Pörssien suunta (Osa 1)

Trumpin resepti uudelleenvalintaan = veronalennukset ja osakesäästötili? Kiky vielä mukaan niin on sama resepti kasassa kuin Juha Sipilällä :grinning:

1 tykkäys

Pettisiltä hyvä muistutus: vaikka virus vie, ja pitääkin viedä kaiken huomion ja sen torjunta on prioriteetti numero yksi, niin samalla Kiinan velkaongelma ja riippuvaisuus velasta kärjistyy ennestään.

Se tasapainotus mitä on yritetty viimeiset kolme vuotta saanee lentää romukoppaan.

3 tykkäystä

Kiinassahan tuo velkaongelma voi räjähtää käsiin varsin nopeasti, koska suurin osa veloista on pankkijärjestelmän ulkopuolisia ja lyhytaikaisia. Kun lyhyet lainat on vielä ketjutettuja niin dominoilmiön vaara on konkreettinen. Koska kyse on tavallaan varjotaloudesta, niin keskushallinnon on vaikea siihen vaikuttaa.

1 tykkäys

Tätä on moni odottanut kuin kuuta nousevaa.

Silti vieläkään tätä ei ole tapahtunut. Käsittääkseni syitä on mm. a) velka omassa valuutassa eli aina voi monetisoida b) viranomaisilla rautainen ote ja velkoja voidaan aina uudelleenjärjestellä.

Tämähän on allokaatiokysymys. Kiinan talouskasvu on tähän asti toiminut viime kädessä kotitalouksia sortamalla pakottamalla ne ylisäästämään ja tämä raha on pankkien ja muiden varjohimmeleiden kautta allokoitu halpoina lainoina teollisuudelle ja infrafirmoille.

Ei siinä, samankaltaista mallia ovat harrastaneet myös muut Aasian kasvutaloudet ja jossain määrin Suomikin kun kasvettiin kehitysmaasta kehityneeksi sotien jälkeisinä vuosikymmeninä.

8 tykkäystä

Ymmärtääkseni Kiinassa on kaiken aikaa kasvatettu valtaisaa kultavarantoa. Onkohan sillä mahdollista vaikutusta velkaromahduksen hallinnassa?

2 tykkäystä

Monet maat kasvattavat kultareservejään, tästä kulta-threadissa enemmän.

Jos FIAT romahtaisi esim hyperinflaation seurauksena niin gold peg olisi varmaan aika looginen ensiapu. Sitä kultaa sitten pitäisi uskottavuuden takia olla holveissa tarpeeksi. @SamLaakso osannee syventää

2 tykkäystä

Hyperinflaatio aiheuttaa talouden romahduksen ja sen seurauksena koko yhteiskuntajärjestys häviää. Kullan hankkiminen tuota skenaariota varten voi toki olla järkevää, samalla kannattaa hankkia kellarit ja autotallit täyteteen erilaisia selviytymispakkauksia.

2 tykkäystä

Menee hiusten halkomiseksi mutta kausaliteetti on tärkeä ymmärtää tässä yhteydessä. Yleensä talouden, yleisen luottamuksen ja yhteiskuntajärjestelmän romahdus VOI johtaa hyperinflaatioon, se ei synny tyhjiössä ilman näitä (tapaus Weimar, tapaus Unkari, tapaus Venezuela, Zimbabwe jne.). Hyperinflaatio on seuraus, ei syy. Tottakai se ruokkii yleistä sekasortoa sitten sen aikaa, kun se kestää kunnes valuutta resetoidaan. :nerd_face:

Samaa mieltä portfolion allokaatiosta: kultaa ehkä vähän, mutta kyllä säilykkeet plus itsepuolustusvälineet ovat kovaa valuuttaa jos koko yhteiskuntajärjestelmä hajoaisi. Savukkeet ovat usein hähmäisissä oloissa toimineet valuuttana, mutta en tiedä olisiko ne enää se juttu kun polttaminen vähenee koko ajan. :sweat_smile:

11 tykkäystä

Aiheesta kukkaruukkuun, kasaus vuoden alusta mutta edelleen ajankohtainen.

1 tykkäys

Vielä yksi. Nämä euforiamittarit on mitä on, mutta kaippa tämän vuosi tulkita puhuvan nyt varovaisuuden puolesta:

Ei tarkoita sitä, etteikö voitaisi heittää lisää vettä löylyyn ja euforisoitua vielä lisää. :ghost::crazy_face:

Lisäys: :woozy_face:

6 tykkäystä

Myönnän ilomielin hulimattomuuteni kommenttia kirjoittaessani.

1 tykkäys

Tunteekohan kukaan vähän vanhempaa setä-ihmistä, joka on jo nyt ollut linnoittautuneena taloonsa viikkokausia Coronan pelossa? :slight_smile:

Rinkula-turskaa riittää kellarin pakkasessa. No worries. Vanhoja 70-luvun Raid-pulloja on vielä ainakin 2 kk ajaksi sumuttamaan kaikki Corona-positiiviseksi epäillyt (portista sisään yrittävät tunkeilijat, kuten posteljooni; Masse-kissan pihaan tuomat hiiret; linnunpaskat pihakiveltä; naapurin aikamiespojan pihaan viskaama kaljapullo; ja pahin kaikista eli Masse-muorin Prismasta pihaan raahaama uusi lumikola, made in China :face_with_symbols_over_mouth:!). Kuumemittareita ja maskeja on nyt laatikkokaupalla, kun terveyslautakunnan puheenjohtaja tunsi myötätuntoa ja toi niitä terkan varastosta oikein isomman erän.

Mutta: jos jps ja Verphu alkavat pelotella yhteiskuntajärjestyksen romahtamisella, niin sitten sedän vanha asearsenaalia täytyy kyllä uusia: Massen isoisän vanha luvaton pienoiskivääri komeron perällä yhdessä hänen saksalaisilta v. 1945 saamansa Lugerin kanssa ei tule kyllä riittämään :thinking: :thinking: :thinking: Foorumilta otetaan vastaan hyviä ehdotuksia Masselan puolustuksen parantamiseksi!

Masse-setä, FA, luuli jo hetken, että pelkkä Corona-taistelu riittää, mutta ei. Huh, huh !!

9 tykkäystä

Kiitos Masse-sedälle hersyvästä kevennyksestä.

1 tykkäys

Jos tämä pitkään jatkuu kyllä kipinävahtivuorossa oleva FOMO nukahtaa ja euforiakamina kylmenee :thinking: :no_mouth:

2 tykkäystä

Apuna käytetään myös mobiilisovelluksia. Kiina on kehittänyt sovelluksen, johon kansalaiset syöttävät nimensä ja henkilötunnuksensa. Vastineeksi käyttäjät saavat tiedon siitä, ovatko he olleet tekemisissä koronaviruksen kantajan kanssa esimerkiksi lentokoneessa, junassa tai bussissa.

Sehän on tiedossa että isoveli valvoo kasvontunnistuskameroineen jokaista nurkkaa, mutta silti pelottavaa ajatella millainen valvontakoneisto on taustalla, että tällainen applikaatio ja tieto on tarjolla… huh huh

7 tykkäystä

Mukava kuulla, jos otat näinkin vakavat asiat kevennyksenä :wink:

Setä tykkää kevennyksistä, mutta ei voi hymyillä kun huolet sedällä sen kun jatkuvat ihan pelkästään Coronan osalta: Tuore Ilta-Sanomat lööppi : “Oletko sinäkin törmännyt ”ilmaniistäjään”? Kysyimme lääkäriltä, onko lenkkipolkujen ällöttävä tapa terveysriski”

Huh, huh sanoo setä!! Tällaisia niisto-rikollisia kun tapaa muuallakin kuin lenkkipoluilla. Marketin pihallakin uutta kinuski-lumikolaa raahatessa oli kuulemma joku äijä tyhjännyt nenäkuontalonsa ihan suoraan ilmaan takana kävelleen Masse-muorin tartuntasuoja-alueen sisäpuolella (suoja-alue sedän määrämänä muorille min. 80m, toim.huom). Muori mittasi heti etäisyyden: 78.5m. Tämän kun setä kuuli, niin heti muori ulkorakennukseen karanteeniin pariksi päiväksi. Sen verran muorikin jutusta pelästyi, että ei laittanut lainkaan hanttiin ja kuumeenmittauskin x 20 onnistui, YES! :cowboy_hat_face:

Sedän jutut saattavat tuntua nuorisosta joskus vähän hassuilta, mutta kun näitä Fekin, Raaseporin ja Astonin raportteja yllä lueskelee, niin alkaa sedän Corona-suojaustoimet tuntua aika järkeviltä.

Masse-setä, FA, kuolema tai ainakin kuritushuonetta niisto-rikollisille, ilmaniisto on ihmiskunnan pahinta piilorikollisuutta :angry: :smiling_imp: :angry:

3 tykkäystä

Mitä luulisit että kryptovaluutoille tapahtuisi mikäli ajauduttaisiin korkeaan inflaatioon? Venezuelassa ainakin porukka on aika paljonkin turvautunut bitcoiniin

1 tykkäys

Jos talousjärjestelmä romahtaisi, niin kai me silti omistettaisiin osuudet noista meidän firmoista… ei kai ne kaikki konkkaan menis?

1 tykkäys

Tätä olen myös miettinyt… Talousjärjestelmä tuskin kokonaan romahtaa, kyllä se tulee olemaan enemmän finanssi-/rahoitusjärjestelmän systeeminen kriisi jos/kun Fiat-systeemi lähtee käsistä.

Silloin varmaan olisi paras omistaa kultaa, koska kyllä kaikki muut assettiluokat romahtaa ja niitä voisi sitten poimia kyytiin myymällä kultaa.

Mutta kyllä periaatteessa tuottavien assettien omistaminen on järkevintä pitkällä tähtäimellä.

Käteinen tuskin ainakaan olisi