Pörssien suunta (Osa 2)

33 tykkäystä

Eikö vanhojen asuntojen hintojen pitäisi nousta merkittävästi, maahan tulee useita kymmeniä tuhansia ihmisiä lisää vuosittain nettona, 90-luvulla tuli max satoja. Muuttotappiopaikkakuntien asunnot tyhjillään ja puretaan, rintamamiestalot alkaa olemaan elinikänsä päässä kuin myös 70-luvun neukkukuutiot ym.
Asunnot vähenee - väki lisääntyy → hinnat nousee.
Tuleeko rakennusfirmoille lyhyen nykyisen rakennuslaman jälkeen, supersykli nopeutetusti.

12 tykkäystä

Kukapa tietää. Veikkaan, että rakentajien työt pikku hiljaa painottuvat pikemminkin korjausrakentamiseen kuin uustuotantoon ja infrarakentamisen rahatilanne riippuu julkisen talouden rahatilanteesta, joka tulee olemaan huono tosi pitkään johtuen väestön vanhenemisesta.

1 tykkäys

Maahanmuuton lisäksi Suomessa on myös maastamuuttoa, jonka lisäksi pitää tietenkin huomioida syntyvyys ja kuolleisuus. Viime vuonna Suomen väkiluku kasvoi noin 17 000 asukkaalla.

Väkiluku kasvoi viime vuonna eniten Uudellamaalla ja Pirkanmaalla, joiden yhteiskasvu oli noin 25 000 asukasta. Toisin sanoen muilla alueilla väkiluku väheni melkein 8000 asukkaalla vuodessa. Eiköhän ne asuntojen hinnatkin elä maantieteellisesti tuon faktan mukaan tulevaisuudessa(kin).

5 tykkäystä

Tässä on @Jukka_Lepikko:n tviittejä tai pitääkö nykyään sanoa äxiä. Näissä äxissä on asiaa Fedistä, koroista, inflaatiosta ja jopa deflaatiosta. :scream:

59 tykkäystä

Moikka!

Fed julkaisee tänään eli keskiviikkona korkopäätöksen kello 21.00 ja täällä on @Marianne_Palmu kommentoimassa tätä tapahtumaa. Kaikki teemaan hyvin sopivat asiasisältöiset kysymykset ja viestit ovat ehdottoman tervetulleita. :slight_smile:

Tässä alla on linkkejä eri ketjuihin, joissa voi myös kirjoitella asioista liittyen korkopäätökseen, jotka eivät sovi juuri tähän ketjuun syystä taikka toisesta:

  1. Kevyemmät jutut:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-7/
  2. Osakkeiden tai muiden sijoitusten kurssien ihmettely:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/
  3. Päivän hurjat pörssiliikkeet:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/porssin-paivaliikkeet-ja-korjaukset-karhunpesa-harkataisteluareena/
  4. Meemit:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-sijoitusmeemiketju/

Tämä kannattaa lukea ennen illan kokousta:

Eli kello 21.00 alkaen tässä ketjussa tapahtuu… tervetuloa! :slight_smile: :popcorn:

22 tykkäystä

Tähän heti alkuun @Marianne_Palmu :lle kysymys:

Taisi olla edellisen korkopäätöksen aikaan kun sulla oli juttu Fedin kuiskaajasta. Eli ns. vuodetaan päätös etukäteen jottei yllätetä markkinoita. Oletko huomannut vastaavaa tämän korkopäätöksen alla?

13 tykkäystä

Hyvää iltaa foorumille, ja tervetuloa seuraamaan kanssani Fedin korkopäätöstä. Olen edelleen vahvasti lomatunnelmissa tämän ja ensi viikon, mutta tämä piti tulla siitä huolimatta vilkaisemaan. :slight_smile:

Ihan ensimmäiseksi @Construct-Destruct , en kyllä tällä kertaa ole huomannut “kuiskauksia” korkopäätöksistä. Tyypillisestihän noin viikko-kaksi ennen kokousta on ns. hiljainen jakso, jolloin keskuspankkiirit ovat vaiti rahapolitiikkanäkemyksistä. Näitä kuiskauksia voidaan käyttää vielä odotusten ohjailuun, mutta nyt sille ei näytä olevan tarvetta. Siksi voitaneen myös olla suht varmoja siitä, ettei yllätyksiä tule eli 25 korkopistettä nostetaan.

Kaiken kaikkiaan tämä nosto on perin kummallinen, mitä keskuspankin hintavakausmandaattiin tulee ja aihetta hämmästeli taannoin Twitterissä myös Mohamed A El Erian. Viime kokouksessa käytettävissä olleiden tietojen perusteella Yhdysvaltain inflaatio oli 4 %:n tietämillä, ja tuolloin nostoissa pidettiin taukoa. Nyt tuoreiden kesäkuun lukujen mukaan inflaatio hidastui 3 %:iin, mutta nostolle nähdään jälleen tarve. Ehkä alla oleva kuvio näyttää parhaiten monen fiiliksiä, sillä äkkisilmäyksellä kovin johdonmukaista ei rahapolitiikka ole ollut. Toivottavasti tähän saadaan vastauksia myös lehdistötilaisuudessa.

74 tykkäystä

Se lienee selvää, että jos nosto tänään vielä nähdään, sen jälkeen keskuspankki menee uudelle paussille, joka jäänee samalla pysyväksi. Viestit tähän suuntaan ovat myös mielenkiinnon kohteena.

39 tykkäystä

25 pisteen nosto tuli

69 tykkäystä

Päätöksen sanamuodot ovat ensi katsomalta yksi yhteen edellisen päätöksen kanssa, eli inflaatio- tai työmarkkinanäkemykseen ei tullut muutoksia. Jännitys kohdistuu siis lehdistötilaisuuteen

54 tykkäystä

Fedin ohjauskorko on tämän noston myötä korkeimmalla tasollaan yli kahteen vuosikymmeneen, uutisoi Kauppalehti. Viimeksi tällä tasolla ollaan oltu 2001.

17 tykkäystä

Nyt aletaan diskonttaamaan korkojen laskua markkinoille ja kun korot lähtevät alas, lähtevät osakkeet ylös. S&P 500 on enää 5,4% alle ATH:n, joten ennustankin S&P 500:lle uutta ATH:ta kuukauden sisällä.

15 tykkäystä

Osaako joku kertoa, miten nopeasti tuollainen koronnosto yleensä vaikuttaa inflaation? Voiko käydä niin kuin huonossa säätimestä jossa ohjataan yhteen suuntaan ja haluttu tapahtuma tulee perässä niin voimakkaasti, että tulee kiire korjata toiseen suuntaan. Yritän siis kysyä, miksi vaikutusta ei seurata pidempään ennen seuraavaa nostoa?

21 tykkäystä

Tämä on erittäin hyvä kysymys, ja korostaa tämän koronnoston kummallisuutta. Rahapolitiikan viiveet ovat suhteellisen pitkiä, kuukausia tai jopa vuosia, joten inflaatiotrendin kääntyessä laskevaksi odottaa tosiaan voisi. Toisaalta Fedillä on myös työllisyysmandaatti hoidettavana ja kyllä kesäkuun 3,6 %:n työttömyysaste osoitti, että työmarkkina vetää edelleen. Vaikea on nähdä, että korkoja ainakaan lähdetään laskemaan ellei työttömyysaste nouse reilusti yli 4 %:n

42 tykkäystä

Powellin lehdistötilaisuus alkoi. Heti alkuun sivuttiin tätä kysymystä ja hän totesi, että rahapolitiikan vaikutuksia on jo näkynyt korkosensitiivisillä sektoreilla, kuten asumisessa. Täysin vaikutusten näkyminen taloudessa ja etenkin inflaatiossa kuitenkin vie aikaa.

29 tykkäystä

Oliko Yhdysvalloissa taannoin (tai vieläkin) työttömyysasteen rajana (NAIRUssa) 6 %? En ole seurannut aikoihin että onko edes näennäisesti pidetty mitään tiettyä prosenttilukua rajana. En ainakaan tämän FEDin savotan aikana muista kuulleeni että olisivat koronnostoissa erityisesti viitanneet mihinkään tiettyyn lukuun.

1 tykkäys

Powellin mukaan kesäkuun kokouksen jälkeiset talousluvut ovat olleet linjassa odotuksiin tai jopa niitä parempia (inflaatio), eli suuria tarkistuksia omiin ennusteisiin tuskin on tehty. Mitä tulee seuraaviin liikkeisiin, avomarkkinakomitea etenee kokous kokoukselta, kuten arvata saattoi.

35 tykkäystä

Totta, työllisyystavoitteelle Fed ei anna mitään lukuja. Mitä nopeasti vilkaisin, niin NAIRU-estimaatit liikkuvat 4,6-4,8 %:ssa (Fedin omat) eli juurikin mahtuvat tuohon 4,5-5 %:n haarukkaan.

27 tykkäystä

Mikä on tässä tilaisuudessa vahvasti läsnä, niin hiljaisuus ohjauskoron laskuista. Niiden osalta ei ole saatu hiiskaustakaan vielä. Sen sijaan Powellin mukaan on edelleen mahdollista, että korkoja nostetaan syyskuussa.

40 tykkäystä