Pörssien suunta (Osa 1)

Näin podin tekijän näkökulmasta oli kyllä mielenkiintoinen keskustelu ja vähän aavistelin, että se kirvoittaa kommentteja. Tuomiopäivän pasuunat vain törähtelivät podia äänitettäessä :D. Jaan kyllä Malisen näkemyksen siitä, että keskuspankkien puuttuminen markkinaan aiheuttaa riskejä ja ongelmia pitkällä aikavälillä (rahapolitiikan tehottomuus, tuottavuusongelmat), mutta en ihan tätä äärimmäistä ennustetta siitä, että luotto koko järjestelmään alkaa karista ihan lähiaikoina ja suuri lama on edessä.

Arvostan Malisen rohkeutta tuoda edustamansa firman vahvaa ja poikkeavaa näkemystä esiin. Vaihtoehtoiset skenaariot auttavat myös hahmottamaan omaa sijoitusnäkemystä, vaikka niiden kanssa ei aina samaa mieltä olisikaan.

10 tykkäystä

Jep! Toi on arvokkainta sijoittamisessa. Samaa mieltä olevien kanssa keskustelu ei kehitä samalla tavalla :muscle:t5:

5 tykkäystä

Kultakannasta luopuminen mahdollisti yritysten keskuspankkien pelaamisen paremmin omistavan luokan pussiin. Rahan syytäminen talouteen auttaa juurikin eniten omistavaa luokkaa. Duunarien palkkakehitys lähti voimakkaasti eriytymään kun Bretton Woods -järjestelmä purettiin. Jopa Henry Ford tajus aikoinaan, että kehityksen kannalta on tärkeää, että kaikilla on varaa kuluttaa eikä vain rikkailla.

Kullalla tai siihen rinnastettavilla vaihdannan välineillä on nimenomaan pidetty järjestelmä kasassa tuon viimeset kolmetuhatta vuotta. Kyse ei nyt oo niinkään siitä nimitetäänkö sitä pankkijärjestelmäksi vai joksikin muuksi. Kyse on siitä, että on luotu vaihdannan väline, jolla pystyy käymään kauppaa ja joka säilyttää arvonsa. Nykyisellään raha ei säilytä arvoa ja keskuspankkeilla on intressi jopa kokoajan heikentää rahan ostovoimaa 2 prossalla vuodessa.

Keskuspankkien mielivaltasessa sääntelyssä olevalle rahapolitiikan toimivuudesta ei ole mitään pitkäaikasta näyttöä. Kultakannan purkamisen jälkeen esim. Japani on ollut merkittävän osan matalassa talouskasvussa. Sama on toteutunut monessa länsimaissakin. Matalan talouskasvun aikajakso on monia kymmeniä prosentteja sitä ajasta, joka on oltu ilman kultakantaa. Mitä enenmmän ollaan menty mielivaltasen rahapolitiikan keventämiseen, niin sen enemmän ongelmia on ilmennyt.

Meneehän se järjestelmä nyt ihan sekasin, jos vaihdannan väline, jonka pitäs olla arvon säilyttäjä, on velkakirja, jossa on huomattava riski löysän rahapolitiikan takia.

1 tykkäys

Hyvä podi. Aina hauska kuunnella radikaaleja mielipiteitä. Itse ehkä enemmän kultaisen keskitien kulkija, MUTTA suodattamisen jälkeen ajattelin itse tehdä ainakin seuraavat toimenpiteet: mieti/järjestele likviditeetti suunnitelma valmiiksi, fyysistä kultaa salkkuun 5-10 pinnaa (spelukatiivinen, ehkä enempi tollanen häntävakuutus), selvitä vaihtoehtoisia sijoitusmahdollisuuksia (tietyt REIT -alat jenkeissä tai maa/metsä Härmässä ?) ja mitä muuta arvon keskustelijat ?
Kiinnostasi ostaa Herra Malisen kriisiin varautuminen-rapsa, onko kokemuksia ?

2 tykkäystä

Toivottavasti jatkokeskustelu mahdollisesta rahapolitiikasta ohjautuu muihin jo olemassaoleviin ketjuihin. Itse näkisin tämän ketjun suurimman hyödyn olevan enemmän tässä hetkessä.

3 tykkäystä

Jep, tääl voi puhua lisää kullasta Kysy kullasta, asiantuntija vastaa! #Kulta - #140 by viljo

Oon siel yrittänyt (ilmeisen huonolla menestyksellä :smiley: ) debunkata kultakantaan ja kultaan rahana liittyviä väärinkäsityksiä. Huom. kulta voi olla silti ok sijoitus, sitä en sano mutta se ei olekaan vahvuusaluettani.

Täs ketjus puhutaan elvytyksen pidemmän aikavälin vaikutuksista Uusi normaali vai pysyvä häiriö - inflaatio, elvytys ja talouskasvu - #81 by Marianne_Palmu

Sen sijaan Malisen ennuste voinee pörrätä täällä ketjussa, se kun oli ajalliselta luonteeltaan hyvinkin “välitön”.

2 tykkäystä

Ai niin. Kohta tulee lama-taantuma, joten Random Walker -tyyliin sedällä ja seurakunnalla nyt käteistä 60% possasta. Osa turvallisesti USD-tilillä, jos ja kun euro ja EKP sakkaavat.

Masse-setä, FA, dollari on dollari, now and forever :heavy_dollar_sign::heavy_dollar_sign::heavy_dollar_sign:

Tämä tuolta toisesta ketjusta. Tulkaa mukaan, ei muailmasta taalat loput :slight_smile:

Lama ja taantuma on kaksi eri asiaa. Ei tässä mistään lamasta vielä ole todisteita vai?

Kyllä setä sen tietää, kunhan setä nyt vain leikitteli sanoilla :slight_smile:

Masse-setä, FA, London School of Economics

Pakko kyllä todeta tuloskauden edetessä, että vaikka olen yleisesti ottaen suhtautunut posiitivisesti näihin vulgaareihin riskisiin omaisuusluokkiin, kuten osakkeet, täytyy sanoa Helsingin pörssin laatua murheelliseksi.

Globaali talous yskii ja uima-altaasta on vedetty tulppa pois, niin meillä enemmistöllä yhtiöistä käy ilmi, että ne uivat ilman uikkareita. Tänään viimeksi Aspo.

Kotipörssissä tuntuu olevan kourallinen yhtiöitä, joita kannattaa holdata yli suhdanteiden ja joilla on kyky luoda omistaja-arvoa ulkoisista tekijöistä piittaamatta. OMXH 25 firmoissa pitäisi olla enemmän Nesteitä ja KONEita. Kuten kollegani @Erno_Hilvenius on hyvin todennut, “negatiivinen osakepoiminta” (eli sulje pois heikot/vaikeasti ennustettavat yhtiöt) toimii täällä hyvin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tavallisen poimijan mahdollisuudet osua täydellisiin kurapommeihin on melko suuri, kun laadukas kärki on niin pieni joukko kokonaisuutta.

13 tykkäystä

Toivottavasti saatte pohjoismaita tulevaisuudessa mukaan analyyseihinne. Huutava tarve olisi uusille Remedyille, Revenioille, QT Groupeille… vaikka niidenkin tarina on vasta vaiheessa :slight_smile:

6 tykkäystä

Jos tarvitsee tilata huonoja uutisia, niin kannattaa olla yhteydessä GNS economicsiin. :slight_smile:

3 tykkäystä

Hyvä artikkeli FT:ssä yhden maailmantalouden ”pääpahiksen” eli Saksan (saksalaisilla tuntuu usein olevan tämä antagonistin rooli) ylijäämästä, miten euro ylläpitää sitä ja mitä Saksan pitäisi tehdä (alkaa törsäämään!).

4 tykkäystä

Fedin korkopäätös tänään, 1990-luvun hengessä mennään ja koron laskua odotellaan. Saa nähdä, voiko illalla laittaa soimaan Nirvanan Nevermind-albumin vai olisiko Metallican Unforgiven hyvä kappalevalinta :smiley: Yritän keretä kirjoittelemaan tänne ensi reaktiot. Aamukatsauksen kokousennakko on luettavissa täällä.

6 tykkäystä

Tunnelma tänään:

giphy%20(1)

9 tykkäystä

Biisisuosituksena illan FED korkopäätökseen: Waltari - Atmosfear

2 tykkäystä

Toivottavasti tunnelma ei ole ainakaan tämä:

8 tykkäystä

Toivottavasti on.

Mutta harmillisesti vain niille, jotka ovat käteisenä.

Tässä muutamia päivän graafeja:

Kuten tämän ketjun aktiivit hyvin varmasti tietävät, jenkkikuluttaja vetää maailmantaloutta ja siksipä hänen luottamus on hyvin tärkeä mittari. Toki, jos haluaa vähän karhun karvoja heitellä sohvalle niin tuosta on enää vaikea parantaa. Nyt kuitenkin haetaan vahvistusta sille, että teollisuustaantuma ei leviä koko talouteen ja siksi mittarin korkealla pysyminen on essentiaalista.

Pakko myös huomauttaa, että jos sijoittaa vaan meidän kotipörssin konepajoihin niin tällä graafilla ei ole niin väliä: sitten kannattaa toivoa parempaa teollisuusdataa! :smiley:

Jos nykyisistä fiiliksistä vähentää odotukset, on ne hieman heikommat mutta ei kuitenkaan draamaa.

Ja sitten vielä SP500 kolmella nousumarkkinan aikana tapahtuneella boss fightilla kevennyksenä. :smiley:

7 tykkäystä