirja, mutta kyllä kaveri on myös hyvä puhumaan.

Tässä jaksossa käymme sijoituskirjailija, Omavaraisuushaaste-bloggaaja ja kuusinkertainen Pokemon-suomenmestari Esa Juntusen kanssa läpi sijoittajille tyypillisiä kognitiviisia vinoumia, kuten ankkuroitumista, uponneita kustannuksia, kuuman käden harhaa ja kotikentän suosimista. Kuuntele jakso selvittääksesi, oletko itse langennut näihin vinoumiin!

0:00 Intro ja lämppäkyssärit 13:42 Ensimmäinen ajatusvirhe: Ankkuroituminen 24:02 Toinen ajatusvirhe: Selviytymisharha 37:41 Kolmas ajatusvirhe: Heittoputki-vaikutus 45:41 Neljäs ja viides ajatusvirhe: Uponneiden kustannusten harha ja teesihiipimä 53:14 Kuudes ajatusvirhe: Kontrollin illuusio 55:58 Seitsemäs ajatusvirhe: Viimeaikaisuusharha 1:00:34 Kahdeksas ajatusvirhe: Jälkiviisausharha 1:06:40 Yhdeksäs ajatusvirhe: Kotikenttä- eli home-bias 1:14:55 Kymmenes ajatusvirhe: Kognitiivisen vinouman sokea piste 1:17:10 Mielipide kryptovaluutoista

15 tykkäystä

Taannoin totesin, että en tykkää kuunnella Sijoituskästiä, koska siellä on liikaa mainoksia suhteessa sisällön laatuun. Nyt on pakko todeta, että erityisesti Kästi&Keskiväli on kuunneltu melko tarkasti ja lisäksi välillä on ihan todella kovia vieraita myös Teemun ja Kevinin haastateltavana. Hyvää duunia laadun nostamisen kanssa! Vastaavasti Rahapodia en ole varmaan vuoteen kuunnellut. Onko täällä Rahapodin kuuntelijoita ja millainen sen taso on tällä hetkellä?

5 tykkäystä

Mielestäni rahapodin vierasjaksot ovat monesti oikein hyviä. Näissä tosin aiheet ovat yleisemmin yhteiskunnallisia eikä niinkään suoraan sijoittamiseen liittyviä. Näitä kahta viimeisintä eli 347 ja 348 voin ainakin suositella jos valtion asiat kiinnostavat. :slight_smile:

5 tykkäystä

Tässä on tuorein Pörssipäivä -jakso ja vieraana oli toimitusjohtaja Reima Rytsölä Solidiumista. :slight_smile:

Oli oikein kiinnostava jakso, vaikka en yleisesti erityisen kiinnostunut Soldiumista.

6 tykkäystä

Mikko Jylhän tuoreimmassa Pörssipäivä -jaksossa olivat vieraana salkunhoitaja Mika Heikkilä Proprius Partnersilta ja seniorianalyytikko Henri Parkkinen OP:sta.

Teemana oli tietysti tuloskausi. :slight_smile:

(Pörssipäivä | Yle Areena – podcastit)

13 tykkäystä

David Herro, longtime manager of the Oakmark International fund, shares stock picks. And Jack examines a Wizard-related call from Wall Street.

2 tykkäystä

Onko nää hyviä? Yleensä nämä stockpick -systeemit ovat – vähemmän yllättäen – aika pintapuolisia.

Uusin Sijoituskästi, jossa vieraana oli Peter Seligson, liimasi kuulokkeet korviini. Seligsonia on mielyttävä kuunnella, hän vaikuttaa sivistyneeltä ja jotenkin itseäni kiehtoo hänen ajattelunsa kirkkaus. Se lienee yhdistelmä laajaa sivistystä, vuosien saatossa kertynyttä ammattitaitoa ja sitä, että on ajatuksiaan jakanut muodossa tai toisessa jo vuosikymmenten ajan.

Suosittelen ehdottomasti, itselleni ainakin toimi ja toimii aina, kun Seligson on jossain vieraana.

15 tykkäystä

Tässä olisi tuorein Pörssipäivä -jakso, jossa oli vieraana @Pauli_Lohi ja OP:n Juho Saarinen . Teemana oli elintarvikesektori.


Sijoituskästin Teemu Liila ja @Heikki_Keskivali kävivät läpi Q3:sta.

Jenkkipörssin tilanne karumpi kuin luulet? (Q3) | Kästi & Keskiväli

Tämänviikkoisessa jaksossa käydään läpi kovasti toivottu Q3-kvartaali.

(@Kevin, tägään Sijoituskästin Kevinin tähän)

1 tykkäys

Tässä on 13,5 minuutin Sijoittaja.fi:n podcast, jossa Evli Suomi Pienyhtiöt -rahaston salkunhoitaja Janne Kujala ajatuksiaan ja vinkkejään osakepoimintaan.

Haastattelussa Suomen parhaat osakerahastot -vertailumme voittajan Evli Suomi Pienyhtiöt -rahaston salkunhoitaja Janne Kujala. Millä perusteella Janne tekee osakevalinnat salkkuun? Mistä syystä osake voi rajautua pois salkusta? Entä mitkä ovat Jannen omat kotimaan suosikkiosakkeet?

8 tykkäystä

Oletteko havainneet saman, että Suomen sijoituspiirit ovat hyvin pienet ja samat kasvot kiertävät samoissa podeissa? Haastattelijat ovat myös pääosin harrastelijoita, jolloin haastoa ei juuri ole ja samat asiat käydään vieraan haluamalla näkökulmalla. Usein esimerkiksi toimittajat osaavat vetää itse juonta eteenpäin verrattuna tavisjuontajiin. Harvemmin on positiivisia yllätyksiä ja haastoa tai joko harvinaisempi ja mielenkiintoinen vieras on saatu houkuteltua mukaan.

16 tykkäystä

@Jarnis, @Pohjolan_Eka ja @Sijoittaja-alokas perustakaa yhdessä oma podcasti :pray:Lupaan kuunnella kaikki jaksot :handshake:

14 tykkäystä

Naulan kantaan! Podien suurkuluttajana on jo pidempään ihmetyttänyt kotimaisten sijoituspodien heikko laatu / vähäisyys. Julkiset sijoituspiirit on hyvin pienet ja sitä kautta ymmärrettävää, että samat henkilöt pyörii podista toiseen. Mulle se ei ole suurin ongelma vaan nimenomaan podien laatu.

Pörssipäivä on pääosin erinomainen. Inderespodissa on usein hyvää asiaa. Molemmat todella hillittyjä ja välillä vähän tylsiä. Sijoituskästi on niin mainostv:tä, ettei jaksa kuunnella kuin satunnaisesti, kun mielenkiintoinen aihe/vieras. Haastoa kaipaisin myös huomattavasti lisää. Rahapodi ei juuri sijoittamiseen liity vaan enemmän polittiikkapaasausta. Trader’s Club aika kapealla aihealueella. Pankkien ja salkunrakentajan podia joskus yritin, mutta ei lähtenyt yhtään. Onko joku podi mihin pitäisi tutustua, jos haluaa kuunnella nimenomaan suomeksi?

@MoneyWalker samaa olen joskus miettinyt, että täältäkin löytyisi tekstien perusteella huikeita podijuontajia pitkä lista. Suomen sijoituskentässä olisi kyllä podeille tilaa. Kuka hoitaa homman? :grinning:

23 tykkäystä

Kuuntelen myös esim. ruotsalaispodeja tarpeen mukaan ja yhdessä asiassa suomalaistuotantoa voi puolustaa. Kun on kyse mainostamisesta, niin yleensä se sanotaan suoraan (vrt. esim. sijoituskästi).

Ruotsissa mainostaminen on saatettu kätkeä sopivilla kysymyksillä ja aihevalinnoilla. Esim. äskettäin Rustan listautumisesta yksi ruotsalaispodi “onnistui” ohittamaan aivan ydinkysymyksiä, kuten esim. miksi antihinta (P/E-arvoilla katsottuna) on aivan korkeuksissa verrattuna vaikkapa kilpailija Tokmanniin. Oletettuja kasvumahdollisuuksia painotettiin urakalla ja pohjoismaisella halpakauppapuolella kiristyvää kilpailutilannetta vain sivuttiin ohimennen. Jne.

Ja vaikka Ruotsin pörssimarkkina on moninkertainen Suomeen verrattuna, niin samoja kasvoja niissäkin podeissa pyörii:)

Eniten kaipaa juuri haastavaa ja kyseenalaistavaa poditusta, koska ne hyödyllisimpiä.

5 tykkäystä

@Antti_Viljakainen oli keskustelemassa Fastmarketsin ekonomistin Tero Eerikäinen keskustelemassa Pörssipäivässä. :slight_smile:

2 tykkäystä

Kyselin toimistolla mitä sijoitusaiheisia podcasteja ihmiset kuuntelevat eniten, niin tässä mahdollisesti muutamia uusia ideoita uutta kuunneltavaa etsiville. :smile:

16 tykkäystä

@Omavaraisuushaaste oli viime kuussa vieraana Vaurautta ja hyvinvointia -podcastissa.

Tulee aika paljon tuttua asiaa Esasta, jos on seurannut häntä kauan ja tarkkaan, mutta tulee uutta asiaa enemmänkin seuranneille. :slight_smile:

Esa Juntunen on yhden Suomen suosituimman ja inspiroivimman talousblogin https://omavaraisuushaaste.com kirjoittaja. Hän on jo vuosien ajan kirjoittanut läpinäkyvästi, rehellisesti mutta samaan aikaan innostavasti oman henkilökohtaisen taloutensa kehittämisestä, sijoittamisesta sekä pyrkimyksestä kohti taloudellista vapautta. Hän on opiskellut aktiivisesti sijoittamista, siirtänyt oppimaansa käytäntöön ja näiden pohjalta kirjoittanut sijoittamisesta helposti ymmärrettävästi kansan kielellä kirjoitetun kirjan: Viisas sijoittaja. Keskustelemme tässä podcastissa Esan kanssa hänen tarinastaan blogin taustalla, hänen kirjastaan sekä meidän jokaisen mahdollisuudesta kehittää omaa talouttamme ja pyrkiä kohti oman näköistämme taloudellista paremminvointia.

2 tykkäystä

Jos saa vielä avautua ärsyttävistä asioista, niin toinen rasittava piirre on, että podcast-juontajat vierailevat ristiin toistensa podeissa ja siten samat jutut keskustellaan moneen kertaan. Tämä on kuitenkin pienempi paha, koska sijoittajapodcastaajia on kuitenkin harvalukuisempi joukko. Pitää muuten nostaa hattua Inderesille, että podeihin on saatu houkuteltua mielenkiintoisia vieraita tuoreilla aiheilla.

5 tykkäystä

@Tuomas_Tuominen haastatteli Sijoituskästin @Kevin van Dessel:iä ja Teemu Liilaa.

Vuoden Sijoitusteko 2023 -voittaja Sijoituskästi on vahvassa nosteessa oleva talousaiheinen podcast ja sosiaalisen median kanava. Tuottaja Tuomas Tuominen sai Sijoituskästin vetäjät haastateltavakseen Nordnetin studiolle. Miten Kevin van Dessel ja Teemu Liila itse sijoittavat? Mitkä ovat miesten pahimmat sijoitusmokat? Entä millaisia oppeja he haluaisivat jakaa aloitteleville sijoittajille? Katso/kuuntele haastattelu!

0:00 Vuoden Sijoitusteko 2023 5:53 Sijoitusopit vuosien varrelta 15:22 Sijoituskästi-miesten omat sijoitukset 17:15 Motivaatio sijoittamisen takana 20:19 Sijoitusstrategiat 35:33 Mieti tunnuslukuja suihkussa 40:55 Emämunaukset 48:10 Loppukaneetit

9 tykkäystä