Pörssien suunta (Osa 2)

Uusinta Traders’ Clubia:

5 tykkäystä

Näitä hetken heilahduksia jännittäessä, voi vaikka joutessaan lukaista Hesarista ilmaisen Timanttijutun mitä pitkän linjan sijoittaminen oikein on. Siinä ei koronakuopat ja inflaatiopelot paljoa paina. :slightly_smiling_face:

13 tykkäystä

Uufgh olen itse seurannut “zombie-yhtiö” -skeneä hyvin silmämääräisesti. Meillähän @Marianne_Palmu on kirjoitellut aiheesta enemmän Euroopan suhteen, mm. täällä.

Nostamasi kuvaaja on tästä artikkelista Yhdysvalloista. Artikkelin pääviestihän on, ettei zombie-yritykset ainakaan nykytiedon valossa “rellestä” Yhdysvalloissa.

“In this note, we provide a panoramic view of the prevalence of zombie firms in the U.S. economy. Our main assessment is that zombie firms—defined as nonviable firms with low growth prospects that survive on cheap credit—are not an important feature of the U.S. economy, so far, and did not benefit disproportionally from the improvement in credit market conditions resulting from the unprecedented fiscal and monetary support following the outbreak of the COVID-19 pandemic.”

Riippuen määritelmästä ei niiden määrä keikkuvan nyt mitenkään poikkeuksellisen korkealla ja “zombivirus” koskee lähinnä pienempiä firmoja. Kuten @Seilori kommentoi, koronapandemia on myös epäedustava aika leimata yhtiöitä zombeiksi. Jos on esimerkiksi nimimerkki @Juippi kirjoituksia lukenut Macysistä niin se on kaukana zombista. :wink:

Jos on siis tuohon rapsaan uskominen niin ei tuo ongelma ainakaan Yhdysvalloissa ole siis massiivinen, nykytiedon valossa siis.

7 tykkäystä

Tähän liittyen sellainen huomio, että USA:n asuntojen hinnat taitaa olla suhteessa vuokratasoon ja palkansaajien ostovoimaan nähden edelleenkin aivan toisella tasolla (Siis alempana) esim. Länsieurooppaan ja Suomeen verrattuna. Muistetaan myös, että nykyään suurin osa USA:n asuntolainakannasta taitaa olla sidottuna pitkään kiinteään korkoon toisin kuin täällä. Jos siis näkee USA:ssa valtavan kuplan asunnoissa, niin sellainen on mitä todennäköisimmin myös täällä ja ehkä jopa vahvempana. Toki markkina on monilta osin ihan erilainen, eli asiat voi kehittyä yllättävään suuntaan “fundiin” nähden.

Esim. täältä voi tutkia noita mainitsemiani lukuja:
Numbeo

8 tykkäystä

Ah jep olin juuri tästäkin toteamassa tuota samaa.

Yhdysvalloissa myös velanhoitomenojen osuus tuloista on ennätysalhainen. Kotitalouksien velan suhde BKT:hen on kans laskenut finanssikriisi jälkeen. Pankkien taseet on muhkeita eli jos asuntojen hinnat laskisikin niin ne voisi hyvin ottaa osumaa.

Asuntolainojen korothan ovat siellä kuitenkin myös korkeampia, kuin täällä.

11 tykkäystä

En tohdi väittää viisaallemmilleni vastaan. En tiedä asuntomarkkinoista Yhdysvalloista enkä Euroopasta. Tämä foorumi on hyvä paikka. Kun lonkalta jotain laukoo, niin joku asiaa paremmin ymmärtävä on korjaamassa.

Mutta sanon sen, että asuntojen hinnat kohoavat jenkeissä nyt nopeammin kuin koskaan ainakaan 2000-luvun aikana. Tässä kuvassa näkyy muutaman kuumemman markkinan tila, mutta edellinen väite koskee myös koko maata.

9 tykkäystä

Keva karhuilee

Suomalainen suursijoittaja ennustaa osakekurssien pudotusta – Kunta-alan työeläke­rahastojen arvo kasvoi 10 miljardia euroa vuodessa

Kevan sijoitusjohtajan Ari Huotarin mukaan keskuspankkien avokätinen tuki ja ”peruspositiivinen markkinapsykologia” ovat nostaneet osakekursseja tänäkin vuonna.

MYÖS Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen ennustaa osakekurssien laskua.

Pääomamarkkinoiden vahvistuminen on jatkunut koronaromahduksen jälkeen poikkeuksellisen nopeana ja vahvana keskuspankkien ja valtioiden ennennäkemättömän suurien elvytystoimien ansioista. Inflaation kiihtyessä ja muun muassa Kiinan lisätessä epävarmuutta riski ja todennäköisyys korjausliikkeeseen kasvaa”, Kietäväinen muotoilee osavuosituloksessa.

”Kuinka voimakas korjausliike on ja miten se ajoittuu, on vielä näkemätön kortti”, Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari sanoo.

5 tykkäystä

Kanadassa ajetaan QE alas nopeasti ja koronnostot nousevat agendalle jo ensi vuoden alkupuoliskolla.

30 tykkäystä

Iltapäivää! EKP:n korkopäätös on iltapäiväkahvien ohessa ulkona. Ei yllätyksiä eli muutoksia rahapolitiikkaan ei odotettukaan. Korot ennallaan, PEPP-ohjelman ostoja hienosäädetään alemmalle tasolle:

26 tykkäystä

EKP “ohjeistaa” korkotason pysyvän nykyisellä tasollaan pidennetyn ajanjakson, tämäkin siis pysyi ennallaan. Joustoa löytyy, sillä inflaation pitäisi pysyä 2 %:n tasolla keskuspankin ennustehorisontin yli, tasapainottua tälle tasolle keskipitkällä aikavälillä ja lisäksi se saa ylittää tavoitteen maltillisesti “siirtymäjaksolla”. Aikamoista keskuspankkijargonia

17 tykkäystä

Tämä ennustehorisontti on vuoteen 2023, eli sen puolesta koronnostoilla ei pitäisi olla mitään kiirettä, ohessa myös keskuspankin syyskuun ennusteet (seuraavan kerran näitä päivitetään joulukuussa). Joulukuussa odotetaan myös virallisempaa päätöstä PEPP-ohjelman poisvetämisestä. Ohjelma on siis nykyisellään voimassa maaliskuun 2022 loppuun tai kunnes koronakriisi on ohi.

14 tykkäystä

Koska talousennusteita ei tänään julkaistu, huomio kiinnittyy etenkin Lagarden lehdistötilaisuuteen. Etenkin kiinnostaa, ovatko inflaatio- ja talouskasvuriskit kasvaneet Q4:lle ja miten keskuspankin pöydän ääressä nähdään inflaatiokehitys. Todennäköisesti Lagarde viestii kuin kyyhky ja toistaa väliaikaisuusmantransa, mikä palvelisi keskuspankin tavoitetta ankkuroida inflaatio-odotukset. Sanoja on taas punnittava tarkasti varsinkin, kun euroalueen pitkän aikavälin inflaatio-odotuksetkin ovat nytkähtäneet ylöspäin.

13 tykkäystä


Monen firman kohdalla todetaan että tulos on odotettua heikompi sirupulan takia. Mestari Barraud twiittaillut että ongelma jatkuu vielä ensi vuoden yli, joten ihan lyhyttä ongelmaa tuostakaan ei kannata välttämättä odottaa. Jakoi myös hienon graafin Espanjan inflaatiosta.

11 tykkäystä

Lagarde kertoi lehdistötilaisuudessa, että inflaatio on kiihtynyt energiahintojen vuoksi, mutta myös kysyntävetoisesti. Edelleen hintapaineen odotetaan maltillistuvan ensi vuoden aikana.

12 tykkäystä

Tarkemmin: Lagarden mukaan inflaation väliaikaisuutta puoltaa 1) energiavetoisuus (syyskuussa energiahinnat muodostivat puolet inflaatiosta), 2) kysyntävetoisuus (jonka pitäisi talttua talouskasvun hidastuessa), ja 3) Saksan arvonlisäveromuutokset, jotka kiihdyttävät inflaatiota vielä tänä vuonna. Hän kuitenkin myöntää, että hintapaineet ovat osoittautuneet sitkeämmiksi kuin mitä keskuspankissa alun perin ennustettiin.

18 tykkäystä

Kysyttäessä, mistä kokouksessa puhuttiin, Lagarde vastasi: Inflaatiosta, inflaatiosta, inflaatiosta. Puheenaiheet ovat siis olleet kovin yksipuolisia, kuten talousuutisoinnistakin on nähty. Tässä muuten Reutersin tuore ekonomistikysely, jossa tuotu esiin keskeisiä riskejä maailmantaloudessa, inflaatio sielläkin keskeisenä:

18 tykkäystä

Tässä on muuten mukavalukuinen ruohonjuuritason kirjoitus Jenkkien satamaongelmista rekkamiehen näkökulmasta. Olen itse tota puolta seurannut rahtaus ongelmista ja kaikki valtionjohdon puolelta tulevat ehdotukset tuntuu juurikin siltä että siellä ei kukaan ymmärrä ongelmien juurisyitä. On ilmoiteltu mm sakoista rannikolla idlaaville laivoille, ikäänkuin ne huvikseen siellä seisoisivat.

25 tykkäystä

Lagardelta kysyttiin stagflaatiosta. Hänen mukaansa jotta oltaisiin stagflaatiossa, meidän pitäisi ensin nähdä stagnaatiota. Tämä ei kuitenkaan ole tilanne, sillä eurotalous kasvaa edelleen vauhdilla.

9 tykkäystä

Tässä kirjoittamani pikakommentti EKP:n korkopäätöksestä. Kiitos jälleen seuraamisesta :slight_smile:

EDIT. Lyhyttä tarinaa EKP:sta nyt myös Inderesin Instassa

54 tykkäystä

Voin kommentoida Macy’sin kohdalta kun olen yhtiötä seurannut. Väite että Macy’s olisi zombifirma on virheellinen. Yhtiö on koko pandemian ajan tehnyt positiivista kassavirtaa ja nettovelka on vähentynyt jokaisella kvartaalilla siitäkin huolimatta että kaikki tavaratalot olivat 3 kuukautta suljettuna keväällä 2020. Yhtiö maksoi vastikään vapaaehtoisesti 1,3 miljardin dollarin lainan (lainasumma edusti noin 27 % yhtiön korollisista veloista) takaisin liiketoiminnasta kertyneillä rahavaroilla. Macy’s menetti pandemian kärjistyessä investment-grade luottoluokituksensa, mutta johto uskoo että se saavutetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Macy’sin velkojen painotettu keskimääräinen korko oli vuodenvaihteessa noin 5,6 % liittovaltion kymppivuotisen velan koron ollessa 1,55 %.

Minusta se on aika rohkaiseva signaali liiketoiminnan laadusta, että nettovelka vähenee -22,2 % ilman osakeantia yhtiön käydessä läpi koko historiansa pahimman kriisin.

Tervetuloa keskustelemaan lisää Macy’s -ketjuun.

11 tykkäystä