Pörssien suunta (Osa 2)

En valitettavasti kiireessä löytänyt enää artikkelia, mutta blummalla oli aiemmin keväällä juttua siitä “ongelmasta”, että ESG-rahastoihin virtaa rahaa kuin roskaa mutta niiden ESG-kriteerejä täyttäviä firmoja on liian vähän. :smiley:

Tämä on johtanut siihen, että monien vastuullisuusrahastojen kärkisijoitukset ovat… FANGeja! :smiley: Ne eivät ole edes vastuullisemmasta päästä firmoja, mutta koska niiden markkina-arvot ovat 1-2 biljoonaa dollaria niin ne toimivat “kaatopaikkana” näille rahastoille allokoida rahojaan.

Tämä ilmiä selittänee osin mm. Nesteen, PLUGin ja ylipäätään cleatech-sektorin nousua viime syksystä tämän vuoden alkuun, kun alan rahastoihin paisui ennätysmäärä rahaa.

Sijoittajalle ilmiö näkyy siis montaa kautta:

a) Näille tietyille sektoreille voi kasautua ostopainetta, mikä nostaa kursseja mutta toisaalta altistaa sentimentin heilahteluille kun muodit muuttuvat

b) On hienoa, että sijoittajat ovat heränneet ilmastonmuutoksen kunnolla viime vuosina koska rahalla ja pääomalla on vaikutusvaltaa muuttaa maailmaa ja yritysten toimintatapoja. Firmat, jotka jäävät tämän aallon väärälle puolelle ovat kimurantissa asemassa jos rahoitus tyrehtyy.

c) Runsas kysyntä “vastuullisille” yhtiöille houkuttelee todnäk. paljon vedättäjiä ja onnenonkijoita paikalle.

d) Finanssikuplat, jos sellainen syntyisi ESG:hen, saattavat kiihdyttää innovointia, kun firmat saavat yllinkyllin rahoitusta… Sijoittajille kupla on lopulta vahingollinen mutta ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ei niinkään. :slight_smile:

e) Lopulta tästä 2000-luvun “vastuullisuudesta” tulloo samanlainen normi, kuin lain noudattamisesta ja hyvän maun mukaisesta kirjanpidosta. Se ei siis ole enää kilpailutekijä, vaan pitäisi olla itsestäänselvyys.

28 tykkäystä

Jep, tähän seikkaan ihastuin itsekin. ;D

Suomen Pankilta löytyy tähän dataa myös, mutta tosiaan laskentatapa on tyystin eri Livermoren mallissa.

https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/saastaminen-ja-sijoittaminen/

Suomen pankin mukaan kotitalouksilla on euroja

~90 miljardia käteistä (säästötileillä/pankkitileillä)
~28 miljardia kotimaisissa rahastoissa ja vajaa 4 ulkomaisissa eli vajaa 32 yhteensä
~Suorissa osakkeissa 46 miljardia euroa
~Velkakirjoissa vajaa 2 miljardia euroa.

Tuo tarkoittaisi, että osakkeet ovat ~27 % painossa suomalaisilla keskimäärin, unohtaen asuntovarallisuuden.

Tuo tilastokeskuksen “noteeratut osakkeet” näyttävät hieman vaisulta?

Huom! Suomessa ulkomaalaisten liikkeet merkkaa massiivisesti ja eläkerahastojen samoin, joten meillä tätä voisi katsoa laihana osviittana sentimentistä.

Huom2! Oma virkeystaso alkaa olemaan muusia tuloskaudesta, joten voi olla että tässäkin kommentissa ampuu jokin ohi. :smiley:

7 tykkäystä

Tänään taas pientä numeronmurskausta. Tuli melkoiset karhupeijaset…

Näillä lähtötiedoilla + samat tiedot kuukausittain kaivettuna:

SP500 EPS 2021 Earning trailing Earnings Forward Trailing EPS yield Forward EPS yield Inflation Divident yield 10y bond LTEG
1.5.2021 4192,7 180,01 153,10 188,17 3,65 % 4,49 % 2,60 % 1,37 % 1,61 % 17,5 %

Näistä johdettuna SP500 tuotto-odotus viimevuosille:
Laskettuna seuraavasti: EPS 2021 * LTEG^5 * PE-odotus (17) * divident yield * inflaatio
Tällä hetkellä näyttäisi n. 6,3% tuotto-odotusta - oletuksella, että tuohon valtavaan 17,5% kasvuun päästään ja että PE olisi 17 viiden vuoden päästä.
image

Vain pari kertaa ollaan oltu tilanteessa, joissa on ollut huonompi tuotto-odotus.

Pari muuta indikaattoria:

Real forward earnings yield pohjissaan, mutta niin myös reaalinen korko
image

Osakkeiden preemio korkoihin ei kuitenkaan ole mitenkään luokaton.
image

Osinkotuotoista ei ole edes inflaation vertaa iloa…
image

Tein vielä valuaatioindeksin sen mukaan, miten eri indikaattorit asettuvat persintiileihin.
Nämä kaikki tekijät yhdessä huomioituna valuaatio ei tarkastelujaksolla ole ollut näin tapissa…

Percentile
Tuotto-odotus, 5v 6,3 % 96,2 %
Real earning yield forward 1,89 % 100,00 %
Real earning yield trailing 1,05 % 100,00 %
Stock premium 2,88 % 76,92 %
Real divident yield -1,23 % 100,00 %
Valuation index 94,6 %

Ps. muutama luku (etenkin LTEG) napattua manuaalipelillä silmämääräisesti joten ei ihan eksaktia. Ne erot eivät kuitenkaan muuta isoa kuvaa.

26 tykkäystä
9 tykkäystä

Gamestop sekoilun ja Archegosin eeppisen uppoamisen jälkeen SEC vihdoin alkaa tarkemmin tutkimaan shorttausta ja equity swappausta. Lisäksi suurennuslasin alla on jenkki-välittäjien appien pelillistäminen sekä tietenkin SPAC sääntöjen kiristykset.

Tietenkin nuo kaikki vievät pitkän ajan jenkkilän byrokratiassa ja ei varmaan kannata ihan hetkeen odotella suurempia mullistuksia tämän osalta. Jos kuitenkin esim. naked shorttaus saataisiin kuriin jollain keinolla, niin rauhoittaisi markkinaa jo kummasti.

4 tykkäystä

Saadaanko vastuullisuudesta koskaan tai mihin vuoteen mennessä yhtä objektiivinen kuin lakien säädöksistä. “Hyvä maku” ei toivottavasti tule koskaan kriteeriksi millekkään, jolla joku osapuoli voi hallita toista osapuolta, poislukien Kardashienien perhe contra fanit…

15 tykkäystä

Inderesin viimeisimmän podin kuunnelleena jäin pohtimaan seuraavaa makrotalouteen liittyvää skenaariota: Mitä jos talouskasvua tapahtuu tulevina vuosina laajasti, mutta kasvava inflaatio lyö kunnolla kynsille, yritysten voitot eivät kasvaisi hyvästä tuloskasvusta huolimatta. Inflaation nousestessa korot nousevat, eli lainarahan hinta nousee. Velkarahasta pitäisi siis maksaa korkeampia korkoja. Ja FED sekä mahdollisesti EKP valtioiden ohella kiristäjävät talouspolitiikkansa. Velat pitää korkoineen maksaa ja niitä aletaan myös perimään.

Mitkä esim. Suomen pörssiyhtiöistä yhtiöistä rokkaavat tästä huolimatta ja mitkä taas saavat eniten kynsilleen?

2 tykkäystä

Eikö tuo aika lailla mene velkaisuusasteen mukaan. Kellä on korkoja maksettavana, kellä ei?

En välttämättä haluaisi pitää Finnairin kyydistä kiinni jos korot kirmaavat :smiley:

Sitten tietty voi olla aloja jotka elävät muiden firmojen investointihalukkuudesta, joka voi hyytyä jos raha kallistuu.

3 tykkäystä

Varmaankin yksi laajimmista kysymyksistä mitä voi miettiä. Inflaatio/talouskasvu/korot vaikuttavat kaikkiin yhtiöihin enemmän tai vähemmän suoraan ja/tai epäsuorasti.

Korkojen nousu voi vaikuttaa suoraan positiivisesti esim. nordeaan, mutta negatiivisesti vaikka finnairiin tai nohoon, kun pitää uudelleen rahoittaa vanhoja velkoja.

Nesteellä taas on kassa kunnossa, mutta inflaatio alkaa syömään sitä. Tämän lisäksi raaka-aineet kallistuvat eikä sen suurilla asiakkailla ole enää varaa maksaa isoa preemiota uusiutuvasta polttoaineesta, kun tämä PR-raha nykyisin meneekin korkokuluihin (kts. finnair), ja tämän takia nesteen katteet laskevat.

Tieto evryyn iskee palkkainflaatiota, mutta se saakin ison tilauksen “kertaluontaista” IT-uudistusta (ja nykyisin kovaa tuottoa tekevältä) suunnittelevalta nordealta.

Voi toki mennä yhtiöiden kohdalla jotenkin muutoinkin.

Capmannin TJ avasi tuoreessa haastattelussa miten korkojen nousu vaikuttaisi heihin, mikä on ihan sivistävää kuunneltavaa aiheeseen liittyen, vaikka ei itse yhtiö olisikaan seurannassa. Kohdassa 10:42

18 tykkäystä

Itseäkin hirvittää inflaatio ja sitä seuraava mahdollinen korkojennosto, kun on tuota asuntolainaakin. Toisaalta, kun on tekijöitä vastustamassa tuota, niin tulee välillä mieleen, että: “Onko tämä vain seuraava narratiivi?”

Ensin oli kauppasota. Siitä povattiin kehityskulkua seuraavaan maailmansotaan ja ties mihin. Pitkään aikaan uutisiin ei oikein muuta mahtunutkaan. Sitten tuli korona, ja kauppasota unohtui kuin valonerkin jälkeiset muistikuvat baari-illalta. No kuka nyt enää jaksaa jotain koronaa muistella, kun meillä on nyt tää inflaatio?

15 tykkäystä

1980-luvun yli 15% korot nähneille on ihan sama, kutsutaanko nykytilannetta narratiiviksi vai miksi. Kun korot alkoivat nousemaan, pankit eivät enää silloin 80-luvulla tarjonneet kiinteäkorkoisia lainoja ainakaan järkevillä ehdoilla. Wink-wink. :slightly_smiling_face: Jokainen tekee sijoitus- ja suojautusmistoimensa ihan omalla vastuullaan.

3 tykkäystä

”SPAC-kuningas” on kummasti hiljentynyt viime aikoina. Tarkoitus ei ole ilkkua, meille kaikille tulee joskus vaikeita jaksoja mutta Chamathiin henkilöityi (ja hän itse tietoisesti ruokki sitä) SPACien nousu.

Eikä hän ole yksin. Tämä on lähinnä oma subjektiivinen havainto, mutta monien hype/kasvuosakkeiden kohdalla on nähty ilmojen päästelyä viime kuukausina ja kovin huutelu näistä uuden maailman ihmeistä on alkanut laantua. Se on merkki sentimentin rauhoittumisesta, mikä on hyvä. Zoomit, Pelotonit yms. ovat laskenee kymmeniä prosentteja tai puolittuneet huipuista.

Vaikka indeksitasolla ollaan ATH:ssa niin jälleen kerran pinnan alla on voimakasta nousua (nyt arvo-osakkeet) ja oikeita mikrokarhumarkkinoita (uusiutuvat, hypet ja SPACit).

36 tykkäystä

Nyt näyttää suunta mahdollisesti olevan alaspäin ihan terveillä kasvuosakkeillakin. Kertoimet alkavat ehkä tasoittua, ei välttämättä koske pelkkiä hypeosakkeita. Voisivatko hypeosakkeiden reilut laskut laukaista yleisen laskun, kun vähän kaikki on nyt kallista?

2 tykkäystä

Njaa, yleensä jos kaikki laskee niin sitten syy on joku koko pörssiä tai sen sentimenttiä koskeva. Esimerkiksi finanssikriisi, paniikki ja pako pörssistä kun monet toimijat yrittivät saada enemmän käteistä. Tai sama koronakriisissä 2020 keväällä.

(Jos inflaatio lähtisi käsistä, korot nousisi nopeasti ja säikäyttäisi markkinat voisi kenties hetken aikaa nähdä samanlaista ilmiötä.)

Nythän pörssi on kokonaisuutena ollut rauhallinen, mutta sektorien välillä on rotaatiota (edelleen syklisiin, pankkeihin ja arvoon ja pois näistä kasvuyhtiöistä, hypestä yms.). Mutta on myös sektorien sisällä eroja. Esimerkiksi fundamenteiltaan vahva täällä tuttu Qt taitaa olla vain 10 % alle kevään huippujen, kun tosiaan monet korkeasti hinnoitellut yhtiöt ovat suorastaan romahtaneet. :smiley:

@mskomu kommentoikin kattavammin samaan aikaan. :smiley:

11 tykkäystä

Kannattaa ehkä erottaa kaksi asiaa. Sektorin lasku ja koko osakemarkkinan lasku. Jos rahaa virtaa vaikka nyt hypeteknoista arvon mörnijöihin, niin se on yksi juttu ja ei aiheuttaisi koko osakemarkkinan laskua. Jotta osakemarkkina voi laskea kokonaisuudessaan, niin sieltä pitää virrata rahaa ulos ja tämä vaatii sitä, että rahaa menee jonnekin muualle sisään. Eli ulos virtaavan rahan pitäisi mennä korkoihin, asuntoihin, kultaan, kryptoihin,…, jäädä käteiseksi tai mennä vaikka kulutukseen ja lainojen maksuun. Kulutukseen nyt ei ihan niin paljoa välttämättä rahaa voi mennä, mutta kuitenkin.

17 tykkäystä

Nettona pörssistä/pörssiin ei liiku rahaa kuin anneissa/pois ostoissa.

Ostajan raha on yhtälailla pois kryptoista, koroista, käteisestä tai kulutuksesta(mikä myös on taas toisen saamisia) niin kuin myyjän raha on sinne lisää.

Eli kokonaisuutena pörssistä ei virtaa rahaa juurikaan mihinkään.

2 tykkäystä

Osakeannissa rahaa menee yhtiölle, ei “pörssiin”.

Yritysostoissa koko firma hulahtaa pois pörssistä, muuttuen käteiseksi entisten omistajien vinkkelistä jotka sitten allokoivat rahansa joko muihin osakkeisiin tai minne haluavatkaan.

9 tykkäystä

Totta, eli “virtaako” osakkeista ikinä rahaa nettona mihinkään? Menee aivot liian solmuun näin aamusta.

Jos verrataan vaikka nykyhetkeä tilanteeseen missä pörssit on lopetettu kun kaikki firmat ostettiin pois,.

Mitä foorumitoverit ovat tämän hetken rotaatiotasosta mieltä? Ollaanko vasta päästy vauhtiin vain meneekö kohta jo turhan pitkälle?

Tässä SP500 sektori arvostuksia:
Industrials forward PE 25, siinä missä information technology forward PE 26


Ei nyt kumpikaan halpa ole - mutta jos toiseen olisi pakko laittaa rahat kiinni 10 vuodeksi :thinking:


Edit:
Kasvu vielä niskan päällä… En tosin tiedä miten tämä indeksi muodostetaan.

11 tykkäystä