Pörssien suunta (Osa 2)

”Markkinoilla hinnoitellaan yhä suurin todennäköisyys sille, että keskuspankki Fed ei nosta 5,25–5,5 prosentin haarukassa olevaa ohjauskorkoa seuraavassa syyskuun kokouksessaan.”

Pölhölä joululuun lopussa -20% YTD vois olla hyvä arvaus.

11 tykkäystä

Aika vähän täällä puhetta kiinan kiinteistösektorista hiljattain.
Jälleen yksi suurimmista yhtiöistä, Country Garden tekee ATL samalla kun missannut maksueriä veloista ja bondien hinnat todellisessa alelaarissa.
Aiheuttaako tämä sen kauan odotetun kiinteistökuplan puhkeamisen vai lakaistaanko maton alle kuten viime vuonna Evergranden kanssa? Seuraako politiikka muutoksia CCP:n toimesta ja mitkä ovat vaikutukset globaaliin talouteen?

6 tykkäystä

Eiköhän kiinalaiset tee niin kuin vanhatkin mantereet-eli painetaan rahaa ja annetaan valuutan heikentyä.

Sitten korviaan myötä velkaantuneet 2-3 asunnon eläkesäästäjät jumittavat kotonaan eivätkä kuluta mitään.

Huonoa maailmantaloudelle-helpottaa inflaatiota-mutta kilpailu kiristyy globaalien yritysten välillä.

5 tykkäystä

Kiinasta puheenollen, heinäkuun talousluvut jatkoivat heikentymistään ja yllättäen maan keskuspankki laski keskeistä lainakorkoaan aamulla, 15 korkopisteellä 2,5 %:iin. Lasku on suurin vuoden 2020 jälkeen.

Maan teollisuustuotannon kasvu hidastui heinäkuussa 3,7 %:iin ja vähittäismyynnin 2,5 %:iin vuodentakaisesta. Epäilyjä datan läpinäkyvyydestä herätti sekin, että Kiinan tilastoviranomainen ilmoitti pitävänsä taukoa nuorisotyöttömyyslukujen julkaisussa ”kunnes keräysmetodeja saadaan kehitettyä”. Nuorisotyöttömyys oli kesäkuussa kasvanut 21 %:iin ja heinäkuussa kasvun uumoiltiin jatkuneen.

Mielenkiintoinen ratkaisu: kun luvut eivät ole tarpeeksi vahvoja, laitetaan ne tauolle. Kertoo paljon myös Kiina-lukujen luotettavuudesta.

79 tykkäystä

OP:n Heiskasen nostoja :slight_smile:

18 tykkäystä

Sijoitustiedolla oli tämmöinen juttu:
https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kappyroiden-kertomaa-osakeralli-talta-eraa-ohi

Stifel Institutionalin Barry Bannister, joka ennusti alkuvuoden 2023 osakerallin oikein, povaa nyt rallin olevan tältä erää ohi ja odottaa toisen vuosipuolikkaan olevan osakkeiden sahaamista sivuttaissuunnassa.

Alkuvuoden rallin syynä oli “ei taantumaa ensimmäisellä vuosipuolikkaalla”-teesi. Bannister odottaa S&P500-indeksin päätyvän 4 400 indeksipisteeseen, +/-2,5 prosenttia.

S&P500-indeksistä tuli äskettäin Bannister arvostuksien mukaan “liian kallis”. Hänen mukaansa paras tapa S&P500-arvostuksia on CAPE, joka hyödyntää operatiivista EPS:a.

6 tykkäystä

Burry isosti puteilla

image

11 tykkäystä

Brittien koronnostopaineet kasvavat, kurssit lähti aika lujaa alas. Inflaatio ei ole välttämättä taittumassa, etenkään core.

Briteissä palkat nousi enemmän kuin odotettiin. Odotus oli 7,3%, tulikin 8.2%. Kurssit lähti heti laskuun, myös jenkkikorot jatkaa nousussa. Ehkä Suomessakin saadaan vielä palkkoja kirittyä ylöspäin.

Samaan aikaan US 10 year yield jatkaa ylös (viikon kehitys)

Tuossa vielä uusimmat luvut -reippaat ylitykset, korot jatkoivat ylös aamusta.


8 tykkäystä

Kiitos! Voisin tuota huomiota nostaa ensi viikon Varteissa. :stuck_out_tongue:

Vaikka teollisuudessa ilmenee kramppeja, kuluttajat jaksavat samalla kuluttaa pitäen talouden kuumana.

Tätä tukee myös vahva palkkakehitys.

Toisaalta Kiinan talouden odotettu elpyminen jäi yhtä mahtavaksi kuin Helsingin pörssin kehitys tänä vuonna. :smiley: Todella ristiriitainen ja moneen suuntaan menevä talouskehitys siis jatkuu.

25 tykkäystä

S-Pankin Variksen tviitti :grimacing:

28 tykkäystä

Helsingin Sanomien Jaakko Närhi oli tehnyt ihan kiintoisan jutun Kiinan erilaisista viimeaikaisista mollivoittoisista talousuutisista. :slight_smile: Juttu ei ole maksumuurin takana.

AIEMMIN elokuussa on kerrottu, että myös Kiinan ulkomaankauppa heikkeni heinäkuussa odotuksia enemmän ja maan kuluttajahintojen kehitys kääntyi deflaation puolelle. Tuottajahintojen kehitys on ollut vielä heikompaa.

Samaan aikaan Kiina on keskellä edistyneeseen teknologiaan liittyvää kauppakiistaa Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvallat on jo rajoittanut muun muassa edistyneimpien sirujen valmistuksessa käytettävän teknologian vientiä Kiinaan, ja viime viikolla presidentti Joe Bidenin hallinto kertoi rajoittavansa muun muassa tiettyjä puolijohde- ja tekoälyinvestointeja Kiinaan.

9 tykkäystä

@Jukka_Lepikko:n Äxä-/Twitter-tililtä just bongattua:

29 tykkäystä

Lisää kiinamurhetta. Yhdeksänneksi suurin “trusti” (shadow bank etc.) joka hallinnoi 138 Mrd$ jättää maksuja väliin kun likviditeetti kuivunut. Ehkä tämä harmaa pankkitoiminta kyykähtää nyt. Valtio luultavasti pyrkii pitämään kiinteistöjen arvot ainakin nimellisesti suunnilleen samoina ettei kansa kapinoi, näillä pankeilla ei niin väliä.

Blummasta:

11 tykkäystä

Kiinan kiinteistö-, varjopankki ja koko finanssijärjestelmä on sellaisessa vuosikymmenien slow motion -“kyykyssä” tai ehkäpä parempi sanavalinta olisi “sopeutuminen”. Haiskahtaa velkadeflaatiolta, johon kuuluu pitkän huonojen velalla tehtyjen investointien jälkeinen talouden darrainen sopeutuminen. Koska maan finajärjestelmä on käytännössä suljettu ja täysin viranomaisten armoilla, ei kannata odottaa mitään länsihenkistä nopeaa kosahdusta kuten 2008 vaan hidasta tappioiden jakamista ja hampaiden kiristelyä. Ja oletettavasti myös ainakin verbaalisesti räväkämpää ulkopolitiikkaa kun puolueen pitää suunnata kansan huomio pois heikentyvästä taloudesta.

Jokainen tilanne on aina uniikki mutta tulee kyllä niin 1990-luvun Japani mieleen. Väestörakennekin muuttuu samalla tavalla, mutta vieläkin nopeammin. Kiina oli 1980–2010 ainutlaatuinen kokeilu mitä tapahtuu kun taloutta avataan maailmalle ja kasvu on +10 % vuodessa. Sitä seuraa ainutlaatuinen kokeilu miten kehittyvä “middle income” -talous selviää kasvun jälkeisestä krapulasta sekä väestörakenteen todella nopeasta muutoksesta.

57 tykkäystä

Eiliset Yhdysvaltain vähittäismyyntiluvut osoittivat, että amerikkalaiskuluttaja käy ja kukkuu. Kokosin tänään makrokatsaukseen graafeja kuluttajan tilanteesta, löytyvät myös ohessa. Illalla saadaankin taas Fed-uutista, kun kokouspöytäkirjat julkaistaan klo 21 (ajantasainen kalenteri tärkeistä tapahtumista ja uusimmista ennusteista löytyy muuten nykyään makrokatsausten lopusta).

väh myynti volyymi

kiinteä korko

velka suhteessa tuloihin

us kotitalouksien velka

36 tykkäystä

Kova on tuo jenkkienkin asuntolainakoron nousu parissa vuodessa 3%->7% 30 vuoden sopimuksille. Tuo tyrehdyttää kyllä asunnonvaihtoaikeet niiltä jotka ovat ostaneet kämpän 3-4% korolla edellisen kymmenen vuoden aikana, kun uusilla ostajilla maksukykyä ei ole ollenkaan samanhintaisiin asuntoihin/hintatasoon. Toisaalta nuo pitkät kiinteäkorkoiset lainat ovat suojanneet kuluttajien ostovoimaa, eikä koronnostot oikein ole purreet. (vielä) Vahva kuluttaja pitää työmarkkinaa kireänä, FED joutunee pitämään koron aika pitkään ylhäällä, vaikka ei uskaltaisikaan nostaa enää paljoa.

anekdoottina
Jos vertaa vaikka helsinkiin paremman alueen kaksioon vaikka 400k hintatasolla. Niin tuohan olisi kuukaudessa 1000 euroa (3%)->2300 euroa (7%). Tuohon sitten vastikkeet päälle ja lyhennykset päälle.

29 tykkäystä
5 tykkäystä

Tuomas ja @Jukka_Lepikko ovat tehnyt comebackin! :fire:

Korkeiden korkojen vaikutus alkaa nyt näkymään markkinalla, kun sekä lainananto että -otto tyrehtyvät. Jukka ja Tuomas arvioivat syyskauden ensimmäisessä Traders’ Club -jaksossa taantuman todennäköisyyttä ja kertovat viimeisimmistä liikkeistä omissa salkuissaan.

0:00 Intro 1:28 Pörssit nyt 16:00 Markkinakatsaus 31:21 Kurkistus salkkuihin

29 tykkäystä

OP:n Jari Hännikäinen on käsitellyt Fedin pöytäkirjojen antia tviittiketjumuodossa, aloitusviesti kertoo jo aika paljon. :point_down:

10 tykkäystä

Perjantaina on luvassa Euroalueen CPI luvut. Mahdollista liikehdintää indekseihin.

Ensimmäisessä sarakkeessa ennuste ja jälkimmäisessä edellinen luku.

9 tykkäystä