Pörssien suunta (Osa 2)

Nämä uhkapuheet jenkkien ajamisesta maksukyvyttömyyteen on kyllä aina sellaista maailmanlopun huutelua. Aina kun tuo velkakatto tulee vastaan niin siitä tapellaan ja joskus tappelu kestää vähän vähemmän ja joskus vähän kauemman aikaa ja lopulta se sitten selviää.

Tämä ei tietysti tarkoita sitä, etteikö tuo tapahtuma aiheuttaisi aina välillä markkinoihinkin turbulenssia. Edelliset kaksi kertaa kun jenkkihallinto on mennyt “shut downin” väliaikaisesti ennen kuin kattoa on saatu nostettua olivat v. 2018. Ensimmäinen kerta oli tammikuussa eikä kestänyt kuin pari päivää ja pörssissä korjausliike alkoi vasta kun shut down oli ohi. Vuoden lopulla nähtiin USAn historian pisin shut down (35 päivää), mutta tuon sulun aikana pörssi nousi n. 15%

(Punainen nuoli näyttää milloin shut down alkoi ja vihreä milloin loppui)

Eli ei tämän perusteella taida kannattaa markkinoita yrittää ajoittaa. :man_shrugging:

29 tykkäystä

…mutta treidaajalle tämmöinen hermoilu ja heiluminen voi tuoda pelipaikkoja. Pitää aina muistaa mikä on omien kauppojen tarkoitettu aikahorisontti ja se että (iso) osa markkinoista pelaa eri aikajänteellä kuin pääosa yksityissijoittajista. Mukana on toimijoita joille riittää jos ovat melko varmoja että koska pelko ja hämmennys niin huomenna ollaan varmaan vähän alempana ja shortteja pinotaan kaksin käsin…

Ja kyllä, velkakattoshow tuskin on sellainen makroasia joka kaataa maailmaa mihinkään suuntaan vaikka päivän-parin aikajänteellä voi olla hirveää liikettä. Herätelkää sitten jos jenkkilän valtio oikeasti on defaultissa ja lainojen ratingeja tiputetaan monta pykälää. Sitä ennen ei juuri kiinnosta.

5 tykkäystä

Kun katson kristallipallooni niin näen seuraavan. Kesäkuussa 2022.

  • EUR/USD on 1,55
  • USA CPI on 4,9% (YoY), työttömyysaste 4,9% ja ohjauskorko 0,25%(QE on ajettu alas)
  • SP500 on 3,750
  • EU:n pohjainflaatio on 3,7%, työttömyysaste 6,8% ja EKP:n ohjauskorko edelleen negatiivinen
  • suurimmat indeksit ovat noin 15% alle tämän päivän noteerauksien

Kiinan kiinteistömarkkina on edelleen suurissa vaikeuksissa. Kiinteistöjen hinnat ovat laskussa myös Suomessa. Honkarakenteen osakekurssi on Inderesin tavoitteessa:).

11 tykkäystä

Kyllä kelpaisi noilla luvuilla laittaa rahat pörssiin.

Tosiaan, arvostustasot P/E- ja CAPE-luvuilla olivat toisen maailmansodan aikana ja pitkälle 1950-luvulle keskimääräisillä tasoillaan tai niiden alapuolella. Nykyiset arvostustasot haiskahtavat “hieman” kireämmiltä, jolloin osakkeiden nousuvara tuntuisi olevan selvästi rajallisempi. Siten saa olla melko kuningashärkä, jos povaa vastaavanlaista nousurallia osakkeille kuluvana vuosikymmenenä.

Toisaalta osakkeiden riskipreemion kautta tarkastellen osakkeilla olisi vielä nousuvaraa, jos matalia korkoja pidettäisiin pidempään nollan tuntumassa. Osakkeiden riskipreemio on tällä hetkellä noin 5 % suhteessa pitkään reaalikorkoon, kun toisen maailmansodan lopussa se oli jotain 10 %:n luokkaa. 1960-luvun loppua kohden riskipreemio oli kutistunut jo lähelle nollaa.

Siten ei olisi historiaan peilaten poikkeuksellista, jos mentäisiin 5 %:n riskipreemiosta vielä jokunen prosenttiyksikkö alemmas. Sen jälkeen vasta olisikin mielenkiintoiset arvostustasot.

3 tykkäystä

Siellä on jokainen karhu nappi valmiina “sell sell sell” (short short short) jos FED yllättää edes hieman.

Koska epävarmuutta on ilmassa ja kiinasoppa niin epäilen että FED kyyhkyilee jälleen kerran ja karhut ei samasta syystä uskalla frontata JPowia koska voi tulla näpeille. Tai oikeastaan voisi sanoa että viime päivien pulkka oli se fronttaus ja nyt on tukea löytynyt ja sitten katsotaan lähdetäänkö taas rallattelemaan kun FED pehmoilee.

8 tykkäystä

Lyhyen aikavälin arvailut markkinan liikkeistä sopii paremmin tähän ketjuun :wink:

8 tykkäystä

Ja nuin, nyt on Britanniassa jo kahdeksan energia-yhtiötä lopettanut toimintansa lyhyen ajan sisään: Energy suppliers Avro and Green cease trading; Fed signals tapering may start soon – as it happened | Business | The Guardian

Tervettä konsolidaatiota vai epäterveitä hintoja?

4 tykkäystä

Epäterveitä hintoja. Myyty loppuun asti poljetuilla hinnoilla pitkiä kiinteitä soppareita ja sitten kävikin hassusti kun ei oltu ostohintoja suojattu. Ei mennyt niinkuin elokuvissa.

3 tykkäystä

Rauhoittukaa ja hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää

Pieni siivu em. linkistä:

Sources close to the Chinese Government have told Asia Markets a deal that will see China Evergrande restructured into three seperate entities is currently being finalised by the Chinese Communist Party and could be announced within days.

State-owned enterprises will underpin the restructure, effectively transforming the property developer into a state-owned enterprise.

“The deal is being designed to protect Chinese nationals who have bought apartments from Evergrande, like the ones you see protesting on the streets and also those who have invested in Evergrande’s wealth management products,” the source said.

12 tykkäystä

Ulkomaisten bondien bagholderit taitavat edelleen jännittää että miten käy rahojen… :grimacing:

Mutta makrotason pommi taidetaan purkaa Kiinan toimesta, niinkuin vähän uumoiltiin. Markkinoiden maailmanloppu peruttu?

9 tykkäystä

Lepikön viikon ennustukset:

16 tykkäystä

Taitaa olla ennusteet jo vanhentuneet, paljon on tapahtunut eilisen jälkeen jolloin tuo on varmaan kuvattu :smiley:

Edit: kovasti mies toivoo -10% korjausliikettä MA200 tasolle asti. Taitaa jäädä taas karhut rannalle ruikuttamaan kun ei dippaa “tarpeeksi”.

31 tykkäystä

FED live

18 tykkäystä

Tervehdys! Fedin korkopäätös on täällä:

60 tykkäystä

47 tykkäystä

No niin nopealla vilkaisulla selvää, että muutoksia rahapolitiikan linjaan ei tehty, mikä oli täysin odotettua. Talous elpyy ja se on huomioitu sanamuodoissa, mutta mainitaan myös, että koronapandemian uusi aalto hidastaa elpymistä.

138 tykkäystä

Sitten perkaamaan ennusteita:

25 tykkäystä

Tämän vuoden talousennustetta laskettiin kesäkuusta (nyt 5,9 %, silloin 7,0 %) ja tämä on linjassa koronapandemian uuden aallon vaikutusten kanssa (myös muualla Q3:n ja loppuvuoden talousennusteita laskettu). Inflaatioennusteissa ihan kunnon nosto puolestaan, 4,2 %:iin 3,8 %:sta, mutta väliaikaisuusmantra pitää sillä 2022-ennuste vain 2,2 %

68 tykkäystä

Ja tulihan ne korkoennusteetkin lähemmäs: puolet avomarkkinakomitean jäsenistä odottaa yhtä tai kahta ohjauskoron nostoa jo 2022.

65 tykkäystä

Piti vielä tarkistaa kesäkuun ennusteet: tuolloin 7 avomarkkinakomitean jäsentä oli nostojen kannalla 2022 (nyt 9), eli hieman on tasapaino keikahtamassa koronnostojen puolelle jo ensi vuonna. Vahvistaa vain käsitystä siitä, että myös arvopaperiostot ovat lähellä loppua.

52 tykkäystä