Pörssien suunta (Osa 1)

StarCapitalilta saatiin uudet lukemat , jotka Aston kirjataa taas tänne esille:

Suomi 28.9.2018:

  • Schiller CAPE: 23.4 (elokuu 23.4)
  • P/E: 21.6 (elokuu 21.8)
  • P/B: 2.3 (elokuu 2.3)

The presented valuation ratios are market-capitalization-weighted. “Weight” provides the actual country weight. PE (Price-Earnings-Ratio), PC (Price-Cashflow-Ratio), PS (Price-Sales-Ratio) and DY (Dividend-Yield) are based on trailing 12 month values.

1 tykkäys

12kk P/E ei kerro kuitenkaan sitä minkä tiedämme, eli että olemme syklin huipulla. S&P 500 -indeksin syklin yli katsova Shillerin P/E on 22,59 yli vuosisadan kestävän mediaanin ollessa 14,73 (lähde).

Mutta mitä jos syklisen yhtiön P/E on alhainen? Ruotsista löytyy rakennusyhtiö JM, jonka 12kk P/E on nyt 5,98. Tulos voisi hyvin puolittua ja osake olisi silti halpa. Vastaavasti Shillerin P/E tälle yhtiölle on 9,7. Vuoden 2009 rysäyksessä yhtiön tulos tosin putosi kovasti.

1 tykkäys

Olemmeko? Todnäk., mutta ei tämä kiveen hakattua ole. Kuten totesin, P/E on kallis/neutraalihko olettaen että tuloskasvu jatkuu. Vahva paino sanalla oletus.

Shillerin P/E on myös korkealla, se on ihan totta vaikka en vuosisadan mittaiseen mediaaniin vertaisi (koko indeksin kompositio muuttunut täysin 100 vuoden aikana: 30-luvun yhtiöt ovat eri asia kuin tämän päivän jne.).

JM hyvä esimerkki. Btw, osakekannasta on shortattuna n. 8 %.

1 tykkäys

Ray Dalio vastaa hyvin kysymykseen, milloin olemme syklin huipulla. Koko video on katsomisen arvoinen mutta tässä erityisesti kerrotaan hyvin loogisesti, että silloin kun kaikki ektrapoloivat mennyttä, työttömyys on alhaisella tasolla ja velkavuoret kasvavat, se on syklin huippu.

Pankkien analyytikot, jotka yleensä aina puhuvat suopeasti pankin palkkiotuottoja lisäävistä teoista, ovat viimeaikoina diplomaattisesti kertoneet, että osakkeet ovat haastavasti hinnoiteltuja mutta kuplassakin yleensä nähdään se viimeinen euforian suora ylöspäin. Siksi osakkeisiin kannattaa edelleen sijoittaa.

Otetaan tuo Fellow Finance esimerkkinä kun siinä on kovasti pöhinää. Eihän velkaantuminen toimi sillä tavalla että velka kasvaa 20% vuodessa tästä ikuisuuteen. Vaikka korot on matalalla, jo pelkkä paisuva velan määrä leikkaa kotitalouksien kulutusta. Toisaalta velalla rahoitettu kulutus on tekijä joka viime vuosina on nostanut yhtiöiden liikevaihtoa. Kodintavaraliikkeet ja autokaupat ovat jo vuosia myyneet tavaransa kuluttajille osamaksuilla. Verkkokauppa.comin taseessa myyntisaamisten osuus jatkaa kasvuaan. Enää ei mainosteta että ota laina ja lähde matkoille vaan ota laina ja yhdistä velkasi.

Haastava ympäristö sijoittajan kannalta. En kyllä lähtisi JM:ää shorttaamaan tuolla trackillä ja arvostuskertoimilla, mutta aliarvostetutkin firmat voivat mennä vielä alaspäin indeksin mukana.

1 tykkäys

Pitemmällä aikavälillä emme odota seuraavasta taantumasta tulevan syvää talouskriisiä länsimaissa vaan mieto taantuma tai vain talouskasvun hidastuminen.

Taalerin kommentti tälle viikolle

Daliolla aina hyviä pointteja, kirjallisuusketjuun linkattu hänen uusin kirjansa (ilmainen pdf!), kannattaa lukaista. Tarkka ajoitus on luonnollisesti vaikeaa, mutta en kiellä etteikö monet merkit viittaisi hyvinkin kypsään syklin vaiheeseen, halusin vain kuulla perusteluitasi. Itseasiassa pörssi näyttää jo hyvinkin voimalla hinnoittelevan käännettä, kun katsoo tosiaan rakennusyhtiöitä ja muita syklisiä toimialoja, kuten konepajat. Tätä kommentoitiin juuri videolla myös Juhan kanssa. Samaa repeilyä on myös SP500:ssa: peräti kolmasosa osakkeista jo karhumarkkinassa.

Kiitos @Aston_Livingstone taas luvuista! :slight_smile:

2 tykkäystä

Minua on jo tosi pitkään vaivannut indeksien ja yhtiöiden välinen ristiriita. Jotkut yhtiöt ovat ilmiselvästi edullisia, myös historiaa taaksepäin katsottaessa, mutta samanaikaisesti indeksi on kallis. Kuvittelen että jos indeksi romahtaa niin myös nämä tunnusluvuiltaan halvat yhtiöt tulevat sen mukana alas, koska näiden yhtiöiden osakkeita voi löytyä indeksirahastoista. Asia pitäisi kai selvittää yhtiön omistajalistoja katsomalla? En tosin tiedä miten tilanne eroaa jos rahastoilla on 5%, 20% tai 40% omistusosuus. Samalla makrotalouden realiteetit kuten velkaantuminen on korkeammalla kuin historiallisesti, joten en uskalla lyödä vetoa tulevaisuuden kasvun puolesta.

Kolmas tekijä on kysymys, mitä taantuma käytännössä tarkoittaa millekin yhtiölle. Katson noita 2009 lukemia kuin historia toistaisi itseään, mutta miten oikaisen ne taseperusteisesti kasvaneelle yhtiölle? Tase ei toisaalta ole varma turva. Pahassa paikassa voidaan saamisia joutua alaskirjaamaan ja velkaantuneet yhtiöt joutuvat realisoimaan omaisuuttaan. Sitten huomataan ettei liikearvo ei ole mitään assetti. Heikosti kannattavat yritykset kääntyvät tappiollisiksi rahoituksen tiukentuessa ja vähemmän tarpeellisten palveluiden kysyntä romahtaa. Osakkeista ei varmaan mitään preemioita maksella?

Rationaalinen ratkaisu on olla ostamatta jos tulevaisuuden odotusarvo on negatiivinen, mutta tässä on niin monta liikkuvaa palikkaa. Minulla on vielä paljon opittavaa tästä taloudesta ja sijoittamisesta. Kiitos kirjavinkistä!

1 tykkäys

Ei mtn, siitä on varmasti iloa :blush:

Sijoittaessa on hyvä katsoa isoa kuvaa, mutta enemmän painoarvoa päätöksissä antaa yhtiökohtaiselle pohdiskelulle: yksittäinen yhtiö on selkeämpi ja yksinkertaisempi kokonaisuus tajuta ja hahmottaa, kuin kokonainen “indeksi” joka koostuu sadoista yhtiöistä eri tilanteissa ja vaiheissa. Tietysti jos ei osaa päättää mitä tehdä, on varmaan parempi toistaiseksi opetella lisää ja pidättäytyä hätiköidyistä liikkeistä.

Markkinaan: puhuttiin Saulin kanssa aamarilivessä tuloskauden odotuksista. Mikä (mun subjektiivisen mielipiteen) mun mielestä oli mielenkiintoista on se, että markkinalla alkaa paradigma muuttumaan sen suhteen, kuinka paljon uskalletaan antaa painoarvoa ensi vuoden ja sitä kauempana oleville ennusteille. Sen sijaan “trailing 12 kuukauden” toteutunut tulos tuo nyt turvaa, kunhan tulos on solidi. Nythän on pari vuotta voinut ottaa etukenoa ja katsoa ennusteita parin vuoden päähän, kun kasvava maailmantalous ja pinnan alle painetut riskit ovat tehneet sijoitusympäristöstä suotuisan. Tietysti edelleenkin markkina katsoo pidemmälle, mutta ennusteisiin ei ehkä voi luottaa kuten aiemmin (case sykliset jotka näyttävät halvalta, mutta markkina haistaa jotain dumppaamalla niitä laitaan).

2 tykkäystä

Shares of Morgan Stanley rose 2.1 percent premarket after reporting a 19 percent increase in quarterly profit…

Stock futures rise on upbeat results from UnitedHealth, Morgan Stanley

Ainakin yhdellä isoista pankeista alkoi lupaavasti. Liikevoitto kasvoi 19%.

Goldman tulos taitaa tulla myös pian…

1 tykkäys

rallia pukkaa. ainoastaan ibm jäänyt ennusteista ja sehän ei uutta ole. toivoin, että tästä alkais vähän isompi lasku, mutta perjantai ja eilinenhän paikkas jo viime viikon laskun, joten nousutrendi voi jatkua.

3 tykkäystä

Mielenkiintoista sahaamista alaspäin… IBM:n odotettu huono tulos sekä FED:ltä tulossa pöytäkirja, jossa ODOTETUSTI kerrottaneen tulevasta koron nostosta (siis tämähän on kerrottu jo etukäteen kauan sitten).

Näin verrattain yllätyksetön tilanne vetää markkinaa USA:ssa alaspäin, vaikka kaikilla muilla isoilla on mennyt jopa yli odotusten (Goldman, Morgan Stanley, Netflix, Johnson&Johnson jne.)

On kyllä levoton markkina :slight_smile:

Tässä vaihteeksi artikkeli missä vähän positiivisempia argumentteja: työvoimaa kuulemma vielä piisaa jenkeissä piilossa, inflaatio ei korkea ja talouskasvu jatkuu vielä pitkään (ja tietysti osakkeet jatkaa siis marssiaan ylöspäin)…

2 tykkäystä

Jenkeissä taas tämä päivä näyttää menevän 2-3% alas… tämä meno kun hetkem jatkuu niin ollaan kohta karhun kynsissä.

Kiinan Q3 BKT:n kasvu, jos tähän voi nyt luottaa, oli 6,5 % vs ennusteet 6,6 %. Trade war kicks in! Samalla tukitoimia puuhaillaan yrityksille.

2 tykkäystä


Vuoden 2018 pohjat on jo lähellä, supporttina tripple bottom (tammi,helmi,huhti).
Tuon tason menetys antanee vauhtia karhulle.

2 tykkäystä


Jenkeissä ollaan vielä kaukana helmikuun pohjista.

1 tykkäys


Kiinassa ollaan jo 2014 pohjien tasolla.

1 tykkäys

Voi, voi näitä heikkoja tuloksia ja tulosvaroituksia Suomesta. Aika laittaa ostohousut naulaan ja katsella vuoden tai pari vierestä tätä meininkiä. Lappua isketty laitaan useammalla kympillä tällä viikolla. Lehdosta onneksi luovuin jo keväällä ja kesällä. Muutamassa kohtuu defensiivisessä lapussa on vielä sentään pilkit vetämässä, mutta tod. näk. käy taas samalla tavalla kuin eilen UB:n kanssa, että joku ostaa 5 lappua 8 egellä ja joudut myymään loput pilkkahintaan, ettei mene puolet myyntikuluja - kiitos Nordnetin maagisen kämäsen hinnoittelun. :sweat_smile:

2 tykkäystä

On sellainenkin toiminto kuin “kaikki tai ei mitään”. Pikkusummilla pelaavan kannattaa käyttää tätä, jos kaupankäyntikulut muodostuvat suureksi.

Fill or Kill tappaa sen heti, jos se ei toteudu, eli sitä et voi käyttää tässä tapauksessa, kun olet pilkillä.

Kyllä ne Nordnetin tyylillä isoiksi muodostuu suurillakin summilla, kun joka päivä saat 7 euroa maksaa siitä lystistä, että joku ostaa viisi lappua sinulta. Parempi olisi ehkä sanoa, että paljon kauppaa käyvillä tai priva asiakkailla, joilla on 3 egen kulut. Joka kerta joku Einstein tulee tätä fill or killiä ehdottamaan Kauppalehdenkin puolella, kun joku avautuu, miten sai viiden euron kaupasta maksaa 9 euroa kuluja. :kissing_heart: