Kysy kullasta, asiantuntija vastaa! #Kulta

Tiesittekö että sijoituskulta on arvonlisäverovapautettu koko EU-alueella? Kulta on ainoa raaka-aine, joka nauttii kyseisestä yksinoikeudesta. Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Tai oikeastaan, mitä ajatuksia teille herää kullasta ylipäätään?

Tämä ketju on varmasti Suomen paras paikka kysyä ja keskustella kullasta, koska ketjussa on mukana kulta- & makroasiantuntija Sam Laakso.

6 tykkäystä

Tähän väliin pieni alustus itsestäni. Julkaisin toukokuussa kultaa käsittelevän lopputyöni nimeltään ’The Future of Gold from 2019 to 2039’, jossa käsittelen kultaa monesta näkökulmasta. Käsiteltyjä aiheita ovat muun muassa kullan rahapoliittinen aspekti, Yhdysvaltojen pakotteiden vaikutus valuuttamarkkinoihin, kullan historia rahana, markkinoiden syklisyys sekä kultamarkkinamanipulaatio. Haastattelin työhön seitsemää kansainvälisesti tunnettua asiantuntijaa, mukaan lukien Nordean pääanalyytikko Jan Von Gerich, sijoituslegenda Jim Rogers sekä Merrill Lynchin ex valuuttatreidaaja Alexis Stenfors.

Julkaistuani lopputyöni, suomalainen Voima Gold palkkasi minut kulta-asiantuntijaksi sekä myyntijohtajaksi. Voima on suomalainen fintech yhtiö, jonka tavoitteena on digitalisoida kullan ostaminen, myyminen sekä omistaminen, unohtamatta kullan fyysisyyttä. Disclaimer: Myymme fyysistä kultaa.

Joillekin nimeni saattaa olla etäisesti tuttu kesäkuisesta Arvopaperin haastattelusta, jossa totesin kullan hinnan nousevan seuraavan 5-10 vuoden aikana 5 000 dollariin / 4 000 euroon. Silloin tarkastelussa oli etenkin kullan rahapoliittinen puoli sekä Malesian pääministerin tuore lausunto siitä että hän haluaisi nähdä Aasiassa monikansallisen kultataatun valuutan.

Minua kiinnostaisi tietää, mitä mieltä täällä ollaan kultaan sijoittamisesta sekä miten sijoitatte kultaa jos sijoitatte. Kysy mitä vaan kullasta, mä vastaan!

Linkki lopputyöhön: Sam's Thesis - SKAL Capital

Linkki Arvopaperin juttuun: Asiantuntijalta raju väite: ”Kullan hinta nousee 5 000 dollariin muutamassa vuodessa” | Arvopaperi

4 tykkäystä

Myyttejä kullasta osa 1. ”Kulta ei tuota mitään, eikä sillä ole osinkotuottoa”

Totta. Tässä kuitenkin sivuutetaan täysin kysymys siitä mitä tuotto on. Tuottoa ei voi saada ilman riskiä. Osakkeiden osinkotuotto, asuntojen vuokratulot ja lainojen korkotulot ovat seurausta riskistä, jonka sijoittaja on itselleen ottanut. Jos yhtiö menee konkurssiin, osakesijoittajan riski realisoituu. Jos vuokralainen jättää vuokran maksamatta, asuntosijoittajan riski realisoituu.

Ota lompakostasi 20 euron seteli. Kuinka paljon 20 euron seteli tuottaa? Vastaus on tietenkin, ei mitään. Ei mitään, koska 20 euron seteli ei reilussa rahajärjestelmässä kanna riskiä.

Kulta on rahaa. Kulta ei kanna riskiä, eikä siksi tuota mitään. Jos ostat kilon kultaa, sinulla on tuo sama kilo kultaa viikon, kuukauden, vuoden ja 10 000 vuoden päästä. Kulta ei tuota mitään, koska sen ei ole tarkoituskaan tuottaa mitään. Käteisen tavoin, kulta tuo sijoittajan salkulle suojaa.

Fun fact: Kansainvälisesti tunnustettu pankkien välinen Basel III sopimus määrittelee kullan alimpaan mahdolliseen riskiluokkaan, joka on rinnastettavissa AAA luottoluokiteltuihin valtionvelkakirjoihin.

Basel III, sivu 28: https://www.bis.org/bcbs/publ/d424.pdf

5 tykkäystä

Olen pähkäillyt hankkisinko kultaa vai hopeaa suojataakseni salkkuani. Miksi usein kehutaan kultaa salkun suojaamiseen eikä hopeaa?

Onko sinulla henkilökohtaisessa salkussa kultaa tai muita raaka-aineita?

1 tykkäys
  1. Miten näet skenaarion jossa ylivelkaantuneet valtiot alkaisivat purkaa kultavarantojaan rahoittaakseen budjettinsa ja kattaakseen velkojaan - vaikutukset kullan hintaan lyhyellä ja pidemmällä aikajänteellä?

1.2 Jatkona edelliseen, voisiko täysimittainen kauppasota triggeröidä tuollaisen skenaarion (eli lama)?

  1. Eikö fyysisen kullan ETF:t (esim IAU) olisi helpompi tapa sijoittaa kultaan digitaalisien kanavien kautta?

  2. Sulaako kulta tulipalossa?

  3. Jos säilyttää kotona kultaa, pitääkö hankkia revolveri vai riittääkö pesari?

4 tykkäystä

Voin vastata tuohon 4:ään.

Älä kerro siitä kellekään, kynsisakset riittänee tässä tapauksessa.

4 tykkäystä

Kultaa suositaan parista syystä yli hopean:

  1. Hopea on huomattavasti volatiilimpi kuin kulta. Hopean hinta voi heitellä muutamassa viikossa useita kymmeniä prosentteja suuntaan tai toiseen, siinä missä kulta liikkuu suhteessa paljon rauhallisemmin.

  2. Kulta on rahaa ja hopea on enemmänkin teollisuusmetalli. Hopeaa käytetään lähes kaikissa elektronisissa laitteissa, sillä hopea on maailman paras sähkön johdin. Kultaakin käytetään teollisuudessa, mutta alle 10% kullan vuosikysynnästä menee teollisuuteen. Tästä syystä teollisuuskysynnällä on suurempi vaikutus hopean hintaan.

Itselläni on sekä kultaa että hopeaa salkussa ja nimenomaan fyysisessä muodossa. Kulta on kätevän arvokasta ja omaisuus kulkee helposti vaikka taskussa, mutta hopea vaatii huomattavasti enemmän tilaa ja on hintaan suhteutettuna kohtalaisen raskasta. Kulta on itselleni ns. “safe bet”, jonka hinnan uskon nousevan merkittävästi ja hopea on enemmänkin korkean riskin/tuoton spekulaatio omalta osaltani. En käyttäisi itse hopeaa salkun suojaamiseen.

1 tykkäys
  1. En pidä kyseistä skenaariota kovin todennäköisenä suuressa mittakaavassa. Valtiot tykkäävät uudelleenrahoittaa velkaansa laskemalla liikkeelle lisää velkakirjoja ja negatiivisten korkojen aikana nuo valtiot saavat siitä jopa tuottoa. Kultavarantojen myynti olisi todennäköisempää maissa, jotka eivät saa muualta rahoitusta ja näin on käynyt muun muassa Venezuelassa, jonka diktaattori Nicolas Maduro on myynyt valtion kultavarantoja. Vastauksena kysymykseen: en usko että kultavarantojen myyntiä tullaan harjoittamaan niin suuressa mittakaavassa, että sillä olisi vaikutusta kullan hintaan. Keskuspankit ympäri maailman ostavat tällä hetkellä kultaa, eivät myy sitä (ks. Kuvassa keskuspankkien kultavarantojen koko tonneissa. Trendi on ollut nousussa 2009 vuodesta alkaen).


(Lähde: The Future of Gold from 2019 to 2039)

1.2. En usko, että valtiot alkaisivat myymään kultavarantojaan pl. Venezuelan kaltaiset kriisimaat.

  1. ETF:t ovat arvopapereita ja vaativat markkinapaikan, jotta niillä voidaan käydä kauppaa. Lisäksi on näyttöä siitä, että suurimmat fyysisesti taatut kulta-ETF:t eivät oikeasti pidä riittävästi kultaa holveissaan kattamaan ETF:n omistajille tehdyt lupaukset. Kullan osafunktiona on suojata 2008 tyyppisiltä (ja pahemmilta) pankkikriiseiltä, joissa pankkien lisäksi myös pörssit voivat olla pitkiä aikoja suljettuna, jolloin arvopapereilla ei voi käydä kauppaa. Pääasiassa siitä syystä, että ETF-kulta on teoreettista eikä sijoittajan nostettavissa en voi suositella kultaan sijoittamista ETF:ien kautta. Ainoastaan fyysinen kulta tuo sijoittajalle oikeaa omaisuusluokkien välistä hajautusta ja todellista suojaa salkulle. Nykyään on useita Voima Goldin tapaisia palveluita, jossa asiakas voi ostaa, myydä ja säilyttää kultaa digitaalisesti ja turvallisesti yksityisholvissa. Osassa näistä palveluista, kuten myös Voimalla, kulta on oikeasti nostettavissa, kun asiakas niin haluaa ja ostaminen sekä myyminen tapahtuu mobiiliapplikaation tai nettisivujen kautta. Lisäksi yksityisholvissa säilytetyn kullan säilytyskulut ovat verovähennettäviä, siinä missä ETF:n hallinnointikulut eivät ole.

  2. Useimmiten ei. Tulipalo voi nousta yli 1064 celsiusasteen, jolloin kulta alkaa sulaa, mutta useimmat tulipalot eivät pala niin kuumalla liekillä talon sisällä. Joku palomies voi halutessaan korjata :smile:

  3. Jätän turva-alan konsultoinnin muille :joy:

1 tykkäys

En ole palomies, mutta vastaan silti. :slight_smile:

Ei kannata säilyttää kultaa nestekaasupullon, metallijauheiden, hiilivaraston tai vastaavan vieressä, niiden palamislämpötilat voivat helposti ylittää tuon sulamispisteen (hiilipedillä ne sepät aikanaan rautaakin pehmensivät). Korkeimmat paloturvaluokat (esim paloturvakaapit) testataan 1090 celsiusasteen kanssa pari tuntia, joten siitä saa myös referenssiä.

Eli mitenkään tuhoutumaton kulta ei tulipalossa ole, joskin “normaalitilanteessa” se varmaan lähinnä pehmenee ja vääntyy, ei sula kokonaan juoksevaksi. Ja mahdollisille todellisille “doomsday preppereille” vinkiksi, että kulta ja jerrykannut, ruuti ym kannattaa varastoida erillään. :wink:

3 tykkäystä

Miten näistä tapauksissa varmistetaan, että kullan määrä vastaa asiakassitoumuksia? Onko näihin jokin 3. osapuolen sertifiointi / auditointi tms? Onko ulkopuolinen vakuus asetettu jonnekin? Kuka vastaa, jos kulta varastetaan holvista? Sopimusehtojenne mukaan te, mutta mistä ihmeestä ne rahat otatte sitten korvauksiin? Jos tällaista palvelua myyvä firma “ylimyy” kultaansa, niin konkurssitilanteessa sijoittavat ovat ostaneet käytännössä ilmaa. ETF:ssä on toki samaa riskiä, mutta niitä liikkeellelaskevat firmat ovat usein hieman isompia ja tunnetumpia.

1 tykkäys

alle 10% kullan vuosikysynnästä menee teollisuuteen

Mihin sitä kultaa sitten kuluu?

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta jos 90% kysynnästä menee kaapinpohjalle kaasupullojen ja jerrykannujen viereen pölyttymään niin eikö hinnan silloin pitäisi laskea? Voidaan varmaankin olettaa tuotannon pysyvän samana tai jopa vuosien varrella kasvavana?

Toisaalta kyllähän siinä naapuri valahtaa vihreeksi kateudesta, kun grilliin kaasupulloa kaapista hakiessa vieressä kimaltaa tonni kultaa :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Hyvä vastaus! Kullan yksi hyvä puoli on, että jos löydät sen harkoksi tunnistamiskelvottoman keltaisen möhkäleen palon raunioista, saat siitä likipitäen saman hinnan kuin priimakuntoisesta harkosta.

6 tykkäystä

Tähän voin vastata vain Voiman puolesta. PricewaterhouseCooper (PwC) auditoi holvimme kolmen kuukauden välein ja ainakin PwC:n edustajan mukaan olemme maailman ainut yhtiö, joka on saanut “Big Four” tilintarkastusyhtiön laskemaan fyysisiä kultaharkkoja. PwC vahvistaa sen, että Voimalla on auditointihetkellä aina enemmän kultaa kuin mitä asiakassitoumukset vaativat ja sisäinen valvontamme seuraa asiakasvarojen tilannetta päivittäin. Toisin sanottuna, emme koskaan ylimyy holviamme ja luottamus on yksi firmamme pääperiaatteista.

Lisäksi asiakkaittemme kulta on 100% vakuutettu yhdysvaltalaisen Liberty Mutualin kautta eli mikäli kulta ryöstettäisiin, Liberty Mutual korvaa asiakkaille 100% tappioista. Voimalla on yksi Suomen turvallisimmista yksityisholveista, joka on rakennettu vastaamaan Saksan keskuspankin vaatimuksia ja tämä näkyy myös vakuutuskuluissamme positiivisessa mielessä :slight_smile:

3 tykkäystä

Hei,

Kuulisin asiantuntijalta mielelläni viittaukset / todisteet, missä tämä näyttö asiasta on. Käsittääkseni tämä ETF:ien pystyttäminen on säädeltyä touhua. Jos iShares, BlackRock, SPDR tms. lupaa pankissa olevan fyysistä, niin väitätkö että tässä valehdellaan? Tällöinhän käsissä on aivan valtava kusetus ja “kupla”. Sen vuoksi olisi tärkeää kuulla todisteet ennen kuin ETF:t “teilataan” sijoitusmuotona. Väite on varmasti hyvä edistämään kullan fyysistä myyntiä…

Edit: Otetaan vaikka esimerkkinä iShares Gold Trust fact sheet:

image

3 tykkäystä

Tässä pari artikkelia kulta ETF:ien vaaroista. Ovat vuodelta 2016, mutta uskoisin, että samat riskit ovat edelleen relevantteja.
Lyhyesti: riskit johtuvat kolmansista osapuolista.

2 tykkäystä

Tää on niin järkyttävän hauska ketju, että pakko puuttua: Kilo kultaa varmaan painaa kilon, mutta mitä yksi kilo maksaa tällä hetkellä? Jotain 30 donaa??? Jos setä alkaa fyysisiin kultahommiin, niin pitäis vähän tietää loppuuko ensin vanhan sedän taskut/kantovoimat vai rahat :slight_smile:

Masse-setä, FA, kuinka kauan jaksaa kuskata 30kg kultataskuja marketin käytävillä?

2 tykkäystä

Noh, yksikään suurista ”kultataatuista” ETF:istä ei sano prospektauksessaan, että sijoittaja omistaa kultaa, vaan asia on ilmaistu vapaasti suomennettuna ”mahdollisuus osallistua kullan hinnan muutoksiin”.

Otetaan esimerkiksi tuo GLD, joka on maailman suurin kultataattu ETF. SPDR:n mukaan GLD:n kulta säilötään HSBC:n holvissa Lontoossa London Good Delivery harkoissa (noin 400oz / 12,4kg). Ongelman muodostaa pankkisektorin suhde kultamarkkinaan, joka on samanlainen kuin pankkisektorin suhde valuuttoihin - Fractional Reserve eli vähimmäisvarantojärjestelmä, jossa (karkeasti) pankilla on asiakassitoumuksia 100%, mutta pankilla on antaa asiakkaille vain 10% asiakkaitten pankissa säilömistä varoista.

HSBC on yksi kolmestatoista London Bullion Market Associationin (LBMA) bullionpankista, jotka tarjoavat holvisäilytystä suurille asiakkaille kuten SDPR:lle. Samalla nämä bullionpankit toimivat kullan johdannaismarkkinan takaajina. Takaamaan johdannaismarkkinaa, nämä 13 pankkia säilövät kultaa, jonka päälle rakennetaan johdannaisia. Kuten vähimmäisvarantojärjestelmissä yleensä, tämä johdannaismarkkina on moninkertainen suhteessa fyysiseen markkinaan. Jos kaikki HSBC:n futuurien, termiinien, swappien ja optioiden vastapuolet pyytäisivät fyysisen toimituksen kullalleen, HSBC ei tätä pystyisi toimittamaan.

Miten käy GLD:n omistajien? Riippuu SDPR:n ja HSBC:n väleistä ja siitä missä prioriteetissa SDPR on HSBC:n maksulistoilla suhteessa muihin, jotka haluavat fyysisen toimituksen. Lisäksi bullionpankit liisaavat fyysistä kultaa sitä tarvitseville, samaan tapaan kuin Suomen valtio liisaa omaa kultavarantoaan ja saa sille tuottoa.

Yksityishenkilön on liki mahdotonta saada GLD:n kautta fyysistä toimitusta kullalleen, koska GLD:n sääntöjen mukaan asiakkaan tulee olla ns. ”authorized participant” voidakseen saada kullalleen fyysisen toimituksen ja osakkeita yli kymmenen miljoonan dollarin edestä.

Eli sijoittaako GLD:n ostaja fyysiseen kultaan? Ei. Sijoittaja, joka ostaa GLD:n tai vastaavien ”kultataattujen” ETF:ien osakkeita, ostaa vain osakkeita, ei fyysistä kultaa. Lisäksi näissä ETF:issä on tuo edellä kuvattu tuolileikki meneillään, eli jos johdannaismarkkinan pelaajat alkavat kotiuttaa fyysistä kultaa suurissa määrin, fyysisen kullan likviditeetti kuivuu äkkiä.

BullionStar on kirjoittanut aiheesta yksityiskohtaisemmin: Gold ETF Mechanics - Gold University - BullionStar

Ymmärrän kyllä esittämäsi intressiristiriidan, mutta olen tutkinut kultamarkkinaa monta vuotta ennen Voimalle siirtymistä. Kirjoitin kullasta 199 sivuisen tutkimuksen, samalla kun olin töissä johdannaisvälittäjänä :smile:

17 tykkäystä

Kiitos kattavasta ja asiantuntevasta vastauksestasi. :blush:

3 tykkäystä

Kilo kultaa maksaa tällä hetkellä reilut 41 000 EUR ja isoille summille on helppo saada arvokuljetuksia, holvista kotiin ja toisin päin.

Melko positiivisia ongelmia, jos rahaa on paljon. Kelpaisi nimittäin itsellekin tuollaiset ongelmat! :wink:

Enpä tiiä. 30kg kultaharkkoja joka päivä Prisman käytävillä mukana (kotiin ei uskaltaisi jättää) ei tunnut kivalta. Eli ongelma olisi sedälle ihan todellinen!

Niinpä: kultaharkot ei jatkoon, valitettavasti. Tuottamaton peruspääoma on parempi pitää hajautettuna. Jenkkidollari on kova sana: jos se lähtee alta ja Mr. superinflaatio syö kaiken, niin se on muailmanloppu ja saa lähteä setäkin. Piste.

Masse-setä, FA, kantovoimat jo ehtoopuolella

4 tykkäystä