Pörssien suunta (Osa 1)

Aina välillä näkee graafeja OMXH25:stä ilman Nordeaa/Nokiaa. Kohta pitää aina muistaa mainita pre/after Tesla. Tai S&P500 kehitys Tesla exluded etc.

3 tykkäystä

Onkohan tuossa laskut oikein? Teslan paino indeksissä on jotain 2-2,5 % (Teslan markkina-arvo n. 500-600 $ miljardin välillä, SP500 >23 000 miljardia).

6 tykkäystä

Näyttäisi olevan väärin. Teslan P/E * Teslan Paino + S&P500 P/E * (100% - Teslan Paino).
Oletetaan:

  • Teslan P/E = 500
  • Teslan Paino = 2.0%
  • S&P500 = 37.21

Tulos: 500 * 0.02 + 37.21 * 0.98 = 46.4658.
Eli nostaa melkein 10:llä. Jos käytetään teslan nykyistä p/e 1111.1 ja tuota 2.5% niin sitten reilusti enemmän.

Edit: Nämä laskut laskevat painotettua p/e keskiarvoa mistä ei siis ollut kyse.

Oletus teslan tulos n. 0usd ja markkina arvo 600miljardia usd.
Edit2: 1/((23000 / 37.21) / 23000 + 600) = 38.18p/e. Eli nostaa noin 1:llä.

6 tykkäystä

image

14 tykkäystä

No ei tuokaan oikein voi olla. Eihän P/E luvuista saa ottaa keskiarvoa. Ei edes painotettuna. Jos jonkun firman E on lähellä nollaa niin sen P/E saattaa olla vaikka miljardi eikä se kerro muuta kuin siitä että yhtiö tekee ±0-tulosta, mutta vetäisi silti indeksin P/E:n sfääreihin.

Maalaisjärjellä ajateltuna pitäisi laskea indeksin kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu P ja jakaa se kaikkien yhtiöiden yhteenlasketulla E:llä. Kahden prosentin painoinen Tesla tuskin hirveästi indeksin P/E lukua heilauttaa.

Muoks. Lasketaanpa vielä

Nykyiset lukemat:
S&P500 P/E 37,11
S&P500 P = 23 000b
S&P500 E = 23 000b/ 37,11 = 620b

Teslan mukaantulo. Markkina-arvo 550b. P/E 1000
S&P500 P = 23 000b + 550b = 23550b
S&P500 E = 620b + 550b/1000 =620,5b
S&P500 P/E = 23550/620,5 = 37,95

S&P500 indeksin P/E nousisi Teslan mukaantulon myötä 37,11 → 37,95

27 tykkäystä

Eiköhän tuo teslan “SP500-vertailukelpoinen”-eps pidä lisätä tuohon SP500 epsiin, ja sitä verrata indeksin pistemäärään.

Verneri ehkä tutustunut tähän SP500 EPSiin ja sen laskentatapaan, joskus sitä ihmettelinkin:

2 tykkäystä

Olet harvinaisen oikeassa. Olen aina ajatellut että puhutaan painotetusta p/e keskiarvosta mutta eihän se näin tietenkään ole.

5 tykkäystä

Muutama mielenkiintoinen chartti aamun videolta.

Kuten tiedetään, osakkeiden hintavuus riippuu hyvin paljon siitä, katsooko arvostuksia absoluuttisesti vaiko suhteessa kilpaileviin tuotonlähteisiin, pääasiassa siis korkoihin.

Luin eilen artikkelin Shilleriltä ja hänen kavereilta, jossa oli tuunattu ns. Shillerin P/E:tä (toisilta nimiltään P/E10 tai CAPE, cyclically adjusted P/E) ja laskettu siitä tulostuotto. Tätä tulostuottoa verrataan sitten reaalikorkoihin, eli Yhdysvaltain kymppivuotinen velkakirja miinus 10 vuoden inflaation liukuva keskiarvo.

Jos katsotaan raa’asti CAPEa, niin pörssihän näyttää todella kalliilta:

Tulostuotoksi käännettynä se näyttää tältä viimeiset 40 vuotta, ei mairittelevaa:

Mutta jos katsotaan, paljonko osakkeet tekee tulostuottoa yli reaalikorkojen niin osakkeiden arvostus on suorastaan edullinen!

Tuossa kuvassa erottuu muuten IT-kupla taas aivan omana ääritapauksenaan, kun ECY (Excess CAPE) meni miinukselle.

Tottakai, jo itsessään CAPE herättää monenlaisia mielipiteitä eikä korkojen ja osakkeiden suhde ole lainkaan selkeä, kuten videolla kävin lyhyesti läpi. Kuvaavaa on, että Japanin suurin eläkerahasto huutaa apua nollakorkojen ymmärtämiseen tällä hetkellä :smiley:

https://www.gpif.go.jp/en/info/RFI_teikinri_EN.pdf

20 tykkäystä

Nyt myös yrityslainojen reaalikorko on miinuksella Yhdysvalloissa.

14 tykkäystä

Elpyy elpyy

3 tykkäystä

Ääh…

image

3 tykkäystä

Tuo muuten helv… todella paljon uskottavuutta aina tuo body pfp :joy::joy:

11 tykkäystä

Tyler Durdenille :+1:t2:

Sijottajasenttimentti täydessä euforiassa. Tuntuu että mikään negatiivinen uutinen ei vaikuta tällä hetkellä yhtään mitään. Brrrrr…

7 tykkäystä

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-05/the-cost-of-failure-what-s-at-stake-if-brexit-talks-collapse?srnd=premium-europe&sref=ZVajCYcV

Companies would face tariffs, quotas and potential chaos as they move goods across the border; finance firms in the City of London would lose their passport to offer services across the EU; and consumers would see their rights to live and stay on the other side of the English Channel curtailed. Even taking a pet dog to the continent would become more difficult.

Without a trade deal, the U.K. economy would suffer a near-term shock of around 1.5% of GDP, according to Bloomberg Economics. The Office for Budget Responsibility, Britain’s independent spending watchdog, forecasts a 2% GDP decline.

3 tykkäystä

Korkokorjattu PE on ennustanut paremmin tulevia tuottoja kuin tavallinen PE tai CAPE. Ihan omien tutkimuksieni mukaan eli dude trust me.

3 tykkäystä

Kuplaantumiseen liittyen. Osaako Verneri avata tätä rahan pakoa equitystä fixed incomeen mitä tässä Ark Investin Cathie Woodin clipissä n. 13min kohdalla puhutaan? Onko tuossa kyse siitä että on pelätty kuplaa jo vuodesta 2018 saakka ja fyrkat on siirretty turvaan?

Pidän Cathie Woodista, hyvää matskua. Verneristä myös:D

3 tykkäystä

shiller

Shillerin käyrä viittais että tullan korkkaamaan taso 50 ennen romahdusta, edellistä ylemmäksi koska nollakorot, trendi ainakin on täysin selkeästi ylös vielä ja kovaa. Olisko se sitten tammikuun-helmikuun puoliväli jona aikana kannattaa myydä kaikki…?

1 tykkäys

Ei tarvitse laskea edes itse :smiley: Suht hyvin tuo ECY on historiassa ennakoinut tuottoja, tosin välillä on dramaattisia heittoja mitkä ihmiselämässä voivat merkitä enemmän mitä ne tuossa käppyrässä erottuu:

Tuo 2000–2010 pörssin alituotto vs. korot on kyllä raju.

7 tykkäystä

ARKin Cathie on aivan kuningatar <3

Tuo on kieltämättä mielenkiintoista, miten pörssin noususta huolimatta osakkeista virtaa rahaa ulos ja nettona rahaa menee velkakirjoihin Yhdysvalloissa.

Tämä voi liittyä väestörakenteeseen: eläkeläiset ottavat riskiä pois ja siirtävät varojaan turvallisempiin velkakirjoihin, vaikka niiden tuotot ovatkin heikot. Kuitenkin 70 vuotiaalle pörssin -50 % lasku ja matelu seuraavat kymmenen vuotta olisi paljon pahempi skenaario, kuin ne se että rahat säilyttää suunnilleen ostovoimansa bondeissa vaikka ne ei reaalisesti tuotakaan mitään.

Huom. nuo on rahastovirtoja, sijoittaahan yksityissijoittajat paljon myös suoraan osakkeisiin. Pörssissä operoi myös monia muita vekkuleita ja kekkuloita jotka tuovat rahaa sisään.

11 tykkäystä

Täällä on ollut paljon puhetta siitä että kohta rommaa oikeastaan joka päivä. Erityisesti Energia puolen osakkeista huudetaan jatkuvalla syötöllä että ne on kuplassa …Kohta puhalletaan ilmat pihalle Ym ym. Olen seurannut tuota kirjoittelua ja kuunnellut näitä samoja kommentteja yli vuoden . Ja aina vain ollaan kuplassa!!!

Viimme vuonna viimmeisenä päivänä kirjoittelin tänne aiheesta ja toivottelin hyvää tulevaa vuotta ja kovia nousuja “vety” sijoittajille. Ja pitäkää lapuista kiinni… nyt näin lähellä vuoden vaihtumista kysynkin että menikö asiat niin että kannatti pitää lapuista kiinni. No se siitä :slightly_smiling_face:

Eli ilmaston muutosta ei olla peruttu ja kerran vuosisadassa tapahtuvaa energia murrosta ei olla peruttu. Siinä on se ajuri joka tulee jatkossakin nostamaan tiettyjen osakkeiden kurssit pilvistä läpi. Ja tätä nousua tulee kestämään ainakin sen kymmenen vuotta tosin nyt on jo menty 2 vuotta ylös. Eli 8 vuotta vielä nousua jäljellä.

Joku tietysti nyt alkaa epäilemään tuota mitä kirjoitin. Ihan ymmärrettävää kun S&P 500 vetelee taivaissa nyt. Mutta voiko se jatkaa vieläkin nousua? Kyllä voi ja helposti tuon 8 vuotta… No kun näin käy jokainen voi miettiä missä mennään Energia osakkeiden kanssa kun ollaan päästy jo vähän etenemään ilmaston muutoksen ja energia murroksen saralla.

Tuossa hyvä kirjoitus ja käppyrä aiheesta. Näillä mennään… pitäkää piposta kiinni ja hapot mahassa tästä tulee pitkä keissi :grin:

44 tykkäystä