Pörssien suunta (Osa 1)

Suurin osa perusyhtiöistäkin on ylihintaisia, joten perinteiseen rommityyliin alas tulevat nekin, mutta kuplaosakkeisiin nähden toki vähemmän ja ennen kaikkea ne palautuvat nopeammin, kun taass kuplaosakkeet eivät välttämättä palaudu enää koskaan.

Jos näkemys on, että iso korjaus tulee, ei nyt kannata ostaa juuri mitään, vaan ennemmin alkaa odottelemaan shorttipäiviä. Toki jos ei tähän usko, niin pitää positiot.

Minä en usko lamaan ja maailmantalous kasvanee ihan hyvin lähivuosien säteellä, mutta markkinalla on niin paljon sellaista rahaa, jotka hakevat absurdia tuottoa ja kun sitä ei tule, se vedetään markkinalta pois ja kupla poksahtaa. Kupla voi puhjeta ilman neulaakin, vain siksi ettei se enää kasva. Tätä absurdin tuotto-odotuksen rahaa ei lämmitä mitkään 5% vuosituotot, joten hankala olisi nähdä vuosien vaakasuuntainen markkina.

Ammattilaiset pitävät ainoana mahdollisuutena rallin loppumiselle inflaatiota, korkoja tai mustaa joutsenta, mutta se voi loppua ihan siksikin, ettei ole enää erikoiskokeita ajettavaksi.

5 tykkäystä

Hyvä muuten huomioida, että vaikka perinteistä vipua (margin debt) ei ole historiaan nähden vielä ennätysmäärä (absoluuttisesti kyllä, mutta % suhteessa markkina-arvoon ei) niin optiot huomioiden vauhtia on otettu yksityissijoittajien toimesta sitäkin enemmän.

22 tykkäystä

Jos kaikki täysipäiset sijoittajat tietävät, että nyt ollaan taas “jännän äärellä”, niin onko mahdollista, että kuplasta vain päästettäisiin pahimmat ilmat pihalle?
Siis ilman, että päästettäisiin kuplaa kasvamaan puhkeamiseen asti? (Tarkottaisi käytännössä sivuttaisliikettä?)
Pakottaako elvytyspaketit, firmojen parantuneet näkymät lähivuosille, sekä robinhoodilaiset kuplan puhkeamisen partaalle? :thinking:

2 tykkäystä

Eniten mietin sitä, että miten oikeasti isossa pudotuksessa kaikilla näillä “Ei hätää, koska stop loss” -sijoittajilla menee. Jos kaikilla on stop lossit, niin mitä käy jos ei ole isoa instikka-laitaa ottamassa kiinni?

14 tykkäystä

Silloin saadaan kunnon kraateri jonka pohjalta on hyvä ostaa :smiley: - stoploss-lumivyöryt yleensä ylilyö reilusti ja silloin on ns. ostajan markkinat.

17 tykkäystä

Eikä vain pelkät stop lossit… Tässä paperissa, mitä olen aiemminkin linkannut tänne, käydään kuivan teknisesti läpi miten markkina vaikuttaa muuttuneen alati volatiilimmaksi pahoissa paikoissa.

Liquidity Cascades - Newfound Research.pdf (3,0 Mt)

Likviditeetti saattaa kuivua nopeasti kasaan, kun sitä tarjoaa normaalisti paljon mm. vipua käyttävät salamakauppiaat (ontuva suomennokseni HFT:stä, high frequency trading :smiley: ).

Esimerkiksi joulukuun 2018 dipissä laidat kuivuivat nopeasti kasaan.

Keskuspankkien toimet kannustavat sijoittajia yhä kovempaan riskinottoon, mikä aiheuttaa sen, että tiukoissa paikoissa liian moni yrittää ovesta ulos samaan aikaan. Näin kävi vaikkapa maaliskuussa ja sitten nähtiinkin niitä -10 % laskupäiviä. Sitten Fed joutuu pelastamaan markkinan, mikä ruokkii taas lisää riskinottoa…

Mitä jos keskuspankki jossain vaiheessa toteaa, että sen rooli ei ole pelastaa sijoittajien nahkaa joka käänteessä.

Tai toisaalta, vaikka se pelastaisi niin se ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi nähdä viime kevään kaltaisia äkillisiä korjauksia. Kyllä siinä useammalla sijoittajalle menisi peukalo suuhun, etenkin tuoreille kavereille jotka riehuvat vivulla mukana.

45 tykkäystä

Ja se stop-loss ei ihan hirveästi lämmitä täällä Suomessa jenkkikuplissa, jos pre-marketissa mennäänkin jo tukka hulmuten alas :woman_shrugging:

14 tykkäystä

Mielenkiintoinen huomata tänään miten Norjan koronatilanne ja sulut pudottavat pörssiä. Myyjiä riittää. Mutta tuli itselle mieleen, että jos päättävät jatkaa myyntejään niin saattaahan ne kurssit putoilla pidempäänkin Oslossa, vaikka me naapurimaista yritämmekin laittaa käsiä alle.

Samaa vähän katsonut DAXin osalta. Hesa on vielä jonkin verran plussalla, jenkkilän premarket aika flatti mutta DAX porannut jo yli prosentin…

1 tykkäys

Tämä on juuri se suuri uhka. Jos sinulla on vähänkään isompi positio, ei sitä stopparilla myydä järkevään hintaan, koska joko se stoppari ei edes laukea tai sitten market order hakee kaikkien kanssa yhtäaikaa ostettavaa ja sulle osuva arpa voi olla tosi huono. Tämän vuoksi mahdollisiin laskuihin joutuu ennakoimaan (jos näin haluaa hallitusti tehdä), vaikka yleensä myöskään ei kaikkein viimeisintä nousuvaihetta pääse maksimoimaan. Stopparit toimii normioloissa kyllä hyvin, mutta ei näissä poikkeusolosuhteissa.

14 tykkäystä

“Mitä jos keskuspankki jossain vaiheessa toteaa, että sen rooli ei ole pelastaa sijoittajien nahkaa joka käänteessä”

Yksi syy miksi keskuspankki (Yhdysvalloissa) ratsastaa aina paikalle on se että amerikkalaisethan ovat itse vastuussa omista eläkesijoituksistaan. Suuri osa jokaisen eläkkeestä on kiinni osakkeissa. Isoilla romahduksilla pörssissä on siten suuria vaikutuksia reaalitalouteen. Ja samalla politiikkaan - varoja menettäneet eläkeläiset tai tulevat eivät hyvällä katsoa niitä politiikkoja jotka olivat vahtivuorossa romahdusten aikana. Tämä korostuu nykyään kun entistä enemmän eläkkeistä on kiinni osakkeissa korkopapereiden sijaan. Toki Suomessakin eläkeyhtiöiden tuotot vähenee mutta se ei näy suoraan jokaisen eläkkeessä kuukausitasolla.

21 tykkäystä

Goldman Sachs listannut 39 lappua erityisen kuplahinnoissa oleviksi:

13 tykkäystä

Ongelma lienee siinä, että aika paljon tästä spekulatiivisesta rahasta hakee isoa tuottoa. Jos kasvu hidastuu tai loppuu, joka ei sinällään tarkoita, että kupla puhkeaisi, mutta jos kyseinen raha etsii vähintään 2-numeroista kk-tuottoa, niin se siirtyy pois hidastuneen kasvun lapuista. Jos riittävän suuri osa rahasta on tällaista, niin kurssin hidastuminen laukaisee myyntiaallon, joka voi saada kurssin laskemaan, joka taas jatkaa kierrettä.

En sano, että näin tapahtuu, mutta tämä on mahdollista.

10 tykkäystä

Apple lisäsi taas juuri lähes 100 jaardia markkina-arvoon ilman mitään uutista.

Tesla hyppää ATH koska Nancy Pelosi ostanut calleja (ja vieläpä juuri ennen stimuluspaketteja).

GME, BB, PLTR, BBBY ja kaikki muut WallStreetBets-osakkeet menee taivaisiin, jopa Nokia taitaa nyt kuulua tähän.

Goldmanin unprofitable tech on varmaan kaikki täällä jo nähneet sekä margin debt jne

Ja analyytikot heittää bensaa liekkeihin…

Oma fiilis on että homma alkaa olemaan jo sen verran oksettavalla tasolla että joku jossain viheltää kohta pelin poikki.

22 tykkäystä

Mitäs täällä tapahtuu? Mennyt kuukauden verran seuraamatta pörssiä, ja tänään kun kurkkasin, niin on tullut tusinan verran uusia nevö-höörd-firmojen ketjuja, joita osto-ketjussa väki ostaa sormet syyhyten. Just viime viikolla kaupassa mietin, kun kävelin kuolleen Game Stopin ohi, kuinka tässäkin on yksi ketju, jonka aika jätti videovuokraamoiden tavoin. Ja niin vaan nyt uutisoidaan, kuinka reddittiläiset määrittävät kyseisen pörssiyhtiön kurssia kuin kryptovaluuttoja konsanaan (ATM kurssi 3x korkeammalla kuin kulta-aikanaan, edellisen ATH:n, 2008-romahduksen hetkellä).

Allekirjoittaneen noin 40 osakkeen portfoliosta kaikki plussalla. Ja Facebookin sijoituskerhossakin joku laitto screenshottia, kuinka salkku oli noussut päälle 2000 % koronan aikana.

Eihän tämä nyt kovin kestävällä pohjalla voi olla?

52 tykkäystä

Onko mitään tietoa, että miksi nasse juuri dippasi hetkessä aika ronskisti? Ei varmasti ainutlaatuista, mutta aika harvinaista, että se tuolla tavalla laskee.

3 tykkäystä

Huhutaan, että wsb:n takia joku iso valas defaulttas $GME shorttiensa kanssa. Hurjaa on ja tilanteita riittää.

9 tykkäystä

Tuo wsb-toimintahan on puhdasta kurssimanipulaatiota. Millähän tuotakin voisi valvoa/ehkäistä? Tuosta kun ei voi syyttää oikein ketään yksittäistä henkilöä. Pahoin pelkään että tämä tulee olemaan ‘uusi normaali’ jos asialle ei tehdä mitään.

2 tykkäystä

Jos ne kerran bannas Trumpin porukatkin redditistä niin eiköhän tässä ole riski että kun tarpeeksi räimitään niin joku shorttinsa polttanut kilauttaa kaverille ja kohta on poliittista painetta bannata koko /r/WSB “for market manipulation”.

Seuraavaksi twitteristä aletaan flagaamaan tweettejä “tämä voi olla pahaa markkinoiden manipulaatiota”-varoitustarroilla ja somesta bannaillaan osakehypetykset ja…

:stuck_out_tongue:

5 tykkäystä

Liian paljon ylimääräistä rahaa liikkeellä. Ehkä korkotasojen nousu alkaa tuota hillitsemään. :cowboy_hat_face:

1 tykkäys